Autor Tema: Lumbalna punkcija  (Pročitano 162923 puta)

Van mreže dragoljub 7

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Osmeh na licu Uvek!
Odg: Lumbalna punkcija
« Odgovor #30 poslato: Oktobar 14, 2009, 11:25:16 pre podne »
Ja sam bio opusten, posle raznoraznih ispitivanja to mi doslo kao obican pregled. Medjutim secam se kad doktor u toku punkcije govori opusti se polomices mi iglu, moj i jeste generalni problem sto nikad nisam opusten ni kad primam injekcije, na koje smo svi vec odavno oguglali. Bar u mom slucaju znam za skoro godinu dana primio sam oko stotinak i neznam vise tacan broj. Sreca te u nalazu likvora nisu nasli nista, al KVP (kontrola vidnog polja) pokaza . Moja preporuka bar sto sam sebi dao za sledeci put,nema spavanja pred punkciju! Moras da lezis i nepomeras se a gledas u plafon! Nisam izdrzao vec komsiji javim (brate namesti mi na ugaonoj da legnem kod tebe i dolazim na kafu) Naravno bio mi je veliki problem stepeniste u zgradi cetri sprata al imao sam prolazno vreme za deset minuta :ye1: . Naravno da i nisam mogao da spavam na ledjima vec sam ipak u tokuu noci okrenuo na stranu. Sto vise tecnosti! Kompot od jabuka,pod obavezno! Babski lekovi nekad dobro dodju!

Van mreže amia

• Član
  • **
  • Noli turbare circuloc meos
« Odgovor #31 poslato: Oktobar 15, 2009, 08:36:08 posle podne »
kad su mi je radili ,,bio samit oko kreveta ko da igra mecka
nacelnik cuci pored kreveta ,ja u polozaju fetusa sa  cvrsto stisnutim rukama oko nogu,,,grmalj od tehnicara me zagrlio da ne mrdam...dignuta majica ,,,i ja pocinjem da se smejem,,
reko' kad bi neko gledao sa strane ne bi verovao sta radimo :)hah
i da kako su pricali ocekivala sam da padnem u nesvest,,,medjutim proslo bez trauma
na skali od 1-5 sto se inteziteta bola tice ...nije cak ni 1

Van mreže dragoljub 7

• Član
  • **
  • Osmeh na licu Uvek!
« Odgovor #32 poslato: Oktobar 15, 2009, 10:49:46 posle podne »
To zavisi i od doktora,koliko ima laku ruku.
Nas je bilo cetvoro u isto vreme za punkciju,posto sam ja dosao medju zadnjima mene smeste u sobu kod sestre na krevet,ih ja sam sa sestrom :) bilo mi bas  :-[ ! ma salim se bilo mi mi super ,raspricali se kao da se znamo ceo zivot. Jos bolje je bilo moje pitanje kako cu kuci? Upuceno sestri. Ona meni zavisi kako se ja osecam, moj odgovor tada bi autobusom kao iz topa. Nisam imao neke bolove,al kad sam ustao onda poce da se sve vrti. Malo jos posede tu i kreto s mamo na autobus s klinickog na stanicu u kneza milosa, Joj kao da je bila a kraju sveta ta stanica. Al ne izdrza ceo put morao sam sici stanicu pre moje jer vozac je tako zakocio da sam imao osecaj da mi neko kida kicmu. a onda cetri sprata uz stepenice uh trebalo mi podosta vremena. Al evo i to je bilo i proslo nadam se da nece biti opet?!

Van mreže ms-dina

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #33 poslato: Oktobar 18, 2009, 02:16:29 pre podne »
Za svega tri dana,koja nikad necu zaboraviti,dozivela sam multi stres.Prvog dana-rezultati MR-saznajem za MS,drugo jutro-bolnicka postelja-pulsna terapija-suze i nemost,noc bez sna jer me sledece jutro ceka vadjenje likvora.
Tresem se od straha,cekam ih.U sobu ulazi delegacija sa rukama u dzepovima samo jedna sestra drzi tacnu sa priborom.Doktor se nasmesio,pita me kako sam.Rekla sam:ne znam,hocu da budete brzi da zavrsimo sa ovim.Dobijam savet da budem mirna i saradjujem u potpunosti.Sedim,savijam noge u kolenima,grlim ih snazno,spustam glavu na kolena,prilaze sestre stiskaju mi ruke,noge...Mislila sam kako cu ovo preziveti...medjutim..strah je bio veci od bola...prvi put neuspesno,drugi doktor seda na stolicu,druga punkcija-uspesna.
Postavili me na krevet potrbuske na dva tri-sata,zatim na ledja.Zabranili mi da ustajem 24h,usput kortikosteridi,dosta tecnosti.
Iako sam bila disciplinovana bolovi kicme i vrata su poceli.Odmah sam im prijavila rekli su da ce se bol postepeno dizati prema glavi dok se ne normalizuje kolicina likvora jer su mi izvadili max.dozu od petnaest kubika.Glavobolja je nastupila posle pet dana kad sam trebala da idem kuci.Cini mi se da sam tad imala nov napad- kobinacija jake glavobolje,visokog krvnog pritiska,vratobolje,zujanja u usima i uzasno izostren sluh.Ne daj Boze,nikom.
Trajalo je nekoliko dana i pocelo da popusta...

