Osobe sa intelektualnim teškoćama > Osobe sa Autizmom

Indigo deca

(1/2) > >>

Sklerozica:
Ovo je pitanje za nekog roditelja, ako se pojavi ovde.

Da li je neko čuo, nešto, o indigo deci?
Da li u toj priči ima ikakvih dodirnih tačaka sa autizmom?

Slučajno sam, danas, naleteo na neki tekst, sa ovom tematikom. Tema jeste "čudna" ali ... ne mogu je ja ocenjivati.

Asja:
prvi put cujem za to, moze li malo uvoda...

Sklerozica:
Posebna deca sa posebnim razlogom postojanja (neka viša filozofija i možda nebitna u ovoj priči) ali u tekstu koji sam čitao, date su neke smernice kako živeti sa takvim detetom. Nije mi namera da zalazim u neke nekonvecionalne vode, ali me zanima mišljenje roditelja po ovom pitanju.

Za više informacija, kucaj u Google Indigo deca. Mislim da ta tema i nije za nas, ali ..... možda .....

Asja:
e Asja Asja ne gine ti gugl, ja bih nesto servirano, ali ne ide

cecam:
Pojam "Indigo dece" je vezan uz pojavu New Age pokreta. Neki njeni pripadnici veruju da su ta deca predstavnici viseg duhovnog stanja u ljudskoj evoluciji.
Sam termin "indigo" se odnosi na verovanje da u auri te dece preovladjuje indigo boja.
Verovanja o osobinama ove dece variraju od toga da ona poseduju paranormalne osobine ( citanje misli npr..) - pa do mnogo konvencionalnijih - da se od drugih ljudi razlikuju samo po povecanoj kreativnosti i empatiji.
Stav zvanicne nauke ne podrzava nijedan od ovih stavova.
Dominantan stav je da ta deca najcesce imaju psihijatrijske dijagnoze : Poremecaj paznje i sindrom hiperaktivnosti( Attention Deficit Hyperactive Disorder - ADHD), opsesivno-kompulzivni poremecaj (OCD),a takodje i autizam. Ta deca cesto imaju sklonost ka depresiji i poremecajima sna. Smatra se da uvodjenje pojma "indigo dece" smo nepotrebno odlaze postavljanje dijagnoze i odgovarajuci tretman, koji bi takvom detetu pomogao.
Ima i pojedinih strucnjaka koji smatraju da se ceo fenomen moze posmatrati i mnogo prozaicnije - kao obicna decja arogancija i sebicni individualizam ( koji roditelji, sa odredjenim New Age verovanjima - tumace kao nesto sto ta deca fakticki - NISU.)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju