Autor Tema: Imunosupresivne terapije u liječenju MS i rizik na Virus H1N1 (Svinjska gripa)  (Pročitano 2712 puta)

Van mreže Dobri

 • Član
 • **
 • Poruke: 153
Vidija sam danas informaciju u dnevniku značajan broj oboljelih u Crnoj Gori od virusa H1N1 i u Srbiji javiše da je još i više (ne zapamtih broj).
Kod nas u Zadru je jedna žena oboljela, ali nema sumnje da će turizam taj rizik povećati, svaki pomorac koji navigava takodje a očekuje se na zimu znatno veći broj.

U nekom časopisu ili dnavnom tisku (k vragu ne znam točno gdje) proljetos napisaše, da su riziku oboljevanja najviše izloženi pacijenti koji koriste imunosupresivne lijekove i provode takove terapije (nakon presađivanja organa, pacijenti sa lijkovima od autoimunih bolesti i onkološki pacijenti na citostaticima itd.).

Sve to ima logike, ali da li je nekome to stvarno eventualno iz stručnih krugova potvrđeno.
Naime i MS ka autoimuna bolest, tada nalaže oboljelima poseban oprez i DOBRU INFORMIRANOST o potencijalno rizičnim lokacijama, detalje o terapiji i ostalo bitno, da se bar riziko od ove "svinjske" pošasti izbjegne.
Dobra priprema u nastupanju sezone gripe je takodje bitna ka i cijepljenje, nije zgoreg imati i Tamiflu u džepu za svaki slučaj itd.

Ja nisam na terapiji koja smanjuje imunitet, dapače sam na imunostimulirajućoj terapiji koja podiže imuni odgovor, ali imam prijatelja koji je solidno dugo na citostatiku (Fluorouracil).

Moja stalna pratilja i prijateljica sa MS je bila (više nije) na interferonu i imala osjećaj gripe cilo vrime terapije.
Dobro bi bilo čuti mišljenja stručnjaka ako ih ima ovdje ili pitati svoje doktore što misle i što predlažu, te ta iskustva i prijedloge ovdije ramijeniti.

Hendi-društvo


Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 106160
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Imunosupresivne terapije u liječenju MS i rizik na Virus H1N1 (Svinjska gripa)
« Odgovor #1 poslato: Jun 28, 2009, 09:50:15 posle podne »
Kod nas u Srbiji 10 obolelih. Imamo temu o tome na ovom linku http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,2048.0.html a što se lekova tiče, ne moramo da brinemo. Nema ih ovde.

Van mreže Dobri

 • Član
 • **
 • Poruke: 153
Odg: Imunosupresivne terapije u liječenju MS i rizik na Virus H1N1 (Svinjska gripa)
« Odgovor #2 poslato: Jun 28, 2009, 11:00:02 posle podne »
Da vidia sam temu sada (nisam zna da ima)-treba sam bolje pogledati.
Svejedno, moja percepcija i tema se odnosi na terapije koje suprimiraju i smanjuju imuni odgovor a pacijente koji ih koriste pretvara u rizičnu grupu za H1N1 virus.
Ovo bi istina moga biti i podforum na MS ili općenito autoimunim oboljenjima.
Po meni treba tragati za pravim odgovorom na tu okolnost i činjenicu.

Naime dobro bi bilo vidjeti: Koje su terapije u sferi smanjenja imunog odgovora i na taj način, pripremiti korisnike za odgovor na tu njihovu situaciju.
Pacijentu doktor mora pronaći izlaz i dati odgovor , smije li prekinuti terapiju i kada, da li može naći supstitut u prehrani, vitaminima itd itd ili može nastaviti terapiju bez rizika itd.

Mislim da ne treba olako shvatiti ovaj rizik jer je činjenica kako se virus širi, kao i činjenica da su mnogi oboljeli samo od MS na interferonima,monoklonskim antitijelima, čak i citostaticima, tysabri-u, lakquinimodu u istraživanju itd.

Van mreže Dobri

 • Član
 • **
 • Poruke: 153
Odg: Imunosupresivne terapije u liječenju MS i rizik na Virus H1N1 (Svinjska gripa)
« Odgovor #3 poslato: Jun 29, 2009, 11:53:30 posle podne »
Kod nas u Srbiji 10 obolelih. Imamo temu o tome na ovom linku http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,2048.0.html a što se lekova tiče, ne moramo da brinemo. Nema ih ovde.

A jesi li zna ,da pacijenti na enkortenu nisu oboljevali od gripa a ako je i bilo najve nikad se nije uspila razviti. Pretpostavljeni razlog (ne i dokazani), podignut imunitet. Stoga su manje rizična grupa za H1N1, no svejedno dobro ću se pričuvati. Sada mi je drago da u biti nisam na imunosupresivnoj terapiji.
Tko nije na toj terapiji koja podiže i modulira imuni odgovor-a to je većina, ako je u zoni rizika, treba jednostavno ojačati imuni odgovor i vidjeti kako (vitaminima, pomoćnim ljekovitim sredstvima itd.) mogu podići imunitet. Čini mi se da je to jedan od puteva pripreme za ovu gripu, koju nazvaše svinjska. Jedino se pitam : ako je neko na terapiji koja smanjuje imunitet (RADI IMUNOSUPRESIJU- to je većina trenutnih terapija), smije li istovremeno podizati imunitet kako bi smanjila riziko od napada virusa H1N1, odnosno svinjeske gripe?

Volia bi skupiti  što više razmijenjenih mišljenja sa stručnjacima i pacijentima.
Zato: molim pitajte svoje doktore i ja ću pa da vidimo gdje je izlaz iz problema.

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.