Autor Tema: Invalidska penzija  (Pročitano 73856 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • to je to,idem dalje...
  • Grad: Bg
Odg: Invalidska penzija
« Odgovor #15 poslato: Januar 27, 2009, 05:52:02 posle podne »
Iako sam već pisala da ponovim.
Komisija na medicini rada mi je samo pregledala predlog za procenu radne sposobnosti i svu med.dokumentaciju.
Invalidska komisija, tj DR tamo mi je uradila neurološki pregled(hodanje,ravnoteža,,oči,refleksi itd).

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #16 poslato: Mart 15, 2009, 06:04:16 posle podne »
A danas sam predala žalbu na rešenje, jer mi nije obračunat beneficirani radni staž kao licu obolelom od MS.
Sad čekam.Koliko će trebati da se žalba reši videću.

I ja sam dobio privremeno rešenje. Ima nekih stvari u 2007. i 2008. koje su nejasne, tj. tek treba da se obračunaju, pa je stoga Rešenje privremeno. Naravno, ni meni nisu obračunali beneficirani staž, pa ću uložiti žalbu. Zanima me da li ova žalba zadržava izvršenje?

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #17 poslato: Mart 15, 2009, 06:22:59 posle podne »
To ne znam.
Ja sam na bolovanju dokle god na posao ne stigne ikakvo rešenje iz PIA.Moje privremeno rešenje oni nisu dobili.
Rekli mi na poslu,onog trenutka kad kod njih u personalno stigne išta iz PIA,oni pišu rešenje o prestanku radnog odnosa i o otpremnini i zaostalim primanjima ako ih ima(naravno da ima).Tek onda sa tim idem u PIO ,a oni onda postupaju po svom rešenju.

Van mreže sale

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #18 poslato: Mart 15, 2009, 07:26:56 posle podne »
Zalba ne  odlaze izvrsenje penzije. Taurus ocekuj da prilikom sledece isplate penzija dobijes ono sto je u tom privremenom resenju navedeno. Kada se zalis(rok je 15 dana) dobices novo privremeno resenje koje uzima u obzir uvecani staz, samim tim i promenjen obracun penzije. Nakon toga prilikom sledece isplate ocekuj i tu razliku za obracunati beneficirani staz. Ovo pricam iz licnog iskustva. Pozdrav.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #19 poslato: Mart 18, 2009, 04:36:40 posle podne »
HVALA!!!

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #20 poslato: Mart 20, 2009, 05:19:32 posle podne »
Zvali me danas sa posla da mi kažu da su konačno došli do mog privremenog rešenja iz PIO (ja sam ga dobila još 9 januara,a moj personalac je pošto njima nije ništa stiglo išao po rešenje u PIO ,prošle nedelje)
Rekao mi je da da zaključim bolovanje sa 23 (ponedeljak) i da mu dostavim doznake i zdravstvenu knjižicu da bi me odjavili s posla ,dali rešenje o prestanku radnog odnosa i da sam od 24 marta zvanično u penziji.On će me odvesti u socijalno da mi urade odmah novu zdravstvenu knjižicu.

Bila sam kod DR dobila doznake i uput za komisiju za bolovanje da u ponedeljak odem tamo da mi zaključe karton bolovanja.

Sve ovo nema veze sa žalbom što sam predala odavno,to se rešava van ovoga i to čekam i dalje.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #21 poslato: Mart 25, 2009, 02:14:19 posle podne »
Dakle rešila sam zaključeno bolovanje doznakom,bila džabe na komisiji ,jer je Dr trebala po njihovom prethodnom rešenju da mi piše doznake,dokle god sa posla ne dobiju moje privremeno rešenje.
Sve sam završila danas.
Dobila sam rešenje o prestanku radnog odnosa i rešenje o otpremnini koja treba da mi se isplati u iznosu 1,5 bruto plate,tj ne manje od 3 prosečne republičke plate za februar.

Zvanično sam u penziji od 24 03 09 i pošto su danas i predali moju radnu knjižicu i rešenje o prestanku radnog odnosa u PIO,sada sam u njihovoj nadležnosti za isplatu i postupaće po privremenom rešenju o visini penzije dok ne dobijem konačno rešenje o penziji.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #22 poslato: Mart 25, 2009, 05:52:42 posle podne »
Pošto sam i ja dobio privremeno rešenje zanima me šta sad.
Da li bi trebalo ja da uradim nešto još?
Kad isplaćuju prvu penziju, kako, na koji račun..., generalno, zanima me da li ja sad treba nešto da uradim i ako treba, šta?

