Autor Tema: Cink  (Pročitano 3218 puta)

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Cink
« poslato: April 21, 2008, 10:33:54 posle podne »
Cinkom protiv prehlade

Unos pastile cinka u roku od 24 sata od pojave simptoma prehlade smanjuje trajanje i težinu simptoma, navodi se u izvješću objavljenom u stručnom časopisu The Journal of Infectious Diseases.

Ranije studije o korištenju cinka kod simptoma prehlade pokazale su oprečne rezultate, izjavili su autori izvješća.

Dr. Ananda S. Prasad sa Sveučilišne medicinske škole Wayne u Detroitu i njegovi kolege istraživali su učinak pastila cinkovog acetata u liječenju prehlade kod 50 dobrovoljaca koji su imali simptome gripe 24 sata ili manje.

Sudionici studije dobili su po jednu pastilu koja sadrži 13,3 miligrama cinka ili placebo svaka dva do tri sata tijekom dana.

Prosječno trajanje simptoma prehlade bilo je oko četiri dana u skupini koja je uzimala pastile cinka u usporedbi sa sedam dana u skupini koja je dobivala placebo.

Nakon četiri dana zabilježen je prestanak simptoma prehlade kod 56% sudionika studije koji su uzimali cink, dok je cijela kontrolna skupina i dalje imala simptome.
Izvor: Pliva zdravlje

Hendi-društvo

Cink
« poslato: April 21, 2008, 10:33:54 posle podne »

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Cink
« Odgovor #1 poslato: April 21, 2008, 10:35:02 posle podne »
Suplementi cinka spašavaju život siromašnoj djeci

Američki znanstvenici sugeriraju da svakodnevni unos suplemenata cinka može smanjiti smrtnost djece u dobi od prve do četvrte godine, ali ne i mlađe od 12 mjeseci, u zemljama u razvoju.

Uz željezo, cink je jedan od najznačajnijih elemenata u tragovima u organizmu. Sudjeluje u brojnim fiziološkim reakcijama, a smatra se da ima i važnu ulogu u pravilnom djelovanju obrambenog sustava.

Studija je uključila preko 42500 djece u Zanzibaru. Polovica djece svakodnevno je dobivala suplemente cinka (5 mg za novorođenčad i 10 mg za djecu stariju od 12 mjeseci), dok je druga polovica dobivala placebo.

Rezultati studije pokazali su da su djeca, koja su uzimala suplemente cinka, imala 7% manju stopu smrtnosti od djece koja su dobivala placebo. Dodatno, djeca starosti od 12 do 18 mjeseci koja su uzimala suplemente cinka imali su 18% manju rizik od smrti.

Ova studija potvrđuje da dobrobiti suplementacije cinkom uključuju smanjenje stope smrtnosti, ali i smanjenje pojave upale pluća, proljeva i malarije što su potvrdila prethodna istraživanja, tvrdi autor studije.
Izvor: Pliva zdravlje

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Cink
« Odgovor #2 poslato: April 21, 2008, 10:36:10 posle podne »
Cink je važan za rad neurona

Cink igra važnu ulogu u prijenosu signala između živčanih stanica u mozgu i leđnoj moždini, navodi se u novoj europskoj studiji objavljenoj u časopisu Neuron.

Znanstvenici su uzgojili miševe s mutacijom koja mijenja receptor za cink u neuronima miševa. Proučavanjem takvih miševa otkriveno je da imaju tremor, pojačane prijenose vizualnih signala te su bili spori u vraćanju tijela u normalni položaj kada su bili okrenuti na leđa, za razliku od miševa kojima se nije utjecalo na spomenute receptore. Mutirani miševi su također bili preosjetljivi i na iznenadnu buku.

Daljnje proučavanje otkrilo je da su miševi imali značajne abnormalnosti povezane s cinkom kod prijenosa signala na sinapsama između neurona.

Preko 50 godina znanstvenici se trude dokazati kako cink igra ulogu u neuronskom signaliziranju. Studija koja je objavljena u časopisu Neuron svakako potvrđuje važnost cinka u tim procesima.
Izvor: Pliva zdravlje

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Cink
« Odgovor #3 poslato: April 21, 2008, 10:37:55 posle podne »
Suplementi cinka reduciraju pneumoniju, dijareju i mortalitet kod djece

Suplementi cinka reduciraju incidenciju pneumonije i dijareje te smanjuju mortalitet u male djece, izvodi se iz rezultata nasumične studije objavljene u Lancetu. Ipak, ta je populacija najvjerojatnije i na početku istraživanja bilježila deficit cinka.

70 mg cinka tjedno, reducira pneumoniju i mortalitet u male djece, no suradljivost bolesnika kod tjednog uzimanja mogla bi biti problematična van znanstvenog programa.

Cink bi mogao biti progresivno protektivan protiv invazivnih i ozbiljnih oboljenja, vodeći prema 85% - noj redukciji ukupnog mortaliteta, primarno zbog pneumonija.

Tijekom 12 mjeseci, 1665 gradske, siromašne djece u dobi od 60 dana do 12 mjeseci primalo je 70 mg cinka ili placebo, jednom tjedno, peroralno. Istraživači su tjedno evaluirali djecu na pneumoniju i dijareju te na sekundarne ishode njihovih infekcija respiratornog trakta te rast, serumsku razinu bakra i razine hemoglobina.

Zbog tuberkuloze je 34 djece isključeno iz procesa, 809 preostale djece dobivalo je cink, a 812 placebo. Nakon randomizacije, 103 djece iz cink-grupe i 44 iz placebo grupe povuklo se iz studije.

U usporedbi s kontrolnom grupom, cink-grupa imala je značajno nižu incidenciju pneumonije (199 vs 286; relativni rizik [RR], 0.83; 95% interval pouzdanosti [CI], 0.73 - 0.95), i blago nižu incidenciju dijereje (1,881 slučajeva vs 2,407; RR, 0.94; 95% CI, 0.88 - 0.99). Dvoje djece u cink-grupi i 14 u placebo grupi je preminulo (P = .013). Smrti povezane s pneumonijom zabilježene su kod 10 djece u placebo grupi i kod niti jednog djeteta u cink-grupi (P = .013).

Nakon 10 mjeseci, cink-grupa dobila je na visini, no ne i na masi, u usporedbi s placebo-grupom, a nije zabilježena promjena u razinama serumskog bakra i koncentracijama hemoglobina.

70 mg cinka tjedno, reducira pneumoniju i mortalitet u male djece, no suradljivost bolesnika kod tjednog uzimanja mogla bi biti problematična van znanstvenog programa. Ograničenost studije je u tome što je više djece u cink-grupi nego u kontrolnoj grupi izašlo iz istraživanja.
Slijedeća istraživanja trebala bi se pozabaviti optimalnom dozom i dužinom protektivnog perioda uzimanja suplemenata cinka.
Izvor: Pliva zdravlje

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.