Junak za tri životaMilena MARKOVIĆ, 28.05.2009
Nada i Vladimir
Želim da vam javim nešto što ne bi smelo da se zaboravi: naš mladi sugrađanin Vlada Bradić spasao je iz Jarkovačkog jezera devojčice Nadu Dujmović i Marijanu Čučević. Jedini je, od mnogih koji su tu bili, skočio u vodu i izvukao ih. A boluje od multipleks skleroze.
Tragom ove vesti koju je našoj redakciji poslala Vesna Pribić-Blanuša, učiteljica Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Ljukova kod Inđije, obreli smo se u ovom sremskom selu. U lepoj šarenoj školi, dočekale su nas učiteljica Vesna i njena koleginica Jelena Živković. Upravo Jelenini đaci pre pet godina bile su spasene devojčice. Sada su druga godina Srednje tekstilne škole u Inđiji. Uče za modelare. Još od vrtića su nerazdvojne. Tako su proteklog vikenda zajedno krenule i do jezera, tek malo da skvase noge. Spustile su se, nasipom, do vode, ali su ih povukli mulj i alge. Marijana je pala i povukla Nadu. Obe su se gušile. Tragedija je izbegnuta zahvaljujući Vladimiru Bradiću.
........
Video sam Marijaninu ruku, pa šaku... pa opet ruku, i ponovo Nadin vrisak. Potrčao sam, a tih nekoliko metara do mesta sa koga su skliznule u vodu, učinili su mi se kao večna razdaljina. Samo sam molio Boga da me noge ne izdaju. U glavi mi je sevnulo: bolest mi sputava korak, evo čitavu godinu, remeti mi centar za ravnotežu... Samo da se dokopam vode, tu mi nije potrebna ravnoteža.
Delići sekunde, kao sati.
...................
Sad se u priču uključuje Nada.
- Tek kada je Vlada izvukao Maju, pritekli su i drugi. Kad je Maja počela da daje znake života, pozvali su hitnu pomoć.
Vlada Bradić se tada udaljio. Stao na nasip, koji minut se tu još zadržao.
- Tek tada sam počeo da drhtim - priča momak. - Zamolio sam druga da me odveze kući. Nisam spavao dve noći - priča Vladimir - Treću noć sam otišao u Ljukovo. Do Čučevića i Dimića. Ali ni posle toga nisam bio spokojan, jer su se u Novom Sadu još borili za Marijanin život. Sada sam čuo da je dobro, da je izašla sa odeljenja intenzivne nege. Za mene je to najveća sreća. U stvari, ja ne bih ni mogao da živim da nisam pomogao.
BOLEST I PLANOVI
VLADIMIR Bradić, u avgustu prošle godine, nekoliko dana pred 23. rođendan oboleo je od multipleks skleroze. Bolest je presekla mnoge njegove planove: da završi studije, da se zaposli. A pre svega da uživa u mladosti, kao svi njegovi vršnjaci.
- Sad mislim samo o tome da se koliko je moguće izbavim iz ove muke, moje bolesti. Koji su joj uzroci, ne znam. E, kad bih znao... Onda bih mogao i da se izlečim.
................
(D. S.)
Ceo tekst : Vecernje novosti