Autor Tema: Vežbe kroz igru za postizanje interakcije  (Pročitano 4048 puta)

Van mreže jovanka

  • Član
  • **
  • Poruke: 45
  • Pol: Žena
  • Orleanka
Vežbe kroz igru za postizanje interakcije
« poslato: Mart 08, 2009, 12:27:14 pre podne »
VAZNE  VEZBE KROZ IGRU ZA PODSTICANJE INTERAKCIJE

Dragi moji mnoge od ovih idejica sigurno je vecina vec primenjivala. Mnoge ideje su kod nas u porodici vec deo rituala.
Procitajte mozda ce vas postaci ka novim nacinima kako otvoriti i prici nasim malisanima.
Kroz igru se deca najlakse otvaraju, ovo je skupima ideja roditelja posebne dece. Kako ih izvuci iz njihovog sveta i predstaviti lepotu
druzenja,igre, dodira, posebne komunikacije.

LISTA MOTIVATORA

1.Recite djetetu „ Idemo se igrati“i povucite dijete prema sebi za rub majice. Učinite to nekoliko puta. To obično potiče osmijeh i mnogo puta kada dijete ne primite za majicu dijete će vas pitati da to učinite.
2. „Pojest ću ti prstiće!“ uzmite djetetovu nogu i povucite je prema svojim ustima s glumljenim ugrizom i popratnim zvukovima.-svako dijete s kojim sam radila voli ovu igru.-izgleda da nema razlike da li dijete ima razvijene govorne sposobnosti ili ne.stvar je u iščekivanju. Nakon što par puta pokušaja odvlačena noge s smijehom, dijete vam obično pruži i drugu nogu.
3.Recite djetetu „Učini ovo!“ i napravite zvuk režanja.Kada dijete to učini pretvarajte ste da ste prestravljeni i padnite s stolice. Može trebati par pokušaja, ali većina djece voli ideju navođenja vas na reakciju.
4.Stavite glavu na djetetov trbuh i škakljate ga.- Prava zona smijeha.-
5.Savinite ruku kao da je igračka dok vas ručni zglobovi ne zabole(zamalo)--Upotrijebite zvukove pucanja--Tada je pustite i naizmjenično okrečite ruke s dlanovima okrenutim prema gore i dolje iznad djeteta i stola.
6. “Zaspite“ i glasno hrčite na djetetovom krilu i tada se iznenadno probudite na zvuk školskog zvona-ding ding ding.
7.Stvorite emocije i popratite ih zvukovima..
Ljute---rrrrrr
Tužne--- blesavi tužni uzdasi boo hoo hoo i polijte lice vodom umjesto suza(sve vrlo lažno)
Sretne---sa sretnim pjesmicama i plesom.
Tužne emocije su bile prvi zahtjev za mene posljednje tri godine, valjda sam dobro pogodila dramu.
8.Recite djetetu „ daj mi pet!“ ali izgubite svoju ruku u rukavu.Neka vam dijete pomogne da nađete svoju ruku, a zatim izgubite i drugu ruku u rukavu, itd..
9. Stavite plastičnu bocu s vodom iznad djetetove glave. Naginjite je polagano s neizvjesnošću ( o, hoće li se proliti?) i pustite par kapljica da padnu. Većini djece se ovo sviđa veoma. Tada dajte djetetu bocu. Poštena igra im omogućuje da vas „srede“ i oni su većinom manje oprezni u vezi količine vode koju ispuštaju.
10.Nagnite se dok vas se dijete ne nagne na leđa. Tada ga podignute, tako da visi iza vas. Recite „Gdjee jee (djetetovo ime)?“ „( djetetovo ime), gdjeee siiii?“.
11.Obucite majicu s kapuljačom s trakama i učinite da vam glava nestane stegnuvši trake. Tražite od djeteta da vam pomogne da izađete.
12.Žvakaća guma.- veliki balon žvakaće gume koji puca djeluje poticajno na većinu djece.
13.Dostava ručne granate. umjesto da date djetetu bombon, pretvarajte se da ga šaljete kroz zrak sa zvukom kao zviždukom dok ne dođe u djetetova usta i eksplodira. ( Vi napravite zvuk eksplozije)
14. Pomirišite djetetova stopala i dramatično padnite u nesvijest. Većina djece će reagirati tako da ubrzo približi stopala vašem nosu.
15.Stavite dijete na stol za malo brake dance plesa. Stavite djetetov trbuh na stol s glavom prema vama i nogama prema dolje. Stavite lijevu ruku kraj nogu i desnu kraj glave da napravite poprilično dobar desni okret.
16.Navedite dijete da vam leti na nogama. Zatim uzmite igračku i s njom učinite isto. Tada ponovo ponovite igru s djetetom.
17. Podignite telefon. „ Za tebe je, (djetetovo ime)-dodajte dijalog.
18. Recite djetetu da podigne ruke tada ga škakljajte.
19. Neka vam dijete pritisne nos, vi isplazite jezik. Povuče vas za lijevo uho, vaš jezik ide desno i obrnuto.
20. Napravite da igračka ili lutka vašeg djeteta radi pokuse.
21.Tražite škakljiva mjesta. Kada djeca kažu „ O, škaklja.“ pričekajte neka dijete potraži škakljivo mjesto.
22. Okrenite stol u stranu s nogama prema vama i sakrijte se iza njega, dok vas dijete ne pronađe tada ili zarežite ili se pretvarajte da ste jako prestrašeni.


23.Disco
24.Primite dijete u ruke i podignute ga. Recite „Nadam se da mi nećeš ispasti.“ S djetetom u rukama. Tada ga spuštajte prema podu kao da ćete ga ispustiti. Uzdahnite „Hvala, Bogu.“ I opet ga podignite.
25.Stol može biti šator kada prebacite deku preko njega i uvučete se unutra tijekom igre hvatanja ili skrivanja.
26. Savinite papir ispred djeteta da stvorite vjetar.
27.Stavite čarape na djetetove ruke i recite mu pljeska rukama ili smislite neku drugu otkačenu naredbu.
28. „ O, želiš li hrane u svom uhu? Neeeee. U svom nosu? Neeee. Na svojoj glavi? Neeeee.
Aha, u tvoja usta!“
29. Stavite dijete na krilo i recite „ Gospodin žaba sjedi na stijeni, dolazi instruktor
i žaba skoči!“ zatim bacite dijete na kauč ili fotelju.
30. Hrvanje palcima.
31. Pjevajte pjesmu Barry Manilowa „Copa Cabana“, izvlači plesnu stranu u svima nama..(hajde, priznajte)
32. Stavite trešnje na trbuh ili radite škakljive poljupce na škakljivom dijelu vrata.
33. Tortura kosom- legnite dijete i nježno mu pređite kosom preko lica s zvukom „ oh, ne“ ili s nečim drugim ali tako da zna da kosa dolazi.
34.Borbe jastucima.
35. Stavite dijete na krilo, pogledom nasuprot vama, za vožnju motociklom. Upotrijebite svoje ručne zglobove kao ručke za vožnju i vozite se po okukama s naginjanjem djeteta lijevo ili desno s svim važnim motorističkim zvukovima. Tada se sudarite.
36. Dlan kao čudovište. Nacrtajte čudovište na svom dlanu. Upotrijebite drugu ruku da pridrži ručni zglob ruke s čudovištem tako da vas ne može dohvatiti. Kako bilo, svi znamo da je dlan s čudovištem jači. Zamolite djetetovu pomoć da se riješite čudovišta.
37. Neka vas dijete hrani.
38. Napravite ples „ Hoćemo li zaplesati iz „kralj i Ja“ s plesom gdje hodate u jednom smjeru, a tada okrenete tijelo i obraze i hodate u drugom. Ne mogu se sjetiti imena plesa.
