Autor Tema: MS i vožnja  (Pročitano 4693 puta)

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
  • Pol: Žena
MS i vožnja
« poslato: Avgust 11, 2009, 11:47:35 pre podne »
A ja da pitam, koliko je opasno i dali treba da vozimo mi sa ms. Znaci, ne radi se samo o invaliditetu i slabosti ruka, noga, vec i o deficitu (na momente) koncentracije, pozornosti i dr. mentalnih sposobnosti. ja polozila ziva srecna pre dve godine i taman da pocnem..trasss..bolest. I kako?? Sto ako mi otkaze noga pri kocenju??

Hendi-društvo

MS i vožnja
« poslato: Avgust 11, 2009, 11:47:35 pre podne »

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: Bg
MS i vožnja
« Odgovor #1 poslato: Avgust 11, 2009, 12:19:52 posle podne »
Ja sam vozila bez problema 20 god.,a onda pre dve god.učestali problem sa očima (nistagmus),batalila sam vožnju.Usput smo promenili auto,tako da se nisam usudila ni da probam da ga vozim.

Van mreže Maka

• Član
  • **
MS i vožnja
« Odgovor #2 poslato: Avgust 11, 2009, 12:42:41 posle podne »
Ja vozim.
Moji problemi nisu takvi da mi smetaju u voznji.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
MS i vožnja
« Odgovor #3 poslato: Avgust 11, 2009, 01:53:16 posle podne »
I moi nisu, ali je pitanje u kom trenutku ce biti problem. Ah ta nepredvidljivost

Van mreže Maka

• Član
  • **
Odg: MS i vožnja
« Odgovor #4 poslato: Avgust 11, 2009, 02:15:31 posle podne »
Ne razmisljaj o tome.
A sta ako dobijes rak, prezivis slog, ostanes invalid posle saobracajne nesrece, dobijes leukemiju...
Svasta moze svakom coveku da se desi. Svakog trena.
Ne treba stalno misliti sta sve moze.
Moze svasta ruzno, ali moze i da se ne desi. :)

Van mreže mirao

• Član
  • **
« Odgovor #5 poslato: Avgust 11, 2009, 02:35:52 posle podne »
Slažem se da ne treba izbegavati vožnju, ako je fizički moguća. Gubitak koncentracije se dešava i nama 'zdravima'. Suprug vozi i ok je, mada je meni bio problem da vozi do mora, pa smo ove godine (ubrzo nakon dijagnoze) išli na more autobusom, ali sledeće godine ako bog da idemo kolima. Samo napred, ljudi radite sve što vam fizičke mogućnosti dozvoljavaju. Naravno oprezna, lagana vožnja :D

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Avgust 11, 2009, 02:57:44 posle podne »
Ja sam ipak pocetnik, i zato je dodatan strah, nemam iskustva. I sve te nervoze sa nesovesnim vozacima uticu na nervni sistem.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #7 poslato: Avgust 11, 2009, 04:14:24 posle podne »
Evo i ovde o vožnji. :) Možda prebacim one poruke u ovu temu.
Elem, vozim. Trudim se da vozim pametno, odnosno da predvidim poteze drugih vozača. Ovo se najviše odnosi na vangradske relacije a po gradu (centar) izbegavam vožnju. Nije mi problem da idem busom. Ko je iz Beograda, zna i razlog. :)

Dakle, vožnja sa MS-om.
- Izbegavam vožnju u umornom stanju.
- Izbegavam vožnju kada sam nervozan.
- Ako treba da putujem negde, pravim "kondicione" pripreme, odnosno odmaram prethodni dan.
- Ne žurim. Gde god da krenem, stići ću. Sedam u auto opušten.

Sigurno je da MS utiče na naše reflekse i koncentraciju za volanom, kod nekoga više, kod nekoga manje, ali utiče. Iz tog razloga, jesam samokritičan. Ako imam bilo kakvu nedoumicu oko trenutnog stanja, neću sesti za volan, ima koga ću uposliti za to.

Nije mi problem kvačilo i menjanje brzina i još ne razmišljam o automatiku.  ;D

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #8 poslato: Avgust 11, 2009, 06:32:26 posle podne »
Reče Drulovićka pre neki dan u nekoj emisiji: U načelu postoje dva tipa MS-a. Prvi, sa vidljivim i jačim pogoršanjima posle čega se sve vrati u normalu ili gotovo u normalu. Ipak, vremenom, to često preraste u blagu progresiju. Drugi tip, bez jačih pogoršanja, ali često sa laganom progresijom. Sebe vidim u drugoj grupi. Pogoršanje nikada ne dolazi trenutno, odmah, pa mi i vožnja u smislu koncentracije, brzine reagovanja i sličnog ne predstavlja problem. Kad se lepo namestim, temperaturu regulišem klimom, eto me u Herceg Novom sa eventualno jednom pauzom za kafu, sa sve putem preko Bosne.
Ali problem je što noge više ne pomeram onako kako bih ja hteo.
Vozim manji auto, ali prilično jak i brz. Osim početne napale (kad sam ga kupio), nigde više ne žurim. Jednostavno, staviš na papir i vidiš da i onaj što jurca ne stigne nešto pre tebe. Na primer, do pomenutog Herceg Novog ima oko 550km. Jurcaj koliko hoćeš, ali ne možeš da stigneš ni pola sata pre mene. A šta je pola sata na put od 10-12 sati. Možda popušiš cigaru dok ja ne pristignem.

Van mreže Kirk

• Član
  • **
  • That was just your life...
« Odgovor #9 poslato: Avgust 11, 2009, 09:33:21 posle podne »
Ni ja, za sada, nemam probleme pri voznji...Nadam se da ce to potrajati... Ne znam sta bih bez auta, :)

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #10 poslato: Avgust 12, 2009, 11:56:20 pre podne »
  Meni je moj "Yugo" sve :) ...Pazim ga, mazim, kupam, cistim (ali ne ulazim u njega u papucama) i maksimalno ga koristim. Mali je, mogu da ga uparkiram gde god zazelim. Startan je (koliko meni treba), jer ima ono "i" u oznaci, pa mi ne pricinjava teskocu da se brzo izvucem iz neke nepredvidjene situacije (u koje skoro i da ne upadam). Pisao sam to negde, meni kad me "uhvati" crveno na semaforu, stalno kvacilo, kocnica. Ne volim, sada leti pogotovo, bicikliste, decu na rolerima, taksiste :), a i pesaci znaju da budu nezgodni.
  Sve u svemu, dobro se sluzim automobilom i, k'o sto rece Kirk, nadam se da ce to potrajati.

Van mreže Alek

• Član
  • **
« Odgovor #11 poslato: Avgust 30, 2009, 02:54:58 posle podne »
Sa zeljom da produzim vozacku dozvolu,morao sam da odem po lekarsko uverenje(zbog koriscenja naocara)u ulicu Dzordza Vasingtona-Medicina rada, gde su me odbili zbog MS-a.Moze li da se resi problem na nekom drugom mestu ili ostajem bez dozvole?

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #12 poslato: Avgust 30, 2009, 05:54:17 posle podne »
A zašto zbog MS?

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #13 poslato: Avgust 30, 2009, 06:08:37 posle podne »
Ako si ok, ko moze da zna da imas MS?? Nemogu da mi vide lezije na mozgu..

Van mreže bandja

• Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Avgust 30, 2009, 06:44:25 posle podne »
Znam par njih koji su ostali bez dozvole ODUZETE IM,ja kad sam isao u penziju morao sam da se mucum po lekarskim komisijama da mi skinu A,C E kategoriju i jedva sam zadrzo B godinama sam produzavao dozvolu svake god.pa sam onda poludeo i sredio sve kako treba(ako me razumete detalji bas nisu za javnost)inace vec 9 meseci nevozim zeza me desna noga mada u zadnje vreme silazim do kola i po parkingu ga vozikam a imam u planu rucne komande da stavim u skorije vreme bas zbog sigurnosti.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.