Autor Tema: Dan borbe protiv moždanog udara 29. oktobar  (Pročitano 4172 puta)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Dan borbe protiv moždanog udara 29. oktobar
« poslato: Oktobar 29, 2008, 11:04:00 posle podne »
Dan borbe protiv moždanog udara
29. oktobar 2008
Beograd -- Danas je Svetski dan borbe protiv moždanog udara. U Srbiji svakih 20 minuta jedna osoba doživi moždani udar, a na svaki sat jedna osoba umre od moždanog udara.

Dok u razvijenim zemljama broj takvih bolesnika opada, u Srbiji zabrinjavajuće raste, a starosna granica se ubrzano spušta. Bolest, nekada "rezervisana“ za one preko 65 godina, u Srbiji ugrožava sve više mlađih od 40, pa čak i 20 godina. U Srbiji svake godine oko 2.500 mladih ljudi doživi moždani udar.

Za razliku od evropskih zemalja, u Srbiji je ta bolest i prvi uzrok smrtnosti kod žena. Stručnjaci upozoravaju da je zato nužno što pre organizovati veći broj jedinica za moždani udar.

Moždani udar može se sprečiti ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci kao što su jača glavobolja, prolazne smetnje vida, prolazna utrnulost ili slabost polovine tela i na vreme se potraži lekarska pomoć.

"Otišla sam na pijacu i osetila sam odjednom veliku nesvesticu, malaksalost kompletno. To je bilo iznenada na početku. Posle je bilo sve češće i češće”, objašnjava jedna 38-godišnja pacijentkinja iz Bora.

Do moždanog udara, ili šloga, dolazi najčešće zbog začepljanja krvnog suda ili ređe pucanja krvnog suda u mozgu. Trećina obolelih umre, a trećina ostaju teški invalidi.

Trombolitička terapija, koja se daje u sedam centara i koju je do sada primilo oko 170 bolesnika, pruža novu nadu za uspešnije lečenje, ali je uslov da se primi u prva tri sata od moždanog udara.

“Mi moždani udar u akutnoj fazi sada lečimo, i to na isti način kao što se leči infarkt srca. Cilj trombolitičke terapije je da se taj ugrušak, taj tromb, razloži jer se daje aktivator plazmogena, koji svojim efektom razlaže taj ugrušak i ponovo uspostavlja prohodnost krvnog suda”, kaže Ranko Raičević, načelnik Odeljenja za neurologiju Vojnomedicinske akademije.

Moždani udar se apsolutno može sprečiti ukoliko se otklone ili blagovremeno leče uzroci kao što su pušenje, gojaznost, šećerna bolest i, posebno, povišen krvni pritisak, objašnjava on.

“Ako krvni pritisak traje i nije regulisan, on oštećuje krvne sudove, kako velike, tako i one najmanje, na nivou kapilara. I tu dolazi do značajnih oštećenja, koja kasnije ne mogu da se poprave", kaže on.

"Dolazi do oštećenja bubrega, mozga, srca, endokrinih organa, i te štete su, ako se ne poprave na vreme, nenadoknadive”, kazao je Raičević.

U Srbiji trenutno postoje svega tri jedinice za moždani udar, od kojih su dve u Beogradu. Te jedinice rade po strogo definisanim pravilima i sa posebno obučenim osobljem.

Neophodno je da bar na svakih 500.000 stanovnika postoji jedinica za moždani udar.

Povodom Dana borbe protiv moždanog udara, gost vesti TV B92 bio je Dr Vladimir Bojović, načelnik Odeljenja za neurologiju KBC Zemun.

Izvor B92

Hendi-društvo

Dan borbe protiv moždanog udara 29. oktobar
« poslato: Oktobar 29, 2008, 11:04:00 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.