Autor Tema: Invalidska kolica  (Pročitano 60993 puta)

Van mreže desant

  • Član
  • **
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #15 poslato: Maj 07, 2009, 02:11:31 posle podne »
Hvala  Asja na dodatnim informacijama..

Hendi-društvo

Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #15 poslato: Maj 07, 2009, 02:11:31 posle podne »

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #16 poslato: Maj 07, 2009, 11:04:55 posle podne »
Stigao sam na biciklu!

Piše: Zvone Modrej

 
Da, došao sam na biciklu! U stvari, više dopuzao nego došao; pa ti moji koraci sa parom štaka i trojnom težinom nisu više ličili ni na šta. Znači, sada sam tamo gdje sam se uvijek bojao biti. I kako sam se samo otimao, kad je počeo kucati na vrata, kada mi je korak sve više gubio snagu i postao nesiguran, tako da sam bio već sav plav i potučen od padova. Najprije ga uopšte nisam pustio u stan – svoja kolica, odnosno bicikl, kako ga u mojoj porodici već zovu od početka. Prvu godinu upotrebljavao sam ga, naime, samo za duže vanjske puteve – vozili su me njime na posao i natrag, stoga je bio parkiran u stepeništnom hodniku. Nisam htio sebi da priznam konačan poraz, jer kolica su za mene samo to. Onda, kada jednom u njima ostaneš, nema više nikakvog puta nagore, nego samo još nadole.

Tako je snažna u meni bila ta predrasuda, da sam već pomišljao, kako ću radije da ostanem ležeći, nego da moram sebi da priznam da sam stigao na kolica. Kako onda prevazići taj svoj unutrašnji otpor i time olakšati svoje puteve?

 
Jednog tmurnog letnjeg popodneva (baš se spremalo nevreme), kad je moja porodica bila van kuće i imao sam majku u posjeti, sinu mi misao: što ako pokušam sjesti na kolica u stanu, samo za danas popodne, da vidim kako bi bilo? A uz to, razmišljao sam i već unapred odlučio: ako ga pustim u stan onda to neće biti nikakva podrška za manje kretanja ili manje koraka, baš suprotno! A i što se tiče ’’poraza’’, počeo sam razmišljati na drugi način: to neće biti poraz u onom smislu konačne predaje, već samo poraz kao one najniže tačke u razvoju moje MS, odakle daljni put vodi samo još nagore. Baš tako je! Sad sam stigao do dna i odavde ću se jako odgurnuti uvis. Pa, ako te život tišti pod vodom, a ti se uvek dalje upinješ uvis, teško dođeš do vazduha. Moraš se spustiti do dna, samo od najniže tačke – od dna možeš se najjače otisnuti  na gore, pa opet malo na bolje, onda ćemo ovaj put zatalasati do dna. I tamo ću je ostaviti, svoju MS, a sam ću, na ’’talasu sa dna’’, pljusnuti u visine.

 
I tako sam sjeo na to svoje ’’dno’’! Prvi put sam sam potjerao nekoliko zamaha. Kako je samo drugačije, ako se pokrećeš sam! Onda sam se pokušao premjestiti sa kolica na stolicu. Najpre bočne oslonce na stranu, pa noge dole, pa otkačiti oslonac za noge i, išlo je! Pokušao sam i do kreveta, pa opet premeštanje sa kolica i natrag, pa (sa dužim uzgrednim prekidom za pločnik) do WC-a i na školjku, pa opet na kolica – sve to mogu bez muke i to bez sjedjenja i čekanja da mi se vrati snaga ili da dođe ugodniji trenutak.

 A prije sam, uglavnom, mirno sjedeo i ’’štedio’’ korake i energiju za one nužne puteve po stanu, koje sam morao obaviti tokom dana: od i do kreveta, na WC i slično. A sada čak i više puta, kad sjedim za stolom, podignem se za nekoliko minuta na noge i, oslonjen na ruke, stojim, prenosim težinu s jedne noge na drugu, pokušavam čučnuti. Koliko više oslobođenog kretanja, kretanja bez straha da će mi ponestati snage za one ’’nužne korake’’.

 Sada vidim da je to bila prava odluka. Bilo je potrebno samo pokušati. Sad sam dokazao onu životnu istinu, da jedan gram iskustva prakse vredi više nego hiljadu kilograma teorije i mozganja.

 U kolicima sam promenio i strategiju borbe sa MS: nema više grčevitog hvatanja za ono što hoće da mi izmakne iz ruku. Ništa više koraka po svaku cijenu, pa kakv god već bio!  Korake vježbam tada kad mi ide i koliko ide. Samo što više kretanja (više puta malo) i sa time telesnog jačanja! Iako sam ostao sjedjeti, sada ne sjedim više tako pasivno kao prije. U stvari uvijek sam u nekom kretanju: ustajem (pomažem se rukama), premještam se, pa opet u kolica i razgledanje po stanu i sl. Kolica su u moj život donijela neki nemir, nemir kretanja, pokretljivosti.

 Sada u životu neću više ciljati tako pravo u crno, neću više raditi samo na koraku, da bi ga poboljšao. Već suviše često mi se obišno najviše otima baš oko onoga oko čega se najviše trudim. Sada ću jačati opštu pokretljivost i time sve mišiće, pa računam da će se to, kao usporedni učinak, primijetiti i kod boljeg koraka.

 Sada sam oslobođen kada imam pomoćnika i svejedno mi je kako ga zovem: kolica, bicikl jer znam da je za mene samo poligon za kretanje. Na kolica sam došao zbog toga da sa njih prohodam!

MS Glasilo (Savez društava multiple skleroze Jugoslavije) br.21,str 47-50, god. 1989.
izvor
http://www.blogovanje.com/desetka/komentari.php?id=123

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #17 poslato: Jun 17, 2009, 11:26:46 pre podne »


KOLICA

Standardna kolica se koriste za kretanje osoba sa stanjem paraplegije jer je jednostavnije, manje naporno, ubrzava kretanje i omogućava lakšu komunikaciju i lakše savladavanje arhitektonskih barijera. Rješavanje arhitektonskih barijera je u rukama društvenih institucija i trebalo bi biti ustanovljeni kroz vladine programe i zakonska rješenja, kao i rješavanje saobraćajnih barijera te barijera na ulicama.

Kolica se rade u tri veličine: mala, srednja i velika. U standardnom programu izrade kolica 10% se izrađuje za izrazito male i velike osobe, dok 90% su izrada standardni kolica.

Kolica za različite uslove prilagođavaju se dimenzijama, veličinom i položajem točkova pa mogu biti:

    * standardna
    * terenska
    * sa jednoručnim pogonom desna ili lijeva strana
    * kolica za prevoz
    * toaletna
    * kolica za dvostruku amputaciju
    * sportska

Kolica se mogu klasificirati i kao:

    * pasivna - koja nisu pogodna za samostalno kretanje
    * aktivna - namjenjena za funkcionalnu aktivnost
    * specijalna - na električni pogon

Izbor kolica za svaku osobu sa stanjem paraplegije predstavlja životno rješenje za svakodnevne aktivnosti, društvenu komunikaciju, zadovoljenje duhovnih potreba. kako u životu biramo dobar krevet za spavanje, udobnu fotelju za gledanje televizije, tako i kolica moraju zadovoljavati neše potrebe: udobnosti, sigurnosti pri sjedenju i kretanju, rekreacionim i sportskim aktivnostima. Kako biramo lijep auto tako biramo i lijepa kolica.

 

PLANIRANJE PROSTORA

Prostor u kome se može vršiti kretanje uz pomoć kolica i izvesti okretanje kolicima mora odgovarati dimenzijama i mogućnosti okretanja. Okretanje kolicima je za 90° i 180° , rijetko za 360°. Veličina izračunatog prostora razlikuje se u raznim zemljama ali se te vrijednosti kreću za okret sa obje ruke i za 90°iznosi 140x140 cm. Okret sa obje ruke i za 180° iznosi 140x180 cm, okret za 360° potreban je prostor 180x180 cm.

Za pravolinijsko kretanje kolicima potrebna je širina od 90 cm na otvorenom prostoru dok u zatvorenom prostoru to iznosi 120 cm. Da bi istovremeno prošla osoba sa kolicima i prateća osoba potrebno je 150 cm dok, dvije osobe sa onesposobljennjem mogu proći širinu prostora od 180 cm. Kosa ravan ili "rampa" za ulaz ili izlaz sa kolicima iz javnih ustanova kao i domova može imati nagib ood 5% do najviše 8%, a dopuštena širina "rampe" iznosi 130 cm, strane moraju biti ograđene najmanje do visine 100 cm. Ako su "rampe" duže, na svakih 90 cm mora biti odmorište od 150 cm.

Vrata moraju biti širine 90 cm sa rukohvatom na 100 cm, a za djecu na 75 cm. Donji dio vrata treba biti obložen limom do visine 40 cm. Vrata liftova također najmanje 90 cm, a unutrašnji prostor lifta 110x140 cm, a sa pratnjom 110x170 cm. Komandna tabla lifta na visini od 120 cm. Visina trotora ne smije biti viša od 2 cm.

Visina automata za podizanje novca, telefona, na visini od 120 cm, dok pultovi u hotelima, poštama, restoranima i ostalim javnim objektima na visini od 90 cm.

Parking mora biti osiguran međunarodnim znakom za pristupnost kao i svi prostori u javnim ustanovama: ulaz u zgradu, prostor za radne aktivnosti, toaletni prostor, javni prostor za razonodu i rekreaciju.

Kroz ovakvo prilagođavanje sredine u kojoj žive i rade osobe sa stanjem paraplegije daje im se mogućnost ravnopravnog života u jednoj sredini.

http://www.freewebs.com/abcparaplegija/kolica.htm

Van mreže raca

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 15245
  • Pol: Žena
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #18 poslato: Jul 02, 2009, 08:44:29 posle podne »
Колица на мождане таласе

У Јапану су направљена инвалидска колица која покрећу корисникови мождани таласи. Произвођачи се надају да ће колица бити у широкој употреби за неколико година. A nа оном ко седи у колицима само је да помисли куда би да пође.

Производ истраживача јапанске "Тојоте", користи најсавременију технологију преноса и читања сигнала из електроенцефалографа уграђеног у капу.

За тај процес потребно је 125 милисекунди. Специјална капа преноси електричне импулсе из мозга у рачунар који их анализира, и скоро истог тренутка командује точковима како да се покрену.
Колица на мождане таласе

"Ранијим колицима те врсте требало је неколико секунди да прочитају корисникове мисли. Корисник може да постигне прецизност у командама од 95 одсто само за недељу дана.

Довољан је свакодневни тренинг,a cистем се прилагођава индивидуални особинама сваког корисника", каже Хитоши Јамада из Тојоте.

Многе јапанске компаније и истраживачки центри добијају новчану помоћ од владе да раде на производима који омогућују извесну самосталност непокретним или тешко покретним болеснима и старима.
У супротном, радно способно становништво мора да се ангажује да им помогне.

Надамо се да ћемо ускоро створити систем који одговара на широку лепезу команди, а не само на оне за скретање лево, десно и напред", додаје Хитоши.

Вест о новим колицима охрабрујућа је за многе који пате од различитих поремећаја неуролошког развоја, због чега зависе од окружења.

Ceo tekst: RTS

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 07, 2009, 11:10:41 pre podne »

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #20 poslato: Oktobar 08, 2009, 09:34:07 posle podne »

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #21 poslato: Oktobar 13, 2009, 09:01:02 posle podne »
INVALIDSKA KOLICA. ISTORIJSKI RAZVOJ / HISTORY OF WHEELCHAIR / GESCHICHTE DER ROLLSTUHL


Najveći čovjekov izum je točak, a potom stolica. Kombinacija ova dva izuma se razvila u invalidska kolica. Sve slike pomenute u daljem tekstu se nalaze u galeriji ispod teksta ovoga posta! Dakle, istorija bilježi crtež na grčkoj vazi iz vremena 530 g.p.e., na kojemu se vidi nešto kao krevet na četiri točka, sa uzglavljem koje se moglo povisiti (Image on Greek vase).


U Kini se spominje da su imali neku vrstu invalidskih kolica 3.000 g.p.n.e., ali nema crteža. Postoji crtež osobe kako sjedi u invalidskim kolicima koja imaju 2 veća točka i naprijed dva oslonca, a sa strana nešto kao poslužavnike za jela. Taj crtež je pronađen na jednom sarkofagu u Kini iz vremena 525 g.p.n.e (China, 525 A.D. engraving of one of the earliest representation of a wheeled chair). U 3 stoljeću n.e. se u Kini pominju invalidska kolica koja su korištena za prevoz nepokretne osobe na “Izvor mladosti” i za šetnje (3rd century invention from China. Used for moving the sick or disabled to the “Fountain of Youth”).


 Grčki i Rimski fizioterapeuti propisivali su transport za bolesne i nepokretne (1553.g.).

 U Španiji su 1559. godine  napravili „kraljevska kolica“ za kralja Filipa II. Ova kolica su bila na 4 točkića i imala naslon za noge (King Phillip II of Spain. Had his own rolling chair with foot rests.).

 Paraplegičar i časovničar Stephen Farfler, star 22 godine, je 1655. g. napravio sebi invalidska kolica sa tri točka i ručnim pogonom (Paraplegic watchmaker, Stephen Farfler built his own chair at 22 yrs of age).

 John Dawson je 1783. godine sagradio invalidska kolica, koja su postala poznata pod imenom „Bath“, a imala su dva velika točka i manji naprijed sa ručnim upravljačem (Developed in Bath, England. Invented by John Dawson).

Koncem XVIII stoljeća je razvijena stolica – kolica („Seating“), sa naslonom za noge, dva veća točka naprijed i malim točkom ozada (Convertible chair - reclining back and adjustable foot rests).

 Razvojem bicikla koncem XVIII stoljeća, naglo se razvijaju nove konstrukcije invalidskih kolica. Tada je stvorena konstrukcija kolica oblika tricikla za djecu zahvaćenu dječjom paralizom, koja su imala bar jednu dovoljno jaku nogu da se mogu gurati o tlo. Na slici u galeriji je troje djece sa svojim triciklima.

U Londonu su 1912. proizvedena prva motorizirana invalidska kolica sa motorom snage 1,75 KS (1 3/4 horsepower engine was attached to a invalid tricycle). Nešto ranije su u Indiji za paralizirane oficire britanske vojske napravljena kolica na 4 točka, bez mogućnosti da osoba sama upravlja njima, a bila su lagana jer su ispletena od trstike (Made from Indian reed. Large wheels either front or back).

 Za američkog predsjednika Theodora Ruzvelta (Theodore Roosevelt 1901. ÷ 1909.) su napravljena invalidska kolica sa dva veća točka smještena naprijed i dva nazad, a sa strane je držao aparat za učršćenje nogu, koji se postavljao na noge, kada bi trebao stajati. Nazvana su “predsjedničkih invalidskih kolica”. 

