Autor Tema: (SPAS) - Služba personalnih asistenata  (Pročitano 27426 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: (SPAS) - Služba personalnih asistenata
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 04, 2008, 10:53:27 pre podne »
imamo kompjuter i nista mi ne treba, kaze  Veljko....
da, ta deca nemaju detinjstvo

Hendi-društvo

« Odgovor #15 poslato: Oktobar 04, 2008, 10:53:27 pre podne »

Van mreže raca

• Moderator
  • Pol: Žena
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 04, 2008, 11:10:38 pre podne »
Pa, dobro imati kompjuter je pozitivna stvar zamisli da pored te teske situacije nemaju ni kompjuter.
A sto se tice prestanka finansiranja projekta personalnog asistenta i to sto je sav teret nege teskog invalida pao na maloletnu decu to je stvarno samo za postaviti pitanje da li ovde mozemo govoriti o bilo kakvoj socijalnoj politici.

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 04, 2008, 11:14:01 pre podne »
izdvojila sam recenicu o kompjuteru jer mi govori o decijem nacinu odbrane od surove realnosti

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 04, 2008, 02:02:29 posle podne »
Po običaju, puna su nam usta demokratije, evropskih vrednosti i ljudskih prava ali u praksi, ostajemo samo mali, prljavi balkanci, koji gledaju kako nešto da ućare za svoj groš. Naravno, čast izuzecima.
Oduzimanje dece, opravdavam samo kada deca trpe nasilje i ni u jednom drugom slučaju.
Cigareta je višak u ovoj priči i pri tome ne mislim na novinarski članak. ;)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 04, 2008, 10:26:25 posle podne »
Ovakve price imate i na ZApadu za kog smatramo da je vrlo čist. U New Pathways ima priča o ženi oboleloj od MS koju je muž napustio a o njoj su brinula deca od 10 i 14 god. , nije imala para da plati asistenta...
Oni su takodje puni price o demokratiji, cak sta vise nama serviraju tu pricu...

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #20 poslato: Oktobar 08, 2008, 08:26:49 posle podne »

PALMA IZ BUDŽETA SRBIJE DOBIO 250.000 EVRA ZA EGZOTIČNU ŽIVOTINJU U JAGODINI

Žirafa sastavila vladu
Veliki evropejac imaće u zoo-vrtu ono što nemaju ni neki gradovi Evrope jer im je to zadovoljstvo preskupo

BEOGRAD - Vlada Srbije dala je bezmalo 250.000 evra da bi kupila i prevezla žirafu za zoološki vrt Dragana Markovića Palme u Jagodini!

To je, kako se nezvanično spekuliše, bio jedan od Palminih uslova za formiranje Vlade Srbije, koje ne bi bilo da nije bilo i lidera Jedinstvene Srbije, koji je za to izborio garancije koalicionih partnera.

Žirafa i nije toliko skupa, ali njen transport, kao i smeštaj može da košta i do 300.000 evra. Oko 25 miliona dinara Vlada Srbije je odobrila za nabavku životinja za jagodinski zoološki vrt, a sve pod kapom sredstava za razvoj infrastrukture u turizmu za 2008.

Palma je negirao da je vlada izdvojila nešto manje od 250.000 evra za kupovinu žirafe i prevoz do Jagodine.

- Podsećam da je Jagodina turistički grad i da Jagodina ima pravo na razvoj turizma iz budžeta Vlade Srbije kao što ima Kopaonik, Vrnjačka Banja, Sokobanja, prema tome nema veze da je kupovina žirafe bila moj uslov sa formiranje vlade - izjavio je Palma Radiju Beta RFI.

Pre 30 godina, istakao je Palma, Jagodina nije imala ništa da ponudi, a sada je ponuda raznolika, a ove godine je, u pojedinim danima, bilo i po 10.000 posetilaca akvaparka i muzeja voštanih figura, pa su dobili „nevelika sredstva“.

- Čista laž i izmišljotina je da je dogovor o koaliciji došao zbog jedne žirafe. Ja sam pragmatičan. Kao privrednik rekao sam još mesec dana pre raspisivanja izbora da se patriotizam ne sipa u traktor i u koaliciju sa DS-om sam ušao jer su oni za ulazak u EU, a ne zbog žirafe - rekao je Palma.

A direktor zoološkog vrta u Beogradu Vuk Bojović kazao je da su se iz Vlade Srbije raspitivali o ceni žirafe i smatra da zoološkom vrtu u Jagodini treba pomoći u nabavci žirafe.

- Nisam upoznat da se žirafa nabavlja, ali sam konsultovan koliko ona košta. Rečeno mi je da je neko iz vlade bio zoo-vrt u Jagodini i video je da je sjajan, i onda su se kod mene raspitivali o ceni žirafe - rekao je Bojović istom mediju i dodao da je priča o tome da je žirafa bila uslov za vladu su „ortodoksna budalaština i srpski trač“.

On tvrdi i da cena žirafe ne može precizno da se odredi.

- Žirafa ima više vrsta. Cena zavisi od toga da li se nudi ili traži, da li je ženka ili mužjak. Ženka je mnogo skuplja, a na cenu bitno utiče i transport... U svakom slučaju, to je prilično skupa životinja - rekao je Bojović i dodao da bi zoološkom vrtu u Jagodini trebalo pomoći, jer „imati žirafu je retkost, nemaju je ni neki veliki gradovi u Evropi“.

OD DINKIĆA 19 MILIONA

Vlada Srbije izdvojila je 18. septembra više od 19 miliona dinara za nabavku životinja, njihov transport i izgradnju smeštajnog prostora u zoo-vrtu u Jagodini, saopštilo je juče Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, na čijem čelu je Mlađan Dinkić. Sredstva su odobrena posle molbe opštine Jagodina, a tačan iznos je 19.239.644 dinara.

Izvor: Glas javnosti

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #21 poslato: Oktobar 08, 2008, 09:16:23 posle podne »

Koliko je samo personalnih asistenata u Jagodini moglo biti placeno od tog novca i koliko bi jos novca preostalo za druga socijalna davanja? A zirafu ako je tako sposoban neka nabavi od novca koji naplacuje od tih silnih posetilaca njegovih objekata.

Edit Sklerozica: no no  ;D Pare je dala vlada. ;)

Van mreže raca

• Moderator
« Odgovor #22 poslato: Oktobar 08, 2008, 09:49:13 posle podne »
Citat
Pare je dala vlada.  ;)
Pa u tome i jeste stvar sto je pare dala vlada.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #23 poslato: Oktobar 22, 2008, 11:09:04 pre podne »
Zoranovi veliki klinci sad imaju i teta Smilju
Posle napisa o Zoranu Antonijeviću iz sela Međureča kod Jagodine, o kome, pošto je oboleo od multipleks skleroze brinu njegovo troje maloletne dece, novosadska „Viktorija grupa” je obezbedila konkretnu pomoć koja im je život učinila mnogo lakšim .

Jagodina – Zoran Antonijević (42) iz sela Međureča nadomak Jagodine, otkako je oboleo od multipleks skleroze, potpuno je zavisan od pomoći svoja dva maloletna sina i ćerke. O njegovoj hudoj sudbini naš list je već pisao, a povod za ponovnu posetu domu porodici Antonijević bio je jedan nedavni telefonski poziv koji im je preokrenuo život nabolje. Naime, iz Novog Sada se javila Natalija Kurjak, menadžer „Viktorija grupe”, koja je, potresena čitavom pričom, odlučila da Zoranu obezbedi personalnog asistenta.

– U prvom trenutku, bilo mi je neshvatljivo da je neko ko je od nas udaljen više od 200 kilometara spreman da pomogne nekom Zoranu iz Međureča. A Natalija je dan posle poziva došla da nas upozna, a onda je usledila više nego konkretna pomoć: „Viktorija grupa” će mesečno uplaćivati 15.000 dinara, koliko je potrebno da se plati personalnom asistentu, a dobili smo i 30.000 dinara da kupimo drva za ogrev. Natalija je takođe obećala da će deca za školovanje mesečno dobijati po 5.000 dinara, a novac će dobijati i tokom studija, ukoliko se odluče da idu na fakultet – ushićeno nam govori Zoran.

Zoran je odmah u lokalnom listu objavio oglas kojim traži personalnog asistenta, i od desetak prijavljenih izabrao Smilju Pavlović (41) iz Jagodine, koja ima trogodišnje iskustvo u čuvanju nepokretnih osoba.

– Drago mi je da sam sa Antonijevićima, Zoran je dobar čovek, a njegova deca su predivna, pomažu mi u svemu – kaže Smilja za naš list, objašnjavajući da u njihovom domu provodi sedam sati dnevno, osim nedeljom.

I Zoranovi veliki klinci – Veljko (11), Miloš (12) i Milica (16), koji od 2002, od kada je Zoran nepokretan, brinu bolesnom ocu (majka je u to vreme napustila porodicu) konačno mogu s nekim da podele preveliko breme briga i dužnosti koje se svalilo na njihova pleća.

– Teta Smilja je sjajna žena, a super i kuva. Sprema nam sve ono što najviše volimo da jedemo. Mi smo joj prvog dana pokazali šta sve oko Zorana treba da se radi i ona se brzo snašla. Više ne moramo da idemo ni u kupovinu, ona sada to obavlja umesto nas – kaže nam Veljko, dok njegova sestra Milica dodaje kako se raduje što sada imaju više vremena za učenje, ali i za ostale kućne poslove.

Priča o Antonijevićima mnoge nije ostavila ravnodušnim, što pokazuju brojna reagovanja na tekst i pozivi koji su usledili. Pisac Nebojša Toplički Zoranovoj deci poslao je svoju knjigu „Bjeloljin u meni“ sa željom da ih „za njihov veliki ulog u životu daruje svevideći Bog“. A profesor Beogradskog i Prištinskog univerziteta Dragić Stojadinović je, pročitavši u novinama reportažu o Antonijevićima, ovoj, kako je napisao u poruci, „plemenitoj deci“ poslao skromni novčani dar.

N. Miletić

[objavljeno: 20/10/2008]
Izvor Politika

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #24 poslato: Novembar 05, 2009, 12:15:31 posle podne »
Pomoć osobama sa invaliditetom na Vračaru
Podrška u svakom trenutku
Autor: Zorica Lazarević 05.11.2009.

U periodu od šest meseci 30 ljudi će proći specijalnu edukaciju i biti osposobljeno da pomažu osobama sa teškim oblikom telesnog invaliditeta. Za vreme trajanja projekta najugroženiji građani dobiće pomoć personalnih asistenata potpuno besplatno.
- Kao jedan od najvećih problema koji se ističe kad je reč o osobama sa invaliditetom jesu personalni asistenti, kojih je nedovoljno, a tu je i finansijski momenat, jer većina ne može to da plati. Zato smo odlučili da, ukoliko se projekat pokaže kao dobar, uspostavimo servis - agenciju za podršku i personalnu asistenciju - kaže Darko Ivić, predsednik Udruženja „Koloseum“ koje je nosilac projekta, napominjući da je pokrovitelj Ministrastvo za rad i socijalnu politiku, a da su podršku dale opštine Vračar i Palilula. U planu da se ovaj servis uspostavi na samo u Beogradu već i u celoj Srbiji.

Budući personalni asistenti će specijalnu edukaciju proći u Domu zdravlja „Vračar“, gde će tim stručnog osoblja i defektologa usavršavati ljude za rad sa osobama sa invaliditetom. Nakon teoretskog dela, asistenti će morati da prođu praksu u radu, tako što će posećivati i pomagati osobama sa invaliditetom koliko je to njima potrebno. Pilot projekat je obuhvatio osobe korisnike kolica, osobe obolele od cerebralne paralize i multiplaskleroze.

Ceo tekst : Blic

Van mreže naca

• Global Moderator
Odg: (SPAS) - Služba personalnih asistenata-Niš jedini bez asistenata
« Odgovor #25 poslato: Mart 10, 2010, 12:17:24 posle podne »
Ivan i Bojan Kocić iz Niša godinama traže personalnog asistenta
Komšije brinu o nepokretnoj braći
Milena Janković | 10. 03. 2010.

Niš - Braća Ivan (35) i Bojan (38) Kocić od ranog detinjstva boluju od spinalne mišićne atrofije, pa su gotovo ceo život proveli u kolicima bez mogućnosti da bilo šta urade bez tuđe pomoći. Pre tri godine umrla im je majka, a otac je preživeo tri moždana udara, a nakon što je slomio kuk ostao je maltene nepokretan, tako da brigu o njima vode uglavnom komšije. Već dugo godina braća Kocić vode borbu za dodeljivanje personalnog asistenta koji će se starati o njima, ali se svi odgovori nadležnih institucija završavaju na praznim obećanjima.

Braća Ivan i Bojan uvršteni su u 10 najtežih invalida u Srbiji i potrebna su im dva personalna asistenta

- Potreban nam je neko da nas odvede do toaleta, da nas presvuče ili stavi u krevet, jer ništa ne možemo sami. Takođe, otac nam je vrlo bolestan, pa sa tri bolesnika u kući mora da postoji neko ko će moći i da prenoći kod nas za ne daj Bože - priča Ivan.

Pitanje personalnih asistenata u Nišu delimično je rešeno postavljanjem na mesto asistenta vojnika koji su na odsluženju vojnog roka što, kako kažu, ne odgovora ni jednoj ni drugoj strani.
- Vojnici nisu adekvatno rešenje jer nisu obučeni za taj posao. On ne sme da nas podiže, da nas pomera, a to neko mora da radi. Takođe, to nije definitivno, oni se stalno smenjuju, a mi moramo da se prilagođavamo novim licima što nije baš lako - objašnjava Ivan.

Do septembra 2009. godine Kocići su imali jednog personalnog asistenta, Predraga Antića, kojeg je finansirala GO Medijana. Ipak, od septembra, opština je prebacila tu obavezu na grad, pa je Centar za socijalni rad zaposlio Antića na sto radnih sati mesečno. Međutim, i taj ugovor je sada raskinut, a Antić im i dalje pomaže jer im je komšija.

- I tog jednog personalnog asistenta kojeg smo imali ne možemo da nazovemo tako, jer mu Centar za socijalni rad nije isplatio ni dinara, a niko neće da radi za džabe. On se vodi samo formalno preko Centra, a zapravo radi kod nas privatno jer ga mi plaćamo od novca koji smo dobili od emisije "Plesom do snova" - kaže Ivan.

Katica Ranđelović, predsednica Centra za samostalni život invalida, kaže da su pokušali da se dogovore sa gradskim vlastima da se obezbede četiri personalna asistenta, kojima bi korisnici usluga plaćali učešće od 25 odsto, pa bi se od tog novca mogao finansirati još jedan. Međutim, ona kaže da odgovor na taj zahtev još nisu dobili.

Dušica Davidović, gradski većnik, ističe da je grad svestan potrebe personalnih asistenata i da će jedan od prioriteta Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom, koji je formiran pri kabinetu gradonačelnika, upravo biti personalni asistenti. Ona je takođe rekla da će asistent braći Kocić biti isplaćen, a da se očekuje i produženje njegovog ugovora o radu sa njima.

Niš jedini bez asistenata
U mnogim gradovima u Srbiji je još 2002. godine počeo projekat Servis podrške personalnih asistenata, koji je organizovao Centar za samostalni život invalida uz saradnju Katoličke službe pomoći i Razvojne agencije vlade Republike Irske. U svim gradovima personalni asistenti se finansiraju iz gradskog budžeta, tako da Leskovac ima četiri asistenta, Sombor devet, Jagodina pet, Beograd oko 80, ali Niš još nema nijednog.

ceo tekst : Blic

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #26 poslato: Maj 11, 2010, 11:56:25 pre podne »
Prva agencija za lične asistente osoba sa invaliditetom
Tanjug | 10. 05. 2010.

Prva servis agencija za personalne asistente, koja će zaposliti od deset do 15 ljudi obučenih za pomoć osobama sa invaliditetom, biće otvorena u avgustu u Beogradu, najavljeno je danas na tribini u opštini Vračar.

"Po završetku projekta, imaćemo obučene ljude i mogućnost da invalidi telefonom zatraže pomoć u određeno vreme. Asistenti koji će raditi taj posao prošli su šestomesečnu obuku i imaju iskustvo u oblačenju, hranjenju i drugim potrebama lica sa invaliditetom", objasnio je Ivić.
Prema njegovim rečima, to je posebno značajno za one koji žive sami ili nemaju pomoć drugih iz bilo kog razloga.

Posao asistenata zamišljen je kao pomoć u kući, pomoć pri odlasku na posao ili fakultet i pomoć pri bavljenju hobijem, rekao je Ivić i dodao će u avgustu, kada bude otvorena agencija, u početku imati pomoć lokalne samouprave, a zatim će nastojati da ovaj vid pomoći uđe u sistem i bude stalno finansiran.

"Projekat psihosocijalne podrške realizovan je na opštini Vračar, ali su i opštine Stari grad, Palilula, Savski venac i Novi Beograd, takođe, zainteresovane", izjavila je Banović.

ceo tekst : Blic

Van mreže naca

• Global Moderator
Odg: (SPAS) - Služba personalnih asistenata-Čačak
« Odgovor #27 poslato: April 19, 2011, 12:38:59 posle podne »
Osobe sa invaliditetom dobile lične asistente

ČAČAK - Sa 2,5 miliona dinara iz gradskog budžeta u Čačku je finansirano zapošljavanje osam personalnih asistenata koji će svakodnevno brinuti o jednoj osobi sa invaliditetom.

Među njima su i žene koje su posle tri decenije rada u privredi ostale bez posla. Ugovori za radno angažovanje do kraja godine već su potpisani, a iz lokalne samouprave nagoveštavaju mogućnost za zaposlenje.

Ova vrsta pomoći omogućava osobama sa invaliditetom da samostalnije žive i da se radno i društveno angažuju, a njihove porodice, bar osam sati dnevno, mogu svoj život da organizuju na druagačiji način.

ceo tekst : Glas javnosti

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.