Dg > Razvojna odstupanja, smetnje i poremećaji

Deca sa disleksijom

(1/1)

Tia:
Olakšice za decu sa disleksijom

Beograd - Deca sa disleksijom prvi put ove godine imaće olakšavajuće okolnosti pri polaganju prijemnog ispita za srednju školu.

Da bi ostvarili olakšice, potrebno je da se jave Gradskoj upisnoj komisiji i prilože lekarsku dokumentaciju. Kvalifikacioni ispiti polažu se 22. i 23 juna a prijave upisnoj komisiji predaju se od 3. do 15.juna. Disleksija se otkriva u školskom dobu kao poremećaj čitanja i pisanja ali za decu je veliki problem kada ga ne uočavaju roditelji ili učitelji.

Pre nekoliko decenija napadala je jedva dva do četiri odsto đačke populacije, a danas taj procenat dostiže 10 do 15 odsto.

“Ova deca zahvaljujući tome što imaju teškoće u čitanju, strahovito razviju memoriju”, ukazuje logoped Ranko Vuković.

“Imao sam primer jednog deteta koje je doguralo do gimnazije, a nije naučilo da čita”, kazao je Vuković.

.....

“Zato što, pored disleksije koju prati i rasuta pažnja, ako mu se učini nešto zanimljivo na času, nekad je to i pismeni, on će tako da ostane neko vreme dok ga neko ne upozori, i ode vreme”, rekla je ona.

Sva deca sa disleksijom i sa sličnim tekoćama u razvoju prvi put ove godine imaće odgovarajući tretman na kvalifikacionom ispitu za upis u srednju školu.

Roditelji im se ranijih godina nisu javljali sa sličnim zahtevima, kažu u Ministarstvu.

“Znamo da je toj deci potrebno dodatno vreme”, kaže pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević.

Cela vest: B92

naca:
Disleksija
.......

Disleksija se karakteriše različitim teškoćama u različitim oblicima jezika, često uključujući uz probleme čitanja i ozbiljne probleme u sticanju veštine pisanja.

Uzrok nastanka

Većina stručnjaka slaže se da je glavni uzrok disleksije zamena funkcija leve i desne moždane polovine. Za jezičke funkcije mozga, dakle, i za čitanje i pisanje, zadužena je leva moždana polovina koja se još naziva analitička. Kod disleksičara zbog kašnjenja razvoja leve polovine jezičke funkcije preuzima desna. Kako desna polovina primarno vrši funkcije sinteze vizuelnog i auditivnog tipa, pojavljuju se teškoće pri analizi reči, a to objašnjava zbog čega disleksičari misle na neverbalan ili vizuealan način.
..............

Klinička slika

Disleksija se javlja u najranijem detinjstvu i obično se otkriva u ranom školskom dobu, kada dete počinje da savladava veštine čitanja i pisanja. Disleksična deca su prosečne ili natprosečne inteligencije, izrazito kreativna, s razvijenim posebnim, vizuelnim, stilom mišljenja. Odstupanja u ranom razvoju deteta mogu najaviti pojavu poteškoća u učenju čitanja. Deca s disleksijom pri čitanju menjaju redosled slova ili slogova u reči, zamenjuju ili izostavljaju neka slova, menjaju, dodaju ili izostavljaju pojedine reči. Disleksična deca opisuju da im se pri čitanju reči okreću u različitim smerovima, da slova „igraju”, da ne mogu da uhvate red, ili da se rečenice stapaju.
  .....................

Dijagnoza

Posumnjate li da neko dete ima disleksiju, potražite stručno mišljenje logopeda ili defektologa. Danas postoje vrlo jednostavni testovi pomoću kojih se može sa sigurnošću utvrditi disleksija.

Lečenje

Budući da ne postoje dva deteta sa disleksijom i istim simptomima, i deca predškolskog uzrasta pokazuje različito izražena odstupanja u veštinama i sposobnostima koje su važne za usvajanje čitanja i pisanja. Iz toga sledi da ne postoje univerzalni programi pomoći, nego je program i pristup za svako dete individualan. Specifični programi se temelje na rezultatima logopedskih procena, sistemski su, postupni i razvojno primereni. Jezičko - govorni tretman je temeljan i u njega se ugrađuju vežbe za podsticanje nerazvijenih veština i sposobnosti (vidnih, slušnih, grafomotoričkih, pažnje, pamćenja...).
.................


Ceo tekst Stetoskop

Navigacija

[0] Indeks poruka

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju