Autor Tema: saveti  (Pročitano 6104 puta)

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
saveti
« poslato: Septembar 06, 2007, 04:58:36 posle podne »

Na što moram paziti prilikom nabavke invalidskih kolica?

Ako ste postavljeni u poziciju da morate izabrati invalidska kolica iz kataloga – samo što prije napustite dučan i promijenite trgovca!

    *Prodavatelj mora po predhodnom dogovoru pripremiti nekoliko invalidskih kolica koje ćete onda moći pregledati i isprobati.
    * Nadalje, trgovac treba točno objasniti sve funkcije invalidskih kolica.
    *Treba ustanoviti postoji li mogućnost samostalnog korištenja kolica (slaganje, vađenje i stavljanje stranicâ i pedalâ, korištenja kočnicâ).
    *Mora se ustanoviti može li se raditi transfer u i iz kolica ili postranični elementi smetaju (stranice, kočnice).
    *Mogu li (ili moja pratnja) ukrcati kolica u automobi.
    *U dučanu su dužni točno objasniti sve mjere, opremu i dijelove.
    *Važno je i sviđaju li mi se kolica (samo u tom slučaju se čovjek se dobro osjeća u njima).
    *Prodavač ili prodavačica moraju dati informativni materijal.
    *U nazočnosti kupca, prodavatelj mora ispuni točno formular s mjerama, te kupcu dati jednu kopiju istoga.
    *Treba ustanoviti je li sva oprema uistinu i potrebna, kako ne bi bilo problema sa zdravstvenim osiguranjem.

Na pitanje koja su ona prava kolica odgovor se može dati samo uzevši u obzir individualne potrebe. U kojim kolicima mogu postići najugodnije sjedenje? Je li mi važan komfor u vožnji (govori se o sklopivim kolicima) ili imam samo malo snage koju moram optimalno iskoristi (kruta kolica)? Ako se radi o kolicima koje gura druga osoba, s kojim tipom kolica će se najbolje snaći?

Na što moram pripaziti kod isporuke kolica?

Nitko si to ne mora dozvoliti - da mu uvale jedno pomoćno sredstvo, kao što su kolica, poput mačka u vreči. Nije preveliki zahtijev da se prilikom preuzimanja ili isporuke sjedne u kolica i isproba kako bi se ustanovilo je li sve u redu.

Dakle, neka Vam trgovci sve pojasne i prije potpisa trebate isprobati svoja kolica i eventualno dati potrebne primjedbe.
Koje mogućnosti podešavanja imaju dobra kolica?

    *Nagib sjedala je visinska razlika između prednjeg stražnjeg dijela sjedala (pravilo: što je viši nivo ozljede, to mora niti veći nagib sjedala prema natrag).
    *Podešavanje naslona: niti jedna leđa nisu ravna, nego imaju anatomski oblik. Naslon mora biti ugodan za leđa.
    *Postizanje željenog kuta između leđnog naslona i sjedala obično je moguće samo kod krutih kolica. Sve u svemu, nije potrebno pretjeravati – kolica ne trebaju postati ležaljka, ali isto tako naslon ne smije gurati prema naprijed.
    *Gdje su kotači? Ako su kotači više postavljeni prema naprijed, kolica se lakše voze i pokretnija su, ali i sklonija prevrtanju unazad. Kao rješenje ovog problema nude se kao dodatna oprema zaštitni kotačići protiv prevrtanja.
    *Kut položaja pedale. Koljena ne smiju stršati, a stopala moraju biti u neutralnom položaju. Zbog toga pedale moraju biti podesive.
    *Ako postoje nasloni za ruke, trebali bi biti pokretni po visini. Lakat mora udobno ležati i biti poduprt.

Kako se sjedi u kolicima?

Najvažnije je sjediti u kolicima i tijekom vožnje opušteno i sigurno. Nema smisla stalno se pridržavati u kolicima, ili paziti da se ne ispadne. Tako se uzalud troši dragocjena energija, koju je bilo moguće koristiti za druge aktivnosti, što za dulje vrijeme nije zadovoljavajuće. Treba pokušati sjediti uspravno koliko je moguće. Ipak, postoje osobne anatomskie granice, pa tako nije uvijek moguće raditi sve kao iz udžbenika. Položaj sjedenja trebao bi, po mogućnosti, biti simetričan, jer kod duljeg koso držanja dolazi do bolova i može nastati dekubitus, zbog neravnomjernog opterećenja sjedećih kostiju. Napokon, važno je i naći položaj u kojemu se spazmi manje očituju.
Kako bi se trebala izmjeriti kolica?

Sve mjere bi trebalo uzeti u uspravnom i udobnom sjedećem položaju u izabranim kolicima.

Prilikom određivanja širine sjedala mora sa svake strane strane ostaviti mjesta za jednu ruku u vertikalnom položaju. Ako se ostavi previše mjesta između tijela i stranica, smanjuje se stabilnost držanja u kolicima. Isto tako, ne smije nastati bočni pritisak na tijelo.

