Autor Tema: Metode fizikalne terapije  (Pročitano 19917 puta)

Van mreže Asja

  • Multiple Serendipity
  • Član
  • **
  • Poruke: 2913
Metode fizikalne terapije
« poslato: Novembar 08, 2008, 09:41:29 posle podne »
Metode fizikalne terapije koje se koriste u procesu rehabilitacije

    * Elektroterapija
    * Neuromišićna elektrostimulacija
    * Terapija ultrazvukom
    * Magnetoterapija/novo/
    * Terapija laserom (mls sustav- novo)
    * Parafango
    * Krioterapija
    * Hidroterapija
    * Manualna masaža
    * Individualna i grupna kineziterapija
    * Limfna drenaža
    * Metode manipulacija i mobilizacije
    * Metode relaksacije

ELEKTROTERAPIJA

je  metoda fizikalne terapije gdje se  koristi  niskofrekventna , srednjefrekventna i visokofrekntna  struja  u terapijske svrhe. Iako se ove metode najdulje koriste u fizikalnoj terapiji  njihova primjena je uvijek strogo individualna  prema terapijskom planu fizijatra zbog mnogih neželjenih posljedica.

    * Galvanizacija
    * Jontoforeza
    * Dijadinamične struje
    * Faradske struje
    * Traebertove struje
    * Kotzove struje
    * Interferentne struje
    * Tens
    * Kombinacija/Traeberove-interferentne/ novo/
    * Kombinacija /dijadinamičnih –interferentnih/novo/

NUEROMIŠIĆNA  ELEKTROSTIMULACIJA

Elektrostimulacija neuromišićnih struktura je metoda kojom određenom vrstom struja  izazivamo mišićnu kontrakciju.Kada stimuliramo više grupa mišića koji sudjeluje u jednom kompleksnom pokretu tada govorimo o funkcijskoj neuromišićnoj stimulaciji. Elektrostimulacija   se primjenjuje  za  slijedeća oštećenja:

    * Stimulacija mišića kod oduzetosti perifernih nerava
    * Stimulacija kod oduzetosti nakon  cerebrovaskularnog inzulta
    * Stimulacija  mišića  kod  kongenitalnih, neuromišćnih i idiopatskih skolioza u djece i adolescenata.
    * Stimulacija atrofirane ( oslabljene) muskulature nakon trauma i operacija
    * Toniziranje mišićnih grupa( stomak, bedra, nadlaktica…)

Raspolažemo s više vrsta aparata :s točkastim elektrodama za stimulaciju muskulature lica kod pareza  n. facialisa, dvokanalni aparti za stimulaciju pojedinačnih mišića i višekanalne aparate s remote control  sustavom  za  funkcijsku stimulaciju  više  grupa mišića na jednom ekstremitetu.

TERAPIJA  ULTRAZVUKOM

sastoji se u  primjeni ultrazvučne energije  u svrhu liječenja.Najprikladnija se pokazala frekvencija  od 800-1.000kHz. Koriste se njegovi termički i netermički učinci što zavisi od  načina primjene: kontinuirani ili impulsni terapijski ultrazvuk. Kao kontaktno sredstvo se može koristiti gel, lijek u obliku gela (sonoforeza) ili voda (subaqualni). Klinička primjena ultrazvuka terapijskog intenziteta se koristi kod: ukočenja zglobova zbog  ožiljkastog tkiva, smanjenja boli i spazma mišića, upala tetiva i burzi, odlaganja kacija u tkivima i  cijeljenja rana.

ELEKTROMAGNETOTERAPIJA

Je korištenje  niskofrekventnog i impulsnog magnetnog polja dobijenog  pomoću struje. Samo takva primjena magnetnog polja ima teapijski učinak. Intenzitet, oblik impulsa i frekvencija se biraju u ovisnosti od dijagnoze bolesti . U našoj ordinaciji  koristimo dva uređaja.

    * Portabilni snage  do 20 mT ( mili Tesla )
    * Veliki stacionarni  s automaskim  podešavanjem i  125 programa snage do 20mT.

Biološki učinci magnetnog polja  pobuđuju sve stanice  tijela uključujući središnji  i centralni živčani sustav djelujući biostimulativno, analgetiski i antiinfalamatorno. Posebno je značajna uloga u stimulaciji   kolagena u oštećenim mekim tkivima i stimulaciji osteogeneze kod  prijeloma ili kod osteoporoze.Elektromagnetoterapija  ima široku primjenu u  fizikalnoj medicini a prednos je što ima malo  kontraindikacija. Primjenjuje se kod bolesti:

    * Osteoporoza,degenerativne bolesti zglobova i kralježnice  i upalne reumatske bolesti;
    * traume koštano mišićnog sustava,  prijelomi i loše srastanje prijeloma,Sudekova atrfija;
    * postoperativna rehabilitacija: operacija diskusa , zahvati na mišićima i tetivama, prihvatanje kožnih transplantata.

Bolesti središnjeg i perifernog živčanog sustava:neuralgije, spastične i mlohave pareze, glavobolje, esktrapiramidni poremećaji (Parkinsonova bolest). Bolesti srca i krvotoka:kardiopatija, povišen krvni tlak, poremećaji arterijske i venske cirukulacije, dekubitusi, limfni edem, Burgerova bolest. Bolesti dišnih putova: sinusitis , otitis, bronhitis, bronhijalna astma. Ginekološke i urološke bolesti :akutne i kronične upale. Poremećaji izmjene tvari:starački dijabetes s polineuropatijom,urični artritis, hiperlipemija. Psihosomatski poremećaji:gastritis,ulkus želuca i duodenuma, iritabilni kolon, ulcerozni kolitis, smetnje spavanja. Tegobe starije životne dobi: slabost kod kroničnih bolesti,klimakterične tegobe ,hipertrofija prostate.

TERAPIJA LASEROM

Riječ LASER  dolazi od  skraćenice ( Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation-pojačanje svjetlosti  pomoću stimulirane emisije zračenja). Laser  danas ima široku primjenu u medicini. Tehnološkim inovacijama nastojale su se otkloniti svi nedostaci prethodnih tipova lasera koji su se koristili u fizikalnoj medicini.
MLS  je najnoviji  sustav terapije laserom koji sadrži multi diodni aplikator  koji  emitira  lasersko zračenje  različitih valnih duljina  kontinuiranog i impulsnog tijeka. Stoga u  isto vrijeme djelujemo antiedematozno i antiinflamatorno s dubljim efektom djelovanja i trajnijim terapijskim efektom.
Dobijena energija zračenja potiče kaskadu  terapijskih efekata u području aplikacije  ubrzavajući  prosece  zaraštavanja  i liječenje različitih patoloških stanja. Opremljen  je s dva izvora koji se mogu primijeniti neovisno u istog bolesnika:ručnim aplikatorom-direktno na kožu i  tuš aplikatorom -pomoću snopa laserskih zraka na manjoj udaljenosti od kože.
Najčešće  se primjenjuje kod:

    * Ozljeda mekih tkiva ( traumatske i upalne): istgnuća i rupture tetiva , mišića i ligamenta, hematom, upale tetiva  i sluznih vreća( bolno rame,teniski i golferski lakat…)
    * Cijeljenje rana- liječenje trofičkih, varikoznih, dijabetičnih i dekubitalnih ulkusa, cijeljenje opeklina i poslijeoperativnih rana.
    * Oslobađanje od boli: akutne boli ( tenzione, migrenozne i neuralgične glavobolje, lumboishialgija i brahialgija, postherpetična  neuralgija); kronične boli( bol u vratu i križima , bol u zglobovima  tetivama i mišićima)
    * Upale zglobova različitog uzroka.

PARAFANGO
predstavlja mješavinu blata vulkanskog porijekla i parafina otopljnog u posebnim kazanima. Primjenjujemo ga za lokalnu aplikaciju. Učinak toplotne terapije u subkroničnim i kroničnim stanjima(upalnim i traumatskim)   se koristi   iz slijedećih razloga:

    * kao pripremna terapija za vježbe ( aktivne i pasivne) i savladavanja kontraktura
    * prije mobilizacijskih tehnika
    * prije masaža
    * kod lokalnog spazma mišića prije primjene ultrazuvuka
    * u kombinaciji s elektroterapijom  jer  smanjuje otpor kože i poboljšava djelovanje struja.

KRIOMASAŽA 
je vrsta površinskog hlađenja  masažom ledom.Koristimo je u akutnim fazama  bolesti lokomotornog sustava za smanjenje  boli, krvarenja i otekline i kao uvodna terapija za smanjenje bolnosti  prije i nakon vježbi.Koristimo je za smanjenje spasticiteta mišića  prije vježbi.

HIDROTERAPIJA
Liječenje vodom je vrlo stara metoda liječenja. U hidroterapijskim procedurama koristimo pozitvan učinak djelovanja vode na tijelo koje je u nju uronjeno, uz pozitivan učinak zagrijane vode od 36 do 37 stupnjeva.Ovaj oblik terapije provodi se u kadama s toplom vodom. U našoj ordinaciji koristimo  kadu s više mogućnosti.

1. PODVODNA TUŠ MASAŽA
koja koristi usmjereni mlaz vode pritiska između 2-4kg/cm2 ili multijet kada s pritiskom vode iz više mlaznica.Izuzetno je učinkovita kod masaža velikih grupa mišića i djeluje na dublja tkiva uz pozitivni učinak tople vode.

2. BISERNA KUPKA
predstavljaju kupke s toplom vodom ( 36 do 37 stupnjeva) u kojoj se upuhavaju mjehurići zraka pod  tlakom  od 1-2 bara.   Mjehurići zraka draže receptore u koži  i djeluju  kao mikromasaža i imaju izraženo sedativno i relaksirajuće djelovanje. Prijmjenjuje se kod spastične  muskulature nakon cerebrovaskularnog inzulta kod psihičke napetosti  i kao uvodna terpija prije vježbi za savladavanje kontraktura.

3.GALVANSKA KUPKA
omogućuje primjenu konstatne ili isprekidane  istosmjerne struje na čitavo tijelo, osim glave , koje je uronjeno u vodu. Na kadi su pričvršćene elektrode , sa svake strane po tri elektrode i dvije za noge. Struja teče kroz vodu od jedne do druge elektrode . Kroz tijelo ulazi 1/3  strujnog toka . Jačina struje je 300-1500 mA. Glvanska struja  ima vazodilatatorni,  antiinflamatorni, anagetički  učinak, povećava podražljivost i vidljivost  u motoričkom živcu  i mišiću . Primjenjuje se kod  pareza i paraliza  perifernih živaca , reumatskih bolesti , poremećene cirkulacije, dijabetične  polineuropatije  i posttraumatskih edema. Galvanska kupka se može kombinirati s podvodnom ili s bisernom kupkom kao Stangerijeva kupka.

MANUALNA MASAŽA

je vrsta mehanoterapije koja se izvodi rukama  i djeluje na kožu i njene receptore, mišćni i živčani sustav te  cirkulaciju krvi i limfe.Djeluje mehanički i refleksno. U našoj ordinaciji se posebna pažnja posvećuje primjeni  specijalnih metoda manualne masaža za različita patološka stanja.

    * Medicinska masaža djelova tijela  ili cijelog tijela.
    * TUI-NA masaža s akupresurom akupunkturnih točaka.
    * Masaža  zglobova i okolozglobnih struktura.
    * Sportska masaža
    * Refleksoterapija- stopala i šaka
    * Manualna limfna drenaža
    * Vibromasaža- aparatom
    * Anticelulitna masaža

Kako vam sportska masaža može pomoći?
Poznata je znanstvena činjenica  da tehnike sportske masaže , kada se primjenjuju redovito , kao dio programa treninga , poboljšavaju  brže cijeljenje ozljeda mišića i ligamenata kod redovitih  treninga i sportskih aktivnosti, povećavaju opseg kretnji i snagu ozlijeđenih mišića.
Poslije svakog napornog treninga i  takmičenja  osjeća se krutost i  zamor u mišićima kao posljedica biokemijskih procesa u mišićima (nakupljanje štetnih tvari) i sitnih ozljeda mišićnih i ligamentarnih struktura. Sportskim ozljedama su ugroženi i  osobe koje se  2-3 puta tjedno rekreacijski bave  nekim od sportova. Pravilnom sportskom masažom  cijelog tijela  postižemo slijedeće učinke:

    * Otkrivamo osjetljiva i oštećena područja  i pospješujemo njhovo  cijeljenje Sprječavamo nasatanak ožiljaka
    * Pojačavamo cirkulaciju i provodimo površnu i duboku limfnu drenažu
    * Ublažavamo bol , napetosti mišića i zamor
    * Vraćamo mišićima gipkost i elastičnost
    * Ubrzavamo oporavak nakon vježbanja
    * Pojačavamo svijest o tijelu
    * Djelujemo relaksirajuće  na psihu i tijelo.

MOBILIZACIJSKE TEHNIKE , MANIPULACIJE,  ISTEZANJA
Tehnike manuealne medicine   su veoma raširene u svijetu   s trendom  specifičnih metoda  koje , osim ciljane mobilizacije i manipulacije pojedinih blokiranih segmenata , nastoje intervenirati i na mekim tkivima  pomoću tehnika istezanja i vježbama. Prije samih tehnika manipulacije primjenjuju se tehnike opuštanja mišuća  manualnom masažom i limfnom drenažom ili hidroterapijom. Veoma često se kombinira i s ostalim terapijskim procedurama koje djeluju antiinflamatorno i analgetski (laser, ultrazvuk, elektroterapija) ili se taj učinak  postiže blokadama neuromuskularnih struktura  lokalnom primjenom anestetika i /ili  kortikosteorida.
Taj pristup je  doveo do  poboljšanja učinkovitosti i  duljine trajanja pozitivnog terapijskog efekta za razliku od klasičnih kiropraktičarskih manipulacija.
Od terapijskih metoda koristimo:

    * Klasične metode mobilizacije i manipulacije
    * Mulliganove tehnike  mobilizacije i istezanja
    * CIRIYAX metode ( blokade, masaža i mobilizacija s istezanjem)
    * Taping  tehnike

METODE RELAKSACIJE
/parcijalna, brza, opća/
Brz način življenja , svakodnevni stresovi  i konfliktne  situacije pogoduju razvoju anksioznosti i drugih ozbiljnijih poremećaja ponašanja što može  utjecati i na organske poremećaje , poput povišenog krvnog tlaka, povišenog šećera i  masnoća u krvi, gastritisa, poremećaja sna.
Metode relaksacije Vam omogućuju da se u veoma kratkom vremenskom periodu  opustite i dovedete tijelo u stanje  opuštenosti i ravnoteže. Učenje relaksacije  i metoda opuštanja  su tehnike  koje se provode kroz autogeni trening  i radi se individualno sa svakim bolesnikom. Program se provodi 5-10 puta.

http://www.urban-rehabilitacija.com/index.php?id=45

 
 

Hendi-društvo

Metode fizikalne terapije
« poslato: Novembar 08, 2008, 09:41:29 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.