Dg > Vežbe

Neurorehabilitacija

<< < (2/3) > >>

Peca_Le:
    Pre dva tri meseca sam, na preporuku fizijatra, otisao  kod fizioterapeuta na vezbe (sa uputom, naravno). U leskovackoj bolnici postoji sala za vezbanje pri fizijatriji, ali ona nije u bogznakakvom stanju. Naime, ne postoje neke savremenije sprave za vezbanje, a pogotovu za nas MS bolesnike. Takodje, mislim da osoblje (terapeuti) nije dovoljno obuceno za rad sa MS pacijentima. Vise se paznje poklanja pacijentima sa prelomima i uganucima.
    Zato sam ja sam svoj majstor - vezbe radim kod kuce samostalno i u bazenu kad odem (sad je sezona, pa je velika guzva, a ja izbegavam guzvu, pa sam malo proredio odlaske :)).
    Inace, ulaz na bazene je besplatan za invalide, samo je pristup njima veoma los ( samo pokretni mogu da dodju do njih jer ne postoji rampa za inv. kolica).

Asja:
ne znam, nesto razmisljam: kada nam je pogorsanje onda se zna kortizoni i to je terapija
ali posto smo mi hronicni bolesnici (bilo da smo ms ili ccsvi ili oboje) onda nam je potrebna i fizioterapija, da li je u tom slucaju drzava obavezna da i to obezbedi pa koliko god da je broj fizio terapija ( npr. 10x mesecno ili vec kako)
u CG je to 21 dan u Igalu jednom godisnje, ali sta sa dalje?
sta ako neko ne moze da ode u rehabilitacioni centar, da li je u tom slucaju obavezan fizijatar da dolazi kuci?  bas me zanima kako je to sredjeno u regionu i da li je uopste

Peca_Le:
   Mislim da je fizikalna terapija u Srbiji u sistemu osiguranja. Takodje, svi MS bolesnici u Srbiji imaju pravo jednom godisnje na rehabilitaciju u nekoj od banja (u LE se preko zavoda dobija banja Selters). Individualno je da li ce se rehabilitacija nastaviti posle zavrsetka banjskog lecenja, mislim da uslovi (sto se tice osiguranja) postoje, jedino je organizacija, po mom misljenju, problem.

Asja:
znaci mesec dana rehabilitacije jednom godisnje, a kasnije se bolesnici sami snalaze ili angazuju privatno fizioterapeuta ili sami rade vezbe

sta u tom slucaju ms udruzenja mogu da urade? mozda kroz projekte angazuju fizioterapeuta ili svoje prostrorije osposobe za vezbanje: sprave,prostor....

sama:
Kod nas u MKD isto preko fond za zdravstvo moze da se ide na bansko lecenje jednom godisnje,i to samao sa preporukom neurologa,za pratioca se placa privatno.Postupaak je takav sto bolesnik mora da bude u bolnica ,na neurologija,pa neurolog da da prporuku za banja,pa onda komisija pri fond za zdravstvo da odobri.Odobruje se 21 dan.
To je sve sto nam pruza drzava,za drugo po sistemu<snadji se>

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju