EX hendikep.info

Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: Olja Ivanjicki  (Pročitano 515 puta)
naca
Global Moderator
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Trudi se da uživa u zivotu, bez obzira na sve!

« poslato: Jun 24, 2009, 09:30:49 pm »

sreda, 24. jun 2009
Preminula Olja Ivanjicki

Naša poznata slikarka Olja Ivanjicki preminula u Beogradu u 78. godini. Imala je 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je "Sedmojulske" i "Vukove" nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji. Uvek je bila dovoljno hrabra i samostalna da menja konvencije i uspostavlja novi umetnički poredak, rekao Nebojša Bradić.

U Beogradu je danas, u 78. godini, preminula naša poznata slikarka Olja Ivanjicki.

Biografija Olje Ivanjicki

Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. godine u ruskoj bolnici.
Njeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska su u Srbiju došli kao prognanici iz Rusije nakon Oktobarske revolucije.
Olja je u Kragujevcu živela sve do dolaska u Beograd, gde je studirala vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu. Mada je upisala vajarstvo, od samog početka se uglavnom bavila slikarstvom.
Godine 1957. završila je Akademiju likovnih umetnosti u klasi profesora Sretena Stojanovića. Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine dobila je posebno priznanje i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD.
Sa grupom slikara - Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, 1959. godine, kao jedina žena slikar osnovala je grupu "Mediala", koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori.
Imala je 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šezdesetih godina prošloga veka prva je počela sa pop artom u Beogradu, a pripremala je i izvedbe koje se pamte. Njene slike nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom sveta.
Između ostalog, izlagala je u muzeju "Metropoliten" u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju i na fakultetu "Dobs Feri" u Njujorku.
Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom. Dobitnik je i "Sedmojulske" i "Vukove" nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji.
...............................

Ceo tekst :RTS

„Uopšte ne znam koliko znam. Znam i ono što mi još nije palo na pamet.“
(Olja Ivanjicki)

Sačuvana
naca
Global Moderator
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Trudi se da uživa u zivotu, bez obzira na sve!

« Odgovor #1 poslato: Jun 24, 2009, 09:38:08 pm »

Meni su njene slike posebne,neobične,izuzetne.
Baš mi je žao. Sad
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info i autora tekstova. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.