Autor Tema: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom  (Pročitano 17008 puta)

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« poslato: Septembar 07, 2007, 04:31:36 posle podne »
Ujedinjene nacije objavile temu ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra

Ujedinjene nacije su objavile temu ovogodišnjeg obeležavanja 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Tema obeležavanja je:  „Decent work for persons with disabilities".

International Day of Disabled Persons
3 December

2007 Theme: "Decent work for persons with disabilities"

The annual observance of the International Day of Disabled Persons, 3 December, aims to promote an understanding of disability issues and mobilize support for the dignity, rights and well-being of persons with disabilities. It also seeks to increase awareness of gains to be derived from the integration of persons with disabilities in every aspect of political, social, economic and cultural life. The theme of the Day is based on the goal of full and equal enjoyment of human rights and participation in society by persons with disabilities, established by the World Programme of Action concerning Disabled Persons, adopted by the General Assembly in 1982.

How the Day may be observed

    * Involve: Observance of the Day provides opportunities for participation by all interested communities - governmental, non-governmental and the private sector - to focus upon catalytic and innovative measures to further implement international norms and standards related to persons with disabilities. Schools, universities and similar institutions can make particular contributions with regard to promoting greater interest and awareness among interested parties of the social, cultural, economic, civil and political rights of persons with disabilities.

    * Organize: Hold forums, public discussions and information campaigns in support of the Day focusing on disability issues and trends and ways and means by which persons with disabilities and their families are pursuing independent life styles, sustainable livelihoods and financial security.

    * Celebrate: Plan and organize performances everywhere to showcase - and celebrate - the contributions by persons with disabilities to the societies in which they live and convene exchanges and dialogues focusing on the rich and varied skills, interests and aspirations of persons with disabilities.

    * Take Action: A major focus of the Day is practical action to further implement international norms and standards concerning persons with disabilities and to further their participation in social life and development on the basis of equality. The media have especially important contributions to make in support of the observance of the Day - and throughout the year - regarding appropriate presentation of progress and obstacles implementing disability-sensitive policies, programmes and projects and to promote public awareness of the contributions by persons with disabilities.

Hendi-društvo

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« poslato: Septembar 07, 2007, 04:31:36 posle podne »

Van mreže Bill

 • Član
 • **
 • Poruke: 74
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #1 poslato: Septembar 09, 2007, 11:08:15 pre podne »
bas me zanima koliko ce obelezavanje ovog dana kod nas imati odjeka. da li ce to biti cetiri tacke koje ce neko napisati a neko drugi procitati, ili ce nadlezni za zaposljavanje hendikepiranih nesto konkretno preduzeti. do sada nisu.
prevod bi bio, podsecam: pristojan posao za osobe sa hendikepom

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #2 poslato: Septembar 10, 2007, 07:58:33 posle podne »
da, i mene to interesuje...do sada se nadležni nisu pokazali... >:(

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109618
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #3 poslato: Decembar 03, 2007, 08:16:16 posle podne »
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeleževa se u celom svetu, a Ujedinjene nacije odlučile su da cela naredna godina bude posvećena boljim mogućnostima zapošljavanja tih osoba.

Osobe sa invaliditetom mogu i žele da rade i treba im pomoći da se osamostale i osposobe za samostalni život, ukazano je na današnjem skupu u Beogradu, posvećenom Svetskom danu osoba sa invaliditetom.

U zajedničkoj akciji Kulturnog centra Beograda, humanitarne organizacije 'Dečije srce' i izdavačkog preduzeća 'Dobar naslov', u kojoj su i učestvovala deca sa posebnim potrebama, istaknuto je da je neophodno sve više govoriti o potencijalima i mogućnostima tih osoba, a manje o stepenu njihovog hendikepa ili invalidnosti.

Naglasivši da moraju biti tretirani kao integralni deo društva, a ne kao zajednica na margini i pacijenti kojima treba saosećanje, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da država mora da stvori i pravni i politički okvir za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

'Njima treba naša podrška da budu prihvaćeni i uvaženi kao i svaki drugi građani ove zemlje', rekao je Ljajić na štandu Kulturnog centra Beograda, gde je i organizovana akcija.