39. Stavite traku preko svojih usta i pokušajte govoriti.—Ili se pretvarajte da pokušavati zadržati svoju ruku da vam prekrije usta ali ne možete.
40.Macarena
41. „Ja imam tajnu“, tada stavite višnje u uho.
42. Pjesma „Jump“ od Van Halena. (Rock-energična pjesma) Ja i moje dijete ne znamo ima li još pjesma neki tekst, samo skačemo kad nam on kaže.
43. Postavite svoje stolice jednu pored druge i krenite na vožnju. Zavežite pojaseve. Provjerite lijevo i desno u prometu.
44. .“ Achey breaky hart “( Stara kaubojska pjesma koja može biti smiješna kad se pjeva djetetu)
45. Zamotajte dijete čvrsto u deku i recite „dođi ovdje!“. Nemojte ovo raditi s djetetom koje neće shvatiti blesavost situacije.
46.Povucite dijete za deku zamotanu oko njenog/njegovom struka u krugovima tada „ Ne, mi moramo ići lijevo, ne desno, lijevo..
47. Ja sam čajnik i voda izlazi iz mene ako me prevališ na stranu i istočiš vodu.
48. Alladinov magični sag. Stavite dijete na ručnik ili deku i povucite ga po podu.
49. Pritisnite prsa djeteta (nježno molim) prilagođavajući dlanove tako da dijete čuje razliku smiješnu razliku u zvuku koji se stvara udarcem po prstima.
50. Igrajte se „udari limenku“.
51.Zalijevajte biljke
52. Oponašajte dijete- dijete kaže:“Uh“ i stavi ruke na stol i vi učinite isto. Nakon nekog vremena dijete shvaća da može voditi predstavu i to djeluje poticajno na njega.
53. Vožnja dizalom : podignite dijete. Kažete :“ Prvi kat!“ –više-„Drugi kat!“- „želiš li ići na treći kat?“ tada „Oh ne, dizalo ide u stranu!“
54.Vožnje stolicom ( Ja ovo nisam izmislila, ali djeluje!) : „ Zaveži svoj pojas! Drži se za stolicu!“ počnite polagano dizati stolicu sa poda. Pogledajte dijete, ako se boji podižite je polako, gledajući njegovo lice- biti ćete iznenađeni kako brzo će pitati za još. Upozorenje, ovo može rezultirati ozljedom vas oboje- samo za jake!
55. Ljuljanje stolice (ista upozorenja!) „ Zaveži pojas! Drži se za stolicu!“
56. Vožnja na krkače: Idite na neko mjesto( zamišljeno). Pazite na rupe u cesti!
57. Pauci na vašoj ruci-pustite dijete da ih UDARI!
58. (Pretvarajte se) Uzimanja dijelova tijela. „ Imam tvoj nos- Stavit ću ga u svoj džep!Želiš ga nazad?“ Pomiješajte svoj nos s djetetovim, uši, zamijenite prste s mačkom.
59. Ugurajte plišane igračke u djetetovu majicu , u nogavicu hlača, u rukave.
60. Primite dijete ispod pazuha za veliki okret. ( nemojte pasti!)
61. Također naučeno od majstora.-Napuhano lice. Recite djetetu „ Napumpaj me!“ ( Kao mimičar upotrijebite pumpu za bicikl dok napuhujete obraze.) sada ne možete pričati, ali primite djetetove ruke i neka ono pljesne i ispuše vaše obraze. Sljedeći put se pretvarajte da imate rupu koja curi i neka ono zatvori curenje.
62. „Vruće ruke“. djetetove ruke na vašima , ono ih mora odvući prije nego ih pljesnete.
63. Igra rukama: ruka preko ruke preko ruke.
64. Razbijete jaje na njegovoj glavi. Ne pravo jaje! Stavite jednu šaku na glavu, razbijete je s drugim dlanom, tada s obje ruke spustite „jaje“ niz glavu. Bljak!
65.Posudite znanstvene trikove: Soda za kuhanje bačena u ocat pravi zanimljiv efekt.
