Autor Tema: Overa zdravstvenih knjižica  (Pročitano 67162 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Overa zdravstvenih knjižica
« poslato: Decembar 11, 2008, 04:23:21 posle podne »
Od 1.1.2009. markice za knjižice
11. decembar 2008.
Republički zavod za zdravstveno osiguranje podseća da se od 1. januara 2009. knjižice neće overavati pečatom, već lepljenjem markica zdravstvenog osiguranja.

Zavod je zbog toga pozvao sve poslodavce da do 19. decembra kontaktiraju sa matičnim filijalama tog zavoda radi preuzimanja markica za overu zdravstvenih knjižica.

"To praktično znači da zdravstvene knjižice zaposlenih i članova njihovih porodica neće važiti sledeće godine ukoliko budu overene potpisom i pečatom poslodavca", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da poslodavci ne treba da čekaju poslednje dane ove godine da se jave za preuzimanje markica i zato što može proći tri dana od podnošenja zahteva do preuzimanja markica.

Izvor B92

Van mreže Maka

• Član
  • **
Odg: Overa zdravstvenih knjižica
« Odgovor #1 poslato: Decembar 11, 2008, 05:33:08 posle podne »
Ja sutra trebam da dobijem knjizicu overenu sa markicom. Da vidim kako to izgleda.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #2 poslato: Decembar 12, 2008, 11:37:26 posle podne »
Markice na zdravstvenoj knjižici samo za zaposlene
Samo prilikom prve overe neće se tražiti dokaz o plaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje

Propis da se od 1. januara 2009. godine knjižice više neće kao do sada overavati samo pečatom i potpisom, već isključivo lepljenjem markica zdravstvenog osiguranja, ne odnosi se na penzionere, jer je njima zdravstvena legitimacija overena trajno. Kako su nam objasnili u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, ovo rešenje odnosi se samo na zaposlene i članove njihovih porodica koji su osigurani preko njih.

Lepljenje specijalnih markica umesto dosadašnjih pečata poslodavaca kao rešenje uvedeno je da bi se ubuduće knjižice overavale samo onima koji imaju dokaz da su platili doprinose za zdravstveno osiguranje za svoje zaposlene. Procenjuje se da firme duguju oko 50 milijardi dinara za neplaćene doprinose za zdravstvo, što je trećina budžeta. Ovo rešenje je, međutim, usledilo i nakon izmene zakonskih propisa, jer, po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, nadležnost overe knjižica prešla je na Republički zavod za zdravstveno osiguranje, odnosno na matične filijale. Ali, da bi se izbegle gužve na šalterima, na kojima bi službenici „lupali” pečate za tri i po miliona osiguranika i članove njihovih porodica, previđeno je rešenje da poslodavac prilaže dokaz o plaćenim doprinosima, a zatim dobije tačno određeni broj specijalnih markica za overu knjižica.

Za prvu overu zdravstvenih knjižica neće tražiti dokaz da je dospeli iznos doprinosa plaćen, jer je Zakon o uslovnom otpisu doprinosa tek nedavno donet u skupštini, ali će zato ovaj dokaz biti neophodan za svaku narednu overu knjižica. Zato iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje podsećaju poslodavce da najkasnije do 19. decembra u matičnim filijalama preuzmu posebne markice za overu ovih legitimacija, ne čekajući poslednji dan, a to je važno, jer posle Nove godine zdravstvene knjižice neće važiti bez markica.

Za prvu overu, kako su za „Politiku” objasnili u RZZO, dovoljno je da ovlašćeno lice, na primer šef kadrovske službe u filijalu dođe samo sa ovlašćenjem i zahtevom da se za određen broj zaposlenih izdaju markice. Čak nije potrebno doneti ni spisak zaposlenih, samo ukupan broj zaposlenih i članova porodica koji su osigurani preko njih. Do sada se vrlo mali broj poslodavaca obratio filijalama RZZO i preuzeo markice za overu knjižica, pa zato iz ove institucije stiže podsećanje da bi to trebalo što pre uraditi. Jer, bez knjižice sa markicom, zaposleni posle 1. januara neće imati pravo na lečenje o trošku zdravstvenog osiguranja, a u tom slučaju troškove za lečenje zaposlenih i članova njihovih porodica biće dužni da snose sami poslodavci.

O. Popović
[objavljeno: 13/12/2008]

Izvor Politika

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #3 poslato: Decembar 19, 2008, 09:30:43 pre podne »
ZBOG NEMARA POSLODAVACA PACIJENTI ĆE PLAĆATI LEKARSKE USLUGE

Zaboravljaju da „kupe“ zdravstvene markice 
Markice za overu zdravstvenih knjižica zaposlenih mogu se i dalje nabavljati, a šalteri će raditi preko celog dana, od 7.30 ujutru

BEOGRAD - Nemarnošću poslodavaca, ukoliko do danas ne podnesu prijave za preuzimanje markica, mnoga zaposlena lica od 1. januara 2009. godine neće moći da dobiju besplatnu zdravstvenu uslugu. U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da se markica, koje treba da zamene overu knjižica pečatom, ima dovoljno i da su spremne još od juna, a da će se izdavati i narednih dana.

Sedeli na ušima

- Morali smo da damo neki rok i to je bio 19. decembar. Još u oktobru smo poslali dopis firmama da moraju da nabave markice kojima će se overavati zdravstvene knjižice, ali se niko nije javio. Zatim smo sredinom novembra uputili još jedan poziv, a poslednji, treći smo poslali početkom decembra i objasnili šta treba da urade. Morali smo, prosto, da damo neki rok ne bi li se tako prizvali pameti - iznosi za Glas Vlada Ignjatović, portparol Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

On upozorava da će zbog neodgovornosti poslodavaca, koji imaju stav „kako ćemo-lako ćemo“, mnogi radnici ostati bez zdravstvenog osiguranja. Ipak, ne veruje da su poslodavci zaboravili na svoje zaposlene, među kojima sigurno ima težih bolesnika koji primaju određene terapije i imaju zakazane operativne zahvate i preglede.

Da bi se ceo postupak ubrzao, postoje posebni šalteri koji služe isključivo za izdavanje markica, a rade preko celog dana - od pola osam ujutru do pola osam uveče.
- Oko 60 odsto preduzeća iz Beograda već je izradilo markice. Naravno, sve zavisi od dobre kadrovske službe preduzeća i od profesionalnosti u njihovom radu - objašnjava Ignjatović.

Sve je spremno

- Što se nas tiče, mi smo posebno i na vreme obavestili sve veće firme o ovoj novini i spremili koverte sa markicama, tako da ostaje samo da ih preuzmu Iz Zavoda su morali da im daju rok do 19. decembra ili ne bi došli ni tad da izvrše svoju obavezu, verovatno zato što su se uplašili - navodi on.
Ignjatović ipak veruje da će rok biti produžen do kraja godine, ali postavlja pitanje šta će se desiti sa onim osiguranicima kojima će biti potrebna medicinska pomoć tokom novogodišnjih praznika jer će oni, očigledno, biti udareni po džepu.
Autor:
Maja Čanović   19.Dec.2008

Izvor: Glas javnosti

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #4 poslato: Decembar 27, 2008, 12:53:25 posle podne »
Dobila sam markicu i overena mi je knjižica na 6 meseci.

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #5 poslato: Decembar 27, 2008, 01:03:19 posle podne »
Naco, da li si overila knjizicu sada jer joj je i bilo vreme da se overi ili zato sto od Nove godine vaze samo markice?
Meni je knjizica overena do maja, cini mi se, pa ne znam da li ce vaziti do tada i tada dobijam markicu, ili moram sada da jurim da je dobijem odmah posle Nove godine?

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #6 poslato: Decembar 27, 2008, 01:07:04 posle podne »
i ja sam nosioc markice :) do juna ...
Inace, mislim da je glupo sto se penzionerima i teskim bolesnicima knjizice overavaju na po sest meseci, al' to je ocigledno administracija, koju ja ne razumem.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #7 poslato: Decembar 27, 2008, 01:10:26 posle podne »
Ističe mi overa 31 decembra,pa su zvali s posla i odneo im suprug da produže od 01 januara da imam overenu i da mi ne zatreba preko praznika,pu,pu  :)

Van mreže Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #8 poslato: Decembar 27, 2008, 01:11:05 posle podne »
i ja sam nosioc markice :) do juna ...
Inace, mislim da je glupo sto se penzionerima i teskim bolesnicima knjizice overavaju na po sest meseci, al' to je ocigledno administracija, koju ja ne razumem.

Peco, i ne trudi se da razumeš. Birokratiju niko ne razume, pa ni oni sami sebe. Markice vidim kao nepotrebni trošak. Da rade svoj posao kako treba, i onaj pečat od ranije bi bio dovoljan, no po dobrom starom običaju, neko je se ovajdio i od ovih markica.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #9 poslato: Decembar 27, 2008, 01:20:23 posle podne »

Propis da se od 1. januara 2009. godine knjižice više neće kao do sada overavati samo pečatom i potpisom, već isključivo lepljenjem markica zdravstvenog osiguranja, ne odnosi se na penzionere, jer je njima zdravstvena legitimacija overena trajno.

Kažu da se penzionerima overavaju knjižice za stalno,moja mama ima trajnu overu kao penzioner.

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #10 poslato: Decembar 27, 2008, 01:25:06 posle podne »
Citat
Kako su nam objasnili u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, ovo rešenje odnosi se samo na zaposlene i članove njihovih porodica koji su osigurani preko njih.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #11 poslato: Decembar 27, 2008, 01:26:45 posle podne »
 To je izgleda od zavoda do zavoda. Moji roditelji i deda ne. Cale je juce bio da im overi knjizice. Kaze da je nenormalna guzva.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #12 poslato: Mart 25, 2009, 02:07:47 posle podne »
Poslala sam na posao jutros po mužu doznake ,kopiju lične karte i zdravstvenu knjižicu i oni su me odjavili sa socijalnog gde sam pripadala po mestu zaposlenja.
Došli su po mene kući i odveli me u socijalno po mestu stanovanja,u mom slučaju Nbgd,tamo smo preko reda (osobe sa posebnim potrebama imaju prioritet i ne čekaju red ) samo smo ostalima rekli da ja ne mogu dugo da stojim,i ućutali su.
Službenica mi je odmah izdala novu zdravstvenu knjižicu,trajno overenu.
Dakle trajno je overena pošto sam penzioner od 24 03 09..

Van mreže deklan

• Član
  • **
« Odgovor #13 poslato: Mart 25, 2009, 10:07:08 posle podne »
Jel zna neko kakva je situacija u slucaju overe nezaposlenima? Overa mi istice septembra, ako moram ponovo da visim na salterima poludecu!

Van mreže deklan

• Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Mart 28, 2009, 01:34:50 posle podne »
Jel zna neko kakva je situacija u slucaju overe nezaposlenima? Overa mi istice septembra, ako moram ponovo da visim na salterima poludecu!
Pa dobro jel ima neko nezaposlen da zna?

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.