Autor Tema: Invalidska penzija  (Pročitano 84870 puta)

Van mreže Goga V

• Član
  • **
Odg: Invalidska penzija
« Odgovor #540 poslato: Decembar 21, 2011, 11:09:36 posle podne »
Dzudi, hvala za ovu informaciju, bas je u pravo vreme! Ja sutra idem po radnu knjizicu i onda zapravo i nisam znala sta dalje... Ok, ja nisam iz Beograda ali svakako postupak ne moze biti razlicit, ili ne mnogo.

sta da kazem.... vidimo se na forumu! ako budes imala jos neku korisnu info javi se!  :n23:

Hendi-društvo

« Odgovor #540 poslato: Decembar 21, 2011, 11:09:36 posle podne »

Van mreže Džudi

• Moderator
  • Pol: Žena
  • Ex Zbunjena
  • Dg: G80.2
  • Grad: Beograd
« Odgovor #541 poslato: Decembar 29, 2011, 05:45:11 posle podne »
Ja sada imam jedno možda glupo pitanje-zaboravila sam šta ste prethodno pisali :n6:

Sa 14.11.zaključeno mi je bolovanje i radni odnos. Da li uz konačno Rešenje o penziji ide i prva isplata penzije? I da li ću dobiti nešto novca za period od 14.11.do dana konačnog Rešenja o penziji, kako to sada ide?

Jedino što znam-pitala sam u mojoj banci je da prva isplata mora da bude na ruke-donese poštar, i ja sa tim čekom od penzije idem u banku, dobijam od njih potvrdu da sam njihov klijent i to nosim zajedno sa fotokopijom tekućeg računa u Nemanjinu...i tako će mi penzija ići preko banke preko koje sam dobijala platu. 

Van mreže enadedic

• Član
  • **
« Odgovor #542 poslato: Decembar 29, 2011, 07:26:30 posle podne »
Dzudi, postar ce ti doneti sve zaostale penzije od 14.11.

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #543 poslato: Decembar 29, 2011, 11:08:11 posle podne »
Ako je veci iznos u pitanju postar ce te samo obavestiti kada da ides u postu.Vece sume novca ne nose na kucnoj adresi.Naravno da ce ti isplatiti od 14.11.Pa srecno!  :n1:

Van mreže Džudi

• Moderator
  • Ex Zbunjena
« Odgovor #544 poslato: Decembar 30, 2011, 02:30:24 pre podne »
14.12. -vidi se da zaboravljam... :n6:

Ali mi je važno da i to primim..

Veći priliv očekujem danas na računu ili posle NG.

Hvala Ena, hvala Daco. :n20: :n1:

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: Bg
« Odgovor #545 poslato: Januar 04, 2012, 02:49:23 posle podne »
malo da obnovimo

PRAVO NA INVALIDSKU PENZIJU

Pravo na invalidsku penziju može se ostvariti kada se utvrdi potpuni gubitak radne sposobnosti do godina života potrebnih za ostvarivanje prava na starosnu penziju:
ako je uzrok invalidnosti povreda na radu ili profesionalno oboljenje, bez obzira na dužinu staža
ako je invalidnost posledica bolesti ili povrede van posla, potrebno je najmanje pet godina staža

Izuzetak su osiguranici kod kojih je invalidnost nastala pre 30. godine života:
do 20 godina potrebna je najmanje jedna godina staža osiguranja
do 25 godina - dve godine staža osiguranja
do 30 godina - tri godine staža osiguranja

Zakon propisuje kontrolni pregled u roku do tri godine, izuzetak su stariji od 58 godina i oni čije dijagnoze ne ukazuju da će radna sposobnost biti poboljšana. Zahtev za kontrolu šalje se po službenoj dužnosti, uz poziv i obaveštenje koju dokumentaciju treba pripremiti. Ukoliko se lice ne odazove pozivu ili neopravdano izostane, obustavlja se isplata penzije.

VAŽNO JE ZNATI

Ukoliko je osiguranik korisnik naknade za nezaposlenost, zahtev podnosi uz stručnu pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje.
Ako ste radili u inostranstvu, uključujući i bivše jugoslovenske republike, o pravu na taj deo penzije odlučiće se po propisima te zemlje.
Ukoliko imate potvrđen staž u bivšim jugoslovenskim republikama, priložite potvrdu ili listing sa registrovanim podacima.
Ukoliko u invalidsku penziju idete iz radnog odnosa, poslodavac je dužan da vam isplati otpremninu, najmanje u visini tri prosečne zarade (član 119 Zakona o radu).
Ne morate biti u radnom odnosu kada podnosite zahtev.
Priznaje se samo staž za koji su plaćeni doprinosi.
Postupak se pokreće u toku trajanja svojstva osiguranika, prvo se utvrđuje i donosi rešenje o postojanju invalidnosti, pa tek onda rešenje o iznosu invalidske penzije.
Fond je dužan da isplaćuje penzije u mestu boravka, penzioner je dužan da prijavi Fondu promenu adrese.
Invalidski penzioner je dužan da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na pravo (zasnivanje radnog odnosa i slično).
Penziju možete primati na tekući račun ili na kućnu adresu; za isplatu na ruke primanja se umanjuju za iznos poštanskih troškova.
Možete nekoga ovlastiti da podiže penziju umesto vas, ovlašćenje važi godinu dana i može da se obnovi.
Invalidski penzioner koji se zaposli ponovo izlazi pred invalidsku komisiju i od nalaza veštaka zavisi dalja isplata penzije.
Invalid rada koji ostane bez posla nezavisno od svoje volje ima pravo na polovinu invalidske penzije, po prestanku prava kod Nacionalne službe za zapošljavanje; ukoliko se zaposli, isplata se obustavlja.

DOKUMENTA

Uz popunjen zahtev za invalidsku penziju, potrebno je dostaviti:
Obrazac br. 1 ordinirajućeg lekara, sa originalnom medicinskom dokumentacijom (specijalistički nalazi, otpusne liste i dr.). Obrazac br. 1 mora biti otkucan na pisaćoj mašini ili kompjuterski obrađen
Potvrdu o radnom mestu, opis posla koji osiguranik obavlja u momentu podnošenja zahteva (popunjava kadrovska služba poslodavca)
Prijavu o povredi na radu, ukoliko je osiguranik pretrpeo povredu na radu
Dokaz o regulisanom vojnom roku (fotokopija vojne knjižice ili uverenje vojnog odseka)
Dokaz o korišćenju prava – evidenciji kod Nacionalne službe za zapošljavanje
Fotokopiju lične karte
Fotokopiju zdravstvene knjižice
Dokaze o penzijskom stažu u Republici Srbiji – radna knjižica, uverenje o beneficiranom stažu, druge javne isprave o stažu (rešenja, uverenja, potvrde i slično) u originalu
Uverenje o obavljanju samostalne delatnosti koje izdaje nadležni organ opštine, odnosno odgovarajuće udruženje, savez (za period do 31. 12. 2005. godine), odnosno rešenje Agencije za privredne registre (za period od 1. 1. 2006. godine)
Uverenje o plaćenom doprinosu za PIO sa iskazanim osnovicama doprinosa i iznosom uplaćenog doprinosa, izdato od Poreske uprave za period obavljanja samostalne delatnosti (ovo uverenje nije potrebno za samostalne umetnike, filmske radnike i sportiste do 31. 12. 2002. godine, a za sveštenike i verske službenike do 31. 8. 2004. godine)
Uverenje o plaćenom doprinosu za PIO sa iskazanim osnovicama doprinosa i iznosom uplaćenog doprinosa, izdato od Poreske uprave za period obavljanja poljoprivredne delatnosti

izvor RFPIO

Van mreže Goga V

• Član
  • **
« Odgovor #546 poslato: Januar 05, 2012, 12:08:44 pre podne »
hvala na svim informacijama do sada, na ovoj temi i forumu uopste. ja nesto u poslednje vreme ne pisem puno ali to je samo zato sto svi komentari pokrivaju moje dileme  :)

meni je inace danas stiglo privremeno resenje i obracun! pokusavam da provalim svo ono silno izracunavanje licnih koeficijenata, ali bolje da prestanem da silim kalkulator i sopstveni mozak  :n22:

valjda je to to... elem, vidim da nisu uzeli u obzir ovu poslednju 2011. godinu i republicki prosek za 2011., pa ako sam dobro shvatila kada i to ubace u kalkulaciju onda je to konacno resenje?

pozdrav svima dragi ljudi i sve najbolje vam zelim u ovoj godini!

Van mreže Džudi

• Moderator
  • Ex Zbunjena
« Odgovor #547 poslato: Januar 05, 2012, 08:17:47 posle podne »
Gogo, srećna Nova, i sve najbolje.

Pošto smo proceduru počele maltene istovremeno, želim samo da te pitam, kada si u PIO Fondu predala zahtev za penziju-posle pravosnažnosti prvog rešenja?

Ako si sve predala dan posle mene, 22.12. onda i ja treba da čekam poštara ovih dana, ili da odem do Nemanjine?

Plašim se da mi to neće stići na kućnu adresu, jer ni pravosnažno rešenje nije stiglo-verovatno su pogrešili adresu, pa su mi tamo stavili pečat pravosnažnosti, na moj primerak rešenja.

Možda je tvoje rešenje privremeno zbog nekih neplaćenih doprinosa ili zbog kontrolnog pregleda, pretpostavljam, ne znam.

Van mreže Goga V

• Član
  • **
« Odgovor #548 poslato: Januar 06, 2012, 12:56:15 posle podne »
Zdravo Dzudi, da cini se da smo nekako u istovremeno krenule u proceduru. s tim da sam ja u Novom sadu, ali svakako cu ti napisati svoje iskustvo. i ja sam pratila tvoje komentare i bili su korsni  :ye1:

Ja sam dobila 25.11. resenje na kucnu adresu, ono prvo na kojem je navedeno da ce postati pravosnazno u roku od 15 dana, ako se ne zalim itd. onda su na tom istom resenju stavili pecat "pravosnazno od 13.12." i poslali poslodavcu tako da me je poslodavac odmah i odjavio. ja sam sa tim M obrascem (ta potvrda da me je poslodavac odjavio)  tu negde oko 20.12. otisla u PIO kao da vidim sta ja jos treba da uradim, kao da zahtevam obracun i sl. ali rekli su da ja vise nista ne treba da uradim, da je to to i da cekam obracun na kucnu adresu. samo sam izvadila zdravstvenu knjizicu. onda sam otisla ponovo u PIO na tu jednu drugu adresu (loncarska u NS) da odnesem potvrdu (to je bio bas kraj decembra) na koji racun da  mi uplacuju penziju ali su rekli da je rano , da jos nije uradjen obracun vec da dodjem kad taj obracun i resenje dobijem ....  :'(

nista, odem kuci i cekam  ::) i tako pre dva dana dobijem Privremeno resenje i obracun. bas sam se iznenadila brzinom, iskreno. I uopste, osim tog setanja od saltera do saltera kad sam vadila zdravstvenu knjizicu i pokusavala da shvatim sta dalje treba da radim, sve ostalo je bilo ok.  e sad, Resenje je privremeno jer jos nisu uzeli u obzir obracun mojih zarada za 2011. (to je valjda normalno) i republickog proseka za 2011 (i to je valjda noramlno) tako da valjda kad to sve bude bice i konacnog resenja.... a to cini mi se po informacijama sa ovog foruma moze biti tek mart, april..... ugalvnom, u NS uplata penzije ide 10. i 25. u mesecu, ja sad nisam usla u obracun 10. pa onda prvu uplatu ocekujem 25.01.  i valjda ce mi uplatiti i sve zaostatke od 14.12,? ako ne, onda odoh da opet malo obilazim saltere... ](*,)

nadam se da sam ti pomogla sa ovim informacijama, nekako ne ocekujem da se postupak nesto razlikuje po razlicitim gradovima, bar ne znacajno, zar ne.

