Autor Tema: Spazam  (Pročitano 155300 puta)

Van mreže vladobk

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
    • http://www.melting.rs/bk/
Odg: Spazam
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 20, 2007, 04:20:55 posle podne »
Na sreću naišao sam na prave doktore

Interesuje me koji specijalista ti je dao Botox, neurolog ili neki drugi specijalista

Hendi-društvo

« Odgovor #15 poslato: Oktobar 20, 2007, 04:20:55 posle podne »

Van mreže deklan

• Član
  • **
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 21, 2007, 10:47:29 posle podne »
Neurolog, ali Botox se daje, bar meni, na poliklinici u NS, prve dve aplikacije su bile u BG zato sto je samo tamo tada bilo moguce primiti Botox, a onda je 2005-te pocelo i u NS. Problem je doci do pravih neurologa, a posle sve ide lako!!!

Van mreže vladobk

• Član
  • **
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 24, 2007, 04:15:58 posle podne »
Moracu i ja da potrazim neurologa jer imam strahovit spazam u DE

Van mreže vladobk

• Član
  • **
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 31, 2007, 03:48:00 posle podne »
Interesovao sam se u vezi Botox-a na Institutu za neurologiju u BG. Ima ekipa koja to radi, ali moja dijagnoza nije na pozitivnoj listi a uskoro ce se menjati i lista pa se i ja nadam.

Van mreže lutka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #19 poslato: Novembar 16, 2007, 06:33:57 posle podne »
Pe nedelju dana moj novi neurolog dr Nebojsa Stojsavljevic sa Neuroloske klinike u Dr. Subotica 6, predlozio mi je da se ukljucim u novu studiju  jednog leka (ja sam druga ), koji bi se poceo davati obolelima od multiple skleroze za spazam u skorije vreme. Lek vec postoji na trzistu ali se primenjivao u slucajevima mozdanog udara i jos nekih oboljenja.

U pitanju je americka kompanija Avigen. Lek je prosao sve neophodne studije na zdravim ljudima i pokazao se da nema stetna dejstva, a sada je u fazi ispitivanja pocetne i krajnje doze koje je potrebna za otklanjanje spazma kod MS-a. U studiju su ukljucene Madjarska, Nemacka, Poljska, Ceska i Srbija. Studija ce trajati tri ciklusa, od kojih ce prvi biti sa placebo grupom, a ostala dva ce biti potpuno otvorena i znace se koja se doza uzima, a ma ih za sada dve.

Ja sam se ukljucila iz razloga sto mi je doktor posvedocio da je video efekat kod prvog coveka koji je dobio tabletu. Posle sat vremena, uspeo je da odigne nogu od podloge u lezecem stavu (sto pre nije mogao), a posle tri sata, popeo se uz stepenice bez problema. Doktor je bio zaprepascen i kaze da nijedan Baklofen, Lioresal ili Midokalm nije ovako nesto uspeo!

Imam konstantan i izrazen spasticitet sto me onemogucava da hodam valjano i vrlo sam nestabilna. Spazam i malaksalost su problemi koji su meni veliki problem izmedju relapsa i mnogo me nerviraju jer ne mogu da vezbam odredjene grupe misica.

Dakle, ima nade da se u skorije vreme resimo spazma!

Van mreže vladobk

• Član
  • **
« Odgovor #20 poslato: Novembar 17, 2007, 04:54:53 posle podne »
Ja sam zbog spazma vezan u kolicima
Javi novosti

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #21 poslato: Novembar 17, 2007, 11:04:48 posle podne »
Dok ne dodje ovaj lek koristite preparate magnezijuma i kalcijuma koji redukuju spazam.

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #22 poslato: Novembar 28, 2007, 04:49:42 posle podne »
kod spazam dosta pomaze tetrazepam tablete.

Van mreže lutka

• Član
  • **
« Odgovor #23 poslato: Novembar 28, 2007, 07:43:07 posle podne »
    Veliki problem kod tetrazepama je što iza izaziva zavisnost i potpuno onesposobljava osobu da funkcioniše tokom dana već sa 50 mg. Ja sam uzimala rivotril, ali ne mogu ništa da govorim, jer svako od nas ima poseban dođivljaj spazma.

Van mreže sama

• Član
  • **
« Odgovor #24 poslato: Novembar 28, 2007, 08:22:35 posle podne »
Kod moje cerke od tetrazepam je popustio jak spazam i ona je prekinula da ga prima.,za razlika od lioresal koi nista nije delovao.Ipak kod svako je individualno.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #25 poslato: Novembar 29, 2007, 11:09:23 pre podne »
   Meni je dr Stoisavljevic za (protiv) spazmaticnog hoda dao "Sirdalud". Dozu povecavam/smanjujem individualno od 2mg - 6mg dnevno. Za sada nemam nekih problema.

Van mreže Maca

• Član
  • **
Spazam, mišićni tonus, hipertonija, rigiditet, fizioterapija, neurofizioterapija
« Odgovor #26 poslato: Decembar 19, 2007, 09:21:32 posle podne »
Spazam
Spazam je motorička disfunkcija koju karakterizira povišeni tonus mišića (posebno skupine antigravitacijskih mišića) uz sporije kretnje i tendenciju kontrakturama. Posljedica je bolesti, odnosno oštećenja kortikospinalnih (piramidnih) putova dijela središnjeg živčanog sustava, koji je "zadužen" za funkciju naše voljne motorike. Spazam karakterizira elastični otpor na pasivno istezanje mišića, a po prestanku istezanja dio tijela koji smo istezali vraća se u početni položaj.

Mišićni tonus
Mišićni tonus je osnovna napetost mišića, koja uvijek postoji ali s različitim intenzitetom. Tako će se mišićni tonus razlikovati kada nešto radimo ili kada se odmaramo ili spavamo. Isto tako na mišićni tonus utječu optički podražaji, te auditativna i emocionalna stanja. Neke emocije mogu izazvati porast tonusa, kao kod ljutnje i bijesa, dok žalost, tuga i slično mišićni tonus smanjuju.
Hipertonija je stanje povećanog mišićnog tonusa koje nastaje kao posljedica oštećenja ili oboljenja centralnog neurona. Ukoliko se radi o oštećenju ekstrapiramidnog puta, tada dolazi do povećanja mišićnog tonusa poznatog pod nazivom rigor.

Povećan mišićni tonus koji je posljedica lezije piramidnog puta poznat je pod nazivom spazam.

Rigiditet je motorička disfunkcija koju karakterizira povišeni tonus mišića koji su djelomično stalno kontrahirani, posebno antagonisti antigravitacijskih mišića uz usporene kretnje, a obično su posljedica bolesti, odnosno oštećenja tzv. ekstrapiramidnih putova. Rigiditet karakterizira spastična hipertonija koja je jednaka tijekom cijelog pokreta, a nakon istezanja ekstremitet ostaje u novopostavljenom položaju, tj. ne vraća se u početni položaj kao kod spazma. Tonus mišića kod rigiditeta je znatno slabiji nego kod spazma.

Fizikalna terapija spazma (kineziterapija, hidroterapija, podvodna masaža, fango, kriomasaža, kriooblozi, hipoterapija, spazmotron-Hiffschmidtove struje, korektivne statuičke longete) rijetko je dovoljna za smanjenje spasticiteta koji kod mnogih osoba predstavlja problem. Danas se u terapiji spazma koriste različiti lijekovi, a ukoliko se i s njima spasticitet ne uspijeva regulirati, moguće je u nekim slučajevima i kirurško (ortopedsko) liječenje

FIZIOTERAPEUTSKI PRISTUP OSOBAMA SA SPAZMOM
U rehabilitacijskom procesu osoba s oštećenjem mozga fizioterapija ima značajnu ulogu u oporavku motoričkih funkcija. Problemi mišićnog tonusa i njihov tretman predstavljaju vrlo važan segment fizioterapeutskog tretmana, budući da je optimalan mišićni tonus osnova pokreta, reakcija balansa i funkcionalnih aktivnosti.

Neurofizioterapija zasniva se na znanstvenim osnovama i to prvenstveno na neurofiziologiji, te na analizi i primjeni normalnog pokreta (kineziologija, biomehanika). Fenomen neurospastičnosti posebno je značajan u fizioterapiji, jer daje znanstvene pretpostavke za oporavak određene funkcije središnjeg živčanog sustava nakon njegova oštećenja, uz pravilnu stimulaciji i primjenu adekvatnog oblika fizioterapije.

Općenito u tretmanu pacijenta s oštećenjem mozga, pa tako i u tretmanu spastičnosti vrlo je važno procijeniti optimalnost samog tretmana i cjelodnevnih pacijentovih aktivnosti. Stimulacije pacijenta koje nadilaze njegove trenutne sposobnosti prihvaćanja takvih informacija i normalno reagiranje na njih mogu izazvati daljnji porast spastičnosti i kompenzacija. Nasuprot tome, nedovoljno stimuliran pacijent bit će prepušten vlastitim kompenzacijskim strategijama pokretanja i ponovno će biti izložen riziku razvoja spastičnosti. Optimalnost tretmana predstavljaju one stimulacije koje su istovremeno dovoljno visoke, ali i odgovarajuće niske da ih pacijent može prihvatiti i integrirati u svoj središnji živčani sustav, te na njih odgovoriti normalnom pokretljivošću, normalnim reakcijama balansa, na osnovi normalnog posturalnog tonusa. Jednom integrirane u živčani sustav postaju temelj za izgradnju novih, složenijih pokreta i motoričkih vještina pacijenta, te vode maksimalno normalnom (optimalnom) oporavku motoričkih funkcija.

(Z. Maček, viši fizioterapeut)
Izvor: UOSIS Split

Van mreže King

• Član
  • **
« Odgovor #27 poslato: Decembar 26, 2007, 01:40:37 posle podne »
jedno pitanje vezano za spazam.Moj otac je prije godinu dana dozivio mozdani udar. Spazam mu se poceo javljati 13 mjeseci nakon toga. Kod njega kada nastupi grcenje noge javi se i temperatura. Da  li je to uobicajeno  i vezano sa spazmom? Kada se noga izvjezba nestane i temperature. Napominjem da ima i probleme sa stomakom i ne mogu otkriti otkud ta temperaturica.Do grcenja obicno dolazi poslije obroka i sta bi bio uzrok ja stvarno ne znam.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #28 poslato: Decembar 26, 2007, 02:52:09 posle podne »
Šta kažu doktori?

Van mreže Maca

• Član
  • **
« Odgovor #29 poslato: Decembar 26, 2007, 04:52:55 posle podne »
Spazam se se poceo javljati po moždanom udaru. Moguče je, da nije to pravi spazam nego kontrakture, ki se javljaju kad čovjek nije fizički aktivan. Kod kontraktura se može javljati i temperatura. Više na ovom linku:

http://www.hupt.hr/yesyoucan/yyc-011.html

Možda se temperatura javlja i zaradi vnetnog procesa v stomaku. Moj otac je imao edem po cijeloj desnoj polovini tjela kada se mu je počela upala pljuča. I sve to po moždanom udaru, kad je ostao vezan uz krevet. Pokušajte sa fizioterapijom.
Više ne znam, ali bolje da se obratite na doktora.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.