U Los Aneđelesu (Los Angeles) su 1933. godine stvorena moderna laka, preklopna invalidska kolica na mehanički pogon, sa obručima na točkovima, te se korisnik invalidskim kolica mogao samostalno kretati. Konstruktor je bio Herbert A. Everest, inženjer rudarstva, koji je nastradao u rudniku i želio se samostalno kretati, koristeći invalidska kolica i svoj automobil (Herbert A. Everest: Wanted a wheelchair that could go in an automobile).

Danas u XXI stoljeću ima na stotine vrsta invalidskih kolica sa mehaničkim i motornim pogonom za različite namjene: stan, gradska šetnja, atletska, košarkaška, trkača, teniska, skijaška, za poljoprivrednike i kakva sve još ne. U galeriji je dat prikaz nekoliko savremenih invalidskih kolica.

Važnost invalidskih kolica se ogleda u tome, da se trenutno u svijetu njima koristi cca 24 miliona ljudi, koji ne mogu koristiti noge za hodanje.
http://osobesainvaliditetom.blogger.ba/arhiva/2009/03/05/2084605

Van mreže King

  • Član
  • **
  • Poruke: 24
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #22 poslato: Oktobar 23, 2009, 04:33:29 posle podne »
Evo mene već mjesecima pokušavam obezbijeditit kolica za oca i muka mi je od svega. Na papiru ili zakonski invalidna osoba ima pravo na kolica, ali ja trebam biti mađioničar da to ostvarim.
Trenutno smo bez kolica, a ona stara smo dobili iz humanitarne. Bila su za dijete, ali su poslužila dok nisu pukla. Sada  primarijus fizijatar toliko iskomlikovao situaciju da se meni sve zgadilo.
Upisao šifru kolica kojih nema u ortopedskim kućama, ma ne mogu sve da pričam.
šifra kolica 6020032 sobna ovih nema ali zato mogu da dobijem humanitarna polovna ako doplatimo
najjeftinija koja se mogu nabaviti su sa šifrom 6020028 sobno vanjska a to ne može dobiti jer specijalista neće sam sebi da prizna šta radi
Ako trebam platiti 2/3 cijene a na riješenju piše da otac ne plaća ništa bolje da ih kupim bilo gdje i da dalje ništa ne pišem
 ](*,)

Van mreže Zlatko

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Dg: Quadripl.
  • Grad: Kragujevac
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #23 poslato: Oktobar 30, 2009, 08:23:50 posle podne »
Upisao šifru kolica kojih nema u ortopedskim kućama, ma ne mogu sve da pričam.
šifra kolica 6020032 sobna ovih nema ali zato mogu da dobijem humanitarna polovna ako doplatimo
najjeftinija koja se mogu nabaviti su sa šifrom 6020028 sobno vanjska a to ne može dobiti jer specijalista neće sam sebi da prizna šta radi
Ako trebam platiti 2/3 cijene a na riješenju piše da otac ne plaća ništa bolje da ih kupim bilo gdje i da dalje ništa ne pišem
 ](*,)

U kojim si ortopedskim kućama tražio, ja mislim da mi tu nešto miriše na mućke ortopedske kuće koja nudi kolica iz humanitarne uz doplatu  :grr:
Kolica iz humanitarne nikako ne smeju da budu u ortopedskim kućama već ih dobijaju samo humanitarne organizacije i udruženja i ne smeju da ih prodaju, već samo dele svojim članovima.

Pogledaj kod ovih ako nisi http://www.orsim.co.rs/

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #24 poslato: Novembar 15, 2009, 10:34:37 posle podne »

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #25 poslato: Novembar 15, 2009, 10:43:59 posle podne »

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #26 poslato: Novembar 15, 2009, 10:50:48 posle podne »

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #27 poslato: Novembar 15, 2009, 11:30:45 posle podne »

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #28 poslato: Novembar 15, 2009, 11:39:02 posle podne »

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Invalidska kolica
« Odgovor #29 poslato: Novembar 17, 2009, 01:04:55 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.