Autor Tema: Invalidska penzija  (Pročitano 73861 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • to je to,idem dalje...
  • Grad: Bg
Odg: Invalidska penzija
« Odgovor #150 poslato: Decembar 24, 2009, 05:08:45 posle podne »
Ne,nema veze radna knjižica sa tim.
Ti se žališ na visinu TO,ne na rešenje o odbijanju za invalidsku penziju.

Van mreže dragoljub 7

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Osmeh na licu Uvek!
« Odgovor #151 poslato: Decembar 24, 2009, 05:11:24 posle podne »
Pazi kad sam u soku sta su ti rekli!
Ja sam bio u drustvu ms srbije! Oni su pozvali zenu s trzista rada i objasnili slucaj, zena ljubazno rekla da daju njen broj meni a ja poslodavcu i da ona objasni sta i kako ide dalje da bude dobro i firmi i meni! Sto je moj poslodavac i uradio i predamnom pricala s tom zenom strzista rada! Sve ostalo sam vec napisao sta i kako ide dalje.
S trzista rada su objasnili i mom poslodavcu da od 1 januara stupa i zakon o obaveznom zaposljavanju invalida ako firma ima 20 zaposlenih i 21 mora biti invalid. Medjutim kod mene u firmi ima 18 zaposlenih sto znaci da firma nece morati da ima lice s invaliditetom. Ali moj poslodavac ipak zeli da ja ostanem u firmi, zato s trzista rada s tim motivisani zele da pomognu i meni i poslodavcu da bude sto bolji uslovi ostvarivanja zajednickog interesa.

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #152 poslato: Decembar 24, 2009, 05:45:00 posle podne »
 Meni su rekli na tržištu rada da imam 4. stepen TO a invalidi po njima su samo do trećeg. Znači ja bih, po njima, mogao biti eventualno "osoba sa teškoćama prilikom zapošljavanja" ili nešto slično.
  Ono što mi je rekla da je definitivno je da nisam invalid i nemam pravo da se zapošljavam po tom osnovu.
  E j.bi ga.
  Žaliću se, možda mi daju veći procenat.  :m1:

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #153 poslato: Decembar 24, 2009, 09:20:38 posle podne »
Proveri na Internetu, mislim da je 4. stepen TO = 70% , a sa tim procentom imaš većinu prava.
Ulaganjem žalbe vrlo lako mogu da ti povećaju procenat.
Rešenje o TO je posebno rešenje i nije potrebna radna knjižica. Ja sam podnosio i zahtev za utvrđivanje visine TO, ali i žalbu na utvrđenu visinu TO i nisam davao radnu knjižicu.

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #154 poslato: Decembar 24, 2009, 11:16:29 posle podne »
Ljubo,ja nisam nikada predavala zalbu,ne znam,ali smatram da je korektno bar da kazem da ne znam.Mozda se neko javi ko jeste i ko zna.  :m1:

Van mreže doris

• Član
  • **
« Odgovor #155 poslato: Decembar 29, 2009, 02:18:29 posle podne »
Citam ovo sto su piali dragoljub i ljuba i jos vise sam zbunjen. meni se ovih dana desava nesto poput ovoga sto se desilo ljubi. Ja sam pre dve godine primljen u radni odnos kao osoba sa invaliditetom (70%),a da je moj poslodavac dobio sve subvencije koje mu pripadaju. Pre par meseci dao sam otkaz i nasao novi posao,ali je problem sto ovaj novi poslodavac nije mogao da me zaposli kao invalida vec kao i sve ostale radnike. Ko je ovde lud, neobavesten ili sta vec. ](*,) Kako je moguce biti invalid pre 2 god. a sada ne. :m3: Takodje su mi sada,kao odgovor na to pitanje, na trzistu rada rekli da sam samo osoba sa otezanim zaposljavanjem. Nista mi nije jasno. :m4:

Van mreže Ljubomir

• Moderator
« Odgovor #156 poslato: Decembar 29, 2009, 06:46:06 posle podne »
Ma, izgleda da ni njima ništa nije jasno... Ostaje da se nadamo da će od nove godine, kada počne da se primenjuje novi zakon o zapošljavanju invalida, da se nešto promeni na bolje - čitaj: da im bude jasnije.

Van mreže Daca

• Član
  • **
« Odgovor #157 poslato: Decembar 29, 2009, 06:53:05 posle podne »
Moje pak misljenje je:njima je jasno i to dobro,nego samo da "otkace",pa se snalazimo i dovijamo cim kog ko zna i ume!  :o

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #158 poslato: Decembar 31, 2009, 09:11:44 pre podne »
Evo ovako:

Da sam ostajo u drugom stanju kada sam predao zahtev za invalidsku penziju i uložio žalbu na privremeno rešenje, već bih se dva puta porodio. Dakle, podnosim zahtev i nakon samo 10.5 meseci stiže privremeno rešenje. Ulažem žalbu, jer mi nisu obračunali beneficirani radni staž na koji imam pravo po Zakonu. Prolazi devet meseci i stiže prva informacija. Predmet je završen i ide na kucanje u daktilo biro. Kucaju ga oko mesec dana!? Pre neki dan stiže papir da mi je žalba usvojena i da drugostepena komisija nalaže prvostepenoj da učini ispravku, tj. poništi prvobitno rešenje i uradi novo. Predmet iz centrale (dr Kostića ) do filijale (bul. Umetnosti) putuje nekih nedelju dana. Uspevam da dobijem referenta koji je primio moj predmet u bul. Umatnosti. Na moje pitanje kad mogu da očekujem Rešenje, referent odgovara: "Predmet je kompleksan, treba vremena da se prouči i uradi rešenje". Pitam, a šta je tu kompleksno (nije obračinat uvećani radni staž i treba ga obračunati)?. Referent odgovara, "eeeee, ne znate vi".
Epilog: mogu da očekujem rešenje, možda, do kraja januara.
I još nešto: za sve vreme rešavanja moje žalbe ne primam penziju.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #159 poslato: Decembar 31, 2009, 07:06:01 posle podne »
'al ces sve primiti odjednom...uz dobar kurs, eto ti put u Feraru (valjda ce se do tada primenjivati metoda dr Zambronija :)

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #160 poslato: Januar 02, 2010, 12:36:52 posle podne »
Iz tvojih usta u Božje uši... ja očekujem da me nafiluju u narednih mesec, dva. Ma nek' samo čika Zamboni proradi, palimo kola i via Ferara, a za penziju ćemo lako.

Van mreže dragoljub 7

• Član
  • **
  • Osmeh na licu Uvek!
« Odgovor #161 poslato: Januar 04, 2010, 11:51:27 pre podne »
Svi bi mi voleli da smo ovde iz drugih razloga i druzenja!
Svi bi mi zeleli da uspe sa cika Zamboni,potrcali bi odma svi samo da nemamo ove gluposti koje nas prate!
Moram da naglasim da svi mi imamo pravo bez obzira bilo da smo zdravi il snekim oboljenjem,nasoj opstini na kojoj smo prijavljeni da se posavetujemo s pravnikom. Tamo mogu da nam pomognu jer mi i ne poznajemo dovoljno zakon jer i sam zakon je tako napisan da se moze razlicito shvatiti!
Ja za sad cekam poziv na drugostepenu invalidsku komisiju,radim i moram opet naglasiti da me niko ne zapinje sem sto sam sebe zapinjem.
Doris mi smo pisali staje i kako sad od ove godine sa zakonom o invalidima i zaposljavanju. Poslodavci o tome ne znaju i treba ih uputiti! U mom slucaju pomoc mi je bilo drustvo multiple skleroze srbije.Inace ako poslodavac ima pristup sluzbenom glasniku u clanu 36 stoji ono sto nas zanima!

Van mreže stibulceze

• Član
  • **
« Odgovor #162 poslato: Januar 13, 2010, 07:31:38 pre podne »
Da li neko zna kada se dobije privremeno resenje o invalidskoj penziji koliko treba vremena da prodje do dobijanja trajnog resenja?i da li se razlika refundira posto mi nisu obracunate 3 godine na privremenom resenju.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
  • Grad: Bg
« Odgovor #163 poslato: Januar 13, 2010, 10:21:47 pre podne »
Ja imam privremeno rešenje,ne očekujem još koju godinu da mi stigne konačno,osim ako ja sama ne pojurim neke godine staža koje su relevantne,a nisu obračunate,da ne čekam da oni iz PIA,to potegnu po službenoj dužnosti.

Van mreže stibulceze

• Član
  • **
« Odgovor #164 poslato: Januar 13, 2010, 10:31:45 pre podne »
Hvala Naco, a kazi mi da li se razlika isplacuje od privremenog do trajnog resenja.Na primer 3 god mi nisu obracunate- znaci oko 3000 dinara mesecno manje ,ako dobijem za godinu dana trajno resenje hoce mi isplatiti tih 36000 sto duguju?To me najvise zanima.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.