Prema njegovim rečima, vlada je donela odluku o prihvatanju Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kao i opcioni protokol, 'što znači da će svaka osoba sa invaliditetom kojoj je ugroženo bilo koje ljudsko pravo moći da se direktno obraća komitetu UN za prava osoba sa invaliditetom'.

Uz to, doneta je i odluka da svi državni organi i institucije prilagode svoje internet prezentacije i sajtove za korišćenje osobama sa posebnim potrebama, dodao je Ljajić.

Da sadašnja situacija nije ružičasta potvrdio je i ministar, ukazavši da se na tržištu rada nalazi 23.000 osoba sa invaliditetom, dok se 70 odsto njih suočava sa posledicama siromaštva.

Istakavši da se mora učiniti mnogo više za njihovo puno političko i ekonomsko učešće, Ljajić je rekao da je neophodno doneti zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji će omogućiti da poslodavci dobiju određene beneficije ukoliko zapošljavaju tu kategoriju ljudi.

Na skupu je predstavljena pokretna knjižara na točkovima za prodaju knjiga i novogodišnjih čestitki, kao i radovi dece sa smetnjama u mentalnom razvoju.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je, na okruglom stolu održanom u republičkom parlamentu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da bi plata umesto socijalne pomoći trebalo da bude moto za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Dulić je istakao da zapošljavanje osoba sa hendikepom toj populaciji daje dostojanstvo i mogućnost aktivnog učšća u društvenim desavanjima, a istovremeno predstavlja značajnu uštedu za državu.

'Nadam se da će se u narednom periodu nastaviti sa davanjem olakšica za poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kao i da će diskriminacija tih osoba pri zapošljabanju biti ubuduće drugačije sankcionisata nego što je to do sada bio slučaj', istakao je Dulić.

On je naveo i da će Skupština Srbije u narednom periodu 'kao zakonodavac, ali i poslodavac' posebnu pažnju posvetiti osobama sa invaliditetom. 'Učinimo da se osobe sa invaliditetom osećaju kao sastavni deo društva, da ispune svoje snove i ostvare svoje talente', poručio je Dulić.

Predsednik skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović naveo je da u Srbiji živi više od 500.000 osoba sa invaliditetom i da je oko 80 odsto njih nezaposleno.

'Veliki problem su predrasude poslodavaca i njihova nespremnost da radna mesta prilagode osobama sa invaliditetom', istakao je Omerović.

On je dodao i da Skupština Srbije u što skorijem periodu treba da donese veliki broj zakonskih akata koji će unaprediti položaj osoba sa invaliditetom.

Istraživanje Centra za razvoj inkluzivnog društva pokazalo je da u Srbiji oko 79 odsto osoba sa invaliditetom nema posao, a glavni razlog za to su predrasude poslodavaca i njihova nespremnost da radno mesto prilagode osobama sa hendikepom.

Jedan od uzroka velike nezaposlenosti osoba sa invaliditetom jeste i to što strahuju da će izgubiti prava iz oblasti socijalne zaštite ako se zaposle.

Izvor: RTS

Van mreže Peca_Le

 • Član
 • **
 • Poruke: 1421
 • Pol: Muškarac
 • Dg: MS
 • Grad: Leskovac
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #4 poslato: Decembar 05, 2007, 08:56:48 posle podne »
POPOBLJŠANJE POLOŽAJA OSOBA SA INVALIDITETOM

Predsednik opštine Leskovac Vladan Marinković je juce, povodom nedelje osoba sa invaliditetom, posetio pojedina udruženja koja okupljaju ovu populaciju i u razgovorima sa njihovim predstavnicima dogovorio zajedničke akcije za unapredjenje položaja članova ovih organizacija. On je posetio Udruženje paraplegičara, Udruženja slepih i slabovidih odnosno gluvih i nagluvih i udruženja koja okupljaju obolele od cerebralne paralize i mentalno nedovoljno razvijene osobe.

izvor: TV Leskovac

p.s. Dodao bih da je predsednik opstine Leskovac, lekar, neurolog, i da kao takav odlicno razume osobe sa invaliditetom i u svemu ih podrzava. Na njegovu inicijativu clan opstinskog veca je invalid u kolicima (uh, kako rogobatan izraz), a i napravljene su rampe na ulazu u opstinu. U neformalnom razgovoru obecao mi je pomoc oko osnivanja MS udruzenja (samo da prodju problemi oko poplava).

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109618
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #5 poslato: Decembar 05, 2007, 09:05:10 posle podne »
Na njegovu inicijativu clan opstinskog veca je invalid u kolicima
Dobar potez. ;)

Van mreže Zlatko

 • Moderator
 • ***
 • Poruke: 436
 • Pol: Muškarac
 • Dg: Quadripl.
 • Grad: Kragujevac
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #6 poslato: Decembar 07, 2007, 06:55:29 posle podne »
POPOBLJŠANJE POLOŽAJA OSOBA SA INVALIDITETOM

Da ne budem baksuz, i ove godine je ovaj 3 decembar posluzio da se samo politicari slikaju :(
drze se govori i citaju referati na koje su bacene pare.
I dalje služimo najviše političarima da bi se prmovisali.
Izložbu koju je moje udruženje organizovalo povodom 3 decembra, nije hteo da pomogne i podrzi niko, ni savez ni ministarstvo. a cak otvaranju nije prisustvovao niko iz lokalne samouprave, a od 3 lokalne teleevizije samo jedna je propratila otvaranje.
Pošto su mene intervjuisali tom prilikom, na pitanje kakav je položaj osoba sa invaliditetom i šta bi moglo da bude bolje, odgovorio sam da će biti bolje kad budemo imali takvu državu u kojo ce svima biti dobro, ne može invalidima biti bolje nego svima ostalima i zamislite nisu to isekli već su pustili :)

Pošto nismo imali nikakvu podršku izložbu smo na silu izgurali sami, od 40-tak pristiglih fotografija, selektor je za izlaganje odabrao 23 fotografije. Dva puta su printane po dve fotografije na jednom formatu, tako da je bio ukupno 21 ram. Od naših para smo platili printanje i ramove i to je iznelo 550 dinara po slici ukupno 11 550.- din. Na zidovima u udruzenju su bile isprljane tapete. Kupljena je akrilna boja i sin jednog našeg člana je to besplatno ofarbao da makar malo izložbeni prostor izgleda pristojno... Novac za nagrade, plakete i medalje nismo imali pa je zato i dogovoreno da se ne rangiraju fotografije vec da sve primljene budu ravnopravno ocenjene

OVDE možete da vidite sve izložene fotografije.
(iz nekog razloga svi koji idu prekosezamproa ne mogu da pristupe tom sajtu, a otkrio sam da preko SEZAMPROA ne mogu da pristupim i jos nekim sajtovima :( )

Prilikom otvaranja........   
Selektor izložbe, Predrag Mihajlović - Cile, majstor fotografije FSJ/FSS i ja  :)


Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109618
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #7 poslato: Decembar 07, 2007, 07:41:40 posle podne »

Pošto su mene intervjuisali tom prilikom, na pitanje kakav je položaj osoba sa invaliditetom i šta bi moglo da bude bolje, odgovorio sam da će biti bolje kad budemo imali takvu državu u kojo ce svima biti dobro, ne može invalidima biti bolje nego svima ostalima i zamislite nisu to isekli već su pustili :)

Zaista, ne vidim ovde razlog za "seču", mada ....... nisam političar.  ;D Ovo što si rekao je istina ali kako stoje stvari, bolje neće biti. :(
Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #8 poslato: Decembar 03, 2008, 10:47:22 pre podne »
Međunarodni Dan osoba sa invaliditetom
03. decembar 2008.

BEOGRAD - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom biće obeležen danas i u Srbiji, a povodom Svetskog programa UN za te osobe, koji je Generalna skupština usvojila 3. decembra 1982. godine. Svetska statistika pokazuje da oko 10 odsto ukupne populacije čine osobe sa invaliditetom, dok se u našoj zemlji procenjuje da ih ima od 800.000 do milion.

Samo u Beogradu ima oko 250.000 osoba sa invaliditetom, kojima treba pružiti priliku za zaposlenje i na taj način pokazati da su oni ravnopravni i korisni članovi društva.

Oko 79 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je nezaposleno, pokazalo je istraživanje Centra za razvoj inkluzivnog društva, a glavni razlozi su predrasude i nespremnost poslodavaca da adaptiraju radna mesta za i da ih zaposle.

Osobe sa invaliditetom, izuzev ratnih vojnih invalida, u većini slučajeva nemaju druga primanja, osim porodične penzije i prava na tuđu negu i pomoć.

Pogoršan položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji


Položaj osoba sa invaliditetom u Srbiji "značajno je pogoršan" u protekle dve godine, a "izuzetno je visok" i stepen njihove diskriminacije, saopštila je danas Mreža organizacija osoba sa različitim tipovima invaliditeta.

U saopštenju, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ukazano je na "izuzetno loš materijalni položaj" osoba sa invaliditetom, kao i da je "stepen diskriminacije najviši" u obrazovanju.

Navedeno je da su i "nadoknade za tuđu negu i pomoć drugog lica odavno izgubile vrednost i da predstavljaju samo dopunu ionako posrnulom kućnom budžetu".

U saopštenju je navedeno i da "poslednjih nekoliko tužbi, koje su na osnovu Zakona o sprečavanju diskriminacije, pokrenute protiv nadležnih državnih organa govore da je izuzetno naglašen stepen diskriminacije od institucija sistema kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou".

Novi zakon o zapošljavanju


"Implementacijom strategije za borbu protiv siromaštva i strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, učinjeni su izvesni pomaci, koji nisu dovoljni, ali se nadamo da će u budućnosti biti više pozitivnih inicijativa za implementaciju pomenutih strategija", navedeno je u saopštenju.

Mreža organizacija osoba sa različitim tipovima invaliditeta je izrazila nadu da će položaj osoba sa invaliditetom biti poboljšan kada bude usvojen novi zakon o zapošljavanju, kao i da će usvajanje tog zakona podstaći donošenje propisa u oblasti obrazovanja "gde je stepen diskriminacije najviši".

Organizacija je podsetila da je "naša zemlja potpisnica Međunarodne konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom", apelujući da ona bude ratifikovana posle čega će odredbe te rezolucije biti obavezujuće za srpsko zakonodavstvo.

Izvor RTVojvodina

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #9 poslato: Decembar 03, 2008, 11:34:46 posle podne »
среда, 03. дец 2008, 08:10 -> 22:14
Међународни дан особа са инвалидитетом

Председник Србије Борис Тадић је, на прослави 3. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом у Центру "Сава" истакао да способност уживљавања у живот и проблеме других није само индивидуална врлина, већ је то принцип на коме морају почивати и све државне институције.


Око 70 одсто особа са инвалидитетом сиромашно

Око 70 одсто укупног броја особа са инвалидитетом у Србији је сиромашно, свега 13 одсто је запослено, а више од половине живи од различитих социјалних давања, изјавио је министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Из републичког буџета месечно се издваја између 18 и 22 милиона динара за финансирање удружења особа са инвалидитетом, рекао је Љајић додавши да ће сва средства у наредном периоду бити усмерена на пројекте којима се поспешује процес интеграције особа са инвалидитетом у друштво, уклањање архитектонских и социјалних баријера и нагласио да је значајно и подизање друштвене свести о том проблему.

"Најзначајнији корак у побољшавању положаја особа са инвалидитетом је доношење закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању тих особа, који се налази у скупштинској процедури", рекао је Љајић.

"Свака институција у овој земљи формирана је због људи који имају своје потребе, страхове и наде. Институције у Србији постоје да би служиле свим људима - онима који имају посебне потребе и онима који припадају већини становништва", рекао је Тадић.

Саосећање - мерило развоја друштва

Тадић је изјавио је да је степен саосећања са особама са инвалидитетом једно од најпоузданијих мерила степена развоја и цивилизованости једног друштва.

