Autor Tema: Zakon protiv diskriminacije  (Pročitano 13083 puta)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Zakon protiv diskriminacije
« poslato: Januar 04, 2009, 01:25:02 posle podne »
U 2009. Zakon protiv diskriminacije
4. januar 2009.Izvor: Beta
Beograd -- Ministarstvo rada i socijalne politike najavilo je za 2009. usvajanje novih zakona, a među najvažnijim je zakon protiv diskriminacije.

Takođe, najavljeno je usvajanje novog zakona o socijalnoj zaštiti, kao i izmene zakona o finansijskoj podršci porodici. Ministarstvo je planiralo i donošenje zakona o ravnopravnosti polova, izmene i dopune zakona o radu, kao i zakon koji bi trebalo da omogući slepim osobama da se u ustanovama ili gradskom prevozu nesmetano kreću sa psom vodičem.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu rada i socijalne politike Zorana Martinovića, antidiskriminatorni zakon će predvideti zaštitu od svih oblika diskriminacije, kao i sankcionisanje diskriminišućih postupaka.

On je podsetio da se na antidiskriminatornom zakonu radi od 2004. godine, a u završnoj fazi je izrada trećeg nacrta tog dokumenta.

"U obzir će se uzeti svi oblici diskriminacije od rasne, nacionalane i jezičke pripadnosti, do diskriminacije prema polu ili životnoj dobi", kazao je Martinović agenciji Beta.

On dodaje da novi zakon predviđa uvođenje poverenika koji bi mogao da pokreće postupke protiv organa ili osoba osmnjičenih za diskriminaciju, a ostaje i mogućnost podnošenja građanske tužbe.

Martinović je precizirao da će u prekršajnom postupku biti izricane novčane kazne od 10.000 do 100.000 dinara, a jedna od mogućih sankcija je i javno objavljivanje onoga koje je kriv za diskriminaciju.

On dodaje da su diskriminaciji u Srbiji najviše izloženi Romi, osobe sa invaliditetom i žene, a diskriminacija tih kategorija stanovništva najčešća je u obrazovanju i zapošljavanju.

Martinović ukazuje da novi zakon o socijalnoj zaštiti podrazumeva decentralizaciju tog sistema i veći broj onih koji pružaju usluge socijalne zaštite.

On ističe da će cilj u svakom slučaju biti poštovanje najboljih interesa svih korisnika usluga socijalne zaštite.

Izmenama i dopunama Zakona o radu, prema Martinovićevim rečima, biće uvedeni novi "fleksibilniji oblici rada" čime će se smanjiti nezaposlenost, a predviđena je i bolja radno-pravna zaštita roditelja teško bolesne dece.

Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici, napominje državni sekretar, trebalo bi da obezbede ublažavanje uslova i lakšu proceduru za ostvarivanje prava na finansijsku podršku porodici.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema zakon o ravnopravnosti polova, a dokument koji bi trebalo da bude usvojen tokom naredne godine obezbediće ženama u Srbiji jednake mogućnosti u svim segmentima života, tvrdi Martinović.

Izvor : B92

Hendi-društvo

Zakon protiv diskriminacije
« poslato: Januar 04, 2009, 01:25:02 posle podne »

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #1 poslato: Januar 26, 2009, 09:29:56 posle podne »
26. januar 2009.
Žene nisu upoznate sa svojim pravima

Žene u Srbiji nisu dovoljno upoznate sa svojim pravima, a ključni korak u boljem ostarivanju njihovih radnih prava su edukacija ali i jačanje državnih institucija za zaštitu u toj oblasti, ocenjeno je prilikom predstavljanja rezultata istraživanja Radna prava - poznavanje i stavovi žena u Srbiji.


Prema istraživanjima samo je 24 odsto žena čulo za mobing, a od njih velika većina smatra da su žene najčešće žrtve uznemiravanja na poslu.

Žene se u vremenu tranzicije, uspostavljanja tržišne ekonomije i teške utakmice na tržištu rada ne snalaze dovoljno dobro, a tome su doprineli, kako je ocenjeno, loša ekonomska situacija, ratovi devedesetih godina prošlog veka, nedovoljna podrška od strane države i društva, neodgovarajuća aktivnost sindikata i neefikasno sprovođenje zakona.

Projekat Radna prava i žene u Srbiji sproveo je Beogradski centar za ljudska prava uz podršku UNIFEM-a i Agencije "Stratedžik Marketing", i istražuje položaj žena na radnom mestu u Srbiji.

Prema rečima Nenada Petkovića iz Beogradskog centra za ljudska, prava žene predstavljaju posebno ugroženu grupu kada je u pitanju zaštita ljudskih prava.

Žene su prosečno obaveštene o svojim radnim pravima, kazala je direktorka istraživanja "Stratedžik Marketinga" Svetlana Logar i dodala da nezaposlene ili žene domaćice nisu manje obaveštene od zaposlenih.

Prema istraživanju više od polovine ispitanih žena nije znalo da prilikom zapošljavanja poslodavac nema pravo da od kandidata traži informacije o bračnom stanju i porodičnom statusu.

Logar je kazala da čak 81 odsto žena smatra da u Srbiji postoji diskriminacija kada su u pitanju radna prava, kao i da žene u tom pogledu spadaju u posebno diskriminisane grupe.

Veoma mali procenat žena smatra da se sindikati ozbiljno bave pravima i položajem radnika, a samo 11 odsto da se sindikati ozbiljno i posvećeno bave položajem žena i zaštitom njihovih prava.

Većina žena smatra da šanse muškaraca i žena za nalaženja posla nisu jednake, odnosno da muškarci u proseku lakše dolaze do posla, kao i da muškarci zarađuju više nego žene.

Izvor : B92

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #2 poslato: Januar 27, 2009, 01:16:09 pre podne »
Žene diskriminisane na tržištu rada

Još nezamislivo da žena koja loše prođe na oglasu za posao tuži nesuđenog poslodavca ako je pitao da li planira udaju i decu
 

Nešto više od polovine žena u Srbiji misli da je fizički izgled žene izuzetno bitan pri zapošljavanju (tek svaka deseta veruje da spoljašnji atributi muškaraca igraju istu ulogu), sličan postotak njih ne zna da prilikom zapošljavanja poslodavac nema pravo da od potencijalnog saradnika traži podatke o bračnom stanju i porodičnom statusu, a 81 odsto Srpkinja uvereno je da kod nas postoji diskriminacija kada su u pitanju radna prava, pogotovo kad su u pitanju žene. Indikativnih 63 odsto žena izjašnjava se da muškarci više zarađuju, čak i ukoliko imaju isto radno mesto i iste kvalifikacije. Nažalost, velika većina, 77 odsto žena koje traže ili planiraju da traže posao u skoroj budućnosti – pesimistična je u pogledu svojih šansi.

Sve ovo moglo se čuti na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su Agencija za ispitivanje javnog mnjenja Strateški marketing i Beogradski centar za ljudska prava obelodanili rezultate istraživanja „Radna prava i diskriminacija – upoznatost i stavovi žena u Srbiji” sprovedenog minulog septembra na reprezentativnom uzorku od 575 ispitanica. Istovremeno je predstavljena i publikacija Beogradskog centra za ljudska prava, „Radna prava žena u Srbiji”. Januarski podaci Strateškog marketinga govore da, što je zabrinjavajuće, dve trećine pripadnica lepšeg pola strepe od otkaza i gubitka posla (svega jedan odsto manje od muškaraca), u odnosu na jednu trećinu iz septembra prošle godine, kada su mediji tek počeli da izveštavaju o nadolazećoj svetskoj ekonomskoj krizi.

Ustav Srbije nedvosmisleno proklamuje jednakost polova tako što propisuje da država jamči ravnopravnost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti. Ipak, u našoj zemlji bio bi pravni presedan da žena koja loše prođe na oglasu za posao tuži nesuđenog poslodavca ukoliko ju je na razgovoru za posao pitao nešto „nezgodno”, recimo, da li planira udaju i decu u narednih nekoliko godina.

 
Dr Zorica Mršević, zamenica zaštitnika građana zadužena za rodnu ravnopravnost i prava osoba sa invaliditetom, naglasila je da je poštovanje i korišćenje sudskih procedura jedini pravi put da se realizuju radna prava oštećenih građana, iako su oni neretko ubeđeni da su procesi spori i namešteni.


– Takođe, odnos između poslodavca i radnika ili radnice dugo je kod nas preciziran kao jedna vrsta privatnog odnosa, koji nije javnopravnog karaktera. Kao i kad se radi o nasilju prema ženama, građani shvataju da je i diskriminacija u radnopravnoj oblasti pitanje od javnog interesa. Evropa puno ulaže u stvaranje nediskriminativnog poslovnog ambijenta, a to shvatanje dolazi i do naših krajeva i naših žena – rekla je Zorica Mršević.

Beogradski centar za ljudska prava sproveo je ovo istraživanje uz podršku Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija za žene (UNIFEM), čiji su programski prioriteti svuda u svetu ekonomska bezbednost i zaštita radnih prava žena, kao i podržavanje napora da se diskriminacija žena smanji.

– Smatramo da je pozivanje na odgovornost državnih tela i državnih službenika, pogotovo tužilaca i sudija, važno za efikasno sprovođenje zakonodavstva u oblasti radnih odnosa. Posebno je važno skretati pažnju samih žena na njihova zajamčena prava – istakla je Birna Torarinsdotir, savetnica za oblast rodne ravnopravnosti iz kancelarije UNIFEM-a u Beogradu.

T. Bojković

[objavljeno: 27/01/2009]
Izvor : Politika

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #3 poslato: Mart 30, 2009, 12:27:02 pre podne »
Usvojen Zakon o zabrani diskriminacije

Glasovima 127 poslanika vladajuće koalicije i Liberalno demokratske partije, u skupštini Srbije usvojen Zakon o zabrani diskriminacije. Zakonom će na sveobuhvatan način biti sankcionisani svi slučajevi diskriminacije i zaštićene grupe koje mogu biti diskriminisane.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zabrani diskriminacije koji treba da uspostavi sveobuhvatan i integralan sistem zaštite od diskriminacije.
...........

Ceo tekst : RTS

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #4 poslato: Jul 01, 2009, 05:30:27 posle podne »
Zakon o zabrani diskriminacije

Download

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110100
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #5 poslato: Novembar 25, 2009, 09:28:15 posle podne »
Закон о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом

Download

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #6 poslato: Decembar 12, 2009, 03:14:08 posle podne »
Muškarci i žene ravnopravni bar pred zakonom
11. decembar 2009.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o ravnopravnosti polova u petak uveče.

Srbija je poslednja zemlja u regionu koja je usvojila taj zakon.

Zakonom je utvrđeno da ravnopravnost polova podrazumeva ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, u skladu sa opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima, Ustavom Srbije i zakonima, i svi su dužni da ga poštuju.

Zakon zabranjuje davanje prednosti osobama zbog pripadnosti određenom polu prilikom javnog oglašavanja i izbora zaposlenih i garantuje pravo građana da budu jednako plaćeni za isti rad.

Poslodavac ima obavezu da zaštiti zaposlene od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja na radnom mestu, a oni imaju mogućnost i da pismeno obaveste poslodavca o tim okolnostima.

Odsustvovanje sa posla zbog trudnoće ili roditeljstva ne sme biti smetnja za raspoređivanje na odgovarajuće poslove, profesionalno usavršavanje i napredovanje na poslu, a utvrđena je i obaveza poslodavca da u programima usavršavanja najmanje 30 odsto mesta ponudi manje zastupljenom polu.

Poslodavac koji ima više od 50 zaposlenih na neodređeno vreme dužan je da usvoji plan mera za otklanjanje ili ublažavanje neravnomerne zastupljenosti polova za svaku kalendarsku godinu, najkasnije do 31. Januara i da ga dostavi nadležnom republičkom organu uprave.

Državni, pokrajinski i lokalni organi dužni su da kroz politiku zapošljavanja obezbede da najmanje 30 odsto građana manje zastupljenog pola bude u organizacionoj jedinici, na rukovodećim mestima u organima upravljanja i nadzora.

Zakon utvrđuje da zaposleni, bez obzira na pol, ostvaruju pravo na jednaku zaradu za isti rad ili rad jednake vrednosti kod poslodavca, u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad.

Zakon supružnike i vanbračne partnere tretira ravnopravno u pravima i obavezama, a u slučaju nasilja u porodici sudske parnice vodiće se po hitnom postupku.

Predviđena je i mogućnost da sud na zahtev tužioca, ili po službenoj dužnosti izrekne privremenu meru, kojom se pruža urgentna zaštita osobi koja je bilo žrtva nasilja.

Svako kome je povređeno pravo ili sloboda zbog pripadnosti određenom polu može da pokrene postupak pred nadležnim sudom.

ceo tekst : mondo

Van mreže Daca

  • Član
  • **
  • Poruke: 18037
  • Pol: Žena
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #7 poslato: Decembar 12, 2009, 04:34:09 posle podne »
Ne mogu da verujem!Koje su ovo bajke?Ovo da se primeni u zemlji Srbiji? Nece da moze,pardon nece da sme,ima jacih pa se obicno obije o glavu onom ko se zali,ili prijavljuje...  ;D

Van mreže Ljubomir

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 2036
  • Pol: Muškarac
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #8 poslato: Januar 15, 2010, 06:35:15 posle podne »
U novom broju publikacije "POSLOVI" ima dobar tekst o diskriminaciji žena sa invaliditetom.

NEVIDLJIVE ŽRTVE: Stepen invaliditeta žene u patrijarhalnom društvu, kao što je naše, meri se u odnosu na to koliko ugrožava ispunjavanje društvene, tradicionalne uloge. Državne institucije nemaju sluha, zakoni samo na papiru

 ceo tekst može da se preuzme sa NSZ Broj 343 - 30.12.2009. godine

Van mreže Snekili

  • Član
  • **
  • Poruke: 29
  • Pol: Žena
  • Uzmi zivot u ruke i napravi od toga nesto korisno
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #9 poslato: Januar 15, 2010, 10:15:07 posle podne »
Ne mogu da verujem!Koje su ovo bajke?Ovo da se primeni u zemlji Srbiji? Nece da moze,pardon nece da sme,ima jacih pa se obicno obije o glavu onom ko se zali,ili prijavljuje...  ;D
zasto tako mislis? evo ja sam pravnica a i OSI i bilo bi glupo kad ne bih verovala u primenu zakona. upravo stoga sam podigla tuzbu zbog diskriminacije protiv JAT-a i proces je pri kraju.

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110100
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #10 poslato: Januar 15, 2010, 11:40:32 posle podne »
To je ono što su zahtevali da imaš pratioca? Nadam se da te nisam pomešao sa nekim.

Van mreže Snekili

  • Član
  • **
  • Poruke: 29
  • Pol: Žena
  • Uzmi zivot u ruke i napravi od toga nesto korisno
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #11 poslato: Januar 19, 2010, 04:00:01 posle podne »
da, ta sam, nisi pmesao :)

Van mreže Daca

  • Član
  • **
  • Poruke: 18037
  • Pol: Žena
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #12 poslato: Januar 19, 2010, 06:00:39 posle podne »
Prosto je Snekili.Imam razlog da im ne verujem,svaka cast izuzecima.Evo samo jedan primer-najbezazleniji:sporovi oko alimentacije su mi trajali i vise od dve godine.Za to vrema...deo plate nije stopiran,pa kad to isplate to je kao za dve meseca-pojede ga vreme.Pare i veza,kao i dobri(uh) advokati,doakali su mi.Daleko im lepa kuca...Opet da ne ispadne naopako,sva sreca da se razlikuju,mada ih je mnooooogo malo. A konkretno,vezano za diskriminaciju,tu bih mogla roman da napisem,no necu da smaram.To je moje misljenje o njima,koje naravno ne moraju ljudi da dele.

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110100
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #13 poslato: Januar 19, 2010, 11:35:47 posle podne »
da, ta sam, nisi pmesao :)

U tom slučaju, drago mi je da nam se pridružio borac.
Ovde, negde, imamo i tekst iz medija kada je sve krenulo. Tu sam dao svoje viđenje pravde.  ;D

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Odg: Zakon protiv diskriminacije
« Odgovor #14 poslato: Februar 15, 2010, 12:08:32 posle podne »

Закони и стандарди уместо сажаљења

У Европи је 2010. проглашена за годину борбе против сиромаштва и социјалне искључености, а тиме су у Србији највише погођене особе са инвалидитетом. Како им помоћи?



ceo tekst

Politika

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.