66. Glazbene stolice ili smiješno plesanja tada se ZAMRZNITE kada glazba prestane.
67. Posudite mađioničarske trikove: izvucite slatkiš iz njegovog uha.
68. Elektrošokovi ( simulirani molim) : upotrijebite svoje šake kao „aparate za šok“ bilo gdje na djetetovom tijelu. Ili neka ono to napravi vama i postanite vrlo luckasti.
69. „Glomulator“: Nacrtajte prekidače na papir, neka dijete pritisne jedan. To vas tjera na „glom“ (izmislite nešto!), pritisne drugi prekidač, vi stanete, drugi, vi skočite. Ono nikad ne zna što će se točno dogoditi.
70. Smiješni zvukovi, popratite ih dizanjem djeteta.
71. Puhanje ili pričanje u šalicu da se čuje jeka.
72. Škakljanje
73. Poljupci
73. Držanje njegovih gležnjeva i nježno zaustavljanje noga na podu.
75. Trešnje na njegovom dlanu.
76. Pjevanje stiha najdraže pjesme.
77. Ljuljanje njegove stolice kao da je potres.
78. Što god ga navodi na sudjelovanje: puzanje „pauka“ uz njegovu ruku, tada brzo škakljanje ispod brade dok radite zvukove koji ukazuju „Dolazim po tebe!“
79. Pomicanje djetetovih ruku i nogu tako da „pliva“ ili radi „stolicu“ za sebe.
81. Pretvaranje djetetove stolice u raketu.
82. Pjevanje luckastih pjesmica dok ljuljate dijete u krilu.
83. Pjevanje luckastih pjesama s korištenjem djetetovog imena u njima.
84. Neka plišane igračke skaču i navijaju za dijete.
85.Upotreba lutke koja gricka djetetove ručne i nožne prstiće.
86.“Rezanje“ rajčica na djetetovim leđima.
87. Šapćite nešto luckasto u djetetovo uho.
89. Oponašajte rečenice ili karaktere iz djetetovih omiljenih filmova ili crtića, npr. Puumba (Kralj Lavova) kada kaže :“ Hakuka matata“ ili Paško Patak kada kaže:“ Ma to je baš divno.“
90. Neka dijete pritisne izmišljeni prekidač i uključi „Uređaj za poljupce“.
91. Igranje hvatanja.
92. Stavite dijete između svojih nogu okrenuto nasuprot vama i pretvarajte se da veslate u čamcu dok pjevate „Veslaj,veslaj u svom brodu“ povećajte tempo veslanja dok ne postane vrlo luckasto.
93. Stavite deku preko stola i idite kampirati. Provedite vrijeme u šatoru ili-ili krenite u škakljanje dok je dijete ispod stola a vi ispred, iz različitih smjerova. Neka dijete ne zna odakle dolazite.
94.Crtanje koristite kao poticaj. Npr. dijete nacrta četverokut prikladno a instruktor nacrta karaktere od slova djetetovog imena ili napravi papirnate avione.
95. duga kosa može biti plus. Prebacite je preko lica i stavite naočale.
96. Upotrijebite markere koji se ispiru i nacrtajte nasmiješena lica na nožnim prstima.
97.SMIJEŠNE TRAKICE
98. Napunite kantu s vodom i unutra stavite jabuke. Zatim ih hvatajte bez pomoći ruku ustima.
99. Stavite rupčić na lice i puhnite u njega. Neka dijete učini isto.-Ovo zapravo može biti vrlo zabavno!
100. Stavite pramen kose koji je velik na dlan svoj ili djetetov i napravite zube kao da ste lav ili tigar—također pramenovi kose mogu biti zabavni za „pričanje“kada ih stisnete i pustite kao lutku.
101. Ovo zvuči okrutno, ali imam dečka koji to voli. Zavežem njegove čarape zajedno i tada mu kaže, „Dođi ovdje!“—Ostanem u udaljenosti u kojoj ga mogu dohvatiti.
102.Napušite balon,krenite da ćete ga dati djetetu, tada ga pustite da ludo leti po sobi.
103.Napravite kutiju i mijenjajte što stavljate unutra, neka bude zabavno osjetiti rižu ili grah.
104.Povucite djetetovu stolicu na zadnje noge( samo na tapetu i sa plastičnim dječjim stolicama i tada (držeći stolicu ili majicu) pretvarajte se da ga želite uzeti ali ne možete „Oh, ne, uhvati me, požuri…“ (ovu pokušavam zapisati na papir ali nije jednostavno)
105. Prikvačite dvije doda boce zajedno sa plastikom da napravite tornado—ubacite boje hrane, šljokice ili čak malu plastičnu kravu ako želite uhvatiti Twister efekt.
106. Sjećate se kada smo uzimali crayon (kao marker, rađeno od voska) i bojali par različitih boja na papir tada sve pokrili sa crnim crayonom i uzeli kovanicu i s tim skidali crayon. Preporučila bih pripremu unaprijed pet listova i tada je zabavno zajedno strugati crayon.
107. Prebacite dijete preko svog ramena i pustite ga da sklizne dok ga ne uhvatite za noge, tada se pretvarajte da ga ne možete naći i dok ga tako držite pretvarajte se da ga tražite.
( Ne, nemam 2 metra i 180 kg, imam 48 kg ali nije teško s malenima ali imajte krevet ili naslonjač u blizini za spustiti ih za svaki slučaj.
108. Stavite cipelu na glavu i pokušajte se ponašati kao da je sve u redu.
109. Dim iz vrhova vaših prstiju-- to možete kupiti u trgovini,onakvoj kakva prodaje i žvakaću gumu od koje vam usta poplave i jastuke sa zvukovima.
110. „Imam tvoj nos!“ zgrabite djetetov nos i tada stavite svoj palac između prstenjaka i prsta pokazivača i pokažite djetetu da imate njegov nos.
111. Opljačkajte banku sa bonanza glazbom u pozadini.
112. Posebno na mekanom kauču ili na stražnjem dijelu starog naslonjača, sjednite na dijete. (rasporedite svoju težinu na ruke) i recite :“ Gdje si (djetetovo ime)?“.
113. Igrajte se ludog znanstvenika. Nabavite boce i stvari koje izgledaju ili mirišu zanimljivo i natočite ih.- -Ja volim one tablete za kupanje.
114.Bob Marley( trebam li reći više- - reggae je pozadina zabavljanja.)
115. Tekućina za grkljanje
116. Budite hrabri- - prepolovite voće s čekićem ( samo vanjska terapija).
117. Klamaricom zaklamajte papir, djeca to vole, mi samo zaboravimo koliko je to cool.
118. „Daj mi visoki pet!“ postavite ruku više. Dijete vas pljesne po ruci. „ Daj mi niski pet“, postavite ruku dolje i kada vas dijete ide pljesnuti povučete je i kazete „Ne, ne presporo!“
119. Pretvarajte se telefonskog razgovora s bananom—„ halo!“ „Ovo je za tebe.“
120. Stavite loptu ili jastuk u djetetovu majicu i pričekajte da je izvadi.
121. Krema za brijanje može biti zbilja zabavna kao planina na stolu u koju je zalijeću autići ili za samo diranje.
122. Holografski papir ili diskovi.
123. Napravite rođendansku tortu od blokova i pjevajte i pušite u svjećice od blokova.
124. Usne od voska ili naočale kojima oči iskaču van.
125.Karaoke- Sada i većina jeftinijih linija dolazi s utikačem za karaoke i mikrofoni su jeftini—vrijedi nabaviti.
126. Ona točka malo iznad koljena koju kada pritisnete ne možete pomoći a da ne škaklja.


Hendi-društvo

Vežbe kroz igru za postizanje interakcije
« poslato: Mart 08, 2009, 12:27:14 pre podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.