Jao ljudi,ne mogu a da ne prokomentarisem ovo...Buduci sam surdoaudiolog po struci,ne mogu ostati ravnodusna na ovakve stvari, a opet nikako ne mogu da shvatim da nam se to u ovo vrijeme i u ovom stoljecu jos uvijek desava.ja imam rehabilitanta kojem je 17 god.,ide u redovnu srednju skolu,i jedan dan je dosao meni na vjezbe sa idejom da mijenja skolu i da ide u drugi grad u skolu za gluhe.kad sam pitala zbog cega,on veli zbog druge djece u skoli,koja ga izbjegavaju,cak se i smiju njegovom nacinu govora (artikulacija mu je tesko razumljiva jer ima prakticnu gluhocu)
uglavnom, osjeca da nije prihvacen i zeli da mijenja skolu. nisam bila iznenađena, znam gdje zivimo,to je i za ocekivati.onda sam mu pokusala objasniti par stvari. pokusala sam mu reci da zelim da postane svjestan koliko je on poseban u odnosu na nas ostale, dijete se koristi znakovnim jezikom, i mozda nisam u pravu, mozda sam pristrasna zbog svoje struke, ali sam mu rekla ti znas nesto sto niko u tvojoj skoli ne zna, ti znas znakovni jezik, oni ne znaju.imas nesto sto nema niko od njih.polusaj s te strane gledati na taj problem,cak sam mu rekla da jednog kolegu(samo jedan djecak se u skoli druzi s njim) pokusa nauciti par gesti i da pred ostalima tako komunicira s njim, pa ce vidjeti reakciju tih istih koji ga omalovazaju.ne znam da li sam bila u pravu, uglavnom dosli smo do toga, da je odlucio ostati u istoj skoli, juce mi je poslao poruku prosao je peticom, mislim da smo malo napredovali i da je zadovoljniji sobom.naravno nista od ovoga se nije desilo odjednom, danima sam ga pokusavala izvuci iz depresije i jos uvijek ne mogu reci da sam sto posto uspjela, ali bar je sad vedriji nego prije.
tako vas razumijem kad kazete da strahujete kad vam curica dođe iz skole sta ce reci i kako ce joj izgledati svaki dan.strasne su predrasude kod nas,ja se kao lavica pokusavam boriti protiv toga, ali na zalost ne uspijeva,ali eto bar pokusam naci nacin da pomognem svojoj djecici,ne mogu vam opisati koliko ih volim, koliko su posebni...ima nesto posebno u djeci ostecenog sluha.izvinjavam se sto sam se ovako raspisala,ali samo sam vam htjela reci da razumijem kako vam je i da niste sami,nema instant rjesenja za taj problem
ali odvagnite sve solucije, nemojte kategoricno iskljucivati ni soluciju prebacivanja u drugu skolu, ali naravno dobro treba razmisliti.ja sam imala djevojcicu za koju sam trebala odluciti da li ce ici u redovnu ili u skolu za gluhe,pa sam je odvela i u jednu i u drugu skolu, objasnila djeci o cemu se radi.da ne duljim, danas je u redovnoj skoli i zaista,zaista prihvacena među vrsnjacima.tu naravno i skola mora odraditi dosta posla,ali to je sad vec nova prica..ne zelim vas dalje zamarati...ako neko bude zainteresovan,mozemo pricati o tome naknadno.zelim vam puno srece i strpljenja,i uspjeha vasoj djevojcici.