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #23 poslato: Mart 25, 2009, 06:02:44 posle podne »
Ne znam,meni je dao moj personalac broj pod kojim me je odjavio i prijavio PIU, da se raspitam.
Ja sam do sad dobijala isplatu bolovanja na PŠ jer tu imam račun,valjda treba da potvrdim isplatu na isti račun i dalje što se tiče penzije.
Otići ću ovih dana da vidim kako sad ide,pa ću pisati.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #24 poslato: Mart 25, 2009, 07:40:44 posle podne »
Meni se kao poslednji poslodavac vodi "Tržište rada". Od njih sam dobijao nadoknadu i to je uplaćivano na račun kod Poštanske štedionice koji je za tu namenu i otvoren. Međutim, sumnjam da će taj račun iskoristiti i za uplatu prve penzije.
Druga mogućnost je da prvu penziju dobijem na ruke, ali i to sumnjam.
Dakle, ostaje neka treća varijanta, ali ja nemam pojma koja.

Van mreže sale

• Član
  • **
« Odgovor #25 poslato: Mart 25, 2009, 08:21:42 posle podne »
Da, prva penzija ide na ruke. Poštar donosi na kućnu adresu novac. Nakon toga možete da se odlučite dali hoćete da i dalje primate novac na kućnu adresu (da postar donosi) ili da usmetrrite uplatu preko neke banke. To se radi rlo jednostavno, odnese se ček koji ste dobili prilikom prve isplate u banku i banka uradi sve ostalo u dogovoru sa PIO.
Privremeno rešenje može da potraje neko vreme, odnosno sve dok se ne ustanovi pravo stanje Vaših uplata doprinosa zbog čijeg nedostaka je i izdato PRIVREMENO. Sve te radnje obavlja PIO, pa Vi i nemate šta da radite radi dobijanja stalnog rešenja. Jedino ako Vam se specijalno žuri pa se sami angažujete oko probavljanja dokumentacije koja nedostaje. Sve to može da potraje i neku godinu. Nadam se da sam pomogao, ako treba još neka informacija tu sam. Pozz.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #26 poslato: Mart 25, 2009, 08:55:19 posle podne »
Meni si pomogao.
Znači, ja sad sedim kod kuće i čekam čika poštara, a posle ću već da odlučim za dalje.
Hvala!

Van mreže sale

• Član
  • **
« Odgovor #27 poslato: Mart 25, 2009, 09:00:10 posle podne »
Naco, možeš da zadržiš stari račun kod PŠ. Tako sam i ja uradio. Jedino što je račun bio blokiran dok nisam odneo penzioni ček kada su ga sa prvom uplatom odblokirali.(nije bilo uplata nekoliko mesci) Inače svi čekovi, kartica,pin...i ostalo u vezi računa su ostali isti.
Taurus, Račun kod PŠ koji je otvorila NSZ je namenski i on će da bude aktivan sve dok budeš primao nadoknadu od Biroa. Na tebi je da odlučiš kako ćeš da primaš penziju, u kešu ili preko računa. Ako se odličiš za ovu drugu varijantu moraš da otvoriš novi račun, ili kao Naca da aktiviraš stari.  

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #28 poslato: Mart 25, 2009, 09:30:54 posle podne »
Hvala ti Sale,baš ne bi da išta menjam,a očekujem još i uplatu otpremnine na isti.

Van mreže Taurus

• Zabranjen
« Odgovor #29 poslato: Mart 27, 2009, 12:57:04 posle podne »
Danas su me zvali iz Pošte i obavestili me da dođem da podignem pare. Napominjem da sam Rešenje o inv. penziji i Rešenje za tuđu negu i pomoć dobio zajedno, priheftano jedno za drugo, pre desetak dana.
Podigao sam pare i dobio priznanice. Sa njima mogu da otvorim račun u bilo kojoj banci ili pošti.
Iznos koji sam danas dobio odnosi se samo na tuđu negu i pomoć. Obračunato je sve od datuma kada sam podneo zahtev (jun, 2008.), pa do danas.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.