Autor Tema: Invalidska penzija  (Pročitano 84870 puta)

Van mreže nedeljko

• Novi član
  • *
Odg: Invalidska penzija
« Odgovor #555 poslato: Januar 29, 2012, 08:03:41 posle podne »
Dobro vece,par pitanja iz vaseg iskustva.Ja sam invalid rada od 1999,ostecenje oba uha od 69%,12.01.2012,imao sam operaciju pluca,odstranjen jedan rezanj na levoj strani pluca,trenutno sam na bolovanju,i ovih dana trebam ic na invalidsku komisiju za produzenje bolovanja,moje interesovanje je ustvari,da li se da takom kazem sabiraju sva ostecenja,organizma ili u prevodu da li imam sada prava na invalidsku penziju

Hendi-društvo

« Odgovor #555 poslato: Januar 29, 2012, 08:03:41 posle podne »

Van mreže david

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: nema mi spasa...
  • Grad: underworld
« Odgovor #556 poslato: Januar 30, 2012, 11:11:00 pre podne »
skupiti sve papipre, lekar ti mora napisati predlog za I.K. podneti zahtev i izaci pred komisiju...mi ti mozemo ovde pricati ovako ili onako, a sve se svodi na to da ispada onako kako oni odluce...

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: Bg
« Odgovor #557 poslato: Januar 30, 2012, 01:29:21 posle podne »
Nedeljko,ovde ima pravilnik o utvrđivanju telesnih oštećenja
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,1711.0.html

na samom dnu piše:

Citat
XI ODREĐIVANJE PROCENTA, AKO POSTOJE DVA TELESNA OŠTEĆENJA ILI VIŠE
TELESNIH OŠTEĆENJA
1. Ako postoje dva telesna oštećenja ili više telesnih oštećenja utvrđenih ovim članom, ukupan
procenat telesnih oštećenja određuje se povećanjem najvećeg procenta pojedinačnog telesnog
oštećenja, i to:
1) po 20% za svako dalje telesno oštećenje koje iznosi 50% ili više;
2) po 10% za svako dalje telesno oštećenje koje iznosi 40% ili 30%.
2. Procenat telesnih oštećenja parnih organa iz glava I do X ovog člana može se povećati za 10%
ako za pojedina oštećenja tih organa utvrđena ovim članom nije predviđen poseban procenat.
3. Ukupan procenat telesnog oštećenja određen po tač. 1 i 2 ove glave ne može preći 100%.

i kao što kaže David,taj je put da znaš na čemu si ... :)

Van mreže nedeljko

• Novi član
  • *
« Odgovor #558 poslato: Januar 30, 2012, 07:23:54 posle podne »
hvala

Van mreže nensy

• Novi član
  • *
« Odgovor #559 poslato: Februar 13, 2012, 02:53:09 posle podne »
 Molila bih da mi neko  odgovori na sledeca pitanja.
 26.01.2012  izasla sam na IK i dobila penziju. Sada cekam da mi stigne glavno resenje. Interesuje me koliko se ceka na to resenje, i drugo pitanje posto sam radila u privatnoj firmi da li je poslodavac duzan da mi isplati 3 bruto LD ili neto  neznam.
 Hvala unapred!!

Van mreže Džudi

• Moderator
  • Ex Zbunjena
  • Dg: G80.2
  • Grad: Beograd
« Odgovor #560 poslato: Februar 13, 2012, 03:42:41 posle podne »
Ne znam šta podrazumevate pod tim "glavno rešenje"..Sve zavisi od PIO filijala. Ja sam dobila Rešenje o penziji u novembru, zatim se čekalo da Rešenje postane pravosnažno. Sa tim pravosnažnim Rešenjem se raskida radni odnos i sve zavisi od firme, da li će isplatiti bruto ili neto platu, u iznosu od 3 plate po republičkom proseku.

Kada se raskine radni odnos, ide se sa radnom knjižicom u filijalu PIO. To privremeno Rešenje se čeka oko 3 nedelje. Privremeno Rešenje u kome stoji iznos penzije, ali je privremeno zbog obračuna plata u 2011-toj godini. Na to konačno Rešenje se čeka do marta, tako mi je rekla referent u PIO, i moguće je da iznos penzije bude veći.
Državni organi su taj obračun već dostavili, ali čekam onih 15 dana žalbe, i dobijam konačno. Privatne firme do marta moraju da dostave obračune plata PIO Fondu i Poreskoj Upravi.

Znači, očekujte glavno-konačno Rešenje otprilike u aprilu. Sada je procedura u PIO Fondu i svim filijalama ubrzana.

Van mreže nensy

• Novi član
  • *
« Odgovor #561 poslato: Februar 13, 2012, 04:41:46 posle podne »
Hvala na odgovoru.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #562 poslato: Februar 13, 2012, 05:07:17 posle podne »
Mislim da poslodavac MORA da isplati otpremninu od 3 bruto plate (na nivou Srbije). Predlazem ti da konsultujes nekog advokata (specijalistu za radne odnose). Konacno resenje zavisi i od toga da li su uplacivani svi doprinosi i da li su azurno vodjeni M-4 obrasci.

Van mreže nensy

• Novi član
  • *
« Odgovor #563 poslato: Februar 13, 2012, 08:56:29 posle podne »
Doprinosi su uplacivani i imali smo kontrolu u vezi M - 4 tako da je to sve u redu. Interesovalo me je da li je poslodavac u obavezi da isplati. Hvala na odgovoru. Pozz.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: Bg
« Odgovor #564 poslato: Februar 13, 2012, 10:52:00 posle podne »
Zakon o radu
Član 119.
Poslodavac je dužan da isplati, u skladu sa opštim aktom:
1) zaposlenom otpremninu pri odlasku u penziju, najmanje u visini tri
prosečne zarade;
...................
Pod prosečnom zaradom iz stava 1. tačka 1) ovog člana smatra se
prosečna zarada u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku

Van mreže nensy

• Novi član
  • *
« Odgovor #565 poslato: Mart 03, 2012, 04:17:14 posle podne »
Hvala na odgovorima.....dobila sam "malo resenje" a 12.03.2012 konacno resenje. Kolko cu cekati da dobijem prvu penziju neznam.....

Van mreže Džudi

• Moderator
  • Ex Zbunjena
« Odgovor #566 poslato: Mart 04, 2012, 07:56:00 posle podne »
Malo rešenje-da li je navedena suma novca i da li piše PRIVREMENO REŠENJE? Ako to piše, prva isplata ide 10.03.

Van mreže nensy

• Novi član
  • *
« Odgovor #567 poslato: Mart 04, 2012, 11:23:29 posle podne »
Ne....12.03.2012. trebam biti odjavljena iz firme i tog istog dana prave novo resenje tj. konacno. Pa se nadam da u njemu pise iznos penzije. Tako su mi rekli u penzionom.

Van mreže Džudi

• Moderator
  • Ex Zbunjena
« Odgovor #568 poslato: Mart 07, 2012, 04:07:39 posle podne »
Jedno konkretno pitanje, ako neko zna

01.02.2012. dobila sam Privremeno Rešenje o penziji, sa početnim iznosom penzije. Pišem početnim iznosom jer je u obrazloženju napisano da je Rešenje privremeno jer nisu uplaćeni doprinosi, porezi i ostalo od 27.10 do 14.12. i nije uračunata plata iz cele 2011-godine.

Prođe i tih 14 dana koliko sam mislila da ću čekati na Konačno Rešenje, ali ništa se ne dešava.

Po vama, koji ste već u penziji, koliko se čeka to Konačno Rešenje? Pogledaću sada na sajtu PIO Fonda da li je sve uplaćeno za 2011-tu...ako jeste, šta da radim..nelogično je da nisu stigli izveštaji iz firme koja je državni organ i koja sve uredno uplaćuje.

Van mreže Violinistkinja

• Član
  • **
  • Ako hoces da pobedis,ne smes da izgubis :DDD
« Odgovor #569 poslato: Mart 07, 2012, 11:17:13 posle podne »
Ja sam imala privremeno resenje 2god i posle kontrolnog pregleda dobila stalno resenje .Na njemu isto nemam uplacen doprinos za izvestan period iako sam radila u skoli.Danas sam isla na kontrolni pregled za tudju negu i pomoc jer mi je bilo privremeno vise od 2god.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.