Autor Tema: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju  (Pročitano 36302 puta)

Van mreže sumonja

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 56
Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« poslato: Mart 17, 2007, 06:45:49 posle podne »
14.marta je zvanicno poceo sa radom sajt Centra za smestaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograda.

Sajt se nalazi na adresi www.centarbgd.org.rs

Na sajtu se mogu naci vesti iz Centra, informacije o svim organizacionim jedinicama Centra, informacije o vrstama aktivnosti sa decom, nacinu rada, uslovima prijema dece u Centar, opisi i potrebe razlicitih vrsta ometenosti u razvoju kod dece, vrste tretmana - Beogradski integrativni metod, hipoterapija (koju je Centar prvi uveo u praksu), senzorne sobe i jos mnogo toga.

Hendi-društvo

Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« poslato: Mart 17, 2007, 06:45:49 posle podne »

Van mreže sumonja

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 56
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #1 poslato: April 17, 2007, 09:09:36 posle podne »
Izvor> Sajt Centra za smestaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju www.centarbgd.org.rs
__________

Poštovana-ni,

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo da učestvujete na tribini "Psihijatrijska terapija, kada i kako?" prema ideji Saveta roditelja, a u organizaciji "Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju" iz Beograda.

Tribina će se održati u četvrtak 19.aprila 2007.godine, od 12 do 15 časova u sali mesne zajednice u ul. Terazije 45, prizemlje.

Učesnici tribine su stručnjaci iz oblasti neuropsihijatrije razvojnog doba i farmakoterapije, stručnjaci iz Centra kao i roditelji dece i omladine sa smetnjama u razvoju.

Moderator tribine će biti direktorka Centra Ljiljana Jovčić, specijalista socioterapije i rehabilitacije.

Molimo Vas da radi efikasnosti pitanja dostavite pismeno neposredno pre početka tribine.

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #2 poslato: Septembar 02, 2008, 12:04:40 pre podne »
NEGOTIN - U prostorijama Društva za mentalno nedovoljno razvijena lica (MNRO) u Karađorđevoj ulici u Negotinu, otvorena je prva biblioteka igračaka pod nazivom „Duga“. Biblioteka sa preko 150 kvalitetnih igračaka za sve uzraste dostupna je svoj deci iz Negotina i biće otvorena svakog radnog dana od 13 do 15 sati.

Biblioteka igračaka formirana je u okviru projekta „Ublažavanje siromaštva za decu s posebnim potrebama u Srbiji“ koji realizuju britanska humanitarna organizacija „Save the children“ i Društvo MNRO iz Negotina, a finansira Evropska komisija. Igračke će se iznajmljivati na 15 dana, a svako dete moći će da ponese kući samo po jednu igračku.
Najvažnija aktivnost ove jedinstvene biblioteke biće u tome što će sva deca, zajedno sa svojim roditeljima, moći da dođu i da se druže i igraju u lepo uređenom prostoru.
- Biblioteke igračaka su osmišljene tako da se deca sa i bez smetnji u razvoju zajedno razvijaju kroz igru. Na taj način se deca vaspitavaju da prihvataju različitost i da neguju toleranciju - objasnila je Ljiljana Došen iz organizacije „Save the children“.
U okviru programa „Ublažavanje siromaštva za decu s posebnim potrebama u Srbiji“, koji se realizuje u Negotinu, u prostorijama Društva za MNRO dva puta nedeljno organizuju se radionice za decu i njihove roditelje, ali i grupne diskusije, predavanja i grupne proslave rođendana.
- Cilj ovog projekta je da se animira što više dece s posebnim potrebama, kojima će učešće u ovim radionicama doprineti poboljšanju psihosocijalnog razvoja, pre svega motorike i socijalizacije. U naše programe uljučeno je svega 26 dece iako ih u Negotinu realno ima mnogo više, pa ovim putem pozivam roditelje da se uključe u rad naših radionica jer će to biti višestruko korisno za njih i njhive mališane - poručila je Nensi Mitrović-Stevanović, rukovodilac projekta i predsednica Društva za MNRO, koji u Negotinu okuplja oko 90 članova.

