Autor Tema: Ubi nas sedenje  (Pročitano 11411 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Ubi nas sedenje
« poslato: Januar 26, 2009, 05:31:08 posle podne »
Ubi nas sedenje
Autor: Beta | Foto:Ilustracija | 26.01.2009. - 09:40

Ljudi koji se slabo kreću brže stare. Proučavajući blizance naučnici su utvrdili da je onaj koji je fizički aktivniji, istovremeno biološki mlađi. Otkriveno je da se ključni delovi molekula DNK neaktivnih osoba brže skraćuju što rezultira bržim starenjem ćelija.

Istraživanje je sproveo naučni tim King koledžu u Londonu, a proučavanjem je bilo obuhvaćeno 2.400 blizanaca.
Rezultati studije nisu iznenađujući. Danas i laici znaju koliko je fizička aktivnost značajna, ali uprkos tome 60 do 85 odsto stanovništva sveta to ne uvažava. Bar ne u dovoljnoj meri da bi to koristilo njihovom zdravlju.
Poslednjih decenija mnogo se govori o fizičkoj aktivnosti jer se ljudi zbog velikih promena u načinu života sve manje kreću. Čovek sve više postaje "sedeća vrsta" što je uticalo na porast oboljevanja, pre svega srca i krvotoka, zglobova, šećerne bolesti i gojaznosti.

Iako je i umerena, ali redovna fizička aktivnost vrlo važna za čovekovo zdravlje, većina to zanemaruje. U Svetskoj kardiološkoj federaciji procenjuju da čak i da 30 odsto dece u svetu nije dovoljno aktivno.
U Sjedinjenim Američkim Državama je oko 40 odsto odraslih fizički neaktivno, a oko 50 odsto mladih u dobu od 12 do 21 godine ne bavi se redovno nekom intenzivnijom telesnom aktivnošću.
Istraživanje sprovedeno u 15 evropskih zemalja da bi se utvrdilo u kojoj je meri raširen "sedeći" način života, pokazalo je da se procenat fizički neaktivnih ljudi kreće od 43 u Švedskoj do 87 odsto u Portugalu.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je situacija slična i u "ostatku" sveta, pa ne iznenađuje što od zdravstvenih problema povezanih s fizičkom neaktivnošću svake godine umre oko dva miliona ljudi.
Zdravstveni stručnjaci to smatraju alarmantnim. Zato su brojne državne ustanove u čitavom svetu pokrenule razne programe kako bi građanima ukazale na važnost umerene telesne aktivnosti.

Australija, Japan i SAD se nadaju da će do 2010. njihovi građani biti 10 odsto fizički aktivniji. Škotska je postavila cilj da se do 2020. čak 50 odsto odraslih redovno bavi nekim oblikom fizičke aktivnosti.
U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da su Meksiko, Brazil, Jamajka, Novi Zeland, Finska, Ruska Federacija, Maroko, Vijetnam, Južnoafrička Republika i Slovenija pokrenuli slične programe.

Međutim, uprkos angažovanju državnih i zdravstvenih organizacija, najveća odgovornost za zdravlje ipak leži na svakom pojedincu posebno.
Svako, kažu stručnjaci, sam mora da se zapita: Jesam li dovoljno fizički aktivan? Vežbam li dovoljno? Ako je odgovor na ova pitanja negativan, šta mogu da preduzmem da to promenim?
Lekari podsećaju da je recimo za održavanje gipkosti zglobova dovoljno i samo 15 minuta fizičke aktivnosti dnevno.

Izvor : Blic

Hendi-društvo

Ubi nas sedenje
« poslato: Januar 26, 2009, 05:31:08 posle podne »

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Ubi nas sedenje
« Odgovor #1 poslato: Januar 26, 2009, 10:22:50 posle podne »
Ja sam onda odavno mrtva....sedim po celi dan...i lezim...radi promene:)

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #2 poslato: Februar 02, 2009, 11:57:30 pre podne »
Trčite - živećete duže

Studija univerziteta Stenford ukazuje da su fizičke aktivnosti dobre za starije ljude. Rezultati su pokazali da oni žive duže i imaju manje zdravstvenih problema u poređenju sa njihovim vršnjacima koji ne vežbaju.

Grupu od više od tri stotine učesnika trkača, starosti preko 50 godina, istraživači univerziteta Stenford u Kaliforniji pratili su od 1984. godine. Prosečna starost bila je 58 i većina je učestvovala oko deset godina. Sada su oni u svojim sedamdesetim i osamdesetim godinama. Oni su upoređeni sa kontrolnom grupom ljudi koji nisu redovno trčali.

"Ovo je pokazalo da su oni koji su trčali imali veoma mali broj smrtnih slučajeva u poređenju sa kontrolnom grupom kod koje se taj broj povećao tokom vremena. I do kraja studije, oni koji su trčali imali su upola manje smrtnih slučajeva od kontrolne grupe“, ističe doktorka Ilajza Čakravarti.

"Vežbanje je tretman za sve. Možete da proverite listu stvari koje vas ubijaju, muče i koštaju i videćete da je fizičko stanje odgovor na svaku od njih“, smatra doktor Volter Borc je stručnjak za dugovečnost.

Džojs Hana je specijalizovala zdravstveni razvoj na univerzitetu Stenford. Ona kaže da je teže za ljude da počnu da vežbaju kako postaju stariji, ali da to ima vrednost, prenosi "Dojče Vele (Deutsche Welle).

"Da biste nagovorili ljude koji nisu vežbali u svojim dvadesetim, tridesetim i četrdesetim da počnu da vežbaju, oni zaista moraju da imaju čvrsto uverenje da će im to pružiti nešto veoma dobro“, naglašava Džojs Hana.

Ali, lekari upozoravaju da bi starije osobe trebalo da počnu sa programom za vežbanje polako, dok istovremeno prilagođavaju svoj životni stil.
Izvor : Mondo

Van mreže biljka r

• Član
  • **
« Odgovor #3 poslato: Februar 02, 2009, 01:49:16 posle podne »
Nekad se stvarno zapitam u čemu je fora? Moj otac ima 72 god.Sedi po ceo dan,puši ko smuk,ne diže ništa teže
od kašike,najviše voli meso a posebno masno,večera u 11 uveče i baš je čili vili  ](*,)
Može li neko da mi objasni? Hvala unapred!

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Februar 02, 2009, 01:52:30 posle podne »
Nekad se stvarno zapitam u čemu je fora? Moj otac ima 72 god.Sedi po ceo dan,puši ko smuk,ne diže ništa teže
od kašike,najviše voli meso a posebno masno,večera u 11 uveče i baš je čili vili  ](*,)

Pa izgleda da je bas u tome fora  :cheers: mali1

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #5 poslato: Februar 02, 2009, 02:17:44 posle podne »

Nekada se ne treba pitati zasto je nesto tako kako jeste, nego mu samo pozeleti da se tako dobro oseca sto dulje.   :cheers:

Van mreže biljka r

• Član
  • **
« Odgovor #6 poslato: Februar 02, 2009, 02:32:16 posle podne »
Nekada se ne treba pitati zasto je nesto tako kako jeste, nego mu samo pozeleti da se tako dobro oseca sto dulje.   :cheers:
Mislim u stvari da je sve individualno i da nema pravila.Živeo! :cheers:

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #7 poslato: Februar 10, 2009, 07:20:55 posle podne »
Fizički neaktivno dve trećine građana

Skoro dve trećine populacije u Srbiji ne bavi se nikakvim oblikom sportske rekreacije, ali 90 odsto stanovništva redovno prati sportska dešavanja, rečeno je na predstavljanju istraživanja o mestu sporta u životu građana Srbije.

Ministarka omladine i sporta Snežana Marković Samardžić izjavila je na konferenciji za novinare da je jedna od ključnih poruka istraživanja da ljudi koji se bave sportom žive kvalitetnije i zdravije, više se druže, a među njima je najmanji procenat pušača.

Kao glavne motive za bavljenje sprotom građani su naveli zdravlje, druženje i bolji psihofizički osećaj, a izgovori su nedostatak vremena, starosno doba ili nesposbnost za bavljenje sportom.

ceo tekst na
Izvor : B92

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #8 poslato: Februar 11, 2009, 08:44:22 pre podne »
Poslednjih 15 godina fizicki sam vrlo slabo aktivna, a sedenje mi je najredovniji sport (tu tamo i lezenje). Mislim da mi se vrat zario u trup(telo).. A straznjica promenila oblik...Eh, nevalja..

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #9 poslato: Februar 11, 2009, 01:59:04 posle podne »
I ja poslednjih skoro 10 godina nisam bas nesto fizicki aktivna, uglavnom sedim! Ali i to je dobro kad se samo setim perioda kad sam mogla samo da lezim, pa sam bila presrecna kad sam uspela da dodjem u sedeci stav!
.. A straznjica promenila oblik...
Sto u mom slucaju uopste i nije tako lose  mali1!

Van mreže Lena

• Član
  • **
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
« Odgovor #10 poslato: Septembar 25, 2009, 11:09:18 posle podne »
korak po korak
Izumljen uređaj koji hoda umjesto nas

Hodanje s Hondinom inovacijom postaje suvišno

U3-X radni je naziv najnovijeg Hondinog izuma.

Ako je suditi po planovima tog proizvođača automobila, hodanje uskoro više neće biti potrebno.

Naime, plastični uređaj pokreće se laganim pokretima tijela i sigurno prevozi osobu koja na njemu sjedi pomoću električne energije.

video

Ceo tekst: Metro

Izmenio: Sklerozica

Van mreže Lena

• Član
  • **
  • Kad kuješ sreću,ne udaraj bližnje po prstim
« Odgovor #11 poslato: Septembar 25, 2009, 11:15:21 posle podne »
Nadam se da nisam promašila temu, tražila sam najadekvatnije mjesto i valjda je to to  :m1:

E sad ovo stvarno ne razumijem, posebno ako se još nađu investitori i izbaci se ovo na tržište. U redu da je namjena ove "sprave" za invalide, ali za zdrave ljude  :m4:
Pa svejedno se slabo krećemo, ubi nas ovo što nam se sve nalazi na dohvat ruke,a što ne, sjednemo u auto i to je to, a sad je ovo "spas" da ne moramo praviti onih par koraka dnevno  :o
Ne znam, ali ovo meni nimalo nemiriše  :m2:

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #12 poslato: Januar 21, 2010, 03:07:27 posle podne »
Dugo sedenje opasno po zdravlje

Mirno sedenje tokom dugog perioda i nedostatak pokreta celog tela u vezi su sa srčanim bolestima, rakom i dijabetesom, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Istraživači iz Švedske tvrde da bi dugo sedenje trebalo da se smatra rizičnim po zdravlje, nezavisno od nedostatka telesnih vežbi.

Doktor Elin Ekblom-Bak upozorava da dugotrajno sedenje nosi dodatan rizik od bolesti i da se taj problem ne može rešiti vežbanjem. Ona tvrdi da sve više studija ukazuje na problem.

"Sprovedena su istraživanja nad dve grupe radnika u kancelariji. Jedna grupa imala je redovne pauze tokom kojih su se kretali, dok je druga sedela svih osam časova za stolom. Grupa koja se kretala imala je uredne nalaze krvi, šećera i bili su manje gojazni", ističe Ekblom-bak.

Druga studija, sprovedena u Australiji, pokazala je da ženama za svaki sat proveden u stolici, rizik od šećerne bolesti i oboljenja srca raste za jednu četvrtinu, bez obzira na vežbanje.

Ceo tekst : mondo

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #13 poslato: Mart 01, 2010, 02:43:28 posle podne »
Najjeftiniji lek je šetnja

Kad biste čuli da postoji jedan lek koji smanjuje rizik od koronarnih srčanih oboljenja i moždanog udara, snižava krvni pritisak i visok nivo holesterola, poboljšava mentalno stanje, povećava gustinu kostiju, pomaže u sprečavanju osteoporoze, smanjuje rizik od raka debelog creva i od dijabetesa, pomaže u održavanju optimalne telesne težine, pomaže u slučajevima osteoartritisa, poboljšava elastičnost i koordinaciju - a pri tom je besplatan – rekli biste: “Šalite se? Hajde, pokažite nam”!

Taj lek je obična šetnja – sa punim autoritetom tvrde Američko i Britansko ministarstvo zdravlja, a od nedavno i SZO, i preporučuju barem pola sata energične šetnje (ako je moguće) svakodnevno. A to preporučuje i naše Ministarstvo.

ceo tekst : B92

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.