Dg > Oštećenja vida

Slepe osobe bez prave pomoći

(1/1)

sand:
Slepe osobe bez prave pomoći

Postojeći pravilnik o nabavci pomagala omogućava nabavku, na primer, sata za slepe i Brajeve pisaće mašine. Međutim, kompjuteri sa govornim programom, elektronski beli štapovi, aparat za prepoznavanje boja ili elektronske lupe za slabovide, dakle, nijedno savremeno tehničko pomagalo, nisu uopšte predviđeni važećim pravilnikom. Nisu omogućene čak ni olakšice ili delimična dotiranja za đake i studente.

Đak generacije i student Dušan Sretenović rešio bi svoj trenutno najveći životni problem kada bi mogao da kupi polovni laptop.
-Najteže mi je na predavanjima jer dok su drugi mogli da zapisuju beleške, meni je, ma koliko dobro da znam Brajevo pismo, bilo nemoguće da ih sustignem. Pokušao sam da koristim Brajevu pisaću mašinu, ali se ona previše čuje i ometa druge. Ponekad snimam predavanja, pa prepisujem kod kuće. To mi oduzima mnogo vremena. Mnogi profesori i ne prihvataju da se predavanja snimaju. Najviše bi mi pomogao taj prenosivi računar. Tada bih mogao da sustignem ostale studente - kaže Dušan Sretenović, slep od rođenja, u srednjoj školi đak generacije, a danas student treće godine defektologije na smeru tiflo pedagogije za slepe i slabovide, sa prosečnom ocenom iznad 8,5.
Preko prijatelja je kupio beli elektronski štap pomoću kojeg je, kako kaže, prilično samostalan. Ne može da kupi prenosivi računar, laptop sa govornim programom jer nema toliko novca. Polovan, jedan od starijih modela, košta od 200 do 300 evra. Nažalost, važeći pravilnik o nabavci pomagala za invalide ne podrazumeva ovakve dotacije. Jednostavno, tako nešto nije predviđeno.
U Savezu za slepa i slabovida lica, činili su mnogo toga da bi pomogli hendikepiranim osobama, ali su njihove mogućnosti ograničene.
- Savez slepih je tražio da se novim propisima uvede pravo slepih na nova, savremena pomagala kao što su kompjuteri, govorni softferi za slepe i CD plejeri za čitanje knjiga za slepe. Taj predlog smo uputili i Ministarstvu rada i socijalne politike, Ministarstvu zdravlja i Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, ali još uvek nismo dobili pozitivan odgovor - kaže Dragiša Drobnjak, sekretar Saveza slepih Srbije.

Šta kažu u Ministarstvu

Ono što mi ovde možemo da uradimo, to je da nam predstavnici organizacija invalida pošalju zahteve i predloge kako pravilnik o nabavci pomagala može da se usavrši. Nove tehnologije su prisutne, pa hajde da vidimo kako to možemo da unapredimo - rekao je Vladimir Pešić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku, odgovoran za sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom.

blic

Sladjana_Boj:
Da li slepe osobe imaju pravo da dobiju laptop bar polovan jer to bi mi puno znacilo a ne da nabadam po tel svesna sam da unistavam ovo malo vida ali sta da radim kad je net moj ižlazak u svet jer covek dok pise dusa mu je smirena

Navigacija

[0] Indeks poruka

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju