Autor Tema: Blesak u očima  (Pročitano 9408 puta)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Blesak u očima
« poslato: Januar 30, 2009, 06:25:03 posle podne »
Блесак у очима
Вера Бошковић
[објављено: 25/01/2009]

Различите светлосне промене које се изненада појављују у очима су упозорење да се у организму догађа нешто што ремети нормалну циркулацију крви и што захтева хитно лечење
 


После четрдесете године живота скоро да нема особе која бар једном није доживела непријатан блесак пред очима, најчешће беле, тамно жуте, чак и црвене боје. Изненадна, наизглед ничим изазвана појава подсећа на тренутак када се пали шибица, на блесак сијалице, или варницу коју даје сагоревање прскалице. Бол у највећем броју случајева није њен пратилац, али флеш у очима није нимало пријатан. Напротив, особе које се први пут суочавају с овим феноменом веома су уплашене и најчешће хитно одлазе лекару.

Шта изазива блесак, и да ли је то безазлена и пролазна појава или упозоравајући знак озбиљне болести?

По речима др Љиљане Максић-Матић, офталмолога у Дому здравља „Вождовац“, изненадни блесак у очима резултат је спазма, односно грча крвних судова, а јачина и боја светла зависи од количине крви у циркулацији ока. Што је спазам крвних судова јачи и њихово сужење веће, то је проток крви у оку мањи, а слика тамнија. Са потпуним прекидом циркулације слика је црна, а болесници је описују као „мрак пред очима“.

Лелујање завесе

Иначе, сваки поремећај протока крви у оку утиче на вид и препознаје се по цик-цак линијама у видном пољу или по светлуцању, треперењу, или краткотрајном губитку вида. Сви ови симптоми у већини случајева трају од неколико секунди до неколико минута.

– Поремећаји вида настају у највећем броју случајева због тренутног грча малих крвних судова у оку и обично пролазе без последица. Али, ако ови симптоми трају дуже од десет минута и праћени су слабљењем вида и појавом сенке у видном пољу која подсећа на завесу која се лелуја, такво стање је најава делимичног или потпуног запушења артерија или вена у оку. У свим таквим ситуацијама болесник треба хитно да оде лекару, да би предузео лечење стања које је изазвало поремећај циркулације крви у оку – наводи наша саговорница.

Смањена очна циркулација може да има више узрока. Најчешћи је повишен или снижен крвни притисак, а затим повећана количина масноћа (липида, холестерола и триглицерида) у крви које стварају атероматозне наслаге на крвним судовима. Такође, поремећај метаболизма шећера (дијабетес мелитус) значајно ремети циркулацију, будући да изазива оштећења крвних судова ока. У млађем животном добу напади мигрене могу да утичу на неправилности у протоку крви и појаву блеска у очима, а прате их и јака главобоља и бол у једном оку.

Осим ових, чести разлози за појаву различитих светлосних феномена у очима су акутни стрес, промене срчаног ритма (аритмије), измењен састав крви, или притисак пршљенова на вратне артерије, због којих настаје њихово сужење и последично смањење циркулације крви у глави и очима.

Наша саговорница наглашава да су то општа стања због којих се најчешће јављају ове краткотрајне и пролазне светлосне појаве. Блесак и светлуцање се јављају и у склопу офталмолошких обољења као што су акутни глауком, одвајање (аблација) ретине и као последица дегенеративних промена на мрежњачи код високе кратковидости. Могуће су и код прскања жуте мрље (макуле), излагања физичким чиниоцима као што су блештање и дуготрајно излагање ултраљубичастим зрацима.

Губитак вида је неприметан

Спазам крвних судова, као што је нагласила докторка Максић, може бити краткотрајан, без икаквих последица, али и дуготрајан, и тада због недовољне количине крви и неисхрањености местимично пропада мрежњача и у њој се формирају ситни ожиљци. Зависно од њихове локализације, настају различити поремећаји вида, као што су криве линије, или се опажа само један део слике (испади у видном пољу). Понекад је могуће и да централни вид буде сачуван, а периферни ослабљен, или чак и замућен.

Код потпуног затварања крвног суда, међутим, престаје циркулација и настаје трајни губитак вида. Особе с оваквим променама на крвним судовима ока најчешће не знају шта се догодило и одлазе лекару жалећи се на ослабљени вид и траже да им се препишу јаче наочари.

Прекид циркулације крви у оку могу да изазову тромб у венском крвном суду или масне наслаге у артерији ока. Када се накупине од холестерола и других масноћа одлепе од артеријског крвног суда у оку и уђу у циркулацију, спајају се са различитим крвним ћелијама и формирају веће лоптице (емболуси) које затварају артеријски крвни суд. Ова појава је честа у последњих десетак година, која је по речима наше саговорнице настала због последица стреса и занемаривања препорука лекара у вези са дијететско-хигијенским режимом.

И минерали чувају очи

По речима наше саговорнице очи су право огледало различитих процеса у организму. Први блесак у очима је веома значајан за лекара који током прегледа треба да утврди да ли постоје промене на крвним судовима ока и колики је степен њиховог оштећења. Уколико се открију, оне су упозоравајући знак да иста таква оштећења крвних судова постоје и у централном нервном систему, бубрегу и срцу.

Не постоји ниједан лек који би изоловано деловао на крвне судове ока. Превентива је најважнија у чувању вида. Подразумева редовну контролу код офталмолога, као и проверу притиска, холестерола, триглицерида и шећера. Особама с атероматозним наслагама саветује се правилна исхрана, са што мање масноћа, повећана физичка активност, узимање витамина А, Це, Е, лутеина и минерала – посебно цинка, магнезијума и селена, да би се сензорне ћелије мрежњаче, без којих нема вида, храниле и чувале од пропадања. Примењују се и лекови којима се вишак масноће уклања из циркулације.

Од наше саговорнице сазнајемо да осим промена на задњем делу ока, које најављује блесак, свакодневни и дуготрајни рад на компјутеру може код појединих особа да изазове промене на предњем делу ока. Последице су треперење, титрање пред очима, а понекад и двоструке слике. Очи сврбе, сузе, црвене су и натечене. То је зато што гледање у екран компјутера захтева изузетан напор свих делова ока.

Минимални недостаци, као што су разлика у оштрини вида између два ока, скривена (латентна) разрокост или потреба за наочарима која се испољава при одређеном напору, дискретно запаљење ивице капака, вежњаче и других делова спољног ока – обично су незапажени, јер не праве нарочите сметње, али за рад на компјутеру и те како сметају. Уколико их приметите, саветује др Максић-Матић, неопходно је отићи очном лекару.

Izvor : Politika

Hendi-društvo

Blesak u očima
« poslato: Januar 30, 2009, 06:25:03 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.