Autor Tema: Hiperaktivni poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD)  (Pročitano 7061 puta)

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Hiperaktivni poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD)
« poslato: Februar 13, 2009, 01:44:49 pre podne »
Klub za roditelje dece sa ADHD-om

Beograd -- U Beogradu odnedavno postoji klub roditelja dece koja imaju hiperaktivni poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD), kao najčešći mentalni poremećaj kod dece.

Klub je formiran pri Savetovalištu za decu i omladinu Doma zdravlja "Zemun", u kome se sastanci održavaju.Taj poremećaj javlja se kod pet do 12 odsto dece školskog uzrasta, što čini oko 0,8 odsto ukupne populacije.

Stručnjaci to opisuju kao hronični poremećaj koji se javlja u ranom detinjstvu, u trećoj ili četvrtoj godini, pri čemu se tri puta češće javlja kod dečaka.

Osnovne karakteristike ADHD poremećaja su hiperaktivnost, poremećaj pažnje i impulsivnost.

Ukoliko se simptomi ne leče na odgovarajući način, najčešće posledice koje se mogu videti su loš uspeh u školi, socijalno i emocionalno loše funkcionisanje, kao i neadekvatan bihejvioralni razvoj (razvoj u ponašanju).

Izvor: Tanjug

Hendi-društvo

Hiperaktivni poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD)
« poslato: Februar 13, 2009, 01:44:49 pre podne »

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Hiperaktivni poremećaj sa poremećajem pažnje (ADHD)
« Odgovor #1 poslato: Jun 15, 2009, 01:21:40 posle podne »
Hiperkinetski poremećaj ima od tri do deset odsto školaraca
Manjak pažnje i višak aktivnosti
Autor: J. Tomašević

Beograd - Hiperkinetski poremećaj najčešći je mentalni poremećaj kod dece, a iako počinje u ranom detinjstvu, retko se prepoznaje pre polaska u školu. Prema opštim epidemiološkim podacima ovaj poremećaj prisutan je kod tri do deset odsto mališana školskog uzrasta.

Načelnik psihijatrije na Klinici za dečju neurologiju i psihijatriju, prof. dr Aneta Lakić, objašnjava za Danas da hiperkinetski poremećaj karakterišu dezorganizovana hiperaktivnost (za razliku od živahnog deteta čija je igra organizovana), poremećaj pažnje (dete ne može da se koncentriše ni na jednu stvar) i impulsivno reagovanje.

Takvo dete se isto ponaša i kod kuće i sa vršnjacima. Roditelji često ne primećuju problem. Najčešće, to pokaže polazak u školu koja zahteva kognitivno angažovanje od 45 minuta, disciplinu, pažnju.
...................

Poremećaj se ne „gubi“ sa godinama, ali se klinička ispoljavanja menjaju. Tako, u adolescenciji je izraženija dezorganizovana hiperaktivnost, rizično ponašanje, a u odraslom dobu poremećaj pažnje, što ometa radno funkcionisanje.
......................

Ukoliko se hiperkinetski poremećaj ne leči adekvatno, posledice su dugoročne. Gotovo svako treće ovakvo dete ponavlja razred, a 46 odsto sa nelečenim simptomima biva izbačeno iz škole, a 35 odsto je napusti. Rizik od zloupotrebe supstanci je dva puta veći u ovoj grupi, a veći je i rizik od povređivanja. U odraslom dobu, javljaju se problemi pri zapošljavanju, u emotivnim vezama, kao i nizak stepen samopoštovanja. Trpi i porodica: povećan je stres, učestalija je depresija i razvodi. Kada je reč o lečenju, prof. Lakić ističe da je terapijski pristup multimodalan. Lečenje umnogome zavisi od izraženosti poremećaja, stepena ometanja svakodnevnih aktivnosti deteta, a uključuje bihejvioralnu terapiju i medikamentne.

Ceo tekst : Danas

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.