Autor Tema: vesti i zanimljivosti  (Pročitano 194381 puta)

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
vesti i zanimljivosti
« poslato: April 12, 2007, 10:05:33 posle podne »
Američki znanstvenici pronašli su način da preokrenu napredovanje mišićne distrofije kod miševa, što bi moglo pružiti nadu i ljudima oboljelima od te bolesti

Ekipa sa Sveučilišta Virginia uspjela je djelovati na toksične molekule u DNK oboljelih miševa i vratiti njihove mišiće u punu funkciju.

Tretman nije bio 100 posto učinkovit, ali ovo je prvi put u povijesti medicine da je netko uspio dokazati da mišićna distrofija nije neizlječiva bolest, kao što se to dosada mislilo.

Međutim, bit će potrebno provesti još niz istraživanja kako bi znanstvenici bili sigurni da je zaista moguće povratiti punu funkciju mišića i kod oboljelih ljudi.

T-Portal

Hendi-društvo

vesti i zanimljivosti
« poslato: April 12, 2007, 10:05:33 posle podne »

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #1 poslato: April 12, 2007, 10:06:35 posle podne »
SAN FRANCISKO - Hendikepirane životinje, koje boluju od mišićne distrofije, povratile su rad mišića zahvljajući genetskoj terapiji, saopštili su naučnici na godišnjem skupu Američkog udruženja o ljudskoj genetici u San Francisku. Istrazivač iz Američkog medicinskog centra za decu Devin Dresman izjavio je da su mišići hrčka povratili snagu, masu i normalan rad posle lečenja.

"Zadovoljni smo preliminarnim rezultatima, koji otvaraju mogućnost upotrebe određenih netoksičnih virusa. Ti virusi aktiviraju gen zadužen za proizvodnju važnih proteina, koji nedostaju osobama sa misićnom distrofijom", rekao je Dresman.

Prema njegovim rečima, takva terapija bi mogla da se primenjuje na ljudima, obolelim od te vrste distrofije. Istrazivači su iskoristili virus koji ne ugrožava imunski sistem bolesnika za aktiviranje gena. Istraživanja su sprovedena na hrčcima u Univerzitetu u Pitsburgu. Naučnici su utvrdili da su nakon četiri meseca terapije, životinje povratile snagu i masu bolesnih mišića. Nekoliko hiljada ljudi u SAD boluje od mišićne distrofije. Ta bolest izaziva bržu degeneraciju mišića na ramenu i kukovima. Za sada ne postoji nijedan lek protiv te bolesti.

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #2 poslato: April 21, 2007, 06:01:11 posle podne »
Постављање рампи за лица са хендикепом

На територији општине Вождовац почела је изградња рампи које ће  лицима са хендикепом омогућити доступност јавних институција. Реч је о прилазу Петом општинском суду, Факултету организационих наука, Центру за прихватање одраслих и старих лица, домовима здравља и предшколским установама.

Тим поводом председник општине Вождовац у понедељак, 23. априла, у 11 часова обићи ће неколико јавних установа на којима је у току израда рампи за лица са хендикепом.

Како општина Вождовац настоји да обезбеди лицима са посебним потребама доступност свих јавних институција, почетком године у самој згради општинске управе инсталиран је специјални лифт. Захваљујући овом лифту Удружење студената са хендикепом је већ у неколико наврата организовало семинаре у просторијама општине.

------------

U narednih mesec i po dana, 16 institucija dobiće specijalne rampe kako bi se olakšalo kretanje osobama sa hendikepom

U narednih mesec i po dana, 16 javnih institucija u Voždovačkoj opštini dobiće specijalne rampe kako bi se olakšalo kretanje osobama sa hendikepom. Tim povodom, Goran Lukačević, predsednik opštine, juče je obišao završne radove u Centru za prihvatanje odraslih lica i na zgradi Fakulteta organizacionih nauka. Grad je za ovaj projekat izdvojio iz budžeta oko 1.500.000 dinara, a izvođač radova je preduzeće "Signal optik".
U Centru za prihvatanje odraslih lica rade se tri rampe, od kojih je jedna završena donacijom Internacionalnog kluba žena ambasadora. Hronični problem ove ustanove je prostor. U toku zime, krov nad glavom u Kumodraškoj 226a pronašlo je 130 ljudi, a kapacitet je 115.

- Vitalna i vrlo važna stvar za naše prihvatilište je izgradnja rampi, jer smo se mučili noseći ljude u kolicima, a sad polako korak po korak stvari dolaze na svoje mesto. Naša saradnja sa opštinom Voždovac je odlična i nadam se da će i u budućnosti sve biti kao do sada - rekao nam je Dragan Grinvald, direktor Centra za prihvatanje odraslih lica.
U zgradi Fakulteta organizacionih nauka rampa za lica sa hendikepom postavljena je na sporedni ulaz, zbog parkinga koji se nalazi ispred glavnih vrata, pa su nažalost i ovde četvorotočkaši imali prednost u odnosu na osobe sa invaliditetom.

- Ovo je druga faza projekta. Cilj svega ovoga što radimo jeste omogućavanje prilaza javnim institucijama licima sa hendikepom. Treća faza koju planiramo da realizujemo u toku sledeće godine omogućiće nesmetano komuniciranje invalida po celoj teritoriji opštine Voždovac - istakao je Lukačević.
Početkom godine, u samoj zgradi opštinske uprave instaliran je lift za osobe sa posebnim potrebama. Zahvaljujući ovom poduhvatu Udruženje studenata sa hendikepom je u nekoliko navrata organizovalo seminare u prostorijama opštine.

glas javnosti

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #3 poslato: April 28, 2007, 10:11:40 pre podne »
Vagon za osobe u kolicima

Izvor: FoNet

Železnice Srbije na relaciji od Beograda do Subotice uvode putnički vagon prilagođen potrebama osoba sa invaliditetom.

Generalni direktor te kompanije Milanko Šarančić rekao je da će to početi s uvođenjem novog reda vožnje, 16. juna. Šarančić je, na konferenciji za novinare u "Plavom vozu", za koji je bio prikačen i taj vagon, istakao da su "Železnice Srbije" prve u regionu koje su obezbedile prevoz za osobe u invalidskim kolicima, a da će se uskoro opremiti još dva takva vagona.

Vagon je klimatizovan po međunarodnim standardima, a rekonstrukcija i prilagođavanje za potrebe invalida napravljeni su u fabrici "Goša" u Smederevskoj Palanci.

Osobe u invalidskim kolicima će u vagon u vozu na relaciji Beograd-Subotica-Beograd, osim na polaznoj i dolaznoj stanici, moći da uđu ili izađu u Novom Sadu i Vrbasu.

Vagon je prilagođen osobama u invalidskim kolicima i omogućava im bezbedan ulazak i izlazak pomoću posebne pokretne platforme.

Unutrašnjost je opremljena vakuum toaletom, prilagođenim potrebama osoba u invalidskim kolicima, a obezbeđeno je, takođe, mesto za odlaganje kolica i mehanizam za njihovo osiguranje tokom vožnje.

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #4 poslato: Maj 03, 2007, 07:08:04 posle podne »
SZO: DEVET REŠENJA ZA BEZBEDNOST PACIJENATA

Svetska zdravstvena organizacija [SZO] ustanovila je 'Devet rešenja za bezbednost pacijenata' s ciljem da se doprinese smanjenju štete vezane za lečenje koja pogađa milione pacijenata širom sveta.

'Svesni činjenice da greške počinjene tokom lečenja pogađaju svakog desetog pacijenta u svetu, Svetski savez za bezbednost pacijenata i SZO ustanovili su devet efikasnih rešenja za smanjenje tih grešaka, izjavila je dr Margaret Čan, generalni direktor SZO.

'Primena tih rešenja je način da se poboljša bezbednost pacijenata', dodala je ona.

Kad je reč o bezbednosti pacijenata najvažnije je znati kako izbeći da im tokom lecenja bude naneta šteta. Devet predloženih rešenja zasnivaju se na intervencijama i merama koje su već omogućile da se smanje problemi vezani za bezbednost pacijenata u nekim zemljama.

'Bezbednost pacijenata se od sada nadalje smatra prioritetom u svim zdravstvenim sistemima u svetu. Program rada nazvan 'Rešenja za bezbednost pacijenata' bavi se određenim brojem oblasti životnih rizika za pacijente. Jednostavne i jasne mere sadržane u tih devet rešenja pokazale su se efikasnim u smanjenju nedopustivo velikog broja slučajeva patnje medicinskog porekla u svetu', izjavio je Lijam Donaldson, predsednik Saveza i glavni savetnik za zdravstvo u britanskog vladi.

Trenutno se radi na dostavljanju ovih devet rešenja u dostupnoj formi koje zemlje članice SZO mogu da koriste i prilagode za redefinisanje postupaka lečenja koje treba da postane bezbednije za pacijente.

Rešenja se odnose na usaglašavanje imena lekova, identifikaciju pacijenata, komunikaciju tokom transfera pacijenata, pravo lečenje na pravom mestu, kontrolu koncentrisanih rastvora elektrolita, tačno navođenje medicinske terapije pri promeni u načinu lečenja, izbegavanje lošeg povezivanja katetera i cevčica, korišćenje špriceva za jednokratnu upotrebu i bolju higijenu ruku radi sprečavanja infekcija tokom lečenja.

Ovaj program Svetskog saveza za bezbednost pacijenata i SZO skreće pažnju na bezbednost pacijenata i na bolju medicinsku praksu koja omogućava smanjenje rizika kojima se izlažu pacijenti.

Program omogućava da intervencije i mere koje su pomogle u rešavanju problema bezbednosti pacijenata u jednom delu sveta budu stavljene na raspolaganje svima drugima u dostupnoj i razumljivoj meri.

'Ova rešenja zemljama članicama SZO nude novi izvor pomoći bolnicama u prevenciji smrtnih slučajeva i patnje koja se može izbeći', objasnio je Denis O'Liri, predsednik Zajednicke komisije organizacija za akreditaciju u zdravstvu.

Na svim zemljama članicama je sada da iskoriste priliku i odgovore na izazov tako što će ta rešenja pretvoriti u konkretne mere kojima će biti spašeni mnogi životi, naveo je on.

RTS

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #5 poslato: Jun 06, 2007, 10:50:59 posle podne »
Petnaest mladih iz Francuske koji imaju Daunov sindrom doputovalo u Beograd u posetu mladima ometenim u razvoju iz Društva Stari grad.

Susret je inicirao bivši ambasador SCG u Parizu Radomir Diklić, a goste iz Francuske i Srbije dočekale su, u rezidenciji Ambasade Francuske, supruga ambasadora Mari-Pjer Teral i supruga predsednika Srbije Tatjana Tadić.

Roditelji Damjana Diklića na ideju da organizuju takve susrete došli su podstaknuti pozitivnim primerom svog sina Damjana, koji se tokom boravka u pariskoj ustanovi za dnevni boravak osoba s hendikepom dobro uklopio u sredinu, naučio jezik i stekao mnogo prijatelja.

"Damjan je išao u tu ustanovu i onda smo ga poslali na ekskurziju s njima, u Francuskoj, i on ih je pozvao. Onda sam ih i ja pozvao, u decembru su se javili i kažu 'da vidmo kako ćemo to da realizujemo'", kaže Radomir Diklić.

Učesnici događaja ocenili su da je veoma važno da se između dve zemlje, sem političkih, razvijaju socijalne i društvene veze, što podrazumeva i druženje hendikepiranih.

"Ta deca su drugačija i poseduju svoju inteligenciju i svoj senzibilitet. Potrebno je samo da se otvorimo prema njima da bismo dobili svo bogatstvo koje ta drugačija deca sobom nose", kaže Mari-Pjer Teral, supruga francuskog ambasadora u Srbiji.

U Društvu Stari grad, koje ima 75 stalnih i 150 povremenih članova svih uzrasta, kažu da im je poseta francuskih prijatelja važna jer će makar jedan ceo dan živeti zajedno, uprkos činjenici da ne poznaju jezik i da dolaze iz različitih sredina.

b92

Jezik nije prepreka za divno druženje

Prvi put sam u Beogradu i grad je lep. LJudi su prijatni, a meni je bilo veliko zadovoljstvo da se vozim avionom - kazao je Žo Fua, dvadesetšestogodišnjak iz Pariza

Prijem za petnaestak mladih ljudi iz Francuske, obolelih od Daunovog sindroma i ometenih u razvoju, okupljenih oko društva Stari grad, zajedno sa njihovim vaspitačima, juče je u rezidenciji Ambasade Francuske ugostila Mari - Pjer Teral, supruga francuskog ambasadora u Beogradu, kao i Tatjana Tadić, supruga predsednika Srbije Borisa Tadića.
- Nedavno sam upoznala gospođu Tadić, koja me je zamolila da otvorim rezidenciju prilikom posete dece iz Francuske, što sam sa zadovoljstvom učinila. Želim da istaknem koliko je važno da shvatimo da deca koja boluju od ove bolesti, pored toga što su različiti, poseduju izuzetnu inteligenciju, a na nama je da naučimo da to poštujemo - rekla je Mari - Pjer Teral.
      
PREVAZIĆI DRUŠTVENU IZOLACIJU

Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju "Stari grad", koje je organizovalo posetu francuskih štićenika, kao svoj osnovni cilj ističe ostvarivanje prava osoba sa mentalnim i drugim vrstama invaliditeta, pre svega prevazilaženje njihove društvene izolacije i diskriminacije.
- Razmena iskustava, međusobno druženje i razumevanje od ogromnog su značaja za napredovanje svih nas. Poseta naših prijatelja iz Francuske primljena je u našem Društvu kao izuzetno važna. Jedan ceo dan ćemo živeti zajedno, uprkos činjenici da ne poznajemo jezik i da živimo u veoma različitim društvima i kulturama - rekao je Dušan Janjanin, ispred stručnog tima društva "Stari grad".
      
Tatjana Tadić, koja je pokrovitelj mnogobrojnih humanitarnih aktivnosti u Srbiji, izrazila je ovom prilikom svu svoju odlučnu posvećenost najugroženijima i pozdravila plemenitost gospođe Teral, kao i njenu odluku da se aktivno uključi u humanitarni rad, izrazivši pri tom radost zbog budućih zajedničkih projekata, na dobrobit svih kojima je ta pomoć potrebna.
Susrete je pre nekoliko godina inicirao nekadašnji ambasador SCG u Parizu, Radomir Diklić, podstaknut primerom svoga sina Damjana, obolelog od Daunovog sindroma, koji se divno uklopio u novu francusku sredinu, gde je naučio jezik i stekao mnogo prijatelja.

- Prvi put sam u Beogradu i grad je lep. LJudi su vrlo prijatni, a meni je bilo veliko zadovoljstvo da se ponovo vozim avionom. Takođe mnogo volim životinje, posebno svinje i zečeve - kazao je vidno uzbuđen Žo Fua,
dvadesetšestogodišnjak iz Pariza.

Tokom dvočasovnog druženja u prijatnoj i živoj atmosferi rezidencije, deca su, iako ne govore istim jezikom, bila izuzetno srdačna i vesela, a održan je i koncert trija "Dona di Belgrado".

glas javnosti

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #6 poslato: Septembar 04, 2007, 02:06:22 posle podne »
Muško i žensko srce leče se različito

Intenzivni medicinski tretman koji se primenjuje u lečenju muškog srca mogao bi bitno da pogorša zdravstveno stanje, pa čak i da ugrozi život žene sa istim tegobama, istaknuto je na simpozijumu Evropskog udruženja kardiologa u Beču.

Prema istraživanjima koje je sprovela doktorka Eva Svan sa Univerzitetske bolnice u Linčepingu u Švedskoj, žene imaju mnogo više šanse da prežive srčani napad od muškaraca, ali ako se primeni neka intenzivna intervencija, poput operacije ili ugradnje bajpasa, smrtnost kod žena je mnogo veća, javljaju svetske agencije.

Lekari još ne mogu pouzdano da utvrde zašto je to tako, ali se pretpostavlja da je operacije na ženama teže izvesti, jer one generalno imaju manje srce i krvne sudove, kao i veću sklonost ka krvarenju, pa i najmanja greška hirurga može da dovede do ozbiljnih problema.

Slično je i kod raznih pregleda pri kojima se kamere uvlače u krvne sudove radi uspostavljanja dijagnoze.

Drugi razlog za povećanu smrtnost kod žena mogu da budu specifični ženski hormoni, čija uloga još nije sasvim ispitana.

Ne manje značajna je i činjenica da su žene sa srčanim oboljenjima u proseku za čitavu deceniju starije od muškaraca sa istim simptomima, pa se smatra da i to može da utiče na ishod operacije.

U svakom slučaju, prema preporuci doktorke Švan, lekari bi trebalo "dva puta da razmisle pre nego što ženi sa srčanim oboljenjem predlože operaciju" i da pre nje ipak sačekaju i vide kako će se bolest dalje razvijati.

U studiji doktorke Švan, koja je obuhvatila nekoliko stotina obolelih, žene sa srčanim oboljenjima podeljene su u dve identične grupe - jedna sa pacijentkinjama koje su imale operaciju i druga sa onima kod kojih se zadržalo na posmatranju simptoma.

U prvoj grupi zableženo je osam smrtnih slučajeva tokom perioda od godinu dana, dok je u drugoj bio samo jedan.

"Veliko je pitanje zašto je to tako", rekla je doktorka Švan i istakla da se teži da ne bude razlike medju polovima, ali da to ne znači da muškarce i žene treba na isti način lečiti.

(Tanjug)

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #7 poslato: Septembar 07, 2007, 11:53:18 posle podne »
Ко се чеше, сврби га ген

Одраније се зна да су неколики умешани, али је сада први пут обелодањен један (гастрин) повезан с мозгом

Не будите подозриви према људима који се јавно чешкају: научници су, управо, открили кривца у централном нервном систему. Одраније се зна да су неколики гени умешани у настанак свраба, али је сада први пут обелодањен један који је повезан с мозгом.
Да ли ће сврбљење искрчити пут леку(овима) који ће га сасвим искоренити да поједини несрећници не отварају ране на својој кожи?
Научници предвођени Жоу-Фенг Ченом, са Медицинског факултета у Сент Луису (САД), окривили су гастрин или, скраћено, GRPR (рецептор за отпуштање пептида), који га на то наводи (прослеђује му шифрована упутства), нађен у веома малим износима у нервним ћелијама кичмене мождине. На путу којим путују упозорења (сигнали) за бол и свраб од коже до мозга.

Занимљиво је да су извесни истраживачи већ проучавали улогу дотичног гена у настајању бола, али се нико није досетио да га повеже с чешањем.

У лабораторијским огледима на мишевима потврђена је веза између гастрина и сврбљења: заточене животињице којима је мањкао поменути ген мање су се гребале од остале сабраће.

Учестало (хронично) чешање је веома раширена појава; изазива болести попут екцема (црвенило, оток и пликови на кожи) или подстиче отказивање бубрега и оболевање јетре. Каткад је озбиљна пратећа појава узимања ублаживача бола у лечењу рака, као што је морфијум. Појединцима поремети свакодневни живот, чак и редован сан, остављајући доказе у виду упаљених ожиљака и рана. Успешно излечење је, најчешће, ограничено.

Веома дуго су упућени тумачили да је чешање слабији облик осећаја бола, сматрајући га неком врстом запуштености властите неге, за шта постоје бројни историјски налази. „Многи гени су препознати на путу настанка бола, али је сврбљење остајало у сенци и нико све доскора није знао да ли је за то крив ген у мозгу или кичменој мождини”, објашњава Жоу-Фенг Чен, професор анестезиологије, психијатрије, фармакологије и молекуларне биологије.

Тако је започела и потрага на Медицинском факултету у Сент Луису: међу неколиким генима могућим узрочницима, гастрин се издвајао зато што се налазио у само неколико нервних ћелија кичмене мождине, познатих по преношењу упозорења за бол и/или чешање до мозга. Испочетка су проучавани малени глодари без дотичног гена да би се одгонетнуло да ли се другачије понашају у односу на остале.

С првим корацима наишло је - мало разочарење. Изгледало је да и једни и други заморчићи истоветно одговарају на изазивање бола. Убрзо је искрсло изненађење: када је у кичмену мождину обичног миша убризгана твар (пептид) која подстрекава гастрин, он је почео да се гребе као и парњак обдарен истим геном. Потоње подробне провере су то поткрепиле. Истовремено су испитиване две групице: уобичајени мишеви и парњаци којима је спречено деловање гастрина. Први су се неумерено чешали кад год су били изложени некаквом узрочнику свраба, други су то кудикамо ређе чинили.

На шта све ово указује?

По свему судећи, постоје још неки пријемници (рецептори), тако се зна за поједине протеине са својствима сличним гастрину. Предстоји да се проучи да ли су упетљани у чешање или нису.

Занимљиво је да су животињице којима је ген за свраб успаван осећале бол као и остале, што значи да гени у томе посредују у кичменој мождини делују одвојено. Из тога проистиче сазнање да је могуће некаквим леком стишати свраб, а да се не угуше осећаји за друге врсте болова. На крају би се таква лекарија давала унапред да предупреди појаву свраба.

Најновији резултати су објављени у познатом научном часопису „Природа” (Nature). Пре неколико деценија, иначе, откривено је да је гастрин умешан и у раст тумора.

Стефан Вукашин
Политика

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109618
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #8 poslato: Novembar 21, 2007, 10:41:59 posle podne »
Objavljeno: 16.11.2007.
 
 Cijepljenje djece ili zatvor

Roditelji više od 2300 osnovnoškolaca iz američke savezne države Maryland se u subotu mora pojaviti nas sudu jer nisu dali cijepiti svoju djecu.
Roditeljima prijeti izricanje novčane kazne, pa čak i 10 dana zatvora.
Djeca će morati doći s roditeljima na sud te će im tamo još jednom biti pružena mogućnost da se cijepe protiv hepatitisa B i vodenih kozica.
Djeci koja nisu cijepljena nije dozvoljen dolazak na nastavu.

ABC News

Izvor: PLIVAzdravlje

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109618
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #9 poslato: Decembar 06, 2007, 12:18:50 pre podne »
Ozbiljno narušeno mentalno zdravlje u Srbiji

[ 10 10 2007 ] BLIC

- Mentalno zdravlje stanovništva Srbije je, prema statističkim podacima, sve lošije. Stres uzima danak, pa svaki četvrti sugrađanin boluje od depresije, više je samoubistava, a nasilje je u ekstremnom porastu. Izmenom zakonskih rešenja Ministarstvo zdravlja planira veću zaštitu osoba sa mentalnim problemima sveobuhvatnijim lečenjem u ambulantama, edukacijom lekara opšte prakse i kraćim bolničkim lečenjem.

Nacionalna komisija za mentalno zdravlje napravila je u okviru strategije
razvoja zaštite mentalnog zdravlja akcioni plan kojim predviđa da do kraja ove godine bude usvojen Predlog zakona za zaštitu prava osoba sa poremećajem mentalnog zdravlja.

- Svaka četvrta osoba u Srbiji tokom života ima bar jedan od mentalnih poremećaja. Da bi se problemi rešavali već na prvom koraku jedan od naših najvažnijih zadataka jeste edukacija lekara opšte prakse uz pomoć njihovih kolega psihijatara. Ovo je jedan od planiranih načina smanjenja broja pacijenata i dužine lečenja u velikim psihijatrijskim bolnicama - kaže pomoćnik ministra zdravlja Goran Ilić.

U Srbiji je u stalnom porastu broj obolelih od depresije, povećan je broj samoubistava, veća je zloupotreba psihoaktivnih supstanci, zabeležen je porast psihosomatskih poremećaja. Delinkvencija i nasilje su u ekstremnom porastu, povećan je morbiditet i smrtnost u mlađim godinama, a zabeležen je i čest sindrom izgaranja među lekarima. Brojčani podaci uglavnom nedostaju, pa je jedan od zadataka i uspostavljanje informacionog sistema za mentalno zdravlje, pre svega izrada centralnog registra psihijatrijskih bolesnika.

- Pre dvanaest godina kada sam ulazila u neke psihijatrijske bolnice bila sam poražena, kao čovek i kao lekar. Sve je bilo strašno, po 20 kreveta u jednoj sobi, pocepane posteljine, pidžame, bez grejanja, loša hrana. Danas je kvalitet lečenja bolji, bolnica u Toponici kod Niša je jedno urbano mesto, pacijenti su radno aktivni i društveno prihvaćeni. Kvalitet i standard lečenja treba podići na još viši nivo, ali ne treba shvatiti da će bolnice biti zatvarane. Radimo na ostvarivanju jednog dobrog sistema gde će sve što je moguće biti lečeno ambulantno, jer naš cilj nije da se osoba sa problemom ukloni u narednih dvadeset godina - objašnjava Melita Vujnović iz Svetske zdravstvene organizacije.

Po njenim rečima izuzetno je važna i kultura ophođenja, pa sve dok traju dobacivanja i uvrede na račun mentalno obolelih biće teško izboriti se sa diskriminacijom psihijatrijskih bolesnika.
- Dok god se nekom bude dobacivalo, za skupštinskom govornicom ili na ulici da je lud ili da ima psihijatrijski poremećaj, nećemo se izboriti sa stigmatizacijom, stidom, sramotom, izbegavanjem i neprihvatanjem osoba sa posebnim potrebama, što dovodi do diskriminacije i isključenja ovih pacijenata iz svih oblasti društva - kaže Melita Vujnović.

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109618
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #10 poslato: Decembar 06, 2007, 12:21:22 pre podne »
U Srbiji godišnje oko 150.000 abortusa

[ 26 09 2007 ] BLIC 

- U Srbiji godišnje abortira oko 150.000 žena, saopšteno je na tribini Udruženja za reproduktivno zdravlje.

Kako je navela predsednica Udruženja Ana Mitrović, mnoge od njih su i "same deca bez ikakve svesti o kontracepciji".
Povodom tog problema, Udruženje za reproduktivno zdravlje održalo je danas javnu tribinu posvećenu prvom globalnom obeležavanju Svetskog dana kontracepcije 26. septembra.
"Više od 80 miliona žena u svetu danas, pokazala su istraživanja, proživljava neželjenu trudnoću. Četvrtina od tog broja završava abortusom", dodala je Ana Mitrović.
Glavni cilj tribine, koja će se od sada održavati svake godine, jeste podizanje nivoa svesti kada je kontracepcija u pitanju, naročito kod tinejdžera i adolescenata.

Istraživanje Republičkog centra za planiranje porodice pri Institutu za majku i dete pokazuje visoku stopu adolescentnih trudnoća. Na 1.000 trudnih žena, prema proceni, dolazi 50 devojaka između 15 i 19 godina.
Veliki problem, istaknuto je na tribini, predstavlja i nesagledavanje opasnosti od seksualno prenosivih infekcija, ali i često nerazumevanje roditelja za seksualna interesovanja dece.

"Mlade devojke na ulicama su moderno obučene i stalno prate svetske trendove. Ali, kada je seksualno obrazovanje u pitanju, pokazuje se da su jako konzervativne i da je seks često tabu tema u porodici", navela je Ana Mitrović.
Procene stručnjaka su da će 68.000 žena širom sveta ove godine umreti zbog posledica abortusa.

Preuzeto sa: http://www.pregled.com/zdravlje.php?tmpl=zdravlje_tmpl&id_rubrika=10
 :'( :'(

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109618
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #11 poslato: Januar 10, 2008, 11:22:14 posle podne »
Hobiji nas čine zdravijima

Objavljeno: 10.01.2008.

Amerikanci uživaju u stotinama vrsta hobija - od skupljanja napršnjaka ili pivskih etiketa do izrade složenih modela željeznica.

Poznato je da nas aktivnosti poput slikanja pejzaža ili druženja s radio amaterima širom svijeta relaksiraju i ispunjavaju zadovoljstvom kad god za njih nađemo vremena u našim ubrzanim životima, navodi u srijedu Glas Amerike (VOA).

No, znanstvenici su zaključili da su hobiji zaista dobri i za naše zdravlje. Profesorica medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard Carol Kauffman rekla je, primjerice, dnevniku The New York Times da hobiji ne samo da stimuliraju pozitivan dio mozga već poboljšavaju koncentraciju, pomažu u misaonom procesu, te pobuđuju kreativnost.

Kada se stvarno unesete u hobi koji volite, izgubite osjećaj za vrijeme i uđete u ono što se naziva "tekuće stanje," objasnila je profesorica Kauffman. A to obnavlja mozak i energiju. Zauzvrat, visoka razina koncentracije povećava obavljanje drugih, manje ugodnih, zadataka.

Psihijatrica iz Floride Gabriela Cora primijetila je da tako visoka razina koncentracije potiče mozak na izlučivanje enzima poput endorfina i dopamina, što nas pak čini motiviranijima i na emocionalnom i na intelektualnom planu.

Ljudi koji prakticiraju neki hobi osjećaju se bolje i imaju više samopouzdanja. Napokon, uspjeti dovršiti složeni projekt poput, primjerice, izrade mini-jedrenjaka u staklenoj boci popriličan je uspjeh. Stoga, ako se osjećate loše ili nedoraslim drugim životnim izazovima, vi ste pravi "majstor" broda u boci.

Zaključak je jasan: svi bi mi bili učinkovitiji na poslu i osjećali se bolje kad bi nam netko platio da provedemo 40 sati tjedno uz svoje hobije i "uguramo" nešto rada kad god nađemo malo slobodnog vremena.

Izvor: plivazdravlje.hr

Van mreže Asja

 • Multiple Serendipity
 • Član
 • **
 • Poruke: 2913
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #12 poslato: Januar 14, 2008, 11:46:00 posle podne »
Зрачења свуда око нас
 
У француском часопису „Наука и будућност” својевремено је објављен чланак под насловом „Магнетна поља нам угрожавају здравље” (петсто мерења у становима, домовима, канцеларијама и аутомобилима).

Посебан део је био посвећен електромагнетним зрачењима у становима од мноштва кућних апарата, аудио и видео технике, рачунара, мобилних и фиксних телефона. Мерење је урадила група еминентних стручњака.

Резултати су забрињавајући јер се поклапају са бројним епидемиолошким и лабораторијским студијама, које доказују погубно дејство електромагнетног (ЕМ) зрачења на живи свет. Код ЕМ зрачења се мери јачина магнетне индукције, коју стварају разни електропотрошачи. Препорука Европске заједнице из јула 1999. дефинише границу од 100 µТ (микро Тесла) којој човек може да буде изложен. Међутим, та граница не узима у обзир биолошке ефекте на дужи рок. Швеђани су, на основу дугогодишњих испитивања и резултата бројних студија из света, поставили горњу границу од 0,2 µТ (!), за магнетна зрачења од 50 Hz, дакле 500 пута нижу од препорука ЕЗ.

Све вредности зрачења изнад ове границе угрожавају здравље људи.

Као доказ, резултати бројних студија су поражавајући:

– дечје леукемије, ако су деца изложена зрачењу од најмање 0,4 µТ;

– рак дојке, срчане сметње и повећана смртност од кардиоваскуларних обољења;

– неуротичне депресије и самоубиства (британска студија);

– испитивање на 1.000 трудница је показало да, уколико се крећу у магнетном пољу од 0,4 до 1,6 µТ, постоји 80 одсто већа вероватноћа појаве спонтаних побачаја у првих десет недеља трудноће.

Списак болести и здравствених сметњи је врло дуг.

Ова француска студија је приказала и резултате мерења појединих апарата и уређаја:

– апарат за бријање – од 15 до 1.000 µТ;

– фен за косу – до 2.000 µТ;

– екран монитора – од 0,7 до 10 µТ;

– микроталасна пећница – до 10 µТ;

– усисивач – од 200 до 800 µТ;

– електрична четкица за зубе – до 60 µТ;

– машина за прање веша, телевизор, радио будилник до 50 µТ;

– фрижидер, електрична пећница, електрично ћебе – до 20 µТ.

Препорука је да од ових апарата треба бити удаљен бар један метар, да би се избегло њихово штетно деловање.

Шта је РЕН

Београдски изумитељи Воислав и Петар Недељковић су још 2001. заштитили свој изум „неутрализатор електромагнетних зрачења”, који се на тржишту пласира под комерцијалним именом РЕН. У међувремену, признат је и међународни и, посебно, амерички патент. Очекује се и признање патента у Канади. На питање шта је РЕН, Воислав Недељковић одговара:

– РЕН је технички изум, на стриктним основама физике. На њему је рађено око 15 година, са доста експериментисања и мерења. Коначно је завршен крајем 2000. године, када је Петар урадио математички модел, који му је дао коначан изглед и димензије. Тестирања у западним институтима, лабораторијама и ординацијама, под врло оштрим критеријумима, показала су да је јединствен у свету јер обједињује више типова заштитника, тако да истовремено штити од геопатогених, космичких и електромагнетних утицаја.