Он је додао да се такав систем вредности не може успоставити преко ноћи.

"Председник сам земље која хоће да помогне и пружи подршку свим људима. То није увек могуће због брутално тешких чињеница, као што је финансијски проблем са којим се суочавамо као и читав свет, али морамо да донесемо одлуку да ћемо да решавамо проблеме", истакао је Тадић.

Председник Тадић је рекао да Скупштина  што пре мора да ратификује међународне акте о правима особа са инвалидитетом, а читаво друштво и све државне институције дужне су да спроводе социјалне акције којима би се таквим особама живот олакшао у највећој могућој мери.

Подршка  и поштовање

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић изјавио је да држава што пре мора да усвајањем четири недостајућа закона употпуни правну регулативу која ће омогућити побољсање положаја особа са инвалидитетом.

"Важно је да сваки дан буде 3. децембар, а не да вас се сетимо само тог дана. Особама са инвалидитетом није потребно само наше саосећање, већ и наша подршка и поштовање елементарних људских права. Ви то заслужујете, а на нама је да вам то и омогућимо", рекао је Љајић.

Светска статистика показује да око 10 одсто укупне популације чине особе са инвалидитетом, док се у нашој земљи процењује да их има око милион.

Највећа дискриминација у образовању

Мрежа организација особа са различитим типовима инвалидитета издала јесаопштење у којем је указано на "изузетно лош материјални положај" особа са инвалидитетом, као и то да је "степен дискриминације највиши" у образовању.

У саопштењу је наведено и да "последњих неколико тужби, које су на основу Закона о спречавању дискриминације, покренуте против надлежних државних органа говоре да је изузетно наглашен степен дискриминације од институција система како на локалном тако и нанационалном нивоу".

"Имплементацијом стратегије за борбу против сиромаштва и стратегије за унапређење положаја особа са инвалидитетом, учињени су извесни помаци, који нису довољни, али се надамо да ће у будућности бити више позитивних иницијатива за имплементацију поменутих стратегија", наведено је у саопштењу.

Додељене награде удружења "Бели штап"

Удружење слепих и слабовидих Србије "Бели штап" обележавајући Међународни дан особа са инвалидитетом, доделило је данас награде за дугогодишњи допринос у развоју инклузивног друштва.

Захвалнице су, између осталог, додељене директору Јавног предузећа "Поште Србије" Горану Ћирићу, председнику општине Врачар Бранку Кузмановићу и професорки Анки Станојевић - Паовић.

Овом приликом, општина Врачар, у сарадњи са Националном службом за запошљавање - филијала Београд, организовала је у згради те општине први сајам за запошљавање особа са инвалидитетом.

Генерална скупштина УН  усвојила 3. децембра 1982. године, као дан особа са инвалидитетом и од тада се тај дан обележава  и у Србији.
Izvor RTS

Van mreže Tia

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 4918
 • Pol: Žena
 • Master of the Universe
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #10 poslato: Decembar 12, 2008, 06:50:47 pre podne »
Da ne budem baksuz, i ove godine je ovaj 3 decembar posluzio da se samo politicari slikaju :(
drze se govori i citaju referati na koje su bacene pare.
I dalje služimo najviše političarima da bi se prmovisali.
Izložbu koju je moje udruženje organizovalo povodom 3 decembra, nije hteo da pomogne i podrzi niko, ni savez ni ministarstvo. a cak otvaranju nije prisustvovao niko iz lokalne samouprave, a od 3 lokalne teleevizije samo jedna je propratila otvaranje.
Pošto su mene intervjuisali tom prilikom, na pitanje kakav je položaj osoba sa invaliditetom i šta bi moglo da bude bolje, odgovorio sam da će biti bolje kad budemo imali takvu državu u kojo ce svima biti dobro, ne može invalidima biti bolje nego svima ostalima i zamislite nisu to isekli već su pustili :)

Pošto nismo imali nikakvu podršku izložbu smo na silu izgurali sami, od 40-tak pristiglih fotografija, selektor je za izlaganje odabrao 23 fotografije. Dva puta su printane po dve fotografije na jednom formatu, tako da je bio ukupno 21 ram. Od naših para smo platili printanje i ramove i to je iznelo 550 dinara po slici ukupno 11 550.- din. Na zidovima u udruzenju su bile isprljane tapete. Kupljena je akrilna boja i sin jednog našeg člana je to besplatno ofarbao da makar malo izložbeni prostor izgleda pristojno... Novac za nagrade, plakete i medalje nismo imali pa je zato i dogovoreno da se ne rangiraju fotografije vec da sve primljene budu ravnopravno ocenjene

OVDE možete da vidite sve izložene fotografije.
(iz nekog razloga svi koji idu prekosezamproa ne mogu da pristupe tom sajtu, a otkrio sam da preko SEZAMPROA ne mogu da pristupim i jos nekim sajtovima :( )

Prilikom otvaranja........   
Selektor izložbe, Predrag Mihajlović - Cile, majstor fotografije FSJ/FSS i ja  :)Ja sam tek sad videla ovaj tekst!
Zlatko, necu puno da filozofiram, sta da ti kazem kad sve znas :), samo zelim da tebi i tvojim prijateljima koji ste ovo izgurali kazem
SVAKA VAM CAST

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #11 poslato: Decembar 03, 2009, 12:03:37 pre podne »
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
Cetvrtak, 3. decembar 2009
    
U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Prema procenama Ujedinjenih nacija, 10 odsto ukupne svetske populacije čine osobe sa nekim oblikom invaliditeta, a u Srbiji takvih osoba ima oko 800.000.

Oko 70 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji živi u siromaštvu, rekao je Tanjugu predsednik skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović i dodao da čak 52 odsto tih ljudi uopšte ne učestvuje u društvenom životu svoje zajednice.

Osobe sa invaliditetom suštinski su najveća manjina u Srbiji, vrlo često su za ostatak društva nevidljivi, a ipak se svakodnevno susreću sa otvorenom ili prikrivenom diskriminacijom, rekao je Omerović.

Prema podacima Nacionalne sluzbe za zapošljavanje (NSZ), do septembra 2009. godine na evidenciji te službe nalazi se 22.438 osoba sa invaliditetom, od čega 7.362 žena.

Država i društvo imaju obavezu da poboljšaju položaj osoba sa invaliditetom, potpisan je čitav niz međunarodnih dokumenata koji nas na to obavezuju, rekao je Omerović i dodao da je u proteklih nekoliko godina učinjeno mnogo, pre svega na zakonodavnom planu.

Osobe sa invaliditetom, izuzev ratnih vojnih invalida, u većini slučajeva nemaju druga primanja, osim porodične penzije i prava na tuđu negu i pomoć, što je vrlo često nedovoljno za život.

Pored društvenih i finansijskih prepreka, osobe sa invaliditetom vrlo se često susreću sa fizičkim preprekama, zbog čega im je izuzetno teško da se uključe u uobičajene društvene tokove.

Pravne prepreke takođe nisu zanemarljive, jer su procedure za dobijanje neophodnih pomagala, između ostalog i specijalnih vozila izuzetno obimne, pa te propise nakon ratifikacije Evropske povelje o pravima osoba sa invaliditetom očekuje reforma.

Na Univerzitetu u Beogradu (UB) studira oko 300 studenata sa hendikepom, od čega je oko 30 odsto onih koji se otežano kreću ili koriste kolica, izjavila je koordinatorka univerzitetskog Centra za studente sa hendikepom Ljupka Mihajlovska.

Oko 20 odsto njih ima delimično ili potpuno oštećen vid, koliko ih je i sa kombinovanim tipom hendikepa nastalim usled tumora, oštećenja srca i drugih oboljenja, dok je 10 procenata sa delimično ili potpuno oštećenim sluhom, rekla je Mihajlovska Tanjugu, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Prema njenim rečima, problem više nije u osobi s hendikepom, jer kakvu god vrstu hendikepa da imaju, mogu da doprinesu razvoju društva ukoliko unapred ne budu isključeni iz njega.

"Problem je u stavovima i predrasudama društva, kao i u fizičkoj, arhitektonskoj i drugim oblicima nepristupačnosti", rekla je ona ocenivši da sa procesom inkluzije treba početi još od predškolskog obrazovanja.

Ceo tekst : mondo

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #12 poslato: Decembar 03, 2009, 08:04:20 posle podne »
Građani Srbije o inkluziji
Ne postoje jednake šanse za sve
Lidija Franović 

Agencija “Ipsos Strategic Marketing” saopštila je u četvrtak, 3. decembra, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, rezultate istraživanja građana Srbije o inkluziji. Skoro 90 odsto ispitanika smatra osobe sa invaliditetom i ometene u razvoju jednakim članovima društva, koji ipak nemaju jednake šanse u životu.

Da su deca sa hendikepom ili ometena u razvoju jednako vredni članovi društva smatra skoro 90 odsto ispitanika, koji su mišljenja da zbog odnosa društva i države oni nemaju jednake prilike u životu.
Više od polovine učesnika ankete (60 odsto) smatra da pohađanje redovnih škola pozitivno utiče na decu sa smetnjama u razvoju i da doprinosi da vršnjaci bolje razumeju njihov položaj.
Za pohađanje specijalnih škola zalaže se 40 odsto ispitanika.

Isti je procenat onih koji smatraju da je deci bez roditeljskog staranja potrebno obezbediti mesto u hraniteljskim porodicama (60 odsto), odnosno institucionalni smeštaj (40 odsto).
Porodicama dece ometene u razvoju i sa smetnjama neophodna je pomoć države i društva, smatra više od 94 odsto građana koji su učestvovali u ovoj anketi.

Aleksandar Bogdanović iz Centra za razvoj inkluzivnog društva kaže za e-novine da pozitivno zvuče rezultati ankete koji pokazuju da su deca sa smetnjama u razvoju jednako vredni članovi društva. Kada je reč o tome da njihovo uključivanje u redovne škole pozitivno utiče na njihove vršnjake, Bogdanović je podsetio i na slučajeve zaposlenih koji su postajali tolerantniji kada bi imali kolege sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju. Naš sagovornik ipak napominje da postoje tipovi invaliditeta kada je decu teško uklopiti u redovne škole.

ceo tekst : e-novine

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #13 poslato: Decembar 03, 2010, 08:04:38 pre podne »
Dan osoba sa invaliditetom
3. decembar 2010. | 00:19 | Izvor: B92

Beograd -- Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Srbija dočekuje, a da još uvek nema preciznu bazu podataka o tome koliko invalida živi u zemlji.

Cifre kojima barata naše ministarstvo rada i socijalne politike su one koje dobijaju od Svetske zdravstvene organizacije, kaže pomoćnik ministra Vladimir Pešić.

"Cifra koju imamo od SZO koja govori da postoji deset odsto osoba koje imaju neki oblik invalidnosti u svakoj državi, pa nam to onda govori da ima negde 700 ili 800 hiljada osoba sa invaliditetom u našoj zemlji“, kaže Pešić.

"Čak 70 odsto osoba sa invaliditetom većinu sredstava koja obezbedđuju, obezbeđuju kroz mere socijalne zaštite, bilo da je to tuđa nega, uvećana tuđa nega i pomoć, neki vid materijalnog obezbeđenja i velika je do sada nezaposlenost osoba sa invaliditetom u Srbiji. Neke procene kažu da je bilo do 87 odsto osoba sa invaliditetom koje nemaju posao u Srbiji“, navodi on.

Prema poslednjim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, kraja oktobra prijavljeno je više od 20 hiljada osoba sa invaliditetom, a od tog broja 6.600 su žene.

ceo tekst : B92

Van mreže analjilja

 • Član
 • **
 • Poruke: 55
 • Pol: Žena
Odg: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
« Odgovor #14 poslato: Decembar 04, 2010, 12:19:18 posle podne »
Kod nas taj dan se ne obezava, jer su u nasoj zemlji invalidi niza vrsta ljudi!  ](*,) :grr:

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.