Autor Tema: Preventiva multiple skleroze  (Pročitano 16442 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Preventiva multiple skleroze
« poslato: Mart 19, 2009, 10:05:00 pre podne »
Broj obolelih od MS-a u svetu se povecava. Pored vesti koje nam stizu da vit. D i Omega 3 masne kiseline mogu preventivno delovati na pojavu MS-a, sta se jos moze uciniti da bi se smanjio broj obolelih i da li je uopste moguce preventivno delovati na bolest kao sto je multipla skleroza?
Da li mozda nedostaju istrazivanja? Za dijabetes se zna da je ishrana i fizicka aktivnost glavna preventiva pored edukacije stanovnistva.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Preventiva multiple skleroze
« Odgovor #1 poslato: Mart 19, 2009, 12:03:54 posle podne »
Da bi se delovalo preventivno, mora biti poznat uzrok. Kako uzrok još nije otkriven, prevencija ostaje u domenu nagađanja.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #2 poslato: Mart 21, 2009, 10:38:30 pre podne »
po nasoj anketi "UzrokMS-a" je stres, i malo njih od dr. je proucavalo preventivu, nadjoh samo jednog na net-u koji je pre svega napomomenuo stres i depresiju. Ali kada se sve sve pogleda i za druge bolesti je stres okidac.
Mozda, uopste neodgovornost ljudi jer se vecina bahato odnosi prema svom zdravllju i misli da organizam moze sve da izdrzi : losu ishranu, neprospavane noci, stresove...sve se to naziva zlocin protiv slobode....i jednog dana: trne ruke, vid je zamagljen, malaksalost...ms kao bolest civilizacije..

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #3 poslato: Mart 21, 2009, 01:28:15 posle podne »
To može da stoji kada su odrasli u pitanju ali šta je sa decom? Verovatno ćemo, kako vreme prolazi, u toj anketi videti drugačiji rezultat. Ostaje da je stres okidač za nove relapse kod nas "matorih" ali mislim da ni sami lekari ne veruju u varijantu da je stres uzrok MS-a. Imali smo prilike da vidimo, kroz razne tekstove, da je najveći osumnjičeni neki virus. Pazi, neki.

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Mart 21, 2009, 02:07:27 posle podne »
Slazem se sa Sklerozica, kako prevenirati nesto kad se ne zna uzrok?i kada poceti sa prevencijom kad je u pitanje MS? u kojoj dobi zivota, poznato je da MS se moze javiti  i pre 15 godina i posle 50 godina zivota.Sa druge strane , pak svaka prevencija trebalo bi da pocne jos od rano djetinstvo, ali ipak kada znas sta je cinitel neke bolesti., a kad se nezna onda sta....

Van mreže pjesma

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #5 poslato: Mart 21, 2009, 02:21:57 posle podne »
vi ste dobro upoznati sa ms

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #6 poslato: Mart 21, 2009, 02:34:23 posle podne »
Pored vesti koje nam stizu da vit. D i Omega 3 masne kiseline mogu preventivno delovati na pojavu MS-a,

Ja napisah negde (mislim u temi Vitamin D) da sam kao mala pila riblje ulje godinama i bila 2X godišnje na moru pa sam ipak ovde sa vama.Kao što kažu Skler i Sama,dok se ne nađe pravi uzrok ne može se delovati na posledicu.

Van mreže Ena

• VIP
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
« Odgovor #7 poslato: Mart 21, 2009, 03:25:10 posle podne »
I ja sam pila riblje ulje kao mala (kako je to gadno)i  išla na more svake godine.
I na bazenu pre i posle mora ali džaba...

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #8 poslato: Mart 21, 2009, 07:32:35 posle podne »
Mislim da je preventiva - FLEGMATICNOST. Da nista ne dopire do tebe, da si emotivno tup, znaci vise racio nego emocija. Da i lepe i ruzne stvari  ne treba dozivljavati preintenzivno. P i da je virus ili autoimunost, nemoze ti nista.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Mart 21, 2009, 11:08:59 posle podne »
Ima teorija da se Ms zacinje u detinjstvu a kasnije ispoljava.
Sto se tice stresa ni deca nisu postedjena, kao ni visokog krvnog pritiska ili depresije, dete je mali covek.

