Dg > Amputacije

Mlitav bataljak??

(1/1)

skystar2:
Dragi moji,

ne znam sta da radim? Naime imala sam saobracajnu nesrecu prije 7 mjeseci u kojoj sam izgubila desnu potkoljenicu. Nakon svih operacija i izvjesnog vremena pocela sam nositi protezu za silikonskim liner-om, ali bataljak mi je bio stalno mekan. Nakon 2 mjeseca nosenja proteze imala sam privremena zuljanja na vrhu bataljka u protezi, a bataljak je i dalje bio jako mlitav. Zbog toga sam se odlucila uz konsultaciju sa svojim hirurgom da uradim novu operaciju u kojoj bi on ponovo zadnje misice navukao na prednje i time napravio tzv. jastuk. Nakon te nove operacije sve je bilo super i bataljak je bio tvrd, ali poslije mjesec dana opet je poceo mlitaviti. Dakle opet mi se vratilo na staro i bataljak mi je jako mlitav. Hirurg je rekao da ce to tako ostati i da se ne moze bolje uraditi jer tih prednjih misica prakticki nemam jer je sve bilo pokidano u toj nesreci. Pricao mi je dok je radio operaciju da je to tkivo bilo skroz mekano i kad bi provlacio konac da prisije, kaze jednostavno prodje konac koliko je sve mekano. Posto imam prijatelja koji takodje nema potkljenicu, on ima pravo jak i tvrd bataljak i kod njega gdje je kraj kosti tu mu zavrsava i meso, a kod mene zavrsava kost i dole jos ima oko 3 cm mesa koje visi i koje je mlitavo sve do koljena sto me pravo nervira. Trenutno jos uvijek ne nosim protezu zbog operacije, ali se bojim da cu opet imati isti problem kao i prije operacije, jer ja ponekad stavim liner na nogu i kad ga stavim imam bol pri dnu bataljka pri vrhu kosti.
Kakav je kod vas bataljak, jeli jako mekan, jer nemam iskustva sa ovim. Inace radim vjezbe cijele noge i imam jake gornje misice, ali da li postoji nacin da ojacam dio noge ispod koljena i hoce li se ovo mekano tkivo ikad ojacati? Molim vas za pomoc jer sam jako ocajna oko ovoga svega :(

Pozdrav

amputirci:
Konkretan odgovor vam verovatno može da ti samo lekar. Vaš problem nije neuobičajen, a osnovno pitanje je hoćete li dobro moći da koristite protezu. Pretpostavljam da nećete moći da koristite moderna ležišta sa potpunim kontaktom, nego klasično ležište za potkolenu protezu, koje je neudobnije ali ne opterećuje previše to oslabljeno tkio patrljka.

U slučaju da ne možete da koristite protezu, ili vam ona bude pravila velike probleme, kao opcije vam ostaju da se odlučite za štake ili kolica ili da pribegnete reamputaciji, verovatno iznad kolena.

U svakom slučaju, nemojte da očajavate, preduzmite sve što možete i nastojte da živite što normalnije.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju