Autor Tema: Solarijum i rizici od obolevanja  (Pročitano 14475 puta)

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Solarijum i rizici od obolevanja
« poslato: Decembar 18, 2008, 02:08:37 posle podne »
Solarijum i rizici od obolevanja

Nagli porast popularnosti solarijuma jedan je od ključnih razloga za takođe nagli porast obolevanja od raka kože, posebno među mladim ženama, tvrde stručnjaci.

To govore i podaci Svetske zdravstvene organizacije. Dok se u Srbiji devojke gotovo bore za termin u solarijumu kako bi novogodišnje praznike dočekale preplanule, dermatolozi kažu da je u protekle tri decenije udvostručen broj mladih žena obolelih od raka kože, pre svega jer ne postoje propisi koji bi kontrolisali ispravnost i pravilnu upotrebu solarijuma.

Beograđanke Jelena, Ana i Staša imaju različita iskustva sa solarijumom. Uprkos susretima i sa starim, prljavim i solarijumima, "koji škripe", neke devojke će ipak gotovo ceo džeparac iskoristiti kako bi Novu godinu dočekale što tamnijeg tena.

Staša nije među njima jer je posle problema izazvanih sunčanjem u solarijumu odlučila da na prazničnim proslavama ipak ne bude preplanula.

"Posle nekoliko odlazaka u solarijum primetila sam da mi izlaze mladeži koji se nisu pojavljivali kad sam se sunčala na suncu, i posle toga sam prestala da idem u solarijum", kaže Staša.

I Ana i Jelena kažu da postoje određeni kriterijumu koje solarijum mora da ispuni kako bi se sunčale u njemu, ali i da retko slušaju savete u vezi sa sunčanjem devojaka koje rade u salonima.

"Najbitnije je da je solarijum čist. E sad, koliko su čisti i kako ih održavaju, to niko ne može da garantuje", kaže Ana.

"Kako izgleda salon, kako izgleda solarijum, da li je nov, star, veličinu solarijum... Bila sam u jednom solarijumu, kao, granica je 12 minuta, a te devoijke su puštale 15 minuta", priča Jelena.

"Mislim da radnice danas i ne daju baš neke ne znam ni ja kakve preporuke, mislim da radnice koje to rade i nisu baš nešto ni obučene ni kompetentnte da o tome govore", smatra Ana.

Ipak, radnica salona "Čoklit skin" Ivana Tovarnicki navodi da devojkama mogu da se dese različiti problemi ukoliko ne poslušaju preporuke za korišćenje solarijuma.

Dešava se čak i da devojčice od 14 ili 15 godina, uprkos savetima da se sunčaju što ređe, žele da koriste solarijum gotovo svaki dan, kaže Ivana.

"Moram prvo da pogledam kakvog je tena, da li je svetle puti ili tamne. Po tome kažem ukoliko može da se sunča", navodi ona.

"Normalno, dolaze neke devojke koje prihvate moje mišljenje, a neke devojke ne, kao, ’Ne, ne, ne, ja sam se sunčala, ja znam’", kaže ona.

"Desi se da izgore, pa kad dođu sledeći put, kao, ’Jao, bila si u pravu i nisam trebala toliko minuta’", kaže Ivana.

Koliko je štetno sunčanje devojčica pre 18 godina jasno je izraženo i u zahtevu Svetske zdravstvene organizacije da vlade svih država usvoje zakone o "razumnom i odgovornom korišćenju solarijuma".

Oni bi zabranjivali osobama mlađim od 18 godina, posebno devojkama, da solarijume uopšte koriste.

Sa tim se slaže i dermatologinja Doma zdravlja "Doktor Ristić" u Beogradu Zorica Milosavljević, koja navodi da je sunčanje za devojke mlađe od 18 godina izuzetno rizično.

"Ta oštećenja se vide u kasnijim godinama, posle 10, 20, 30 godina, jer koža sve pamti", kaže ona.

"Naime, najveće upijanje, najveća akumulacija tog zračenja je u prvih 18 godina, i to iznosi oko 80 procenata i od sunčevog zračenja i od svih izloženosti UV zračenju, tako i od solarijuma", kaže ona.

Doktorka Milosavljević navodi i da se često dešava da devojke ne priznaju da su im problemi izazvani sunčanjem u solarijumu.

"Vrlo često dođu devojke sa pojavom gljivica, dođu sa suvom, zadebljalom kožom, dođu sa nekim upalama, onda sa vrlo različitim tim oštećenjima kože, ali one ipak to ne povezuju još uvek sa solarijumom", kaže ona.

Devojke mogu besplatno da provere stanje svoje kože u svim domovima zdravlja tokom Međunarodnog dana melanoma u maju mesecu, a pre konsultacija sa doktorom najbolje je da odustanu od tog vida sunčanja, preporučuju dermatolozi.

Izvor: B92

Hendi-društvo

Solarijum i rizici od obolevanja
« poslato: Decembar 18, 2008, 02:08:37 posle podne »

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Solarijum i rizici od obolevanja
« Odgovor #1 poslato: Avgust 01, 2009, 05:16:54 posle podne »
Veštački izvori UV radijacije

Karcinogeni efekat na kožu pored prirodnih UV zraka koje emituje sunce imaju i UV zraci koji potiču iz veštačkih izvora kao što su solarijumi i lampe za sunčanje.  Prekomerno kratkotrajno ili dugotrajno izlaganje dejstvu UV radijacije u solarijumima može dovesti do prevremenog starenja kože, slabljenja ili potpunog blokiranja imunskog sistema, oštećenja očiju iključujući pojavu katarakte i melanoma na oku, karcinoma kože.

Svi veštački aparati za potamnjivanje kože, a prevashodno solarijumi koji se i najčešće koriste, emituju i UVA i UVB zrake. Količina radijacije je slična onoj koju emituje sunce, a u pojedinim slučajevima, nažalost može biti i mnogo jača. Brojni saloni u kojima se koriste solarijumi pored ovoga ne podležu nikakvoj zakonskoj regulativi, pa je moguće da spektar zračenja nije uvek i regulisan, što povećava opasnost. Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO) je 2003. godine dala izveštaj o štetnom dejsvu solarijuma i sledeće preporuke za korišćenje.

Na osnovu preporuka SZO solarijume ne smeju koristiti:
-   Osobe sa fototipom kože I i II  (svetla koža i oči, lako gore)
-   Osobe koje imaju veliki broj mladeža
-   Deca i sve osobe mlađe od 18 godina.
-   Osobe kod kojih postoji tendencija ka pegavosti
-   Osobe koje imaju istoriju čestih opekotina od sunca u detinjstvu
-   Osobe koje imaju pre -maligne ili maligne promene na koži
-   Osobe koje imaju kožu oštećenu od sunca
-   Osoba koje na sebi imaju kozmetske preparate  (povećana osetljivost ka UV radijaciji)
-   Osobe koje koriste lekove kao što su: antidepresivi, antibiotici, psoraleni, antigljivični lekovi, antidijabetični lekovi.

Ceo tekst : stetoskop

Van mreže Ena

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 133565
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
Odg: Solarijum i rizici od obolevanja
« Odgovor #2 poslato: Avgust 27, 2009, 07:24:04 posle podne »
Solarijum opasan po život
četvrtak, 27. avg 2009

Korišćenje tog aparata svrstano je u prvu kategoriju rizika od izazivanja karcinoma, kao azbest ili pušenje. Ultraljubičasto zračenje kvarcnih lampi naročito može da ugrozi zdravlje dece i mladih do 30 godina.

Stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije procenjuju da je solarijum štetan isto kao kad bi ste popili čašu arsena, koji je jak hemijski element, a njegove soli su izazivači raka, ili ako bi ste udisali bojni gas koji uništava kožu i stvara rane.

Prema najnovijim istraživanjima, ako mladi do 30 godine koriste kvarcne lampe, povećavaju šanse za čitavih 75 odsto za dobijanje melanoma-najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

"Želimo da vidimo upozorenja i starosna ograničenja u salonima sa solarijumima. Mlađima od 18 godina trebalo bi da bude zakonom zabranjeno da ih koriste jer je mlada koža veoma osetljiva", rekla je Kejt Arni iz Britanskog udruženja za proučuvanje malignih tumora.

Zakonske zabrane u 19 zemalja

Čak 19 zemalja zabranilo je maloletnicima odlazak u solarijum. I Udruženje dermatologa Srbije predložiće nadležnima takvo zakonsko rešenje, do tada samo mogu da upozoravaju.

"Zracima u solarijumima se ne treba izlagati, naročito ne deca do 18 godina, naročito ne osobe sa svetlom puti, sa većim brojem mladeža, naročite ne osobe koje su imale, ili je neko u njihovoj familiji imao rak kože. Sve to važi, naravno, i za izlaganje suncu. Treba imati na umu da ti zraci, posebno u turbo solarijumima, mogu imati i do 12 puta jače kancerogeno zračenje od sunčevog", rekao je dr Dušan Škiljević iz Instituta za dermatovenerologiju KCS.

Bronzani ten postao je moderan krajem prošlog veka. Pre toga, preplanulo lice smatralo se ružnim, čak i nepreklidnim za jednu damu. No, vremena su se promenila.

Međutim, pre nego što sledeći put krenete u solarijum, setite se da godišnje u svetu od malignog melanoma oboli više od 130.000 osoba, dok 66.000 umre. Ne zaboravite i da ukoliko se sunčate danas, posledice mogu da budu vidljive tek sutra, ili za nekoliko godina.

IZVOR

Ovo sam dala ćerkama da pročitaju.

Van mreže Maka

  • Član
  • **
  • Poruke: 3407
  • Pol: Žena
Odg: Solarijum i rizici od obolevanja
« Odgovor #3 poslato: Avgust 28, 2009, 07:18:48 pre podne »
Ja hocu da idem. Po malo, da mi ostane ova malo obojena koza od mora.
A umrecu svakako. Nemam druge poroke, pa hajde moze bar solarijum...
Ali nikako da zakazem. :-\

Van mreže Ena

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 133565
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
Odg: Solarijum i rizici od obolevanja
« Odgovor #4 poslato: Jul 12, 2010, 11:24:29 pre podne »
Solarijum izaziva rak
B. Tasić | 12. 07. 2010.

Prema rečima američkih stručnjaka sa univerziteta u Minesoti, redovni odlasci u solarijum povezani su s trostruko većim rizikom za razvoj melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Različit spektar, različita oštećenja
Talasne dužine UVA i UVB spektra zračenja u solarijumu su različite od onih u sunčevom spektru, pa nas tako solarijum vrlo malo priprema za sunce. Ten koji se dobije ravan je zaštitnom faktoru tri! Dakle, ništa od zaštite.

S godinama je sve gore
Oštećenja kože nakupljaju se godinama, pa je rizik za melanom usko povezan s ukupnom izloženošću ultraljubičastim zracima tokom života. A, s obzirom na to da je UV zračenje u solarijumu i do tri puta jače od najjačeg podnevnog sunca, oštećenja su brža i snažnija.
Doktorka Đurišić dodaje da svako dobijanje tena, bez obzira da li smo pocrveneli ili ne, jeste nova doza UV zračenja koja se sabira tokom godina. A, posledice su brojne:
- Prerano starenje kože
- Gubljenje elastičnosti
- Smanjivanje kolagenih vlakana
- Pojava fleka i mitisera
- Veća učestalost basocelularnog i planocelularnog karcinoma
- Veća učestalost pojave melanoma
- Ukoliko se ne koriste zaštitne naočare u solarijumu moguć je razvoj katarakte
I povremeno je loše
 

Da li idete često ili povremeno svejedno je. I jedno i drugo je loše. Nalazi stručnjaka sugerišu da osobe koje povremeno odlaze u solarijum imaju prosečno 75 odsto veći rizik od dobijanja melanoma nego osobe istih godina koje nikad nisu koristile solarijum.

ceo tekst:BLIC

Van mreže Daša

  • Član
  • **
  • Poruke: 27841
  • Pol: Žena
  • Dg: MS
  • Grad: NS
Odg: Solarijum i rizici od obolevanja
« Odgovor #5 poslato: Maj 12, 2012, 08:46:07 pre podne »
zanimljivo...Zaboravite solarij! Tamnite pomoću krema
.
Osim što su pretjerani odlasci u solarij i pretamna koža iz solarija dobili i svoj stručni naziv - tanoreksija, najnovija istraživanja su alarmantna. Višegodišnje sunčanje u solariju može izazvati kancerogenezu. U nas ne postoje inspekcijske službe koje kontroliraju kvalitetu UV lampi u solariju, a mnoge od njih su dotrajale, dok su neke prejake pa izazivaju opekline. Zato umjesto solarija radije odaberite kremu za samotamnjenje. :grr:
http://www.jutarnji.hr/uv-zracenje--solarij--kreme-za-samotamnjenje--uv-lampe--body-ten/1024280/

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.