puno pozdrava Dzudi i vidajmo se na forumu! javi kako ti sve ide, bas me interesuje i drzim ti palceve da sve brzo zavrsis!

Van mreže Džudi

• Moderator
  • Ex Zbunjena
« Odgovor #549 poslato: Januar 06, 2012, 05:14:34 posle podne »
Gogo, razlika između beogradskog i novosadskog PIO Fonda je jedino u tome što mi ovde, u Nemanjinoj 30, zajedno sa obrascem M i radnom knjižicom popunjavamo zahtev za isplatu penzija. Penzije idu isto-10 i 25 u mesecu.
Mnogo si mi pomogla ovom informacijom. :n20: n32

To znači da ću i ja posle ovih Božićnih praznika dobiti Rešenje sa obračunom ili ću otići direktno u Nemanjinu, ako ne dobijem u skorije vreme, jer je bilo problema sa onim pravosnažnim Rešenjem-kažu da su poslali, međutim, to nisam ni dobila, već su mi u filijali stavili pečat pravosnažnosti.

Inače, problem sa overom knjižice nisam imala. Obezbeđenje me je odmah sprovelo do šaltera, jer koristim štap i knjižicu sam dobila u roku od par minuta, overena je do 30.04.2012.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #550 poslato: Januar 06, 2012, 05:43:17 posle podne »
Džudi imaš od mene pitanje o overi u temi o zdravstvenim knjižicama  :n14:
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php?topic=1635.msg326425#msg326425

Van mreže jovankaa

• Novi član
  • *
« Odgovor #551 poslato: Januar 19, 2012, 11:34:12 pre podne »
Novoregistrovana sam pa ne znam dali postoji slican topic a pretragom ne nadjoh,zato rekoh da postavim pitanje ovde

Dobila sam resenje republickog pio fonda  na utvrdjivanje telesnog ostecenja,misljnjem organa vestacenja u prvostepenom postupku i  to telesno ostecenje VII/B tacka 7/3 za oba kuka po 40%.tj kumulativno telesno ostecenje.Posto  u obzir nisu  uzeta ostecenja kolena kao i ostecenje ramenapodnela bih zalbu,sada nisam u finansijskoj mogucnosti da platim advokata za sastavljanje zalbe zanima me forma iste tj.  blanko zalba u kome bih navela svoj slucaj sa svojim generalijama.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #552 poslato: Januar 19, 2012, 12:05:06 posle podne »
dok neko ne naiđe sa iskustvom u vezi žalbi,pogledaj ovu temu o besplatnoj pravnoj pomoći  :D
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,4213.0.html

Van mreže jovankaa

• Novi član
  • *
« Odgovor #553 poslato: Januar 19, 2012, 06:55:16 posle podne »
pisala sam i njima,za sada ne odgovaraju

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #554 poslato: Januar 19, 2012, 07:22:06 posle podne »
a da probate da ih pozovete telefonom  :m1:

Oni kojima je takva pomoć potrebna, mogu se javiti na telefon 021/447-040 (svakog radnog dana od 09 do 16 časova)
Organizaciji Iz kruga - Vojvodina se mogu obratiti osobe sa invaliditetom sa teritorije cele republike Srbije, ali ako im je potrebno pisanje podnesaka ili advokatsko zastupanje, a ne žive na teritoriji Vojvodine, podršku mogu dobiti od organizacija iz mreže koje se nalaze u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.