Autor Tema: Invalidska penzija  (Pročitano 84870 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: Bg
Odg: Invalidska penzija
« Odgovor #330 poslato: Oktobar 23, 2010, 10:05:42 pre podne »
Visina svake i invalidske penzije zavisi od visine uplate doprinosa.Što veća uplata,bolje radno mesto,veća penzija i naravno što više staža.

Висина инвалидске пензиjе одређуjе се на исти начин као и висина старосне пензиjе, с тим што се при утврђивању личних бодова додаjу године пензиjског стажа у односу на дан утврђене инвалидности, тако што се:
Осигуранику млађем од 53 године живота додаjе 2/3 пензиjског стажа коjи му недостаjе до навршених 53 године живота и 1/2 пензиjског стажа коjи недостаjе осигуранику жени од 53 године живота до навршених 58 година живота, а осигуранику мушкарцу од 53 године живота до навршених 63 године живота;
Осигуранику стариjем од 53 године живота додаjе 1/2 пензиjског стажа коjа недостаjе осигуранику жени до навршених 58 година живота, а осигуранику мушкарцу до навршених 63 године живота.

Стаж по овом основу може се додати наjвише до 40 година.

За одређивање висине инвалидске пензиjе осигуранику жени навршен стаж осигурања и додати стаж увећава се за 15%, с тим што се додавање по свим основима може вршити до 40 година.

Висина инвалидске пензиjе по основу губитка радне способности проузрокованог повредом на раду или професионалном болешћу, одређуjе се на исти начин као када jе губитак радне способности проузрокован болешћу или повредом ван рада, с тим што се при утврђивању личних бодова, лични коефициjент увек множи са 40 година пензиjског стажа.

Осигуранику коjи испуњава услове за стицање права на инвалидску пензиjу у погледу пензиjског стажа и код кога jе инвалидност проузрокована делимично повредом на раду или професионалном болешћу, а делимично болешћу или повредом ван рада, одређуjе се jедна инвалидска пензиjа коjа се састоjи од сразмерних делова одређених по основу повреде на раду или професионалне болести, односно по основу болести или повреде ван рада, према њиховом утицаjу на укупну инвалидност, с тим што тако обрачуната пензиjа не може износити више од пензиjе одређене са 40 година пензиjског стажа.

Осигуранику код кога jе инвалидност проузрокована делимично повредом на раду или професионалном болешћу, а делимично повредом ван рада или болешћу, коjи испуњава услове за стицање права на инвалидску пензиjу само по основу инвалидности проузроковане повредом на раду или професионалном болешћу, инвалидска пензиjа се одређуjе у проценту с коjим jе на укупну инвалидност утицала повреда на раду или професионална болест.

sa sajta PIO
http://www.pio.rs/sr/cr/penzije/invalidska/

Tuđa nega i pomoć je nezavisan dodatak od invalidske penzije,tako da je sama penzija + za finansijsku sigurnost,ma koliko ona iznosila .Isto tako ,neko je ovde već pisao da ima ljudi koji rade i primaju tuđu negu i pomoć.
Evo našla sam o tome

Tuda nega i pomoc je vrsta socijalnog davanja i ne ulazi u nikakav prosek,da bi bilo jasnije stvarno ima invalida koji rade ali imaju organizovan prevoz do posla i nazad kuci

Bilo bi još bolje kad bi ti našli ipak posao,i kad bi radio koliko ti tvoje mogućnosti dozvoljavaju.Drugačije se čovek oseća kad radi. ;)

Hendi-društvo

« Odgovor #330 poslato: Oktobar 23, 2010, 10:05:42 pre podne »

Van mreže ZlaZhenaBG

• Član
  • **
  • MS
« Odgovor #331 poslato: Oktobar 26, 2010, 06:51:08 posle podne »
Zna li neko da li postoji neki rok do kog treba da stigne resenje za invalidsku penziju?

Ja ga cekam vec 6 meseci skoro  :n7:

Van mreže tatijana

• Član
  • **
  • Amor omnia vincit - Ljubav sve pobeđuje.
« Odgovor #332 poslato: Oktobar 26, 2010, 08:12:11 posle podne »
Ja sam cekala 8-9 meseci..i pre mesec dana sam konacno docekala isplatu.Prvo sam dobila resenje,pa cekala oko mesec dana i onda sam dobila novcanu razliku za tih 9 meseci.mogla bi da pozoves i telefonom,ako imas br.ja sam zvala,jer bi trbalo posle 3 meseca da se zove i pita sta se desava sa predmetom(da se ne zaturi negde,ipak je ovo Srbija )Znaci ..jos malo veliki strumpfe  :n15:..pa da castis  :n1:

Van mreže ZlaZhenaBG

• Član
  • **
  • MS
« Odgovor #333 poslato: Oktobar 27, 2010, 02:53:15 pre podne »
Ma svaki put kad zovem, ovaj referent je na bolovanju..  :n7:

2 godine sam i ja na bolovanju pa mi je vec polako prekipelo da se vucaram po komisijama  :n15:

Van mreže babin

• Novi član
  • *
« Odgovor #334 poslato: Oktobar 31, 2010, 10:41:19 posle podne »
Da li prilikom određivanja visi penzije igra ulogu i staž

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #335 poslato: Oktobar 31, 2010, 10:44:34 posle podne »
 Apsolutno:DA.  :)

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #336 poslato: Novembar 01, 2010, 12:49:36 pre podne »

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #337 poslato: Novembar 04, 2010, 08:14:08 posle podne »
Imam jedno pitanje: 
Da li je neko posle pisanja zalbe na odluku IK bio ponovo pozvan na izlazak i pregled?  :n14:

Van mreže ZlaZhenaBG

• Član
  • **
  • MS
« Odgovor #338 poslato: Novembar 08, 2010, 10:39:15 pre podne »
Ja se do sad nisam zalila ali sam pricala sa ljudima u cekaonici koji su posle zalbe morali ponovo da izlaze na komisiju

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #339 poslato: Novembar 26, 2010, 02:27:11 posle podne »
Možete od kuće proveriti da li vam je poslodavac uplatio doprinose   :)
http://www.rzzo.rs/index.php/doprinosi-e-bussiness

Van mreže Nikola SS 240

• Novi član
  • *
« Odgovor #340 poslato: Novembar 30, 2010, 05:46:58 posle podne »
Verovatno se ponavljam , ali nikako da nađem odgovor. U invalidskoj penziji sam od 1. aprila 2006 godine. Penzionisan sam od strane vojne komisije. Imam i status ratni vojni invalid 80% trajno. Penzija je zbog maligne bolesti i veštačkog kuka... Imam li pravo da radim na ugovor o delu? Da li to utiče na moju penziju ili ne? HVALA!!! :m3:

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #341 poslato: Novembar 30, 2010, 06:30:36 posle podne »
prebacih post ovde ;)

evo ovako,koliko sam uspela da prošnjuram po netu,raznoraznim zakonima i propisima,jedino pronađoh ovo :

Citat
Sa invalidskim penzionerom ne postoji zakonska mogućnost zasnivanja radnog odnosa. Članom 176. Zakona, utvrđeno je da zaposlenom prestaje radni odnos nezavisno od njegove volje i volje poslodavca, ako je na način propisan zakonom utvrđeno da je kod zaposlenog došlo do gubitka radne sposobnosti - danom dostavljanja pravnosnažnog rešenja o utvrđivanju gubitka radne sposobnosti. Prema navedenoj odredbi Zakona, zasnivanje radnog odnosa sa invalidskim penzionerom je nevažeće i automatski prestaje po sili zakona, sve dok je na snazi rešenje o utvrđivanju gubitka radne sposobnosti. Prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, invalidski penzioner ne može da zasnuje radni odnos i da istovremeno nastavi da koristi pravo na invalidsku penziju, jer zasnivanjem radnog odnosa prestaju da postoje razlozi koji su doveli do sticanja prava na invalidsku penziju. Po pitanju mogućnosti da invalidski penzioner radi na nekim poslovima van radnog odnosa, ukazujemo na mišljenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, prema kojem "invalidski penzioner, shodno odredbama Zakona o radu, ne može da zasnuje radni odnos, dok druge oblike rada ovaj zakon ne zabranjuje". Prema mišljenju istog ministarstva, Sektora za penzijsko i invalidsko osiguranje, rad invalidskog penzionera na nekim poslovima van radnog odnosa (rad po ugovoru van radnog odnosa, rad u komisijama, kao sudski porotnik ili veštak i sl.), ne predstavlja zakonski osnov za automatsko gubljenje prava na invalidsku penziju, niti za pokretanje postupka za ponovno utvrđivanje invalidnosti tog invalidskog penzionera. Međutim, zakonom je data mogućnost da u određenim slučajevima i po proteku zakonom utvrđenog vremena, Organizacija penzijskog i invalidskog osiguranja može, po službenoj dužnosti, da pokrene postupak da se kod pojedinih invalidskih penzionera ponovo pristupi oceni radne sposobnosti. Dakle, ne postoji mogućnost zasnivanja radnog odnosa sa invalidskim penzionerom, a ukoliko se invalidski penzioner angažuje po ugovoru van radnog odnosa, može se pokrenuti postupak utvrđivanja promena u stanju invalidnosti, pa samim tim i pravo na invalidsku penziju.

ceo tekst na : http://poslovi.infostud.com/info/saveti/pravnik-odgovara/Doprinosi-za-penzijsko-i-invalidsko-osiguranje-i-prava-penzionisanih-lica/Pravo-na-rad-invalidskog-penzionera/22568/

u zakonu o vojsci : http://www.vs.rs/content/attachments/zakon_o_vojsci_srbije_sa_izmenama_i_dopunama.pdf

nije decidirano navedeno,šta ako vojni invalidski penzioner napravi ugovor o delu i počne negde da radi,pod koji zakon podleže

kako je fond za Sovo(socijalno vojno osiguranje ) i dalje pri ministarstvu odbrane,najbolje bi bilo da se raspitaš kod njih o tome

http://www.mod.gov.rs/lat/kontakti/pregled_telefona.php

žao mi je, nisam ti baš bila od pomoći  :m1:

Van mreže Jaca_Le

• Član
  • **
« Odgovor #342 poslato: Novembar 30, 2010, 08:32:21 posle podne »
Pomoc prijatelja...
Svuda sam sunjala ali nigde odgovora,nigde nemogu da se svrstam...
Imam 39 god.a radni staz verovali ili ne samo 2 god.
oko 5-6 god.sam radila na crno a mozda i vise sa prekidima
i da mi dodaju 2/3 penz. inval.staza ili 15% opet nemam nikakva prava
ili bar ja tako mislim.
Prijavljena sam u zavodu za nezap.lica gde stoji da zbog bolesti trenutno do daljnjeg ne mogu da radim.
Nisam pripremala dokum.za procenu radne sposobnosti.
Kako sada funkcionisem neznam da li bi mogla negde da radim.
Finansije ni od kuda...jedino suprug radi
zavrsila sam srednju ekonomsku upisala fax pa se posle (ne)srecno udala...
Ako imate neku unformaciju za mene,unapred hvala  :'(

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #343 poslato: Novembar 30, 2010, 09:08:30 posle podne »
nemam nažalost dobre vesti za tebe :(
mnogo je bitan staž,a ti ga nemaš,tih 2 god staža je malo.taj rad na crno nije uplaćen ...

Uslovi

Uslovi za sticanje prava na invalidsku penziju zavise od toga da li je invalidnost, tj. gubitak radne sposobnosti prouzrokovan povredom na radu, odnosno profesionalnom bolešću ili bolešću, odnosno povredom van rada.

Osiguranik kod koga nastane gubitak radne sposobnosti kao posledica povrede na radu ili profesionalne bolesti, stiče pravo na invalidsku penziju, bez obzira na godine života i dužinu penzijskog staža.

Kada je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolešću, pravo na invalidsku penziju stiče se:
-Ako osiguranik ima navršenih 5 godina staža osiguranja.

Starosna granica do koje se može ostvariti pravo na invalidsku penziju u periodu od 1.01.2006. do 31.12.2010. godine pomera se u zavisnosti od pomeranja uslova za sticanje prava na starosnu penziju i to:
u 2007. godini do navršenih 63 (muškarac), odnosno 58 (žena) godina života, kao i posle tih godina života ukoliko nije ispunjen uslov penizijskog staža od 20 godina, a najduže do navršenih 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života.
-u 2008. godini do navršenih 63 godine i 6 meseci (muškarac), odnosno 58 godina i 6 meseci (žena) godina života kao i posle tih godina života ukoliko nije ispunjen uslov penizijskog staža od najmanje 19 godina, a najduže do navršenih 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života.
-u 2009. godini do navršenih 64 (muškarac), odnosno 59 (žena) godina života, kao i posle navršenja istih ukoliko nije ispunjen uslov penizijskog staža od najmanje 18 godina, a najduže do navršenih 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života.
-u 2010. godini sa navršenih 64 godine i 6 meseci (muškarac), odnosno 59 godina i 6 meseci (žena) godina života, ukoliko nije ispunjen uslov penzijskog staža od najmanje 17 godina, a najduže do navršenih 65 (muškarac) odnosno 60 (žena) godina života.

Osiguranici, odnosno lica mlađa od 30 godina života kod kojih je invalidnost prouzrokovana bolešću ili povredom van rada stiču pravo na invalidsku penziju:
-ako je invalidnost nastala do navršene 20. godine života, s najmanje 1 godinom staža osiguranja;
-ako je invalidnost nastala do navršene 25. godine života i ako do nastanka invalidnosti ima najmanje 2 godine staža osiguranja;
-ako je invalidnost nastala do navršene 30. godine života i ako do nastanka invalidnosti ima najmanje 3 godine staža osiguranja.

Izvor : Republički fond za penzijsko i invalidsko
osiguranje

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #344 poslato: Novembar 30, 2010, 09:13:57 posle podne »
  Ja dobih privremeno resenje o penziji :). Privremeno zbog toga sto su moji u firmi aljkavo vodili grupne M4 obrasce, pa su im iz filijale PIO vratili da to isprave po hitnom postupku. Resenje je pravosnazno od 13. 12. (ako se neko ne zali, ja necu sigurno :)).
p.s. Jaco, najbolje bi bilo da odes do Filijale PIO kod nas u LE (kod Vodovoda) i raspitas se, mada sam ja siguran da bi  trebalo da moze da se uplacuje preostali staz,

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.