Autor Tema: Invalidnost u medijima  (Pročitano 6805 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Invalidnost u medijima
« poslato: Novembar 19, 2008, 09:56:52 pre podne »

Javnost i osobe sa invaliditetom

U odnosu na prethodne godine, osobe sa invaliditetom sada su prisutnije u medijima.

Ipak, u većini nevladinih organizacija kažu da su u novinarskim izveštajima te osobe uglavnom grupisane u kategorije, a invalidnost se predstavlja kao pitanje socijalne zaštite, čime se sugeriše na to da je ono trošak za državu.

Ivan Mišković, novinar dnevnog lista Blic, kaže da često piše o položaju i aktivnostima osoba sa invaliditetom i priznaje da takvim temama pristupa sa više pažnje. Dodaje da prati i ostale medije i da bi način na koji izveštavaju o tim osobama mogao da bude mnogo bolji.

"Nedostaje istraživačkog rada i čini mi se da mediji nisu dovoljno zainteresovani za probleme takvih ljudi. Mislim da kolege nisu dovoljeno edukovane na ovu temu. Meni najviše smeta kada čujem ili kada pročitam - 'invalidi', 'mongoloidi', 'daunovci', što je krajnje nekorektno“, kaže novinar lista Blic Ivan Mišković.

Ivan je na terenu i napisaće tekst o projektu "Okvir tela". Taj projekat podrazumeva rad profesionalnih koreografa i osoba sa invaliditetom na stvaranju plesne predstave.

Grupa "Hajde da", koja je pokretač radionice, kaže da na probama često govore o načinu na koji su te osobe predstavljene u medijima.

"Više, nekako, ne koristimo, ako smo već kod političke korektnosti, termine 'osobe sa posebnim potrebama', jer svi imamo potrebu da nešto radimo, da sa tačke A stignemo do tačke B, onda su to osobe sa invaliditetom i sa hendikepom“, objašnjava psiholog Marko Pejović iz Grupe "Hajde da...“

Džizel Mejson, koreografkinja iz Amerike, koja je angažovana na ovom projektu jer ima dvanaestogodišnje iskustvo u radu sa osobama sa invaliditeteom, kaže da od njih traži da daju svoj maksimum i da nema poštede. Tako bi i mediji trebalo da se prema njima odnose, kao prema sebi ravnima.

"U Americi se, na primer, osobe sa invaliditetom ili hendikepom, tako da kažem, čuju. Postoje organizacije koje su prilično jake i svi se bore za svoja prava. U Vašingtonu, gde ja živim, u školi koju pohađaju osobe sa oštećenim sluhom postavljen je direktor koji nije jedan od njih, to se njima nije dopalo i izašli su na ulice, protestovli, to je sve bilo odlično propraćeno i izborili su se za ono što su želeli“, kaže Mejsonova.

Plesne predstave "Okvir tela" biće premijerno izvedene u decembru u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić". Jedna od glumica-plesačica je i Nataša Galić.

Nataša kaže da je ovo veliko iskustvo za nju, ali se plaši na koji način će mediji sve to preneti, jer često u prvi plan stave hendikep neke osobe, a ne ono što ona radi.

"Meni se čini, što se medija tiče, da nas jako slabo predstavljaju. Kao da nas se stide. Mnogo nas malo ima u medijima“, smatra Nataša Galić.

Vesna Nestorović, predsednica udruženja "Beli štap", kaže da je sada način na koji se u medijima govori o osobama sa invaliditetom prihvatljiviji, ali dodaje da ima još mnogo predrasuda i stvari koje bi trebalo promeniti.

"Ono što jeste i što nas vređa je da nas se sete samo kada su važni datumu u pitanju, kada je Svetski dan slepih ili Svetski dan osoba sa hendikepom. Obavezno nas se sete i kada su izborne kampanje u toku, tada smo u prvom planu. Mislim da je bitno da se ne govori samo o problemima tipa zdravstvo i školstvo, već i o problemima socijalizacije“, smatra Nestorovićeva.

Devedesetih godina u medijima su se mogli čuti ili pročitati samo izveštaji o osobama sa invaliditetom napisani iz dobrotvornog ili medicinskog ugla. Sada se na tu temu više govori sa stanovišta ljudskih prava.

Izvor B92

Hendi-društvo

Invalidnost u medijima
« poslato: Novembar 19, 2008, 09:56:52 pre podne »

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: Invalidnost u medijima
« Odgovor #1 poslato: Novembar 19, 2008, 10:03:07 pre podne »
Sve sto sam do sada procitala o invalidima i slusala i gledala na Tv je srceparajuce ili senzacionalisticko. Ljudi jednostavno ne mogu da shvate da su to ljudi kao i svi drugi.
Kako bi ste vi pricali o svom zdrastvenom problemu ako bi vas novinar zamolio da nesto kazete o sebi?

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #2 poslato: Decembar 24, 2008, 12:32:57 pre podne »
NVO: Izbegavati uvredljive termine

23. decembar 2008. | 19:52 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Predstavnici nevladinih organizacija pozvali su medije da prilikom izveštavanja o osobama i deci iz osetljivih grupa ne koriste uvredljive termine.

Oni su istakli da mediji nikako ne treba da koriste termine koji potiču od dijagnoze koju dete ili osoba ima i ocenjuju da se korišćenjem termina "ometeno dete" sugeriše da je ometenost njegova jedina karakteristika i lično svojstvo.

Na konstruktivnom sastanku nevladinih organizacija sa medijima takođe je ocenjeno da se korišćenjem izraza "invalidna osoba" sugeriše da je ta osoba "nevalidna i nevažna" u odnosu na osobe šire populacije.

Predstvanici nevladinih organizacijama sugerisali su medijima da ne koriste ni izraz "osobe sa posebnim potrebama", jer je taj izraz neodgovarajući i uvredljiv.

Govoreći o neadekvatnom i senzacionalističkom izveštvanju pojedinih medija o osobama iz osetljivih kategorija, predstavnica kancelarije Zaštitnika građana Gorica Čolić podsetila je da oštećeni mogu sudu u tim slučajevima podneti tužbu za povredu prava na privatnost.

Ukazavši da je takva mogućnost u zakon uvedene 2004. godine, ona je istkla da do sada ne postoji dovoljan broj tužbi za izgrađivanje ujednačene sudske prakse, na osnovu koje bi Vrhovni sud Srbije mogao dati pravno mišljenje.

Prema njenim rečima, iz tih razloga bilo bi potrebno ohrabriti oštećene da podnesu tužbe protiv odgovornih što, uz saglasnost osoba čije je pravo povređeno, mogu učiniti i predstavnici nevladinih organizacija.

Izvor : B92

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #3 poslato: Decembar 24, 2008, 01:57:01 pre podne »
Kako bi ste vi pricali o svom zdrastvenom problemu ako bi vas novinar zamolio da nesto kazete o sebi?

Ja naravno nikad nista na ovom forumu ne vidim na vreme!

Zanimljivo pitanje :D! Zavisi za koji medij i koja je tema. Ja mogu o mojim bolestima da pricam i grozne stvari i lepe, zavisi sta i iz kog ugla se gleda.
Mogla bih da pricam o tome kako su me operisali sa pogresnom dijagnozom, kako sam dobila sepsu, kako su trazili mito koje moji rotitelji nisu imali para da plate, kako su me pogresno lecili posle, kako danas trpim posledice njihove nezainteresovanosti za pacijenta, kako sam imala i divne lekare koji su mi mnogo pomogli, kao sam vodila teske psihicke i fizicke borbe ceo zivot, kako mi je bolest donela specifican zivot i kako ga nikad ne bi menjala za neki drugi, jer volim sve ljude koji su u mom zivotu, jer ga cine lepim i vrednim zivljenja cak i sa ovakvim bolestima :D! Mozda cudno al je tako :D!
Nadam se da si zadovoljna odgovorom ;)!

Van mreže cecam

• Član
  • **
« Odgovor #4 poslato: Decembar 24, 2008, 09:19:51 pre podne »
Valjda bih samo fakticki nabrojala stanje stvari , pomenula neki problem koji srecem zbog obavljanja onih osnovnih zivotnih stvari . Mislim da bi se trudila da budem objektivna i da nikako ne izazovem sazaljenje , to jest da moja prica ne izazove sazaljenje kod citalaca/gledalac kao sto Asja rece, da predstavim sebe sa svojom bolescu normalnom , koja zivot zivi kao i svaka druga zdrava osoba. Mislim da bi se tako menjala slika o invalidima i invalidnosti. Ali nikako da nesteknu ni utisak da smo mi neki "supermeni" , kao sto obicno biva kada si realan. E sada ja opet odoh u filozofiju   :-\

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #5 poslato: Decembar 24, 2008, 10:58:42 pre podne »
Ili kada vide da je i nvalid npr. zavrsio skole, radi ili zasnovao porodicu to im je senzacija i udarna vest. Ili invalidna nikada ne zovu u tv studio npr. kada je neka druga tema( npr. politika, istorija, moda itd) vec samo kada treba da se govori o invalidnosti....

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #6 poslato: Decembar 24, 2008, 01:59:15 posle podne »
Ili kada vide da je i nvalid npr. zavrsio skole, radi ili zasnovao porodicu to im je senzacija i udarna vest. Ili invalidna nikada ne zovu u tv studio npr. kada je neka druga tema( npr. politika, istorija, moda itd) vec samo kada treba da se govori o invalidnosti....

Ovo si super primetila, vidis nikad nisam obracala paznju ali je tako! Nikada nisam videla nekog invalida u emisiji koja govori o bilo cemu osim o invalidima  :o!

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #7 poslato: Decembar 24, 2008, 10:58:56 posle podne »
Ili nikada nisam cula da invalidi pricaju o diskriminaciji koju su doziveli od drugih invalida, a toga ima i samo kazuje da se ljudi ne menjaju i kada su u inv. kolicima sve je isto, priroda ljudska ostaje ista...

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #8 poslato: Decembar 25, 2008, 01:44:55 pre podne »
... da se ljudi ne menjaju i kada su u inv. kolicima sve je isto, ...

Ja bih ovde napravila izuzetak, tj. mislim da ima izuzetaka i da se neki promene, da ne diskriminisu druge! Ali da kad se ljudi razbole, cesto ih bas briga za druge, to je tacno! Ja samo mislim da nisu bas, bas svi takvi!

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Maj 06, 2011, 03:16:34 posle podne »
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/21/RTS+2/886666/Mesto+za+nas.html

Mesto za nas

Nova emisija o problemima osoba sa invaliditetom, o njihovom životu i uključivanju u društvo biće emitovana dva puta mesečno, na Drugom programu RTS-a.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.