Autor Tema: Invalidska penzija  (Pročitano 73772 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • to je to,idem dalje...
  • Grad: Bg
Invalidska penzija
« poslato: Januar 04, 2009, 11:10:26 posle podne »
Invalidska penzija

Invalidnost postoji kada kod osiguranika nastane potpuni gubitak radne sposobnosti zbog promena u zdravstvenom stanju, prouzrokovanih povredom na radu, profesionalnom bolešću, povredom van rada ili bolešću koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom.

Uslovi

Uslovi za sticanje prava na invalidsku penziju zavise od toga da li je invalidnost, tj. gubitak radne sposobnosti prouzrokovan povredom na radu, odnosno profesionalnom bolešću ili bolešću, odnosno povredom van rada.

Osiguranik kod koga nastane gubitak radne sposobnosti kao posledica povrede na radu ili profesionalne bolesti, stiče pravo na invalidsku penziju, bez obzira na godine života i dužinu penzijskog staža.

Kada je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolešću, pravo na invalidsku penziju stiče se:
-Ako osiguranik ima navršenih 5 godina staža osiguranja.

Starosna granica do koje se može ostvariti pravo na invalidsku penziju u periodu od 1.01.2006. do 31.12.2010. godine pomera se u zavisnosti od pomeranja uslova za sticanje prava na starosnu penziju i to:
u 2007. godini do navršenih 63 (muškarac), odnosno 58 (žena) godina života, kao i posle tih godina života ukoliko nije ispunjen uslov penizijskog staža od 20 godina, a najduže do navršenih 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života.
-u 2008. godini do navršenih 63 godine i 6 meseci (muškarac), odnosno 58 godina i 6 meseci (žena) godina života kao i posle tih godina života ukoliko nije ispunjen uslov penizijskog staža od najmanje 19 godina, a najduže do navršenih 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života.
-u 2009. godini do navršenih 64 (muškarac), odnosno 59 (žena) godina života, kao i posle navršenja istih ukoliko nije ispunjen uslov penizijskog staža od najmanje 18 godina, a najduže do navršenih 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života.
-u 2010. godini sa navršenih 64 godine i 6 meseci (muškarac), odnosno 59 godina i 6 meseci (žena) godina života, ukoliko nije ispunjen uslov penzijskog staža od najmanje 17 godina, a najduže do navršenih 65 (muškarac) odnosno 60 (žena) godina života.

Osiguranici, odnosno lica mlađa od 30 godina života kod kojih je invalidnost prouzrokovana bolešću ili povredom van rada stiču pravo na invalidsku penziju:
-ako je invalidnost nastala do navršene 20. godine života, s najmanje 1 godinom staža osiguranja;
-ako je invalidnost nastala do navršene 25. godine života i ako do nastanka invalidnosti ima najmanje 2 godine staža osiguranja;
-ako je invalidnost nastala do navršene 30. godine života i ako do nastanka invalidnosti ima najmanje 3 godine staža osiguranja.

Izvor : Republički fond za penzijsko i invalidsko
osiguranje

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
Odg: Invalidska penzija
« Odgovor #1 poslato: Januar 04, 2009, 11:59:30 posle podne »
Ja sam podnela zahtev u maju i još nisam završila,al mogu da vam kažem postupak.
  Postupak
-Predlog za procenu radnih sposobnosti daje lekar specijalista.(ja sam predlog dobila posle dnevne bolnice i bolovanja koje je do tog momenta trajalo 5 meseci)

-Na osnovu predloga ,lekar opšte prakse upućuje na medicinu rada na teritoriji gde pripadate.(ta komisija se zakazuje)

-Na medicinu rada nose se svi originali dokumenata i snimci koji su od zanačaja za vaše stanje(Otpusne liste,MR,kontrolne liste)Komisija vam ako ispunjavate uslove za pokretanje postupka odmah daje saglasnost.

-Dobijanjem saglasnosti idete u PIO ,popunite zahtev i predate al sad sve overene kopije dokumenata,kopiju lične karte,zdravstvene knjižice i radne knjižice.

Nakon par meseci( kod mene od maja do avgusta )pozvana sam na komisiju za veštačenje invalidnosti .Tada sam otišla sa svim dokumentima koje sam imala od ranije i sa kasnijih kontrola,urađen mi je neurološki pregled i rečeno mi je da čekam rešenje.

Ono što je isto važno u međuvremenu,ako ste na bolovanju,svakog meseca idete na komisiju za produžavanje bolovanja.Na toj komisiji vam traže potvrdu da je predmet u toku i ta potvrda se dobija u PIO.

Svima ko krene u ovaj postupak preporučujem da proveri u PIO da li su sve godine staža upisane kako treba u radnu knjižicu i da li je sav doprinos uplaćen .

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #2 poslato: Januar 10, 2009, 01:17:11 pre podne »
Danas sam dobila privremeno rešenje za penziju. :)
Privremeno jer imam neka neslaganja oko upisanog i uplaćenog staža (vama sam već rekla da sve proverite istog dana kad podnesete zahtev,ja to nisam znala na vreme  :'()

U ponedeljak idem na lekarsku komisiju da zaključim bolovanje na kome sam od novembra 2007 i pošaljem doznake na posao.

Sledeći korak je žalba na rešenje, jer mi nije obračunat beneficirani radni staž kao licu obolelom od MS.

Podsećam vas na zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju

Član 58
Staž osiguranja sa uvećanim trajanjem računa se i osiguranicima koji su na radu, po osnovu koga su bili
obavezno osigurani, proveli radeći u smislu člana 47. kao: osiguranici s telesnim oštećenjem od najmanje
70%, vojni invalidi od prve do šeste grupe, civilni invalidi rata od prve do šeste grupe, slepa lica, lica obolela
od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i cerebralne i dečije paralize i od
multipleks skleroze.
Osiguranicima iz stava 1. ovog člana svakih 12 meseci efektivno provedenih na radu po osnovu koga su
osigurani računa se, pod uslovima utvrđenim u članu 54. ovog zakona, kao 15 meseci staža osiguranja.

http://www.pio.rs/sr/img/zakoni%20i%20propisi/ZAKON%20O%20PIO.pdf

Dakle za lica iz člana 58 koja imaju manje telesno oštećenje od propisanog,dobijaju beneficirani radni staž po osnovu dijagnoze.
Već je naš drug Sale o istom propustu pisao na temi Beneficirani radni staž.

http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,108.msg25920.html#msg25920

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #3 poslato: Januar 10, 2009, 01:33:29 pre podne »
Žalosno je što od 1000 sluzbenika, dobiješ 1000 mišljenja. :(

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #4 poslato: Januar 10, 2009, 01:43:10 pre podne »
Zato sad i ovo pišem, ako se neko odluči da pokrene postupak za invalidsku penziju,da bude spreman .

Zaboravila sam da vam kažem i ovo.
Uradili su sami u PIO postupak po automatizmu o pravu na novčanu naknadu za telesno oštećenje.Nemam pravo jer telesno oštećenje imam na osnovu bolesti,a ne na osnovu povrede na radu ili profesionalnog obolenja.

http://www.pio.rs/sr/cr/novcane-naknade/telesno-ostecenje/

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #5 poslato: Januar 11, 2009, 11:57:40 posle podne »
Naco sta se sekiras , ja od 1997 imam privremeno resenje o invalidskoj penziji , jer pola staza imam u Srbiji , a pola u Hrvatskoj , iz Hrvatske jos nisam dobila resenje da bi mi resenje bilo stalno.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #6 poslato: Januar 12, 2009, 11:25:01 pre podne »
Ceco ,ne sekiram se ja uopšte,nije mi žurba ionako će da mi isplate razliku između novca (iznosa penzije) koji mi pripada od privremenog rešenja,do pravosnažnog. ;)

Bila sam danas na komisiji za produžavanje bolovanja i napisali su mi na izveštaju,da sam nesposobna za rad i dalje do pravosnažnog rešenja za penziju i da sad samo treba idem na opštu praksu da regulišem bolovanje do daljnjeg.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #7 poslato: Januar 14, 2009, 01:41:13 pre podne »
A danas sam predala žalbu na rešenje, jer mi nije obračunat beneficirani radni staž kao licu obolelom od MS.
Sad čekam.Koliko će trebati da se žalba reši videću.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Dg: MS
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #8 poslato: Januar 14, 2009, 11:11:56 pre podne »
jedno pitanje: da li se beneficirani staz racuna od momenta postavljanja dijagnoze ili od momenta procene invaliditeta na komisiji u PIO?

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #9 poslato: Januar 14, 2009, 12:23:50 posle podne »
To ne mogu da ti kažem jer ne znam.Ja sam tražila u žalbi da mi se računa od prvog bolnički dijagnostikovanog simptoma.

Kao što je sale napisao u temi beneficirani radni staž.
citat sale:
Meni su priznali to pravo od dana prve hospitalizacije (pad vida), tada dijagnoza MS jos uvek nije bila postavljena.
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,108.msg25920.html#msg25920

Van mreže bandja

• Član
  • **
« Odgovor #10 poslato: Januar 22, 2009, 09:19:56 posle podne »
Benificije se dobijaju od dana kad ste dobili dijagnozu,tako pise u sluzbenom glasniku.

Van mreže Nale

• Novi član
  • *
« Odgovor #11 poslato: Januar 27, 2009, 01:27:41 posle podne »
Pozdrav svima od nove clanice!

Bila bih jako zahvalna ako bi neko mogao da mi objasni - sta podrazumeva ta procena radnih sposobnosti?
Odnosno, da li mi koji bolujemo MS imamo automatski pravo na penziju (ako zadovoljavamo uslove u pogledu radnog staza)?
Ili komisija ipak vrsi nekakvu “selekciju” (da se grubo izrazim) prema stepenu nastalih ostecenja?

Drugim recima, koje kriterijume MS-ovac mora da zadovoljava da bi ga komisija poslala u penziju?

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #12 poslato: Januar 27, 2009, 02:10:23 posle podne »
Pa valjda znači da li možeš dalje da radiš posao koji si do sad obavljala.
Moja doktorka je procenila da ja to ne mogu i poslala me je na procenu,oni su dali dalje zeleno svetlo za invalidsku komisiju,a komisja je rekla svoje tj da sam nesposobna za rad dalje i dobila sam rešenje o penzionisanju,za sad privremeno dok mi se ne reguliše staž u potpunosti.

Takav postupak važi za sve, nije po DG uslovljeno.

Van mreže Nale

• Novi član
  • *
« Odgovor #13 poslato: Januar 27, 2009, 05:08:57 posle podne »
Naco, hvala na brzom odgovoru.  :D
Ipak, moracu jos malo da davim. Mea Culpa. Na uopsteno pitanje, sledi uopsten odgovor. ;)

Elem, jos uvek sam pokretna, ali ne mogu dugo da hodam, niti mogu dugo da stojim. Umaram se brzo. Zivim u Beogradu, pa na posao putujem autobusom, posto nisam vise u stanju da vozim kola. Nadam se da ne moram da objasnjavam da ponekad silazim iz busa i po 2-3 puta, ako nema mesta za sedenje i koliko to vremena oduzima. A zimi obavezno navucem i prehladu, zbog sedenja po stanicama. ::)

Dalje, ni mene inkotinencija nije zaobisla, pa na posao ponekad stignem sva “sveza i namirisana”.  ;D Tena je ipak samo reklama. Jos ako ujutru imam sastanak, pa ne stignem da se presvucem, jer i tako kasnim.... Zemljo, otvori se, progutaj me... Jednom ce se svi pogusiti, sirote moje kolege.  :-[

Osim toga, obavljam posao koji je jako stresan, a poslodavac nije u mogucnosti da me premesti na drugo radno mesto. Verovatno bi mi najradije video ledja. Nije da mu zameram…

A i nervozna sam preko svake mere (sto se verovatno vidi i iz mog pisanja), ma koliko se trudila da se kontrolisem i 100 puta odmeravala svaku rec. Naravno da se to odrazava na atmosferu u kolektivu.

Moze li neko da mi kaze da li je ovo dovoljno da te posalju u inv.penziju.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • to je to,idem dalje...
« Odgovor #14 poslato: Januar 27, 2009, 05:18:48 posle podne »
Najbolje je da porazgovaraš sa DR koja te vodi,ona ionako daje predlog za procenu radne sposobnosti

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.