Autor Tema: Invalidi amputirci i prava koja imaju(tj.nemaju)  (Pročitano 23907 puta)

Van mreže bandja

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
Odg: Invalidi amputirci i prava koja imaju(tj.nemaju)
« Odgovor #15 poslato: April 23, 2009, 08:55:43 posle podne »
Ja bi da se uklucim,pre jedno tri godine sam video coveka srednjih godina amputiranih nogu ispod kolena sa protezama lagano trci,ja imam obe noge i nemogu da koraknem kao covek padam a da nepricamo o ostalim problemima sa stolicom mokrenjem vrtoglavicom,ja MS nestavljam ispred svih,svi smo mi invalidi ali su i razlike velike  a da se treba boriti za svoja prava 'treba' svako od nas svoju invalidnost drugacije tretira i ona je njemu najteza.Mi sa MS smo se ovde organizovali i diskutujemo o nasim problemima,znaci da i vi amputirci treba da se organizujete i druzite ako nemozete druzite sa nama dobrodosli ste.Pozdrav

Hendi-društvo

« Odgovor #15 poslato: April 23, 2009, 08:55:43 posle podne »

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #16 poslato: April 24, 2009, 12:47:31 pre podne »
Statistika ima koliko ti duša poželi, ali se razlikuju od države do države.

Oki, mene je zanimala samo naša zemlja. Zašto? Ima tu i dosta amputiraca zbog proteklih ratnih dejstava, što u civilima, što u vojsci.

E, napravila sam sad i forum. Da vidimo da li je tvoja teorija ispravna. :P

Svakako pozdravljam taj potez. Ja sam vam i ranije nudio da uređujete ovaj deo namenjen amputircima ali ok. Sa vašim forumom ste otvorili mogućnost za veću komunikaciju među amputircima. Pozdravljam taj potez. Naravno, ne očekujte uspeh u kratkom roku, ali ne odustajte!!!!
Ne zaboravi jedno, ipak smo svi mi sa iste strane "barikade". Pozzz  :a10:

Van mreže amputirci

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Amputirci Amputircima
    • Amputirci Amputircima
« Odgovor #17 poslato: April 24, 2009, 01:02:20 pre podne »
@bandja

Potpuno si u pravu. Ja sam baš to rekla, da su mnogi potkoleni amputirci toliko dobro rehabilitovani da često okolina i ne zna da su amputirci. Normalno hodaju itd. Šta sad briga nekoga ko je maksimalno moguće sanirao svoje stanje da se bavi nekim "amputirskim" agitovanjem.

Ako pogledaš sajtove na engleskom i njihove aktiviste, skoro uvek te sajtove otvaraju natkoleni amputirci, iako ih je mnogo manje od potkolenih.

@Sklerozica

"Naša zemlja"? Ti se šališ? Ja bih takođe volela da vidim te podatke za našu zemlju. Ili su vojna tajna ili ne postoje, ja ih nigde nisam našla.

Forum? Znaš li kad bih otvorila forum da ti nisi ono napisao? Nikad! Ako forum uspe, učinio si dobro delo. :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #18 poslato: April 24, 2009, 01:13:51 pre podne »
@Sklerozica

"Naša zemlja"? Ti se šališ? Ja bih takođe volela da vidim te podatke za našu zemlju. Ili su vojna tajna ili ne postoje, ja ih nigde nisam našla.

Vrlo je moguće to što kažeš.  :'(

Forum? Znaš li kad bih otvorila forum da ti nisi ono napisao? Nikad! Ako forum uspe, učinio si dobro delo. :)

Kao što sam napisao na tom novom forumu, ja sam već nudio da preuzmete uređivanje ovog dela, no nastavićemo tamo pošto imate novog člana.  ;)

Van mreže bandja

• Član
  • **
« Odgovor #19 poslato: April 24, 2009, 10:01:56 pre podne »
Šta sad briga nekoga ko je maksimalno moguće sanirao svoje stanje da se bavi nekim "amputirskim" agitovanjem.

Dok sam mogao ja sam isao na plivanje na vojnu akademiju u terminu za invalide 3 puta nedeljno gde dolazi par amputiraca,kul su i mnogo aktivni zuje po ceo dan,dok za razliku od mene koji mnogo vise vremena provodim u kuci,to su besplatni termini za invalide a posecenost je jako slaba 10-15 ne vise,mi stalno nesto trazimo a mnogo toga je dostupno ali ne koristimo da li sramota ili neznam sta ..........

Van mreže amputirci

• Član
  • **
  • Pol: Žena
  • Amputirci Amputircima
    • Amputirci Amputircima
« Odgovor #20 poslato: April 26, 2009, 11:46:13 posle podne »
Citat
Na 144. gerontološkoj tribini Centra za gerontologiju ZZJZGZ-a  prim. dr. sc. Miroslav Jelić 6. je lipnja održao predavanje “Amputacija ekstremiteta i protetička rehabilitacija gerijatrijskog bolesnika“ pred 139 timova doktora primarne zdravstvene zaštite i ostalih stručnjaka koji se bave zaštitom zdravlja starijih osoba.

Gerijatrijski bolesnici čine 80-90% bolesnika s amputiranim ekstremitetom, što zahtijeva ozbiljan gerontološki javnozdravstveni pristup toj problematici. Najčešći uzroci amputacija kod gerijatrijskih bolesnika su dijabetes (54%), VB-ateroskleroza (29%), ozljede (10,7%), tumori (5%) i kongenitalne mane (2%) .  U Kliničkom zavodu za rehabilitaciju  i ortopedska pomagala  KBC Zagreb godišnje se obavi 39% potkoljeničnih amputacija i 58% natkoljeničnih amputacija.

http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=5234

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.