Autor Tema: vesti i zanimljivosti  (Pročitano 194380 puta)

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #30 poslato: April 26, 2008, 07:46:27 posle podne »
VITAMIN D VAŽAN ZA RAZVOJ I FUNKCIONIRANJE MOZGA

Skupina znanstvenika je zaključila kako vitamin D ima važnu ulogu u razvoju mozga, ali i u njegovom funkcioniranju. Zaključak je proizašao iz činjenice da mozak sadrži mnoštvo receptora upravo za taj vitamin.

Točni su učinci vitamina D na mozak još uvijek nerazjašnjeni, ali znanstvenici ističu kako njegov deficit može imati posljedice na kognitivne funkcije mozga.

Ovaj se važan vitamin prirodno sintetizira izlaganjem kože sunčevoj svijetlosti, a kroz hranu ga pronalazimo u ribi hladnih voda, orašastom voću i jajima.
Izvor: Odisej.Biz

Hendi-društvo

Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #30 poslato: April 26, 2008, 07:46:27 posle podne »

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #31 poslato: April 26, 2008, 07:47:50 posle podne »
KINEZI ČEŠĆE OBOLIJEVAJU OD PARKINSONOVE BOLESTI

Međunarodno istraživanje što ga je provela skupina znanstvenika predvođena tajvanskim liječnicima, pokazalo je da Kinezi imaju više izgleda za obolijevanje od Parkinsonove bolesti zbog specifičnih mutacija na genima, izvijestila je tajvanska novinska agencija CNA.

Skupina liječnika iz Tajvana, Japana, Singapura i SAD-a provela je istraživanje nakon što je ustanovljeno da Kinezi imaju višu stopu oboljelih od Parkinsonove bolesti. Znanstvenici su usporedili gene 1.079 kineskih pacijenata, pripadnika najveće kineske etničke skupine iz pokrajine Han, koji pate od ove vrste bolesti, sa skupinom koju je činilo 907 zdravih osoba.
Ustvrdili su da veći dio kineskih pacijenata oboljelih od Parkinsona ima mutaciju na genu LRRK2 koji je otkriven kod kineskih predaka prije 2.500 godina.

Nadalje, istraživanje je pokazalo da tri posto Kineza iz etničke skupine Han ima ovu gensku mutaciju te da je mogućnost da obole od spomenute bolesti dvostruko veća nego kod ostatka kineske populacije.

Rezultate istraživanja znanstvenici su objavili u zadnjem broju stručnog časopisa Annals of Neurology.
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #32 poslato: April 26, 2008, 07:49:23 posle podne »
OPASNOSTI PRODAJE LIJEKOVA IZVAN LJEKARNI

Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) upozorava da kupnja lijeka izvan ljekarne može biti opasna za zdravlje ako u specijaliziranim trgovinama, koje su dobile odobrenje za prodaju bezreceptnih lijekova, nema stručne osobe tj. ljekarnika koji po zakonu mora biti zaposlen u takvim trgovinama.

Naime ovoga tjedna je počela prodaja bezreceptnih lijekova u jednoj prodavaonici iz lanca drogerie markt (dm), a uskoro bi se trebala proširiti i na ostale dm-ove prodavaonice.

Iako je prema zakonu na takav način dopuštena prodaja 60-ak oblika lijekova, predsjednik HLJK-a Mate Porotlan rekao je u srijedu novinarima da se Komora protivi tzv. deregulaciji tržišta te da ljekarne trebaju ostati jedina mjesta gdje će se, uz stručnu pomoć ljekarnika, izdavati lijekovi na recept i prodavati bezreceptni lijekovi.

Portolan također upozorava da postoje snažni lobiji koji od zdravstvenih vlasti traže proširenje mogućnosti prodaje bezreceptnih lijekova i na druga mjesta, poput benzinskih crpki i sl.

S obzirom da ljekarništvo treba ostati dijelom zdravstvenog sustava koji je izvan domašaja poduzetništva, HLJK će predložiti izmjene postojećeg zakona iz 1993. godine koje će se odnositi na reguliranje uvjeta za otvaranje ljekarni, prijedlog načina privatizacije županijskih ljekarni, te ograničavanje broja ljekarni u ljekarničkim lancima kako bi se zaustavilo njihovo širenje, jer djelatnost shvaćaju samo kao priliku za zaradu.

Bezreceptni lijekovi koji se imaju pravo prodavati u prodavaonicama koje nisu ljekarne su uglavnom lijekovi protiv bolova i za snižavanje temperature (analgetici i antipiretici) te vitamini i minerali.
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #33 poslato: April 26, 2008, 07:50:40 posle podne »
BOROVNICE ZA BOLJE PAMĆENJE

Jedna je studija, provedena na štakorima, pokazala kako borovnice i druge namirnice koje obiluju fitokemikalijama mogu usporiti gubitak pamćenja koje nastaje uslijed starenja.

Štakori su, podijeljeni u 3 skupine na mlade, stare i štakore koji su prehranom dobivali ekstrakt borovnice, nakon 12 tjedana testova pokazali iznimnu snalažljivost i sposobnost pamćenja u skupini mladih štakora.

Osim toga, stari su štakori, koji su dobivali ekstrakt borovnica, pokazali znatno bolje rezultate na istim testovima od štakora čija hrana nije dodatno obogaćena "bobicama"

Smatra se kako je za blagotvorno djelovanje borovnica zaslužan njihov visok sadržaj flavonoida, osobito antocijana te flavanola.
Izvor: Odisej.Biz


Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #34 poslato: April 26, 2008, 07:54:54 posle podne »
VITAMINI SKRAĆUJU ŽIVOT?

Istraživanja pokazuju kako dodatni unos vitamina putem dijetetskih proizvoda ne samo da ne produžuje život, već bi mogao uzrokovati i prijevremenu smrtnost.

Analiza 67 studija, pokazala je da zapravo ne postoji dovoljno uvjerljiv dokaz o učinkovitosti antioksidativnih pripravaka na smanjeni rizik od razvoja bolesti ili smanjenja smrtnosti.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kopenhagenu objasnili su kako bi uzrok ovom otkriću mogla biti činjenica da vitamin A i E mogu interferirati s fiziološkim imunološkim sustavom u organizmu te tako omogućiti razvoj pojedinih bolesti.

Prema njihovim tvrdnjama redovito uzimanje vitamina A, E i beta-karotena čak povećava smrtnost.

U istraživanju su osim spomenutih vitamina istraživani učinci vitamina C i selena za koje se također smatra da imaju antioksidativni učinak te popravljaju ljudske stanice.

Sve do sada se smatralo kako spomenuti vitamini zbog svog zaštitnog učinka imaju bitnu ulogu u prevenciju bolesti kao što su srčane bolesti i karcinomi koji nastaju oštečenjem slobodnih radikala.

Istraživanje je inače provedeno na 233.000 osoba koje su koristile dijetetske pripravke u svrhu prevencije ovih bolesti. Rezultati istraživanja pokazali su kako redovito korištenje vitamina A povisuje rizik od prijevremene smrtnosti za 16%, beta karoten za 7% te vitamin E za 4%. Vitamin C nije pokazao ovakve učinke.

U zaključku znanstvenici su objasnili kako nemaju dokaza da podrže teoriju o korištenju antioksidansa u primarnoj i sekundarnoj prevenciji bolesti.

Također su preporučili da bi ljudi trebali izbjegavati korištenje visokih doza vitamina te da bi većinu antioksidansa trebali unositi putem hrane.
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #35 poslato: April 26, 2008, 07:57:38 posle podne »
KRV ALIGATORA ZA STVARANJE NOVIH LIJEKOVA

U nadi da će otkriti nove lijekove koji bi pomogli u suzbijanju teških i često kroničnih infekcija, američki znanstvenici proučavaju imunološki sustav aligatora.

Aligatori su životinje koje se u pravilu žestoko bore za obranu svog teritorija i pritom nerijetko zadobivaju teške rane i povrede. S obzirom da ove životinje prebivaju uglavnom u moćvarama koje su prepune bakterija, zaćuđujuće je kako izranjavani aligatori gotovo nikad ne zadobiju teže infekcije rana. Naprotiv rane aligatora bez obzira na težinu povrede cijele vrlo brzo i bez ikakvih komplikacija.

Takva su opažanja navela znanstvenike na opsežna istraživanja imunološkog sustava aligatora.

Dosadašnji rezultati pokazuju da bijele krvne stanice odnosno leukociti aligatora proizvode male proteine nevjerojatno jakog antibakterijskog i antifungalnog djelovanja. Tako je u eksperimentu, krv aligatora bila izložena djelovanju 23 soja bakterija od kojih su sva 23 bila značajno oslabljena i brojem i biološkom aktivnošću. Uspoređujući to s ljudskom krvi, znanstvenici su otkrili da čovječji leukociti oslabe samo 8 od istih 23 sojeva bakterija.

Istraživaći se nadaju da će izolirati te male proteine iz aligatorove krvi i odrediti njihovu kemijsku strukturu, te, na kraju, razviti nove lijekove za liječenje ljudi, posebno za teške i zasada neizljećive bolesti kao što su AIDS.
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #36 poslato: April 26, 2008, 07:59:36 posle podne »
VITAMIN D ŠTITI KRVNE ŽILE

Vitamin D ima zaštitni učinak na zdravlje perifernih krvnih žila, objavili su američki znanstvenici.

Istraživanje koje je provdeno na uzorku od 4 839 odraslih osoba pokazalo je preventivni učinak vitamina D na razvoj bolesti perifernih arterija.

Najčešća bolest perifernih krvnih žila jest ateroskleroza pri čemu dolazi do nakupljanja masnih naslaga u stijenci krvnih žila te sužavanja lumena žile i posljedičnog smanjenja protoka.

Smanjeni protok dovodi nedovoljne dopreme kisika u stanica što uzrokuje simptome kao što su bol, grčevi u potkoljenicama te osjećaj mravinjanja i trnjenja. Ovisno o stupnju začepljenosti krvne žile varira težina kliničkih simptoma. U najtežem obliku bolesti dolazi do potpunog odumiranja tkiva i indicirana je kirurška amputacija ekstremiteta.

U istraživanju ispitanici su bili podvrgnuti testovima mjerenja koncentracije vitamina D u krvi i testovima koji su mjerili protok kroz krvne žile nogu. Rezultati mjerenja su pokazali kako su sudionici koji su imali najnižu koncentraciju vitamina D imali i najrazvijeniju bolest perifernih arterija.

Inače vitamin D je ključan vitamin koji omogučuje apsorpciju kalcija u tijelu i sudjeluje u metabolizmu kostiju, a postoje i dokazi da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su srčani i moždani udar te srčano zatajenje.
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #37 poslato: April 26, 2008, 08:02:20 posle podne »
VINO NAS ŠTITI OD BAKTERIJA

Jedno je istraživanje pokazalo kako crno vino ne šteti korisnim bakterijama u želucu, a ujedno pomaže u zaštiti od onih štetnih, kao što je E. coli.

Crno vino ubija te bakterije, ali i sprečava njihovo razmnožavanje jer kemijski sastojci, koji se prirodno nalaze u opni grožđa, pomažu i samoj biljci da se odbrani od raznih bolesti, a mogu se naći i u crnom vinu.

To može objasniti i pojave da vino štiti ljude od određenih bolesti koje izazivaju bakterije, što istraživači nisu ustanovili za bijelo vino.

I u razblaženoj je verziji crno vino uništilo ili smanjilo razmnožavanje štetnih bakterija.

Naravno, sve je dobro u normalnim količinama, tako da se treba pridržavati konzumacije jedne čaše dnevno ako ste žena ili dvije ako ste muškarac.
Izvor: Odisej.Biz


Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #38 poslato: April 26, 2008, 08:05:19 posle podne »
STVORENE SRČANE STANICE U LABORATORIJU

Znanstvenici su jedan korak bliže laboratorijskom stvaranju funkcionalnog srčanog tkiva za transplantacije.

Naime, istraživački tim je uspio razviti tri tipa ljudskih stanica srca od staničnih kultura stvorenih od embrijskih matičnih stanica potaknutih različitim faktorima rasta na razvoj.

Tri vrste stanica koje su znanstvenici stvorili - kardiomiociti, endotelne stanice te vaskularne glatke mišićne stanice - su bitni građevni sastojci koji čine samu strukturu srčanog mišića.

Tijekom istraživanja kada je mješavina novostvorenih stanica implantirana u miša sa simuliranom bolešču srca, funkcija srčanog mišića je bila u znatnoj mjeri poboljšana.

Studija u kojoj su sudjelovali kanadski, američki i britanski znanstvenici je objavljena u stručnom časopisu Nature.

U budućnosti, znanstvenici se nadaju kako će ova tehnika omogućiti razvoj novih strategija za reparaciju oštećenog srčanog mišiča.

Jeremy Pearson, zamjenik medicinskog direktora Britanske Fondacije za srce izjavio je: "Ovo istraživanje omogučuje novu obečavajuću mogućnost da će se jednog dana matične stanice uspješno koristiti u obnavljanju i regeneraciji oštećenog srca u pacijenata.
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #39 poslato: April 26, 2008, 08:06:47 posle podne »
JABUKA ZA ZDRAVLJE

Jedna je nova provedena studija pokazala kako svakodnevno konzumiranje jabuke ili njezinog soka pomaže u održavanju normalne tjelesne težine, ali ujedno štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Studija se razvijala tijekom šest godina, a rezultati istraživanja američkih znanstvenika pokazuju da osobe koje svakodnevno konzumiraju jabuke općenito imaju zdravije prehrambene navike.

Kod tih je osoba utvrđen veći unos voća i ključnih nutrijenata uključujući prehrambenih vlakana, vitamina A i C, kalcija te kalija, dok je unos ukupnih i zasićenih masti i šećera bio manji.
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #40 poslato: April 26, 2008, 08:08:33 posle podne »
DENZITOMETRIJA VAŽNA I ZA MUŠKARCE

Smanjenje mineralne gustoće kostiju te redovito mjerenje odnosno denzitometrija do sada se smatralo uglavnom problemom koji se tiče žena.

No, novija istraživanja upućuju kako i muškarci trebaju nakkon određene životne dobi redovito ići na kontrolne preglede.

Nove smjernice ukazuju na potrebu redovite denzitometrije za sve muškarce starije od 70 godine i žene starije od 65. godina. Ukoliko žene i muškarci imaju određene faktore rizika kao primjerice slučaj osteoporoze i prijeloma u obitelji, potrebno je početi s denzitometrijskim pregledima u ranijoj životnoj dobi.

Prema provedenim istraživanjima čak 1/4 prijeloma kuka - kao najčešće komplikacije osteoporoze - se događa u muškaraca, a s obzirom da se životna dob u oba spola povećava sve je veći broj oboljelih.

"Postoje jasni dokazi kako su i muškarci u riziku od razvoja osteoporoze i komplikacija kao što su prijelomi " objasnio je dr. Jay Magaziner sa medicinskig fakulteta sveučilišta u Marylandu.

No, ipak da pod najvćim rizikom se i dalje nalaze žene u postmenopauzi, gdje zbog pada u razinama estrogena u organizmu dolazo do smanjenja mineralne gustoće kostiju.
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #41 poslato: April 26, 2008, 08:10:02 posle podne »
ZBOG ČEGA SAMO 15% PUŠAČA OBOLI OD RAKA PLUĆA?

Tri potpuno neovisna tima istraživača koristeći tri različite populacije ispitanika, pronašla su gene koji bi mogli objasniti zašto neki pušaći obole od raka pluća dok drugi opet ne obole. Studije ukazuju i zašto neki nepušači obole od ove opake bolesti.

Dok je pušenje cigareta bez dvojbe povezano sa nastankom raka pluća, statistike isto tako pokazuju da samo 15% pušaća na kraju oboli od ove bolesti.

Neki su ljudi očito skloniji ovoj bolesti od drugih ukazujući na genetsku pozadinu.

Zato su tri grupe istraživača, po jedna iz Sjedinjenih Država, Francuske i Islanda analizirale genetski materijal tisuće pušaća od kojih su neki imali rak pluća dok drugi nisu imali tu bolest i korišteni su kao kontrolna grupa s ciljem izoliranja gena koji su bili prisutni u samo jednoj od grupa.

Istraživanja su otkrila tri genetske varijante koje, ukoliko naslijeđene, povećavaju rizik osobe od razvijanja karcinoma pluća sa 30 na 80 posto u usporedbi sa onima koji nemaju te gene. A pušaći koji naslijede ove gene imaju 23% veći rizik od obolijevanja od bolesti.

Doktor Mark Lathrop, autor jedne od studija, kaže da se čini kako daleko više gena igra ulogu u nastanku ove bolesti i da ih samo treba otkriti: "Zato moramo povećati broj ispitanika u našim studijama. Jedino tako imamo šansu otkriti dodatne gene koji igraju ulogu u predispoziciji za nastanak raka pluća."

Upravo je ova genetska raznolikost još uvijek prepreka za korištenje genetskog testiranja u dijagnostičkim pretragama kojima bi se ustvrdilo koje su osobe izložene većem riziku od obolijevanja od ove bolesti. Ali ove izolirane genetske varijante mogu dovesti do otkrića novih terapeutika ili načina sprečavanja ove bolesti. Studije su cjelini objavljene u prestižnim medicinskim časopisima Nature i Nature Genetics.
Izvor: Glas Amerike

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #42 poslato: April 26, 2008, 08:11:17 posle podne »
ČESTE MIGRENE UTROSTRUČUJU RIZIK OD MOŽDANOG UDARA

Prema najnovijim istraživanjima, žene koje pate od napadaja migrene imaju povišeni rizik od razvoja moždanog udara.

Nova studija pokazala je kako migrene povećavaju rizik od srčanog infarkta i moždanog udara u žena.

Žene koje trpe migrenozni napadaj barem jednom tjedno imaju do tri puta veći rizik od razvoja moždanog udara u usporedbi sa ženama koje nemaju nikakve neurološke sindrome.

Migrenozni napadaj predstavlja povećani rizik do te mjere da i žene koje imaju izražene glavobolje popraćene skotomima rjeđe od jedanput mjesečno, imaju povišeni rizik od srčanog infarkta.

Američki istraživaći monitorirali su ukupno 27.798 žena u dobi od 45 godina nadalje.

Tijekom 12 godina znanstvenici su zabilježili 706 slučajeva poremećaja moždane cirkulacije, 305 srčanih udara te 310 ishemičnih moždanih udara.

Nakon što je uspoređena učestalost cirkulacijskih poremećaja i migrene rezultati su pokazali određenu povezanost.

Studija je prezentirana na godišnjem sastanku Američke Akademije Neurologa u Chicagu.

Iako je migrena i prije bila dovođena u vezu s povišenim rizikom od problema cirkulacije, bilo je malo znanstvenih podataka koji bi potvrdili vezu između ovog neurološkog poremećaja i kardiovaskularnih bolesti.
Izvor: Odisej.Biz

Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #43 poslato: April 27, 2008, 10:36:34 posle podne »
PUŠAČI SKLONIJI DEPRESIJI

Pušači su skloniji depresiji od nepušača, pokazalo je najnovije istraživanje provedeno na sveučilištu „Navarra“ u suradnji sa zajedno sa kolegama sa sveučilišta „Las Palmas de Gran Canaria“ i sa „Harvard School of Public Health“.

Rezultati istraživanja pokazali su tako da je rizik za obolijevanje od depresije 41% viši kod pušača nego kod nepušača.

Uzorak na kojem je provedeno istraživanje obuhvaća 8,556 ljudi u dobi od 42 godine.

Tijekom studije, 190 pušača koji na početku istraživanja nisu bolovali, razboljelo se od depresije koju je dijagnosticirao liječnik.
Izvor: Odisej.Biz


Van mreže Maca

 • Član
 • **
 • Poruke: 2166
 • Pol: Žena
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #44 poslato: April 27, 2008, 10:41:48 posle podne »
PREHRANA POVEZANA S RAKOM CRIJEVA

Rak debelog crijeva jedna je od najučestalijih zločudnih bolesti današnjeg modernog doba.

Kolorektalni karcinom treći je uzročnik smrti od raka i kod muškaraca (nakon raka prostate i pluća) i kod žena (nakon raka dojke i pluća).

Iako je do sada znanstveno dokazano kako prehrana čini vrlo bitan faktor rizika u razvoju ovog karcinoma, najnovijim istraživanjima pokazano je kako su zapravo prehrambene navike još povezanije s razvojem ovog tumora nego što se do sada mislilo.

Općenito hrana temeljena na visokom postotku zasićenih masnoća i kolesterolom povezana je s povećanim rizikom od nastanka kolorektalnog tumora. Nasuprot tome, prehrana bogata vlaknima, žitaricama, mekinjama te žutim i zelenim povrćem djeluje preventivno. Alkohol i pušenje također predstavljaju faktore rizika u razvoju ove bolesti.
Izvor: Odisej.Biz

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.