РЕН ствара заштитно поље од природних фреквенција (Шуманови таласи) које не дозвољава резонанцу између извора зрачења и места где се РЕН налази.

[објављено: 04.12.2007.] 

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=49736

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109618
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #13 poslato: Mart 03, 2008, 08:40:29 posle podne »
Sa američkog tržišta povučeno skoro 65 miliona kilograma govedine

23/02/2008

Američki sekretarijat za poljoprivredu naredio je da se sa tržišta povuče skoro 65 miliona kilograma govedine – što je količina bez presedana. Odluka je doneta u nedelju, pošto je u javnost dospeo video snimak bolesnih goveda.

Video koji je tajno snimila organizacija Humane Society pokazuje bolesne životinje koje teško hodaju, ali se tretirtaju na najrazličitije načine kako bi prošle veterinarsku inspekciju. Federalni zvaničnici kažu da maltretiranje životinja nie samo okrutno, već da predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje stanovništva. Tim pre što su bolesna goveda znatno sklonija ozbiljnim zarazama poput kravljeg ludila. Advokat prava potrošača Katrin Smit Devol.

"Jasno je da federalni veterinarski inspektori nisu radili svoj posao i štitili naše zdravlje", kaže Devol.

Vladini zvaničnici nastoje da umanje strah od rizika, navodeći da se kontrola sprovodi na više nivoa. Međutim, škole koje imaju svoje menze, ne žele da đake izlažu bilo kakvom riziku. Više od 150 školskih okruga dobilo je meso pre nego je njegovo povlačenje sa tržišta naređeno. Pol Baumgartner, je šef školske kuhinje u Grend Rapidsu, u Mičigenu.

"Mnogo mljevenog mesa završilo je na smeću zbog pogrešnih procena nekih ljudi u Kaliforniji", kaže Baumgartner.

Rad Hallmark/Westland mesne industrije u blizini Los Anđelesa suspendovan je do daljnjeg, zbog istrage koju sada vode federalne službe. Predstavnik organizacije Humane Society Vejn Pasel upozorava da bi problem mogao da bude još većeg obima. 

"Ne verujemo da je samo klanica u Kaliforniji radila pogrešno, jer mi smo izabrali da pratimo njen rad sasvim slučajno”, kaže Pasel.

Federalna veterinarska inspekcija okarakterisala je uslove u kalifornisjkoj industriji neprihvatljivim, a inspektor Kenet Peterson kaže da njegova služba još traga za nekim odgovorima.

"Logično je da se ljudi pitaju kako smo mogli to da propustimo. I to je takođe predmet istrage”, kaže Petersen.

Iako nema izveštaja o pojavi bolesti koja bi se mogla povezati sa nezdravom govedinom, postavljeno je ozbiljno pitanje u vezi sa bezbednošću hrane u Americi. Kongres je najavio pretrese na kojima će se ispitati praksa federalne veterinarske inspekcije.

Izvor:  VOA News

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109618
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: vesti i zanimljivosti
« Odgovor #14 poslato: April 01, 2008, 10:51:32 posle podne »
Objavljeno: 30.03.2008.
 Bankarske krize štete zdravlju građana

Istraživanje provedeno na Cambridge University pokazuje da financijska kriza koja se dogodi u razvijenoj zemlji uzrokuje povećanje broja srčanih udara.

Nakon analize niza incidenata u financijskom sustavu koji su se u industrijski razvijenim zemljama dogodili između 1960. i 2002. godine britanski znanstvenici su uočili da je pojava krize bankarskog sustava povezana s povećanjem broja srčanih udara za 6,4%.

Uz pomoć podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) utvrđeno je da povećana smrtnost zbog bolesti kardiovaskularnog sustava redovito prati ovakve krize.

Znanstvenici procjenjuju da bi još jedna kriza poput one u kojoj se prošle godine našla banka Northern Rock mogla broj zabilježenih smrtonosnih srčanih udara u Velikoj Britaniji povećati za oko 5000.

Najveći rizik pri tome prijeti osobama starije životne dobi kojima bi se u opasnosti mogla naći životna ušteđevina, kažu istraživači.

Po njihovom mišljenju, negativne posljedice bankarskih kriza na zdravlje građana bi mogle biti još izraženije u zemljama sa slabijim zdravstvenim sustavima i manjkavom kontrolom rada banaka.

BBC News

Izvor: Pliva zdravlje

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.