Autor Tema: Invalidska penzija  (Pročitano 73857 puta)

Van mreže david

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Dg: nema mi spasa...
  • Grad: underworld
Odg: Invalidska penzija
« Odgovor #180 poslato: Februar 13, 2010, 01:03:31 posle podne »
Moja poznanica iz Bgd je predala za IK krajem decembra, a poziv je dobila pre pet dana (sad smo se culi) i zakazano joj za 23.02.2010. Znaci cekala je svega mesec i nesto dana...kao da su malo ubrzali  :m3:

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #181 poslato: Februar 13, 2010, 06:33:43 posle podne »
E narode da vas obavestim:I opet LECENJE NIJE ZAVRSENO!  ](*,)
Ne moze ni da bude dok "RELEVANTNI" doktor ne "krsti" tu imunolosku bolest od koje bolujem.
Jedino moguce resenje je da promenim lekara.Muka mi je od svega a pogotovu da se vise gledamo!   ;D
Da je kopao po moru da nadje rudu zlata iskopao bi nesto za 14.godina.Neverovatno,ali istinito,zivi primer sam.  :(

imao sam nedavno situaciju da doktorka nije mogla da nadju dijagnozu u kompjuteru, posle je tražila po knjigama i našla nešto slično ali ne to. Nije ona nesposobna već ne valja sistem, ona mi je samo izdavala uput za kontrolu, morala da navede dijagnozu koju je dobila iz bolnice ali eto, ta dijagnoza ne postoji... ne valja sistem

Van mreže Daca

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #182 poslato: Februar 13, 2010, 10:20:50 posle podne »
Ljubo ovde nije rec o dr. sa komisije,nasao je covek sve sto je trebalo,sto postoji u dokumentaciji.Sistem ama bas nikakve veze sa "neradom" mog doktora neurologa.Pa i laiku bi bilo jasno to.Ako nekog pacijenta vodi dr. pod sumnjom na odredjenu dg.,posmatra je 14.god.,pitaju se svi,a najvise ja koliko li mu jos treba vremena da dodje do iste.Besna sam i ja na sistem u mnogim stvarima,a ovog puta nemam prava,jer citaju ono sto pise i vide ono sto vide.Konkretno-kad je mene video,a pogotovu kad me je cuo (govor-tiha jeza) on je i rekao da ce da da misljenje za penziju.Ali kad je video zadnji izvestaj od neurologa (a isti se povlaci i provlaci sve te godine),kvrc-sve je opisano samo fali glavno a to je DIJAGNOZA!Tada mi je otvoreno saopstio da se boji da ce revizor to da obori,jer postoji sistemska imunoloska bolest sa trajnim neuroloskim ispadom,ne postoji mogucnost da se zdravstveno stanje popravi,u pogorsanju je progresivno!Lici na zez ali nije.Suvise je ozbiljno,dg. nemam,a time ni ikakav lek(on i ne postoji) da mi bar olaksa ili uspori tok iste.Drasticno sam losije,kad dodjem u situaciju da sam bas u "pogorsanju"-zovem dnevnu bolnicu i dobijem termin za 2 meseca ( malo jace ).Jednostavno moj doktor je zasluzio da ga promenim,sto sam i uradila.Njemu sam samo broj,a ja imam prava na lecenje,na istinu,na neka prava (sve to i jos mnogo toga sto povlaci),zahvaljujuci njemu su mi oduzeta.Naucnici neka rade svoj posao-a ne rade ga,a ja odoh od njega,pa nije on Bogom dan.Postoje na moju srecu jos strucni i normalni lekari koji imaju vremena za pacijenta.  :o

Van mreže dragoljub 7

• Član
  • **
  • Osmeh na licu Uvek!
« Odgovor #183 poslato: Februar 23, 2010, 11:59:50 posle podne »
klasika u nasem sistemu banana !
ja sam predao u decembru zalbu na prvostepenu invalidsku komisiju i jos nisam dobio poziv za drugostepenu invalidsku komisiju.
hvala bogu te se jos drzim na poslu trpimo se medjusobno koliko izdrzimo.
sve je ovo maskarada ,mi ovoj zemlji i nismo potrebni bolesni!
kako mi kazu moji prijatelji: dal si normalan ko ce s 34 godine da ti da penziju i da ti daje narednih koliko godina. i ovako staz pomeraju i ovim starijima!
penzija starosna se dobija baz geometra.ko razume shvatice!
a mi tesko da starosnu docekamo!
zato borim se sto savetujem i drugima!
nema padanja gore glavu!
jer to ce nas spasiti!
veliki pozdarav svima!zajedno smo jaci!!!

Van mreže david

• Član
  • **
« Odgovor #184 poslato: Mart 05, 2010, 05:11:52 posle podne »
Dobih poziv za vestacenje, nisam dugo cekao. Predao sam 11. februara...dobih ga danas, a zakazno je za 15.03.
Doslo je i do nekih drugih stvari koje nisam znao, a to je da idem na vestacenje u Bgd...zasto?
Kada sam nazvao filijalu u Sr. Mitrovici objasnili su mi da idem u Bgd zato sto mi je poslednje radno mesto bilo u Bgd...Ljubazna zena koja  mi se javila u PIO Mitrovica mi je rekla da je i bolje Bgd jer cu pre dobiti poziv nego da idem u N. Sad...i stvarno tako i bi...

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #185 poslato: Mart 05, 2010, 07:34:13 posle podne »
A ja u NS predao žalbu pre nove godine i još ništa ne stiže, ni poziv ni rešenje ( ne znam da li se ide ponovo na pregled)

Van mreže david

• Član
  • **
« Odgovor #186 poslato: Mart 07, 2010, 12:16:30 posle podne »
To ne bih znao da ti kazem, ali mene je zacudilo to sto sam zahtev za vestacenje predao 11. februara a poziv stigao za 15. mart...nekako mi isuvise brzo, ne znam da li imaju neki kriterijum pozivanja tipa, dijagnoze ili nesto drugo...?
no, bilo kako bilo cekam 15...

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #187 poslato: Mart 17, 2010, 07:07:27 posle podne »
Drustvo da vam saopstim:Dobih danas 3 resenja u jednom!  ](*,)
Prvo:Odbija se zahtev....za priznavanja prava na novcanu naknadu za telesno ostecenje,jer ne postoji telesno ostecenje.  ::)
Drugo:Odbija se zahtev..... za priznavanje prava na novcanu naknadu za pomoc i tudju negu.  :sad:
Trece:Odbija se zahtev .....za priznavanje prava na invalidsku penziju,jer ne postoji potpuni gubitak radne sposobnosti.Imenovana ZADRZAVA PRAVO po osnovu druge kategorije invalidnosti (skraceno radno vreme).  :grr:
.......utvrdio da kod osiguranika ne postoji potpuni gubitak radne sposobnosti s obzirom da lecenje nije zavrseno u pogledu ocene radne sposobnosti,pa je potrebno da nastavi sa zapocetim lecenjem od strane neurologa?  :( ,psihijatra,imunologa uz obavezno psiholosko testiranje,uraditi magnetnu rezonancu endokranijuma,a potom ce izabrani lekar ceniti potrebu i vreme ponovnog upucivanja na POV radi konacne ocene radne sposobnosti.I dalje postoji druga kategorija invalidnosti kako je cenjeno....od 29.05.2004.
Od tog datuma sam trajni inv.2 kategorije,a inace (sa kontrolama od 1996)!!!
I neka mi neko kaze kako da nateram lekare da rade svoj posao,da nastave da me lece-a ne lece me uopste jer nemaju (ne znaju) dijagnozu!Gde sada overavam zdravstvenu knjizicu?Ne mogu preko nacionalne sluzbe za zaposljavanje-jer primam za ovih 4 sata invalidnosti 2 puta mesecno po 3.400dinara.Penzioner nisam i zapravo nemam pojma sta sada?Agonija koja traje 14 god. se nastavlja... :a8:

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #188 poslato: Mart 17, 2010, 07:28:24 posle podne »
uuuu, stvarno zbrkano  :o  ne znam šta da ti kažem... osim da nastaviš da tražiš rešenje, probaj da se obratiš NVO, ima ih u Srbiji već dosta, možda se neke bave i tom problematikom.
  Razmišljam da se i ja obratim njima u vezi one bezvezne podele invalida na ratne, vojne civilne, inv. rada... ja napr. ne pripadam nigde i zato imam i najmanje povlastica  :m1:

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #189 poslato: Mart 17, 2010, 07:35:47 posle podne »
Ljubo,bojim se da ne razumem predlog.Ne znam sta znaci NVO.Bilo kako bilo NECU otici u penziju dok ne ispametuju dijagnozu-ako docekam.  :sad:  :)hah

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #190 poslato: Mart 17, 2010, 07:56:16 posle podne »
Izvini, NVO - nevladina organizacija

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #191 poslato: Mart 17, 2010, 08:05:39 posle podne »
Pretpostavila sam,al da se ne istrcim.NVO protiv VLADE?  :)hah :)hah :)hah

Van mreže david

• Član
  • **
« Odgovor #192 poslato: Mart 17, 2010, 08:15:11 posle podne »
evo i mene drugari :)
bio sam u ponedeljak kod lekara vestaka u bgd...doticna doktorka je vise cukala sms poruke, nego li je mene pregledala i pricala sa mnom. igrom slucaja doznah da ce mi resenje stici ovih dana, a u njemu ce pisati Lecenje nije zavrseno!!!
Sto kazu nasi stari "ceracemo se"....
samo mi nije u potpunosti jasno to Lecenje nije zavrseno?!
Vidim Daco da imamo slican problem sa tim LNZ... :)

hehheehhe sad se setih pa da dodam...ako izmenimo redosled slova LNZ u LZN dobicemo Lud, Zbunjen, Normalan... :)))

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #193 poslato: Mart 17, 2010, 08:25:05 posle podne »
 mali1 mali1 mali1
Kako ti nije jasno?Pa da se izlecis,onda ti i ne treba penzija-radices  :)hah :)hah :)hah
Ovaj ti je dobar:LZN,crkoh od smeha  :)hah :)hah :)hah

Van mreže david

• Član
  • **
« Odgovor #194 poslato: Mart 17, 2010, 08:32:08 posle podne »
hahaha nije mi jasno kako da se izlecim od neizlecivih bolesti...no dobro idemo dalje...a ovo kaze njih Dr...:
Dr Aleksandar Milošević, direktor Sektora za ocenu radne sposobnosti...

Restriktivan zakon

Naš sagovornik ističe da je važeci zakon. kad je o invalidskim penzijama reč, veoma restritiktivan, do te mere da se dešava da se oboleli od progresivnih i neizlečivih bolesti žale da je odbijen njihov zahtev da odu u invalidsku penziju, sa obrazloženjem da lečenje nije završeno, a pri tom je jasno da će se oboleli lečiti do kraja života. Doktor Aleksandar Milošević objašnjava da se radi o pogrešnom tumačenju:

- Ne misli se da lečenje nije završeno, već da nije završeno sa stanovišta procene radne sposobnosti. Ovo je često zloupotrebljavano kada su postojale kategorije preostala radna sposobnost i pravo na skraćeno radno vreme. To ne znači da je lečenje multiple skleroze, recimo, kod nekog završeno, već samo da u momentu izlaska pred invalidsku komisiju ova bolest još nije uzela toliko maha da je čovek potpuno nesposoban za rad. Ne procenjuje se trenutno stanje pacijenta, on može da bude i na bolovanju u momentu veštačenja, ali ne postoji potpuni gubitak radne sposobnosti. To, naravno, ne znači da u nekom trenutku progresivna bolest neće uticati da se obolelom i odobri invalidska penzija. Upravo zato neophodna je bolja saradnja i veća odgovornost lekara koji pacijente leče i zdravstva u celosti. Ne može sva odgovornost da bude na lekaru-veštaku koji pacijenta vidi, možda, u momentu kada i nije u teškom stanju. Zato bi lekari koji leče pacijente trebalo da imaju sasvim drugačiji odnos. Njihov osnovni zadatak je da leče, a ne da predlažu invalidske penzije, a ponekad i olako pišu i dijagnoze.

Dr Milosević naglašava da Fond ima najsavremeniju funkcionalnu dijagnostiku, tako da svi nalazi mogu da se provere:

- Najbolje bi bilo da svaki pacijent prođe pregled kod nas, ali je to nemoguće, zbog velikog broja potencijalnih korisnika invaldiskih penzija. Činjenica je da je sva odgovornost na lekaru-veštaku, dok lekar koji leči osiguranika nije u toj poziciji. Sama činjenica da se neko "obrađuje za invalidsku komisiju" budi sumnju i nalaže da proveravamo nalaze i dijagnoze.

ceo tekst : http://www.pio.rs/sr/lt/glas-osiguranika/broj-11/

dopuna: naca Global moderator,dodat link izvora u post

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.