Kako bi se mogla odrediti dužina sjedala, osoba se mora moći dobro nasloniti na naslon i mora imati dobru potporu za bedra. Između leđa i sjedala trebalo bi biti mjesta za jednu ruku.

Visina naslona jako ovisi fizičkim mogućnostima korisnika i svrsi kolica. Sportska kolica trebaju, jasno, što niži naslon, jer je kod sporta potrebno mnogo slobode za kreatanje. Sjedi li se cijeli dan u uredu, tad će se čovjek tijekom dana umoriti, a uspravni položaj moći će se održati samo višim naslonom.

Osnovno, leđne lopatice moraju ostati slobodne i tako omogućiti rukama što više slobodnog kreatanja. Uobičajeni leđni naslon je cca 5 centimetra niži od lopatica. Visina naslona ovisi jako od potrebe sigurnosti i visini ozljede.

U svakom slučaju treba promisliti na kakvom jastuku će se sjediti, jer kod njih postoje velike razlike u visini.

hupt

Hendi-društvo

saveti
« poslato: Septembar 06, 2007, 04:58:36 posle podne »

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: saveti
« Odgovor #1 poslato: Septembar 07, 2007, 04:13:41 pre podne »
PLANIRANJE PROSTORA

Prostor u kome se može vršiti kretanje uz pomoć kolica i izvesti okretanje kolicima mora odgovarati dimenzijama i mogućnosti okretanja. Okretanje kolicima je za 90° i 180° , rijetko za 360°. Veličina izračunatog prostora razlikuje se u raznim zemljama ali se te vrijednosti kreću za okret sa obje ruke i za 90°iznosi 140x140 cm. Okret sa obje ruke i za 180° iznosi 140x180 cm, okret za 360° potreban je prostor 180x180 cm.

Za pravolinijsko kretanje kolicima potrebna je širina od 90 cm na otvorenom prostoru dok u zatvorenom prostoru to iznosi 120 cm. Da bi istovremeno prošla osoba sa kolicima i prateća osoba potrebno je 150 cm dok, dvije osobe sa onesposobljennjem mogu proći širinu prostora od 180 cm. Kosa ravan ili "rampa" za ulaz ili izlaz sa kolicima iz javnih ustanova kao i domova može imati nagib ood 5% do najviše 8%, a dopuštena širina "rampe" iznosi 130 cm, strane moraju biti ograđene najmanje do visine 100 cm. Ako su "rampe" duže, na svakih 90 cm mora biti odmorište od 150 cm.

Vrata moraju biti širine 90 cm sa rukohvatom na 100 cm, a za djecu na 75 cm. Donji dio vrata treba biti obložen limom do visine 40 cm. Vrata liftova također najmanje 90 cm, a unutrašnji prostor lifta 110x140 cm, a sa pratnjom 110x170 cm. Komandna tabla lifta na visini od 120 cm. Visina trotora ne smije biti viša od 2 cm.

Visina automata za podizanje novca, telefona, na visini od 120 cm, dok pultovi u hotelima, poštama, restoranima i ostalim javnim objektima na visini od 90 cm.

Parking mora biti osiguran međunarodnim znakom za pristupnost kao i svi prostori u javnim ustanovama: ulaz u zgradu, prostor za radne aktivnosti, toaletni prostor, javni prostor za razonodu i rekreaciju.

Kroz ovakvo prilagođavanje sredine u kojoj žive i rade osobe sa invaliditetom daje im se mogućnost ravnopravnog života u jednoj sredini.

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: saveti
« Odgovor #2 poslato: Septembar 10, 2007, 08:59:34 posle podne »
 Evo nekih upozorenja koja govore o upotrebljivosti vrata:

1. Kvake na vratima lakše se hvataju ako su uglate a ne okrugle... Vaš terapeut može vam preporučiti nekoliko načina kako možete prilagoditi kvake na vratima, kvake na ormarima itd.

2. Najbolja visina za kvake na vratima je od 91 do 99,7 cm. Vaš vam terapeut može pomoći da provjerite vaš dohvat i odredite koja visina je najpogodnija za vas.

3. Ma kako bili pažljivi, pedali vaših kolica uvijek će s vremena na vrijeme ogrepsti vrata. Ugradnja zaštitnih ploča na obje strane vrata sprječava takva oštećenja.

Ostale pogodne visine

Neke preinake koje trebate načiniti mogu se "izgubiti" tijekom ostalih velikih promjena koje planirate napraviti. Provjerite mjere koje su dolje navedene da ih niste ispustili.

Pult, stolovi, sudoperi: 74 do 84 cm.

Utičnice: 46 do 123 cm.

Prekidači za struju: 100 do 123 cm.

Telefon: 92 do 100 cm. Maksimalna visina 123 cm.

Ormari: vješalice za odjeću između 107 i 123 cm. Maksimalna visina 138. Police maksimalno do 138 cm.

Prozori: za gledanje, maksimalna visina prozorske daske 90 cm.

"Da, ti to možeš!",nakladnik HUPT, Zagreb

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.