Autor Tema: Invalidska penzija  (Pročitano 84870 puta)

Van mreže Taurus

• Zabranjen
Odg: Invalidska penzija
« Odgovor #45 poslato: Jul 23, 2009, 11:08:41 pre podne »
Još nekoliko pitanja, nadam se da će odgovori koristiti i drugima:
     1  Da li se invalidska i starosna penzija finansiraju iz istog izvora, i zašto je invalidska, u proseku i minimalna, manja?
     2  Da li invalidski penzioneri gube pravo na rad? Ovo je malo nelogično, ali napr. starosni penzioneri mogu tj smeju da rade (po zakonu), invalidski realno ne mogu ali da li po zakonu smeju da rade?
     3  Invalidsku penziju dobijaju samo 100% invalidi, jel` da? A neko ko ima 80-90%?

1. Koliko sam ja shvatio, penzija je penzija. Razlikuje se samo način odlaska u penziju (kod "invalidske", pošto je prevremena, dodaje se nedostajući radni staž), pa shodno tome i način obračuna visine penzije. Dakle, postaneš penzioner (na ovaj ili onaj način) i penzija ti se finansira iz istog izvora kao i sve ostale penzije. Dakle, "invalidska" nije minimalna i njena visina zavisi od više faktora kao i visina "starosne". Ako tome dodaš i "dodatak za tuđu negu i pomoć" koji često "prati" invalidsku i iznosi oko 13000 dinara, lako je zaključiti da nije reč o minimalnim iznosima.

2. Ni ovde nisam 100% siguran, ali mislim da mogu da rade. Ni starosni, ni invalidski penzioneri ne mogu u stalni radni odnos, ali, mislim da je moguć Ugovor o delu ili nešto slično.

3. Za ovo sam siguran. Ja sam "otišao" u invalidsku penziju, a nisu mi dali 100% telesno oštećenje. Čak bi trebalo da se invalidima sa telesnim oštećenjem ≥ 70% po automatizmu dodeljuje dodatak za tuđu negu i pomoć.

Hendi-društvo

« Odgovor #45 poslato: Jul 23, 2009, 11:08:41 pre podne »

Van mreže deklan

• Član
  • **
« Odgovor #46 poslato: Jul 25, 2009, 08:53:23 pre podne »
Ako moze da radi onda nema razloga da bude u invalidskoj penziji, jedno potire drugo.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #47 poslato: Jul 25, 2009, 10:46:18 pre podne »
Ako moze da radi onda nema razloga da bude u invalidskoj penziji, jedno potire drugo.

Nije baš tako crno-belo:

Ako se invalidski penzioner radno angažuje, prema mišljenju nadležnog ministarstva, nema zakonskog osnova da mu se automatski ukine invalidska penzija, međutim, postoji zakonska mogućnost da Fond pokrene inicijativu za ponovno preispitivanje radne sposobnosti tog invalidskog penzionera i da se u postupku pregleda pred lekarskom komisijom Fonda utvrdi njegova radna sposobnost i da mu se ukine pravo na invalidsku penziju. Zasnivanje radnog odnosa sa invalidskim penzionerom je nevažeće i automatski prestaje po sili zakona, sve dok je na snazi rešenje o utvrđivanju gubitka radne sposobnosti.
Prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, invalidski penzioner ne može da zasnuje radni odnos i da istovremeno nastavi da koristi pravo na invalidsku penziju, jer zasnivanjem radnog odnosa prestaju da postoje razlozi koji su doveli do sticanja prava na invalidsku penziju.
Po pitanju mogućnosti da invalidski penzioner radi na nekim poslovima van radnog odnosa, ukazujemo na mišljenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, prema kojem "invalidski penzioner, shodno odredbama Zakona o radu, ne može da zasnuje radni odnos, dok druge oblike rada ovaj zakon ne zabranjuje".
Prema mišljenju istog ministarstva, Sektora za penzijsko i invalidsko osiguranje, rad invalidskog penzionera na nekim poslovima van radnog odnosa (rad po ugovoru van radnog odnosa, rad u komisijama, kao sudski porotnik ili veštak i sl.), ne predstavlja zakonski osnov za automatsko gubljenje prava na invalidsku penziju, niti za pokretanje postupka za ponovno utvrđivanje invalidnosti tog invalidskog penzionera. Međutim, zakonom je data mogućnost da u određenim slučajevima i po proteku zakonom utvrđenog vremena, Organizacija penzijskog i invalidskog osiguranja može, po službenoj dužnosti, da pokrene postupak da se kod pojedinih invalidskih penzionera ponovo pristupi oceni radne sposobnosti.

infostud
postavljeno: 05.07.2009.  

Dakle, kao i većina stvari u ovoj zemlji: "Može da bidne, al' ne mora da znači"

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #48 poslato: Jul 25, 2009, 11:40:41 pre podne »
Još jedan primer:

Pravo penzionisanog lica da zasnuje radni odnos

Pilot sam VS u invalidksoj penziji.Nesreća zbog koje sam penzionisan mi se desila van posla pa nemam pravo ni na kakvu invalidninu ili drugu vrstu nadoknade. Da li imam prava na bilo kakvu vrstu zaposlenja, barem po osnovu Ugovora o delu, privremenim ili povremenim poslovima i sl. ?Napominjem da mi supruga ne radi, imamo dvoje dece školskog uzrasta i da nam je ta penzija jedini izvor prihoda.
Odgovor: Imate pravo da , u skladu sa preostalom zdravstvenom sposobnošću , ponovo zasnujete radni odnos ili da obavljate rad van radnog odnosa (ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ugovor o delu..).

Izvor:
http://poslovi.infostud.com/info/saveti/pravnik-odgovara/index.php?a=s&cat=11&start=20

Van mreže Ljubomir

• Moderator
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #49 poslato: Jul 25, 2009, 08:02:03 posle podne »
         Taurus             " ...postoji zakonska mogućnost da Fond pokrene inicijativu za ponovno preispitivanje radne sposobnosti tog invalidskog penzionera i da se u postupku pregleda pred lekarskom komisijom Fonda utvrdi njegova radna sposobnost i da mu se ukine pravo na invalidsku penziju."
      "...zakonom je data mogućnost da u određenim slučajevima i po proteku zakonom utvrđenog vremena, Organizacija penzijskog i invalidskog osiguranja može, po službenoj dužnosti, da pokrene postupak da se kod pojedinih invalidskih penzionera ponovo pristupi oceni radne sposobnosti."

Još da saznamo koji su ovo slučajevi...

Takodje, koliko sam do sada saznao postoji trajna radna nesposobnost ( kada nema šanse za poboljšanje zdravlja) i privremena tj ona što se posle odredjenog vremena ponovo ide na komisiju.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: Bg
« Odgovor #50 poslato: Avgust 10, 2009, 04:20:19 posle podne »
Poslednji postovi su prebačeni u temu Tuđa nega i pomoć i Dodatak za pomoć i negu drugog lica ,jer se tiču tog pitanja.
naca Global moderator
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,2304.0.html

Još da saznamo koji su ovo slučajevi...

Takodje, koliko sam do sada saznao postoji trajna radna nesposobnost ( kada nema šanse za poboljšanje zdravlja) i privremena tj ona što se posle odredjenog vremena ponovo ide na komisiju.

Izvod iz Pravilnika o veštačenju:

Član 35
Kada utvrdi postojanje invalidnosti, organ veštačenja u prvostepenom postupku ostvarivanja prava, u nalazu, mišljenju i oceni određuje datum, odnosno rok za obavljanje obaveznog kontrolnog pregleda(najkasnije tri godine od dana utvrđivanja invalidnosti).

Obavezan kontrolni pregled se ne određuje u sledećim slučajevima:
1. kada su uzrok invalidnosti sledeća oboljenja:

1) maligna oboljenja nakon hemio i radio terapije, kao i operacije, benigni tumori CNS sa malignomlokalizacijom;
2) amputacije ekstremiteta;
3) teške traume sa trajnim deformitetima;
4) reumatska i druga degenerativna oboljenja zglobova i kičmenog stuba sa neurološkim ispadima i stanjima posle ekstracije proteze zbog infekcije;
5) hronične psihoze sa nepotpunim remisijama i trajnim izmenama ličnosti;
6) cerebrovaskularna oboljenja sa trajnim neurološkim i psihičkim sekvelama;
7) teška degenerativna neuromišićna oboljenja i urođene i stečene miopatije, demijelizaciona i ekstrapiramidna oboljenja;
8 )demencije i teži organski psihosindromi;
9) genetske bolesti;
10) sistemske bolesti u odmakloj fazi;
11) diabetes sa sekundarnim terminalnim komplikacijama;
12) maligna hipertenzija sa dokazanim promenama na očnom dnu, srcu i
bubrezima;
13) stanja nakon operacije srca, i ako je EF<50 posle završene rehabilitacije;
14) primarne kardiopatije;
15) hronična opstruktivna bolest pluća u terminalnoj fazi;
16) slabovidi (II grupa) i slepi (III, IV i V grupa sa defektom vida prema SZO) i suženje vidnog polja 10 stepeni i manje bez obzira na oštrinu vida;
17) stanje sa terminalnim znacima ciroze jetre;
18) terminalna bubrežna insuficijencija;
19) imunodeficijentne bolesti u odmaklom stadijumu.

2. kada je na osnovu medicinske dokumentacije trajno utvrđena invalidnost od strane inostranog nosioca socijalnog osiguranja;

3. kada je osiguranik na dan utvrđivanja invalidnosti imao navršenih 55 (žena), odnosno 58 (muškarac) godina života.

Tema Pravilnik o veštačenju
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,92.msg882.html#msg882

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #51 poslato: Avgust 11, 2009, 05:57:34 posle podne »
Da li postoji slučaj, u teoriji i praksi, da je neko dobio 100% invaliditeta a nije dobio invalidsku penziju tj, potpunu radnu nesposobnost?

Van mreže bocacu

• Novi član
  • *
« Odgovor #52 poslato: Septembar 01, 2009, 01:16:42 pre podne »
moze li jedno pitanje uz izvinjenje da ovo mozda nije mesto za to.u penziji sam 1,5g. dg mb hodkin 3 cs c81 imao sam 8 ciklusa hemio terapija i 2 serije zracenja ukupno 36 po 1,8 greja.sa tom dokumentacijom sam dobio invalidsku penziju sa potpunim gubitkom radne sposobnosti.sada sam dobio poziv za kontrolni pregled pa citam iz postova gore da po clanu 35 zakona o vestacenju i nisam trebao da ga dobijem.trenutno nisam pod terapijama ali sam imao tegobe od bolova u zglobovima misicima problema sa stolicom sticanje bronhitisa kao posledica zracenja (tako bar kazu)otezanog disanja pa do dijagnoze f32 valjda ,depresio reaktiva i crysis sensus i sta jos ne.da skratim postoje li sanse da imam probema sa komisijom jer sta se sve desava u ovoj zemlji nikada se nezna.ja se generalno osecam kad dobro a kad zaista mnogo lose....hvala na odgovoru unapred
boban

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #53 poslato: Septembar 01, 2009, 01:30:34 pre podne »
Bobane pitanje je na pravom mestu.
Ne znam,ja sam od skoro u invalidskoj,prošle god avgusta,nije mi naznačen na rešenju kontrolni pregled,al ko zna možda me pozovu sami.
Kako je već Taurus negde napisao on ima na rešenju da će ga pozvati na kontrolni pregled,a oboje bolujemo od MS.
Možda je to samo pro forme,ili neka greška administracije,ko bi ih znao.

Van mreže bocacu

• Novi član
  • *
« Odgovor #54 poslato: Septembar 01, 2009, 01:40:24 pre podne »
hvala na odgovoru,vidi se da neznaju sta rade i da neznas sta te ceka sutra. nije mi samo jasno da li oni koji donose resenja citaju zakone ili to moramo mi.cemu onda onaj clan 35 zakona i mislis li da ce nama nestati dijagnoze koje sada imamo.sramota je sta se radi malo nam je nasih muka trebamo li voditi njihov posao.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #55 poslato: Septembar 01, 2009, 01:50:52 pre podne »
Potpuno si u pravu.
Administracija je svuda katastrofa,nekima moraš prstom da pokažeš na šta imaš pravo i sl.
Ali,ne vredi se nervirati,lepo si rekao,mnogo mi naših muka imamo.

Van mreže dragoljub 7

• Član
  • **
  • Osmeh na licu Uvek!
« Odgovor #56 poslato: Oktobar 18, 2009, 11:16:22 pre podne »
Ja sam u 9.10 predao po drugi put, bio sam odbijen prvi put zbog ne zavrsenog lecenja pa me uputili na nova bolnicka ispitivanja. Odem kod mog neurologa on poludi pa im sve skuca podebljanim slovima i sve zavrsi sa znakovima uzvika!!! Kao i svi mi prosao sam bolnicki pakao srecom te bio sam u dnevnoj bolnici,tako da ponovo nisam morao jer sve je uradjeno i potvrdjeno u papirima. Prosto postavlja se pitanje dal stvarno oni znaju sta rade svima nama sa svojim setanjima nas? Kao da nam nije dosta od cega bolujemo! Tako da se nadam da ce sad biti odlucniji o toj penziji!

Van mreže tatica

• Novi član
  • *
« Odgovor #57 poslato: Oktobar 21, 2009, 12:14:47 posle podne »
Zdravo svima!
Kao prvo da pohvalim sajt :ye1:
Pre 3 godine mi je postavljena dijagnoza MS. Poslodavac me jos uvek trpi ali nisam siguran dokle ce to trajati. Nisam nepokretan ali sam u kolima svaki dan barem 150-200 km. Ozbiljno razmisljam o invalidskoj penziji pa se spremam da probam. Imam prijatelja advokata, pa sam razmisljao da li je pametno njega zamoliti da se zabavi mojim pravima. Da li neko zna da li uopste imam pravo na penziju ili ne? Nemam previse ozbiljnih smetnji ali osecam kako se lako zamaram, ne mogu dugo da stojim, gubim lako ravnotezu, pomalo nejasan vid, itd.
Da ne gusim dalje, svaki savet ce biti dobrodosao. Hvala svima.
Tatica

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #58 poslato: Oktobar 21, 2009, 12:23:38 posle podne »
Pa tatice,svakako prvo porazgovaraj sa tvojim neurologom,koji te prati,zna čime se baviš i koji može da proceni tvoje trenutno stanje najbolje.Ako i on smatra da ti više ne možeš da se baviš tim poslom,nek ti to napiše i onda kod DR opšte prakse na dalju proceduru.
Da ne pišem ispočetka ,pročitaj ovu temu od prvog posta ;)

Van mreže tatica

• Novi član
  • *
« Odgovor #59 poslato: Oktobar 21, 2009, 12:34:32 posle podne »
Hvala Naco!
Idem  ](*,)

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.