Autor Tema: Retinitis pigmentosa  (Pročitano 5032 puta)

Van mreže Kaja

  • Član
  • **
  • Poruke: 1171
  • Pol: Žena
Retinitis pigmentosa
« poslato: Mart 25, 2009, 11:30:49 posle podne »
Retinitis pigmentosa (RP) je naziv za skup naslednih bolesti koje pogađaju retinu. One su okarakterisane postepenim razaranjem i degeneracijom fotoreceptora, koja rezultira progresivnim gubitkom vida.
Totalno slepilo se ponekad javlja ako je oboleli u ranim godinama detinjstva.
Pojava, koja se najčešće javlja kod svih oblika RP-e, je postepeno razaranje i degeneracija štapića i čepića. Zavisno od toga koja je vrsta ćelije predominantno pogođena, ovi simptomi variraju, a uključuju noćno slepilo, gubitak perifernog vida (odnosno, dolazi do pojave tzv. tunelskog vida), gubitak sposobnosti razlikovanja boja pre nego što periferni vid nestane u potpunosti.
Simptomi RP-e se vrlo često odmah prepoznaju u adolescenciji i mlađim godinama a progresija bolesti nastavlja se s godinama. Stepen progresije i degenerativnog gubitka vida je varijabila
Trenutno ne postoji nijedan tretman niti lek za RP.

Ceo tekst na: stetoskop.info

Hendi-društvo

Retinitis pigmentosa
« poslato: Mart 25, 2009, 11:30:49 posle podne »

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Retinitis pigmentosa
« Odgovor #1 poslato: Mart 26, 2009, 02:23:56 posle podne »
Grupa francuskih naučnika iz Insituta za zdravlje i medicinska istraživanja (Inserm) i sa Univerziteta "Pjer i Marija Kiri" uspela je da, ubrizgavanjem proteina RdCVF, poboljša vid miševa zahvaćenih naslednim degenerativnim oboljenjem rožnjače - retinitisom pigmentosa.

Ubrizgavanje proteina RdCVF dovelo je kod miševa do povećanja broja ćelija smeštenih u mrežnjači koje imaju glavnu ulogu u dnevnom vidu, prenele su agencije.

Primena RdCVF-a, otkrivenog 2004. godine, rezultirala je kod tih miševa dvostruko boljim vidom nego kod miševa koji nisu bili podvrgnuti toj terapiji.

Taj rezultat upućuje na zaključak da RdCVF ne obezbeđuje samo preživljavanje ćelija za dnevni vid u mrežnjači, već i u velikoj meri može da očuva njihovu funkciju, čime se usporava gubitak vida.
..............
Ceo tekst : Mondo

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.