Bolest me je naučila da živimLjiljana Trkulja (39) obolela je od multiple skleroze pre 13 godina. Kad je saznala za bolest, pala je u duboku depresiju, potpuno neshvaćena od okoline... Danas ova supruga i majka dve devojčice živi smireno i srećno.
Piše: Danijela Petrov
Izvor: Magazin "Lisa"
Niko me u životu nije učio kako da se ponašam u teškim i nepredviđenim situacijama, a kad sam se našla u jednoj takvoj, osećala sam se zatečenom, uplašenom i – prepuštena sama sebi.“ Tako svoju priču počinje 39-godišnja Ljiljana Trkulja. Ona je žena koja 13 godina boluje od multiple skleroze, neizlečive autoimune bolesti za koju ni medicina nema tačnog objašnjenja zašto se javlja. Obično bolest započinje između 20. i 40. godine, bez značajnijih prethodnih upozorenja. Pogodi čoveka poput groma i uzrokuje mu smetnje pri kretanju.
Iako je i sama prošla kroz krizu neprihvatanja i negiranja problema, praćenu osećanjem nemoći i očaja, danas ova žena i majka dve devojčice živi smireno i srećno. O tome kako je Ljiljanu bolest u stvari naučila da živi, napisala je i u svojoj knjizi „Misli koje život znače – Vodič za buđenje unutrašnje snage“.
Čvrsta u odlukama
„Odluka da želim da napravim nešto za sebe razbistrila mi je pogled na život i ono što mi on daje, kao i pogled na trenutak na koji jedino mogu uticati, a to je ovaj trenutak – sada. Zahvaljujući takvom stavu i nakon dosta rada na sebi, danas verujem da svako od nas može da nađe zadovoljstvo, smisao i mir, nezavisno od okolnosti u kojima se nađe.
Samo mora da se potrudi i da veruje u sebe i svoje sposobnosti. Međutim, u svemu tome čovek mora biti realan i, u skladu sa tim, da stvara i ostvaruje dostižne ciljeve“, kaže Ljiljana i ostaje čvrsta u odluci da odbaci samosažaljenje i strahove, da se ne brine oko stvari na koje ne može da utiče, da se svako jutro veseli danu koji će provesti sa onima koje voli, da se trudi da stvori bolje uslove za zdravlje i da jača unutrašnji mir... što bi, uostalom, svakom čoveku trebalo da bude imperativ.
Ceo tekst : B92