Autor Tema: Peripatolog – profesorka orijentacije i samostalnog kretanja.  (Pročitano 5818 puta)

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Peripatolog – profesorka orijentacije i samostalnog kretanja.
« poslato: Novembar 10, 2008, 11:19:26 posle podne »

Pomaže slepoj deci

Beograd -- Svetlana Vučković je jedini stručnjak u Srbiji koji se puno radno vreme bavi peripatologijom, odnosno pomaže slepoj deci, piše “Politika“.

Ona decu prvo nauči da osluškuju "govor okoline”, potom da "probude” preostala čula, a onda i da adekvatno koriste beli štap. Svetlana Vučković radi u zemunskoj školi za đake oštećenog vida "Veljko Ramadanović” kao peripatolog – profesorka orijentacije i samostalnog kretanja.

"Za slepe je posebno važno da im neko pokaže prostor kada se zaposle. Peripatolog bi u svakoj nepoznatoj situaciji trebalo da izađe na trasu da im objasni orijentire, za koje je poželjno da su stalno prisutni u prostoru", kaže Svetlana.

Ona kaže da joj je životna želja da i u Srbiji zaživi kretanje sa psom vodičem, jer ipak je, kako kaže, drugačije kada je ispred vas neko ko vidi, a ne samo štap.

Svetlana kaže da niko u Srbiji za sada ne koristi ni "peri-gajd”, napravu sa senzorima koja registruje prepreku u nivou tela uz pomoć laserskih zraka i ultrazvuka i upozorava na nju pištanjem i vibracijama.

Iako su programi individualni, svako se dete u proseku obučava oko tri godine.

Izvor: Politika

Hendi-društvo

Peripatolog – profesorka orijentacije i samostalnog kretanja.
« poslato: Novembar 10, 2008, 11:19:26 posle podne »

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Peripatolog – profesorka orijentacije i samostalnog kretanja.
« Odgovor #1 poslato: Januar 18, 2009, 01:47:49 posle podne »
Za slepe u Srbiji još nisu obezbeđeni peripatolozi
Autor: Tanjug | 18.01.2009.

Za više od 12.000 slepih i slabovidih osoba u Srbiji još nisu obezbeđeni peripatolozi - instruktori za samostalno kretanje uz pomoć štapa i pasa vodiča.

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić je izjavio Tanjugu da razvijene zemlje imaju stručnjake koji se bave samostalnim kretanjem i mobilnošću slepih i slabovidih, kao i da Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom u tom ministarstvu pokušava da reši problem nedostatka takvih kadrova u Srbiji.
 
Pešić je rekao da će Ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji s Fakultetom za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, nevladinim sektorom i Ministarstvom prosvete, pronaći način za edukaciju kako bismo dobili peripatologe. Strani stručnjaci bi u Srbiji trebalo da obuče instruktore, koji bi dobili licence za rad i obučavanje novih instruktora.
Pomoćnik ministra je rekao da Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom pomaže aktivnosti organizacija i udruženja slepih i slabovidih, a pre svega Savez slepih i slabovidih Srbije i udruženje "Beli štap".
Predstavnici udruženja "Beli štap" smatraju, međutim, da država treba aktivnije da se uključi u rešavanje tog problema. Oni tvrde da je potrebno slepe osobe prvo naučiti da se samostalno kreću, a tek onda im dodeliti dresirane pse vodiče, kao i da je u interesu države da se slepi što više osamostaljuju i zapošljavaju.
Iz "Belog štapa" navode da povećanje broja govornih i zvučnih semafora na ulicama može da pomogne, ali da to neće rešiti jedan od najvćih problema slepih – nemogućnost samostalnog kretanja, koje ne može da se nauči od članova porodice ili prijatelja.
Zbog nedostatka tih stručnjaka od ukupnog broja slepih, 86 odsto njih se kreće uz pomoć pratilaca, a samo 14 odsto samostalno.
Slepima je naročito važno da im neko pokaže određeni prostor tako da bi peripatolog u svakoj nepoznatoj situaciji trebalo da im objasni orijentire, čije je prisustvo u prostoru stalno potrebno.
U Srbiji se još uvek ne koristi ni "peri-gajd" - naprava sa senzorima koja registruje prepreke u nivou tela uz pomoć laserskih zraka i ultrazvuka i koja upozorava na nju pištanjem i vibriranjem.

Istraživanje Centra za razvoj inkluzivnog društva je pokazalo da je oko 79 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji nezaposleno, a da su glavni razlozi predrasude i nespremnost poslodavaca da za njih adaptiraju radna mesta.
Svetska statistika navela je da oko 10 odsto ukupne populacije čine osobe sa invaliditetom. Procenjuje se da je u Srbiji oko milion osoba sa invaliditetom.
Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, oko 70 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je siromašno, samo 13 odsto je zaposleno, a polovina živi od različitih socijalnih davanja.


Izvor : Blic

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.