Milan Grahovac: "Presrećan sam..."
Milan Grahovac je mali čovek. Mali rastom,
jer je rođen sa teškim oboljenjem ahodroplazijom, bolešću koja ne dozvoljava kostima da rastu. I pored svog fizičkog nedostatka on je vrhunski sportista koji je na Svetskim igrama malih ljudi u Belfastu
"Prvo me je iznenadilo što sam se uopšte našao na tom spisku. Mislim da je ovo prvi put da je u nekoj od anketa uvšten
sportista sa nekom vrstom invaliditeta i to je za mene velika čast.
"Ustavom Republike Srbije svim građanima zagarantovana je ravnopravnost, pa se to odnosi i na sportiste. Sport mora biti dostupan svima,
kako normalnim, tako i osobama sa invaliditetom. Na primer, ja sam 50 metara isplivao za minut i četiri sekunde, što nije možda neki rezultat, ali je drugoplasirani stigao 10 sekundi kasnije. U plivanju je to superioran rezultat. Naši uspesi su priznati u svetu i zato bi i u Srbiji ono što mi radimo trebalo da bude tretirano kao veliki uspeh".
Kada je osvojio medalje u Belfastu, javnost je nakratko obratila pažnju na Grahovca, ali to je bilo kratkog daha. Međutim, da bi uopšte otišao na prvenstvo Grahovac je morao da odradi divovski posao.
Država je donela zakon protiv diskriminacije, ali mi
mali ljudi ne spadamo u kategoriju ljudi sa telesnim oštećenjima. Ahondroplazija je urođena bolest, postoje brojni koštani deformiteti, imamo svakodnevne prepreke kako u kretanju tako i u disanju. Sve institucije bi trebalo da urade nešto i za nas
jer smo i mi ugroženi na neki način. Svaki put kad vidite malog čoveka imate sliku prenetu iz nekog filma gde su to uglavnom dvorske lude ili ljudi izvrgnuti sprdnji podsmehu", rekao je Milan Grahovac za B92.
http://www.b92.net/sport/intervjui/intervjui.php?yyyy=2009&mm=12&nav_category=91&nav_id=401457 Slažem se, daco, da mali ljudi nisu invalidi - po našem zakonu. Ali vidiš da i sam Milan u svojim izjavama spominje invaliditet, stoga mislim da se neće uvrediti što ga spominjemo ovde.