Autor Tema: Tuđa nega i pomoć i Dodatak za pomoć i negu drugog lica -razlike!  (Pročitano 276339 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Tuđa nega i pomoć i Dodatak za pomoć i negu drugog lica -razlike!
« Odgovor #45 poslato: Maj 16, 2011, 07:13:55 posle podne »
alfa166
DG MS,a uostalom i mnoge druge,ne povlače same po sebi 100% invalidnosti i telesnog oštećenja.Postoje kriterijumi na osnovu kojih se radi procena stanja,svake osobe za sebe i ti si procenjen i ja ,mnogi naši članovi,i ostali, po ovome
Правилник о утврђивању телесних оштећења
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,1711.msg69395.html#msg69395

a  za tuđu negu lepo piše na sajtu PIO

Tuđa nega i pomoć

Pravo na naknadu za tuđu negu i pomoć imaju korisnici penzija i osiguranici kojima je, zbog prirode bolesti ili povrede, neophodna pomoć drugih u obavljanju osnovnih životnih potreba. Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo, praktično, imaju samo nepokretni, slepi, dementni i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi. U slučajevima kada invalidska komisija proceni da zdravstveno stanje može da se poboljša, zakazuje se kontrolni pregled.

http://www.pio.rs/sr/lt/aktuelno/#06

Van mreže alfa166

• Član
  • **
« Odgovor #46 poslato: Maj 17, 2011, 12:03:39 pre podne »
Hvala na brzom odgovoru

Van mreže Slobabeli

• Novi član
  • *
« Odgovor #47 poslato: Avgust 24, 2011, 05:05:20 posle podne »
U oktobru prosle godine sam podneo zalbu  ministarstvu socijalne politike za uvecan dodatak za negu i pomoc za majku koja je nepokretna i ne komunicira jer joj nisu priznali 100% invalidnost ovde sam procitao da odgovor stize za nesto vise od godinu dana pa bih pitao da li ministarstvo zakazuje novu komisiju i da li mora ici za Beograd jer je i ovu komisiju iz Valjeva jako tesko podnela zbog loseg stanja u kom se nalazi.Hvala.

Van mreže Džudi

• Član
  • **
  • Ex Zbunjena
  • Dg: G80.2
  • Grad: Beograd
« Odgovor #48 poslato: Septembar 13, 2011, 03:46:30 posle podne »
Slobabeli, najbolje bi bilo da zoveš PIO u Nemanjinoj.

Mislim da treba ovde da prenesem važnu informaciju:

Nezaposleni koji imaju 80 i više procenata telesnog oštećenja podnose zahtev za novčanu nadoknadu za tuđu negu i pomoć pri svom Centru za socijalni rad-prema mestu prebivališta.

Zaposleni osiguranici sa 80 i više procenata telesnog oštećenja podnose zahtev u Filijali PIO Fonda. -Nemanjina 30.

Ovu informaciju sam danas dobila od pravne službe Gradskog centra za socijalni rad Beograd.

Van mreže Sladjana_Boj

• Član
  • **
« Odgovor #49 poslato: Oktobar 22, 2011, 11:55:43 posle podne »
Ovako
posto neznam gde da postavim pitanje odlucila sam se za ovu temu posto sam 100% invalid slepi sa Ostatkom 5% vida Zato me slabo ima ovde interesuje me koje povoljnosti imam prilikom namestanje proteze tj novih zuba posto sam u procesu vadjenja zuba od kojih nista nije ostalo svi su oboleli

Van mreže olja

• Član
  • **
  • Grad: Bg
« Odgovor #50 poslato: Oktobar 29, 2011, 09:13:30 pre podne »
Evo razlike koju sam ja ustanovila
Lica koja ostvare pravo na tudju negu i pomoć preko PIO imaju već iznos od lica koja ostvare istu pomoć preko socijalnog. Moje dete je dobilo tudju negu i pomoć preko socijalnog (pošto je dete) i iznosi 7.260,00 dinara, gde pri tom u veštačenju koje je odrađeno u PIO, a za potrebe socijalnog piše iznos oko 14.500,00 (nisam sigurna koliko je tačno). Razlika je u Zakonu o PIO osiguranju i Zakonu o socijalnoj zaštiti, gde ovi iznosi nisu izjednačeni...

Van mreže ljiljana ciric

• Novi član
  • *
« Odgovor #51 poslato: Oktobar 29, 2011, 02:12:34 posle podne »
Pre mesec dana sam predala zahtev za tudju negu i telesno ostecenje...a ne znam ni koji stepen invalidnosti imam...U penziji sam od pre par meseci usled ostecenja vida, ali se ne razumem u te cifre na nalazu i ne znam koliko posto sam nesposobna...da li mi neko moze pomoci u tome...na jedno oko ne vidim nsita i mislim da je to 30 posto a drugo je dosta osteceno

Van mreže nikola_b

• Zabranjen
  • Pol: Muškarac
  • Pevajte u mladosti,život treba živeti!
  • Dg: ALS
  • Grad: Nova Pazova
« Odgovor #52 poslato: Oktobar 29, 2011, 10:00:36 posle podne »
Dobro dosla na forum! Stepen invalidnosti je resen pravilnikom a ta tema ima na forumu pogledaj.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #53 poslato: Oktobar 29, 2011, 10:05:10 posle podne »
Ljiljana pozdrav. :)

Van mreže Lili123

• Član
  • **
  • Grad: NS
« Odgovor #54 poslato: Oktobar 30, 2011, 01:10:58 pre podne »
Dobro nam došla Ljiljana...!!! :D

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #55 poslato: Oktobar 30, 2011, 10:43:10 pre podne »
Ljiljana, pozdrav. :)

Van mreže ljiljana ciric

• Novi član
  • *
« Odgovor #56 poslato: Oktobar 30, 2011, 06:09:04 posle podne »
Pozdravljam i ja sve vas...moje nove prijatelje i sapatnike i znam da sam dosadna, ali moram vam procitati i svoj nalaz, jer mozda imam i vece ostecenje od 30%...Oftalmolog mi nista nije rekao o tome, a takvi su da ih ne mozes nista ni pitati...Imam problem sa vidom od 1991. Vod: l+/- vos: 0, 1 sa+2, 25 sph=0, 2 od: sekluzija pupile, cataracta complicata, neovaskularizacija irisa fod: ne vidi se fos: cistoidna degeneracija makule dg: uveitis chronica evolutiva ou h22. 0 secclusio pupillae et cataracta complicata od synechiae posteriores os degeneratio maculae lutheae cystica os. Gubitak vida na desnom oku trajan, pad vida na levom oku nastao degeneracijom makule trajan, bez mogucnosti oporavka. Htela bih da znam koliko posto sam ja invalid. U invalidskoj penziji sam od marta ove godine, pa bih podnela zahtev za tudju negu i telesno ostecenje i zelim savet od vas. Koristim sol atropini, dexa-neo, gel dexagel i thl pronison unapred zahvaljujem na odgovoru, u resenju za penziju pise da sam 100% invalid, ali ja znam da to nije isto za tudju negu i telesno. Postovanje i pozdrav

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #57 poslato: Oktobar 30, 2011, 10:03:34 posle podne »
pozdrav :)
 i nisi dosadna ;) al razumi i nas,nismo dr a ni pravnici  :D

inače piše na sajtu PIO

Citat
Туђа нега и помоћ

По Закону о пензиjском и инвалидском осигурању, право, практично, имаjу само непокретни, слепи, дементни и они коjи без туђе помоћи не могу да се хране, облаче, нити крећу по кући, као и они коjи су на диjализи. У случаjевима када инвалидска комисиjа процени да здравствено стање може да се побољша, заказуjе се контролни преглед.
http://www.pio.rs/sr/cr/aktuelno/#06

ako piše na rešenju 100% ne razumem zašto misliš da imaš neki drugi procenat  :m1:
ja čitam iz pravilnika o veštačenju sasvim druge procente
ostavio je nikola  link,no evo opet
Pravilnik

vid je odmah na vrhu Član 2,u delu II KRANIJALNI NERVI, ČULO VIDA I ČULO SLUHA ,pod B

................

na telesno oštećenje imaš pravo ako je tvoj gubitak vida vezan samo i isključivo kao posledica povrede na radu ili profesionalnog obolenja

Citat
Накнада за телесно оштећење

Право на новчану накнаду за телесно оштећење имају осигураници код којих је, због повреде на раду или професионалног обољења, дошло да губитка или битнијег оштећења појединих органа или делова тела.
http://www.pio.rs/sr/cr/aktuelno/#06

a u prvom postu si pisala ...

Pre mesec dana sam predala zahtev za tudju negu i telesno ostecenje...

... da si već podnela zahtev za tuđu negu,znači sad samo čekaš da ti to rešavaju  ;)

Van mreže ljiljana ciric

• Novi član
  • *
« Odgovor #58 poslato: Oktobar 31, 2011, 08:29:09 pre podne »
Hvala na iscrpnim odgovorima...pa da preostaje mi samo da cekam, pa sta bude...mada ne verujem u pozitivan odgovor...Mnogo se ogradio ovaj nas PIO, te profesionalno oboljenje, te povreda na radu, a sta sa nama koji smo bolesni...znaci moramo se povrediti na radu da bi ostvarili neki dinar...STRASNO!...
A sto se tice procenata, za invalidsku penziju sam 100% nesposobna, ali ovi za negu i telesno to drugacije procenjuju. U jednom momentu si totalno nesposoban, a u drugom ispada da mozes kolo da igras, ma... Pozdrav i cujemo se

Van mreže ljiljana ciric

• Novi član
  • *
« Odgovor #59 poslato: Novembar 13, 2011, 03:09:24 posle podne »
Cao svima evo mene opet...ako se secate imam problem sa vidom, desno oko nista od vida, a levo pise da je ostrina vida 0,2...e sad u penziji sam kao 100 posto nesposobna za rad i predala sam pre mesec i po dana zahtev za tudju negu i pomoc i telesno ostecenje. Pre dva dana sam bila u Somboru, inace odatle sam, na cestacenju i bila je neka dr iz Novog Sada, veoma neljubazna i frustrirana osoba, ali sta je tu je, nista ona mene nije pitala u smislu mogu li sama da obavlljam licne stvari i te teme, gledala me gledala i rekla da izadjem  i da cu na kucu dobiti resenje za 6 nedelja...e sad, prosli put mi je neko od vas poslao onaj pravilnik o utvrdjivanju telesnog ostecenje, ali se ja tu bas ne snalazim najbolje, ne znam kako se to cita...ako bi mi neko od vas hteo da protumaci to...znaci desno oko 0 vida a levo ostrina 0,2...unapred hvala i pozdrav svima

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.