Autor Tema: životne priče osoba sa ms...  (Pročitano 116189 puta)

Van mreže Asja

• Multiple Serendipity
  • Član
  • **
Odg: životne priče osoba sa ms...
« Odgovor #60 poslato: Jul 19, 2009, 11:16:52 posle podne »
Multiplu sklerozu pobijedila pisanjem knjige

Da život s multiplom sklerozom, neurološkom bolešću etiologija koje i dandanas nepoznata te za koju nema pouzdana lijeka, s obzirom na sve teškoće koje stvara ipak može biti kvalitetan, dokazala je tridesetdevetogodišnja Ljiljana Trkulja iz Imsovca nedaleko od Daruvara. Ta supruga i majka dviju djevojaka s tom se bolešću suočila 1996. godine, nakon prometne nesreće u kojoj joj ozlijeđen vratni dio kralježnice.

– Brzo sam tonula u depresiju jer u ruralnoj sredini, osim uže obitelji, nije bilo razumijevanja za moju bolest – kaže Ljiljana Trkulja. Bivala je sve bliža zidovima bez izlaza. Pitanja poput: “Što će biti sa mnom?”, “Zar djeca i suprug moraju sve ovo doživljavati?”, prolazila su joj glavom. Jedne se večeri u njoj “nešto prelomilo” i odlučila se na promjene.

Nadu je našla u Društvu multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje je susrela osobe s istom sudbinom i razumijevanjem. Sva svoja iskustva, od suočavanja s bolešću, emocionalne krize pa sve do prijelomnih trenutaka i iskustava koja su još život učinila lakšima, Ljiljana je pretočila u knjigu, odnosno vodič za buđenje unutarnje snage, pod naslovom “Misli koje život znače”.

Michael Palijan, Večernji list

Hendi-društvo

« Odgovor #60 poslato: Jul 19, 2009, 11:16:52 posle podne »

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #61 poslato: Jul 26, 2009, 06:45:58 posle podne »

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #62 poslato: Avgust 31, 2009, 09:02:39 pre podne »
Vrlo sokantna i inspirativna prica,obolela od MS sa 14, a roditelje izgubila u saobracajnoj nesreci kad je bila beba. Ustala je od kolica nakon 5 godina, ojacala je igrajuci kolica-kosarku :

http://www.belfasttelegraph.co.uk/sunday-life/debeersquos-will-of-steel-14474105.html?r=RSS

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
« Odgovor #63 poslato: Septembar 08, 2009, 11:12:57 pre podne »
Bolest me je naučila da živim
Ljiljana Trkulja (39) obolela je od multiple skleroze pre 13 godina. Kad je saznala za bolest, pala je u duboku depresiju, potpuno neshvaćena od okoline... Danas ova supruga i majka dve devojčice živi smireno i srećno.
Piše: Danijela Petrov
Izvor: Magazin "Lisa"

Niko me u životu nije učio kako da se ponašam u teškim i nepredviđenim situacijama, a kad sam se našla u jednoj takvoj, osećala sam se zatečenom, uplašenom i – prepuštena sama sebi.“ Tako svoju priču počinje 39-godišnja Ljiljana Trkulja. Ona je žena koja 13 godina boluje od multiple skleroze, neizlečive autoimune bolesti za koju ni medicina nema tačnog objašnjenja zašto se javlja. Obično bolest započinje između 20. i 40. godine, bez značajnijih prethodnih upozorenja. Pogodi čoveka poput groma i uzrokuje mu smetnje pri kretanju.
Iako je i sama prošla kroz krizu neprihvatanja i negiranja problema, praćenu osećanjem nemoći i očaja, danas ova žena i majka dve devojčice živi smireno i srećno. O tome kako je Ljiljanu bolest u stvari naučila da živi, napisala je i u svojoj knjizi „Misli koje život znače – Vodič za buđenje unutrašnje snage“.

Čvrsta u odlukama

„Odluka da želim da napravim nešto za sebe razbistrila mi je pogled na život i ono što mi on daje, kao i pogled na trenutak na koji jedino mogu uticati, a to je ovaj trenutak – sada. Zahvaljujući takvom stavu i nakon dosta rada na sebi, danas verujem da svako od nas može da nađe zadovoljstvo, smisao i mir, nezavisno od okolnosti u kojima se nađe.

Samo mora da se potrudi i da veruje u sebe i svoje sposobnosti. Međutim, u svemu tome čovek mora biti realan i, u skladu sa tim, da stvara i ostvaruje dostižne ciljeve“, kaže Ljiljana i ostaje čvrsta u odluci da odbaci samosažaljenje i strahove, da se ne brine oko stvari na koje ne može da utiče, da se svako jutro veseli danu koji će provesti sa onima koje voli, da se trudi da stvori bolje uslove za zdravlje i da jača unutrašnji mir... što bi, uostalom, svakom čoveku trebalo da bude imperativ.
Ceo tekst : B92

Van mreže jelena

• Član
  • **
  • drži se čvrsto...zubima za vetar
« Odgovor #64 poslato: Septembar 30, 2009, 02:28:50 posle podne »
ne znam gde ovo da smestim, ako moderatori ili administrator smatraju da treba da se nađe u nekoj drugoj temi, neka ove misli premeste. ovo su misli moje prijateljice sa jednog drugog foruma :

"Da bi dobio ono što nikad nisi imao, moraš uraditi nešto što nikad nisi". Kada Bog uzme nešto od onoga što čvrsto stežeš u rukama, On te ne kažnjava, nego prosto otvara tvoje ruke da bi primile nesto bolje. Koncentriši se na ovu rečenicu. "Božija volja te nikada neće odvesti tamo gdje te Božija Milost neće zaštititi."

Van mreže jelena

• Član
  • **
  • drži se čvrsto...zubima za vetar
« Odgovor #65 poslato: Septembar 30, 2009, 02:30:58 posle podne »
ne znam, da li su ovo lično njene misli, ili nečiji citat, ali ove reči vraćaju nadu

Van mreže homer

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • sunt lacrimae rerum et mentem mortalia tangunt
  • Dg: G35
« Odgovor #66 poslato: Oktobar 02, 2009, 11:30:46 pre podne »
Čeličnog zdravlja do 37 godine, a onda se rušim kao kula od karata. Kao kad okreneš prekidač.

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #67 poslato: Oktobar 07, 2009, 08:50:24 pre podne »
30 godina zivi sa ms, odbila je bilo kakve lekove, uzima samo vitamine (pogotovo kalcij i magnezij) i ide kod kiroprakticara, ali najbitnije za njeno stanje kaze da je njen vedri duh. Sada ima 52, i u dobrom je stanju.

Cela prica: http://www.heraldtribune.com/article/20091006/article/910061009

Van mreže djurkan

• Član
  • **
« Odgovor #68 poslato: Oktobar 16, 2009, 01:30:04 posle podne »
Za deset godina nemam nikakvih vidljivih simptoma. Prvi napad posle 2000 (kada su i otkrili MS) imao sam decembra 2008, i zavrshio na korticima.I to je sve shto sam strashno proziveo u ovih deset godina. Sada imam problema sa desnom nogom i hod mi je ogranicen na 1 ili 2 kilometara,,,Ja neznam kakva nam je buducnost, ali se radujem kada vidim da zive normalno i preko 30 godina sa MS!...Kakvi su podatci, koliko se moze ziveti dugacko bez siptoma? Ovo 30 godina je rekord valjda?

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #69 poslato: Oktobar 25, 2009, 07:34:44 posle podne »
Prica kandidata za guverner Oregona, dijagnosticrana mu je ms pre 30 godina ali je politicki jos aktivan i jedna je od najznacajnijih politickih figura u Oregonu. Javno je rekao da boluje od ms, posto nece da ga pitaju dali je pijan. Ima resenje i za prevozno sredstvo.

http://www.boston.com/news/nation/articles/2009/10/24/how_does_ore_candidate_roll_with_ms_on_a_segway/

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #70 poslato: Novembar 29, 2009, 07:28:49 posle podne »
Menadjerica Done Karan, Marlo, 37 g., prica o svojoj borbi sa MS-om. Kaze da kada ona moze da nosi visoke potpetice, moze svatko. I pored svega, ne prodje dan da se ne nasminka i sredi. Muz je ostavio (sada ima novog decka) i trenutno je na Tysabry.

http://www.dailymail.co.uk/home/you/article-1230207/MS-make-magnificent-Marlo-Donato-Parmelee-coping-disease.html?ITO=1490

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #71 poslato: Decembar 13, 2009, 07:04:01 posle podne »
Majka petogodisnjeg sina nemoze vjerovati da njeno dete ima MS na samo 5:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8357295.stm

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #72 poslato: Decembar 17, 2009, 03:05:31 posle podne »
Mladić koji je oboleo od MS-a ,koji je spasao od utapljanja dve devojke,o kome smo pisali :
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/topic,14.msg94563.html#msg94563

Dobio je zlatnu plaketu za najplemenitiji pojedinačni podvig godine.  :D

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #73 poslato: Decembar 18, 2009, 11:49:16 pre podne »
svaka mu cast

Van mreže U prvom licu

• Član
  • **
« Odgovor #74 poslato: Decembar 25, 2009, 10:06:23 pre podne »
Devojka koja se bori protiv MS sa autosugestijom, kaze 1000 puta mozgu da otstrani bolestinu...

http://www.marieclaire.com/print-this/health-fitness/advice/tips/multiple-sclerosis-treatment

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.