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #34 poslato: Oktobar 20, 2009, 05:00:03 posle podne »
Meni su radili 4 pute punkciju.Prvi put 1995.(od tada i sumnja na MS).Drugi put 2001,pa 2003 i2006g.Uvek kada je radjena bila sam na bolnickom ispitivanju.Prvi nalaz ima traka i u likvoru i u krvi.Ambulantno radim opet krv i opet ih ima.Opet 2001,nalaz nije uradjev jer nesto nemaju od materijala. Dolazim na kontrolu uKCS-telefonom moj Dr.biva obavesten da je nalaz dobar.Eh moje srece a i njegove!No moji problemi napreduju i ponovo bolnica 2003.Opet punkcija,nalaz likvora i krvi-nije ok.,isti kao 1995.Sta sad?Redovne kontrole,nesto se ne uklapa.Ajd opet-bolnica.Valjda uz ulazak moram da budem bockana.E sad,moj Dr.produzio odmor,preuze me Dr(zenska)ne bih imena da pisem.Nalaz-nema traka!Ovo je igra,cas ga ima cas ga nema.Dodje moj Dr.,trazi zaledjen likvor da on uradi,nastade haos:Vi nemate kolega poverenje u mene.Verovatno da mu je bilo glupo zbog svega,moj Dr.me tada i ne pregleda i na otp.listi ga uopste nema!Da kazem da sam se uvek pridrzavala pravila koja vaze u Dr.Subotica i nikad me nije bolela glava.Sto se tice ovih (sugavih)traka tice,sada pise u nalazima da ih ima konstantno 13g.
.

Van mreže leon

• Član
  • **
« Odgovor #35 poslato: Decembar 09, 2009, 03:57:08 posle podne »
Mom sinu su radili punkciju u aprilu,vristao je od bola a ja sam plakala napolju.Medjutim za par dana je bio ok.nije ga bolela glava,jedino nije mogao da se sagne dosta dugo..

Van mreže Tosh

• Član
  • **
« Odgovor #36 poslato: Januar 11, 2010, 03:35:15 pre podne »
Meni su radili punkciju samo jednom (proleće 2009. u dnevnoj neourologije u kcb)
i neće nikad više dok me ne ufate i ne sapnu. Ne dam!

Sama punkcija je prošla odlično, gotovo da ništa nisam osetio,
još sam se odlično osećao pre toga, jer sam od pulsne odmah primetio
velika poboljšanja, ali onda nastaje pakao.
Mislim da u životu nisam osetio gori bol (možda ne najjači, ali najgori sigurno)
glave, vrata, vratne i cele kičme. Pošto živim sam, nisam baš ni mogao da ležim sve vreme,
morao sam da ustajem, da idem na terapije i sl.
Toliko mi se pogoršalo posle punkcije da sam se jedva, jedva uz strašne bolove kretao.
Ni brufeni, ni flugalini, ni novalgetoli mi nisu pomogli ništa da ublaže strašnu
ukočenost vrata i kičme i bolove...
Najgore je bilo prvih deset dana, a posle se polako dovelo u normalu,
valjda dok se ta tekućina nije obnovila.

Da, rezultati su bili ok, ništa nisu našli. I da jesu, pitam se, šta bi to promenilo?

Van mreže homer

• Član
  • **
  • sunt lacrimae rerum et mentem mortalia tangunt
  • Dg: G35
« Odgovor #37 poslato: Januar 29, 2010, 02:19:56 posle podne »
Ako ste gojazni kao što sam ja bio u vreme punkcije, ima da vas bodu više puta dok ne pogode. Salo ne dozvoljava dobar pristup lumbalnom delu kičme.
Mene je tek doktor Boban iz Niša uboo kako treba, a pre toga tri bezuspešna pokušaja.

Van mreže ZlaZhenaBG

• Član
  • **
  • MS
« Odgovor #38 poslato: Januar 29, 2010, 05:34:53 posle podne »
Meni stvarno nije jasno zasto se pravi tolika fama oko lumbalne punkcije. Ako kazu da MORA, onda MORA da se radi i nemojte se igrati sa tim. Te promene na mozgu mogu biti svasta nesto ali dok se ne uradi lp, ne zna se tacno sta je u pitanju. Procedura je neprijatna ali ne boli i traje najvise 2-3 minuta

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #39 poslato: Januar 29, 2010, 05:38:09 posle podne »
El se ovo odnosi i na mene?  :m1:

Van mreže ZlaZhenaBG

• Član
  • **
  • MS
« Odgovor #40 poslato: Januar 29, 2010, 05:59:25 posle podne »
Ako ste gojazni kao što sam ja bio u vreme punkcije, ima da vas bodu više puta dok ne pogode. Salo ne dozvoljava dobar pristup lumbalnom delu kičme.
Mene je tek doktor Boban iz Niša uboo kako treba, a pre toga tri bezuspešna pokušaja.

E to je najveca idiotarija koju sam i ja takodje cula i kad sam u strahu rekla doktoru Nesi da se plasim lumbalne punkcije zato sto sam gojazna, on me je samo bledo pogledao i nasmejao se. Kicma ti nije debela, ledja ti nisu prekrivena salom. To je samo jedan u nizu izgovora za njihovu nekompetentnost.

El se ovo odnosi i na mene?  :m1:

Vidim da si i ti slicno prosla sa lumbalnim punkcijama kao ja, samo sto meni nisu radjene samo na neuroloskoj..

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #41 poslato: Januar 29, 2010, 08:51:04 posle podne »
Meni tek sada nije jasno sta si htela reci Milice. Odakle ti da dizen famu?Ako lekar kaze da se skace u bunar (mozda sto je tog momenta besan,ili se salio) ti bi sko0cila.E pa ja ne bih.A i ne bih da se zakunem u doktore.Postujem i cenim neke ali...Ako si dobro procitala,onda ces videti da nelogicnosti postoje.Kazes te promene mogu da budu svasta nesto
-za informaciju svih meni je radjena u junu zadnja magnetna glave.Radiolog je procitao kao-nalaz uredan!Dr. neurolog se ne slaze,svasta nesto je video,a naravno nije mi objasnio!Ispratio me sa Trodonom,da pijem godinu dana.Bas mala terapija a o vremenu da ne govorim.Dobih uput za VMA-radiologu da je procita.Danas sam bila tamo,o peripetijama oko dodjite sutra itd.da ne pricam.Aha,hoces malo sutra.Danas taj isti uvazeni dr.nece ni da cuje da procita magnetnu.Kazenece da udari na kolegu,on ceni misljenje radiologa,a ja verujem neurologu,bar mogu reci vise,jer radiologa posteno i ne videh.Epilog vrlo neprijatog razgovora (on je bio i drzak i glasan) je u sledecem:Najbolje je da uradite ponovo magnetnu pa cete znati,a ja samo mogu da vam kazem da nije strasno i nema niceg za operaciju.9 meseci ja ne znam sta ne valja,a trpim bolove kao ludak.
To znaci da i nakon uradjene punkcije...puta ne zna se sta je u pitanju.Da si "vucena" 14 godina mozda bi ti bila jasna teorija:moze da bude-ne mora da znaci,pa cak i kod "poslusnih" pacijenata.Izvinjavam se na duzini pisanja,morala sam ili bih pukla!  :( :( :(

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #42 poslato: Januar 29, 2010, 09:03:57 posle podne »
Daco ,mislim da se Milica obratila onima koji izričito odbijaju da im se uradi punkcija.
Ne žesti se  ;)

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #43 poslato: Januar 29, 2010, 09:05:39 posle podne »
Jok ja.Ko se zesti?Sam da ne ostanem nedorecena.A i lepo sam pitala,pa molim fino.  >:D

Van mreže homer

• Član
  • **
  • sunt lacrimae rerum et mentem mortalia tangunt
  • Dg: G35
« Odgovor #44 poslato: Januar 29, 2010, 09:19:04 posle podne »
Dokaz MS nije samo MRI, evocirani potencijali, likvor i serum. Demijelinizacija se dokazuje u vremenu i prostoru. Lumbalna punkcija je zakon za mozdana krvarenja.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.