Autor Tema: bonton  (Pročitano 3476 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
bonton
« poslato: Septembar 06, 2007, 05:10:43 posle podne »
Bonton

Slijedeće sugestije pridonose boljoj komunikaciji s osobama koje se kreću pomoću invalidskih kolica:

    *Najosnovnije? Usredotočite se na osobu, a ne na njen invaliditet.

    *Pristojno je rukovati se s osobom s invaliditetom, pa čak i kad ova ima ograničene mogućnosti micati ruke ili koristi protezu.

    *Prije nego priskoćite u pomoć, uvijek pitajte osobu u kolicima želi li ona Vašu pomoć. Možda pomoć nije potrebna, ili je nepoželjna.

    *Nemojte se vješati ili naslanjati na nečija kolica. Ona su dijelom nečijeg osobnog prostora, pa ih se nesmije tresti, naslanjati se na njih, itd.

    *Govorite izravno osobi u kolicima, ne nekome pokraj, kao da korisnik kolica ne postoji.

    *Ako će razgovor trajati više od nekoliko minuta, sjednite, kako bi došli u istu visinu očiju s osobom koja sjedi u invalidskim kolicima. Obje strane bit će pošteđene ukočenog vrata!

    *Nemojte ponižavati ili ponašati se zaštitnički prema osobi u kolicima time što ćete ju tapšati po glavi.

    *Kada nekome objašnjavate put, mislite na stvari kao što su udaljenost, gdje su udubljeni nogostupi ili postavljene rampe, vremenski uvjeti i fizičke prepreke koje mogu ometati kretanje.

    *Nemojte obeshrabrivati djecu u postavljanju pitanjâ osobi u kolicima o njezinim kolicima. Otvorena komunikacija pomaže u premoštavanju predrasudâ koje vode strahovi ili zablude.

    *Kad se osoba koja koristi kolica „prebaci" iz njih u automobil ili na stolac, klupu, zahod, krevet... nemojte maknuti kolica izvan njenog dohvata. Ako se ipak moraju maknuti iz nekog razloga, pitajte za mišljenje osobu koja koristi kolica.

    *U redu je koristiti izraze poput: „hodati pokraj" ili „idemo se prošetati" kad razgovarate s osobom u kolicima. Ona to shvaća kao izražavanje zamisli o kretanju u istom smjeru.

    *Ljudi koji koriste kolica različitih su fizičkih mogućnosti. Neke osobe koje rabe kolica mogu hodati uz pomoć ili na kraće udaljenosti. Oni koriste kolica, jer im ona pomažu u očuvanju snage i za efikasnije kretanje.

    *Nemojte misliti o ljudima u kolicima kao o „bolesnima". Invalidska kolica se rabe kao pomoć osobama u prilagodbi ili za kompenzaciju kod oštećenjâ organâ za kretanje, a koja mogu nastati i bez pojave zaraznih bolesti. Neki od uzroka mogu biti, naprimjer: oštećenje kralježnične moždine, moždani udar, amputacija, mišićna distrofija, cerebralna paraliza, skleroza multipleks, dječja paraliza, bolesti srca, itd.

    *Pazite na svoje predrasude! Nemojte misliti kako je uporaba kolicâ tragedija. Kad su invalidska kolica dobro opremljena i odabrana, ona zapravo mogu značiti slobodu koja pruža korisniku mogućnost slobodnog kretanja i punog angažmana u životu.

    *Nemojte maziti pse vodiče ili druge životinje koje pomažu... One rade.prema tekstu Rica Garrena objavljenom u Challenge Magazine
Wheelchairnet, University of Pittsburgh, Pittsburgh, Pennsylvania, SAD

Hendi-društvo

bonton
« poslato: Septembar 06, 2007, 05:10:43 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.