Autor Tema: Invalidska penzija  (Pročitano 73970 puta)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Invalidska penzija
« Odgovor #30 poslato: April 13, 2009, 07:51:31 posle podne »
Postupak
-Predlog za procenu radnih sposobnosti daje lekar specijalista.(ja sam predlog dobila posle dnevne bolnice i bolovanja koje je do tog momenta trajalo 5 meseci)

naco, sada držim u rukama jedan flajer iz PIO-a i tu piše da Predlog lekara opšte prakse ...

Skeniraću ga pa ću ga dodati ovde.

Evo skeniranog flajera, pa ćem sada da "izbistrimo" šta i kako. :)

Na mreži naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • to je to,idem dalje...
  • Grad: Bg
« Odgovor #31 poslato: April 13, 2009, 08:46:43 posle podne »
naco, sada držim u rukama jedan flajer iz PIO-a i tu piše da Predlog lekara opšte prakse ...

Naravno opšta praksa je zadužena za pravni ,pravilan postupak.Ne možeš u postupak bez predloga opšte prakse.
Znači zvanično počinje procedura kad pravni predlog ( to je kad DR napiše predlog za medicinu rada na posebnom obrazcu,gde oni daju saglasnost dalje za postupak za invalidsku penziju) da tvoj lekar opšte prakse .

U mom slučaju je prvo moj neurolog dala predlog na osnovu koga je moja DR opšte prakse dala zvaničan Predlog dalje medicini rada.

Van mreže srdjan87

• Novi član
  • *
« Odgovor #32 poslato: April 15, 2009, 09:45:54 posle podne »
mene zanima,posto je moja majka operisana od raka dojke i zvali su je na komisiju radi moguce penzije.
E ,posto je ona kuvar,a levu ruku ne sme da koristi,niti tesko da dize ni u levoj,a ni u desnoj,a na poslu bi morala da dize i lonce ,serpe itd,na komisiji su je pitali da li bi ona htela da ide  u penziju.
Inaca ima 25g staza i rekla je da bi htela ako je penzionisu da ide u penziju.

sad mene zanima,posto planiramo da kupimo kola i culi smo da ako neko dobije invalidsku ima pravo na popust carine,ili cak i carine i pdv-a,ali pod uslovom da ima preko 70% invaliditeta.

Pa da li bi neko mogao da mi kaze ,da li ce ona imati preko tih 70% ako ode u invalidsku i koliko procenata se najmanje dobija za invalidsku?

PS rekli su da ce je zvati za mesec dana da dodje da vidi resenje.

Na mreži naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #33 poslato: April 15, 2009, 10:31:52 posle podne »
Invalidska penzija

Invalidnost postoji kada kod osiguranika nastane potpuni gubitak radne sposobnosti zbog promena u zdravstvenom stanju, prouzrokovanih povredom na radu, profesionalnom bolešću, povredom van rada ili bolešću koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom.

Izvor : Republički fond za penzijsko i invalidsko
osiguranje

Kao što vidiš invalidska penzija nije uslovljena visinom % telesnog oštećenja tj invalidnosti.
Mojoj majci je davno izvađen bubreg i ima samo 30% telesnog oštećenja jer ima još jedan bubreg,ali je bila radno sposobna i radila je puni radni staž (35 godina) do penzije.

Sad samo treba da sačekaš rešenje.

Što se tiče kola i ostalih stvari vezanih za uvoz automobila,ima tema u detalje šta,kako i sl.

Uvoz motornih vozila
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,113.0.html

Na mreži naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #34 poslato: April 17, 2009, 06:11:28 posle podne »
Pa da li bi neko mogao da mi kaze ,da li ce ona imati preko tih 70% ako ode u invalidsku i koliko procenata se najmanje dobija za invalidsku?
Što se tiče procenta telesnog oštećenja to možeš videti ovde :
Правилник о утврђивању телесних оштећења
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,1711.0.html

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #35 poslato: Jul 08, 2009, 06:56:38 posle podne »
Da li neko može da mi kaže koliko se čeka (približno) na invalidsku komisiju u Novom Sadu? Zahtev sam predao prekjuče i rečeno mi je da ću obaveštenje o terminu dobiti poštom negde u septembru. Hoće li to biti ove godine?

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #36 poslato: Jul 09, 2009, 05:29:25 posle podne »
Ja sam, u Beogradu, predao 20 juna, a poziv za lekarsku komisiju dobio za 25. decembar. Rezultate sam dobio sredinom januara, sledeće godine. Ovako je, uglavnom, u Beogradu, a da li je brže u NS, ne znam.

U svakom slučaju, ako je reč o invalidskoj penziji i dobiješ Rešenje, isplatiće ti sve od datuma predaje zahteva.

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #37 poslato: Jul 09, 2009, 10:14:42 posle podne »
Hvala Tauruse na odgovoru. Ideja je bila da mi procene radnu sposobnost, jer smatram da sam diskriminisan u odnosu na neinvalidne ljude ( valjda se tako kaže, ne znam, nov sam) zbog operisanog srca, a što se tiče zapošljavanja, tj da "pravno-formalno materijalizujem" svoje zdravstveno stanje. I onda mi je Tia napisala da misli da bih mogao dobiti i 100% invaliditeta jer imam ugradjen pejsmejker. Ipak ću sačekati, ne bih da se razočaram, ko zna kako će ispasti na kraju. Bitno je da ću dobiti, u to sam skoro uveren, neki oblik invalidnosti, i dalje planiram da se pozabavim problemom zapošljavanja invalida, da iskoristim pravne mogućnosti kao invalid da povećam šanse za zaposlenje, ili verovatnije samozaposlenje. Još sam svež na forumu, tražim teme kako poboljšati naš život, i znam da se sami moramo boriti, drugi umesto nas neće.

Na mreži naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #38 poslato: Jul 09, 2009, 10:31:43 posle podne »
Dobićeš procenat invalidnosti svakako.
Svuda se na komisiju čeka,ako si čitao ovu temu od početka,ja sam čekala od maja do avgusta isto u BG,kao Taurus,a on od juna do decembra,sve zavisi koliko ima zahteva i kojim tempom rade.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #39 poslato: Jul 10, 2009, 09:02:58 pre podne »
Već sam pomenuo ovde kako mi je jedna osoba rekla, traži sve što ti sleduje, inače će te pare otići ponovo za nekog Miladina Kovačevića. Dakle, naoružaj se strpljenjem, prvi korak si napravio predavši zahtev za utvrđivanje stepena invalidnosti. Sada ti ostaje da čekaš, ali kao što vidiš, svi smo čekali. U međuvremenu, polako se informiši o svojim pravima, a gotovo sve možeš da saznaš ovde na Forumu, što je kud i kamo bolje, nego da se patiš i sam tražiš po netu.
Ono što znam je da na toj prvoj lekarskoj komisiji ne treba da budeš baš poletan i uz svu medicinsku dokumentaciju pomeneš i najsitnije probleme koje imaš. Pretpostavljam da zbog svog problema imaš raznih poteškoća u funkcionisanju (verovatno se lako zamaraš, teže ideš uz stepenice, često ti je potrebna tuđa pomoć ...), pa u svakom slučaju još više potenciraj svoje probleme. Kada dobiješ prvi rezultat (stepen invalidnosti) videćeš na šta sve imaš prava sa tim stepenom invalidnosti (beneficije kod plaćanja komunalija, parking, uvoz...), a ako nisi zadovoljan dobijenim procentom telesnog oštećenja (a uglavnom ljudi ne budu zadovoljni), uložićeš odmah žalbu na visinu dobijenog procenta telesnog oštećenja. Pretpostavljam da će u ponovnom razmatranju taj procenat biti veći, a samim tim i veći broj povlastica na koje imaš pravo.
Kako bilo, naoružaj se strpljenjem, jer za sve te stvari treba vreme. Bez obzira što je zakonski rok 60 dana (za odgovor na tvoj zahtev), sve to traje mnogo duže.
Eto, udavih te ja, ali se nadam da sam ti skrenuo pažnju bar na neke stvari.

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #40 poslato: Jul 10, 2009, 06:42:42 posle podne »
Zahvaljujem na odgovorima. Sve informacije ulaze u razmatranje. Što više to bolje.

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #41 poslato: Jul 17, 2009, 01:22:44 posle podne »
  Evo još jednog pitanja za "iskusnije kolege", ako neko zna napamet, potražiću po zakonima ali imam osećaj da je to nemoguća misija: ( u stvari, dva su pitanja ) 1. po kojoj formuli se obračunava visina invalidske penzije ( staž, radno mesto, stepen obrazovanja, visina plate ? )?   2. Da li je odluka o invalidnosti ( potpunoj ili nepotpunoj ) RETROAKTIVNA ? Napr. ako sam tek sada podneo zahtev, ali je dijagnoza postavljena pre X godina, a u medjuvremenu sam radio na običnom radnom mestu, i nije došlo do promene dijagnoze, da li po dobijanju rešenja imam pravo na beneficirani radni staž za period izmedju postavljanja dijagnoze i podnošenja zahteva ( ili dobijanja rešenja )?
  Da se pokrenemo malo...

Na mreži naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #42 poslato: Jul 17, 2009, 02:18:34 posle podne »
1. po kojoj formuli se obračunava visina invalidske penzije ( staž, radno mesto, stepen obrazovanja, visina plate ? )?  

Висина инвалидске пензиjе

Висина инвалидске пензиjе одређуjе се на исти начин као и висина старосне пензиjе, с тим што се при утврђивању личних бодова додаjу године пензиjског стажа у односу на дан утврђене инвалидности, тако што се:
Осигуранику млађем од 53 године живота додаjе 2/3 пензиjског стажа коjи му недостаjе до навршених 53 године живота и 1/2 пензиjског стажа коjи недостаjе осигуранику жени од 53 године живота до навршених 58 година живота, а осигуранику мушкарцу од 53 године живота до навршених 63 године живота;
Осигуранику стариjем од 53 године живота додаjе 1/2 пензиjског стажа коjа недостаjе осигуранику жени до навршених 58 година живота, а осигуранику мушкарцу до навршених 63 године живота.

Стаж по овом основу може се додати наjвише до 40 година.

Izvor : Pio

2. ...da li po dobijanju rešenja imam pravo na beneficirani radni staž za period izmedju postavljanja dijagnoze i podnošenja zahteva ( ili dobijanja rešenja )?

Beneficirani staž se računa tek kad ti odobre invalidsku penziju,ne pre.
O beneficiranom stažu smo pisali :
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,108.msg25920.html#msg25920

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #43 poslato: Jul 17, 2009, 02:30:07 posle podne »
Hvala, naco.

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #44 poslato: Jul 22, 2009, 09:50:51 posle podne »
Još nekoliko pitanja, nadam se da će odgovori koristiti i drugima:
     1  Da li se invalidska i starosna penzija finansiraju iz istog izvora, i zašto je invalidska, u proseku i minimalna, manja?
     2  Da li invalidski penzioneri gube pravo na rad? Ovo je malo nelogično, ali napr. starosni penzioneri mogu tj smeju da rade (po zakonu), invalidski realno ne mogu ali da li po zakonu smeju da rade?
     3  Invalidsku penziju dobijaju samo 100% invalidi, jel` da? A neko ko ima 80-90%?

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.