Ja nisam koristila riblje ulje kao mala ali sam zato stalno, ako je to vreme dozvoljavalo, boravila na suncu.

Mozda ne flegmaticnost kao preventiva vec racionalnost, odvojiti bitno od nebitnog, znati dokle su nam granice, imati zdrav duh ( e sad, da li je u zdravom telu zdrav duh, ili obratno - ne znam)

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Mart 30, 2009, 09:00:05 posle podne »
Sto se tice stresa ni deca nisu postedjena, kao ni visokog krvnog pritiska ili depresije, dete je mali covek.

Slzem se da i deca nisu imuna na stres, nisu postedjeni stresa, i oni razlicno reaguju na isti,neki su stalozeniji neki su osetliviji medjutim dete nije mali covek, ono je jednostavno dete.

Van mreže leon

• Član
  • **
« Odgovor #11 poslato: Februar 18, 2010, 04:25:48 posle podne »
Uzrok Ms-a je verovatno neki virus?koji ?od cega?nama su rekli visoka temperatura ili sigurno stres...ali kako dete od 9-10godina da dobije odjednom tu bolest?nema odgovora!

Van mreže Ha Even

• Zabranjen
« Odgovor #12 poslato: Februar 18, 2010, 06:25:08 posle podne »
Uzrok Ms-a je verovatno neki virus?koji ?od cega?nama su rekli visoka temperatura ili sigurno stres...ali kako dete od 9-10godina da dobije odjednom tu bolest?nema odgovora!
evo nekih mojih razmišljanja koja me muče, a sad ću ih napisati  pa ako su glupa jesu, ali ja tako razmišljam:
1.slučajeva ima u istoj obitelji
   - genetska predispozicija (moje mišljenje)
2.veći je postotak u hladnijim područjima, nem ga ili vrlo malo u ekvatorijalnom pojasu
   - tamo je toplo,vene se šire na toplini
3.MS dobivaju više žene nego muškarci
   - žene su osjetljivije i dosta je razloga za stres (porod....itd)
4.stres je okidač? kažu neke teorije
   -u svjetlu CCSVI ovo mi se čini jako vjerojatno jer što se događa kod stresa (dobrog ili lošeg, svejedno, mada kod lošeg mi s čini češće)
    Izlučuje se adrenalin i uzrokuje navalu krvi u glavu (mozak) velika količina krvi ide gore, ali ako postoji suženje vena (genetski) tada se ne može jednakim intenzitetom vratiti i eto ga na , evo nam željeza u mozgu
Evo zašto mislim da ovo tako funkcionira, jer mislim da bi to objasnilo i MS kod djece, djeca također doživljavaju stres (od sasvim malih beba ) koje se zacrvene kao paradajz od plača ako mam ne razumije što beba hoće (gladna, pokakana  i sl.), a ako su genetski vene već tada sužene MS kuca na vrata i tako tokom godina dok željeza u mozgu ne bude previše…..
To je moje razmišljanje pa ako vi imate neka, voljela bi da ih ovdje podijelite

Van mreže leski

• Član
  • **
« Odgovor #13 poslato: Februar 18, 2010, 10:12:10 posle podne »
@HA ...
Po meni lepo razmisljanje HA...Stres tokom godina, od rodjenja. Mislim da kod stresa dolazi i do ''grcenja'' misica, povecane zategnutosti i pritiska na vene. A to moze da se desi i kod velikog fizickog napora

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Februar 18, 2010, 10:19:36 posle podne »
jos ako vas neko pridavi, bas oko vrata, ili trema koja tinja u stomaku....:) ;D

ali to je vec uzrok....

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.