Izvor :Blic

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 02, 2008, 09:29:47 pre podne »
Deca se smrzavaju u kući bez prozora
Autor: Ranka Ivanoska | 01.10.2008.

VRBAS - Od 300 osoba ometenih u razvoju koliko je registrovano u Vrbasu njih pedesetak, od tri do 33 godine, dolaze u prostor nazvan Biblioteka igračaka. Već tri godine čekaju da dobiju obećani novac od ministarstva kako bi adaptirali neuslovne prostorije, dobijene od lokalne samouprave. Od rešavanja problema sa grejanjem koje ublažavaju sa dve kvarcne peći u sadašnjem objektu, skoro da su odustali.

- Vrbas je velika opština, a mnogi manji gradovi već su se izborili za dnevni boravak. Da li treba da izvedemo decu na ulicu i pokažemo da i oni postoje u ovom gradu? - sa ogorčenjem se pita Nada Zdravković.

Članovi udruženja kažu da su im pre tri godine odobrena sredstva za dnevni boravak i specijalno vozilo za prevoz dece iz okolnih sela.

- Vlada se promenila, pa smo dva puta podnosili isti projekat i nema odgovora. Od lokalne samouprave smo dobili prostorije u zgradi stare opštine, ali ni tamo nema grejanja, trofazne stuje ni dovoljno prozora - kaže Radomir Pejović, jedan od članova udruženja.
Račune za struju plaćaju sami ili od retkih donacija.

- Naše aktivnosti finansira resorno ministarstvo, ali ne i troškove održavanja. Sada su skoro duplo smanjili sredstva, što većina drugih udruženja nije teško podnela jer im pomaže lokalna samouprava - kaže Ljiljana Milić, sekretarka udruženja.
Vrbasko udruženje se već nekoliko puta obraćalo lokalnoj samoupravi tražeći pomoć, ali su ostajali bez odgovora.
- Tražili smo jednom za osam meseci 80.000 dinara, a drugi put 15.000 dinara za mesečne troškove i ništa - kaže Milićeva. Predstavnici udruženja i roditelji, sa ogorčenjem, konstatuju da ih se lokalni političari sete samo u toku predizbornih kampanja.

- Dođu sa kamerama, slikaju se i na tome se završi. Opština pomaže brojnim udruženjima penzionera, kulturno-umetničkim društvima, ali ne i deci ometenoj u razvoju. Tri godine dobijamo oko 15.000 dinara za paketiće i to je sve - kaže Milićeva.
- Ako dođe nova vlast, promeniće se i zaduženi za socijalnu politiku. Dok ga uputimo u probleme i ukažemo da postoje i ovi građani naše opštine, doći će novi. Stalno se vrtimo u krug - kaže Radomir Pejović.

Izvor : Blic

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #4 poslato: Novembar 12, 2008, 12:31:54 posle podne »
Beograd
 
Pomoć za decu ometenu u razvoju
Uskoro novi kutak za igru
Autor: Z. L. | 12.11.2008.

Ugovor o izgradnji pomoćnog objekta u sklopu Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Šekspirovoj ulici, juče je zvanično potpisan. Nakon sedam godina, koliko su roditelji čekali na početak radova, lista čekanja će se smanjiti za 100 štićenika.



Na teritoriji grada Beograda prema poslednjim statistikama živi oko 10. 000 dece i omladine ometene u razvoju. Na osnovu tog podatka, stručnjaci su procenili da je potrebno oko 30 objekata za smeštaj i dnevni boravak ovakvih osoba, a u Beogradu ih ima samo četiri.
- Beogradska vlast trebalo bi bolje da se organizuje. Ovaj objekat čeka na izgradnju punih sedam godina. Trenutni uslovi su daleko od idealnog, jer su deca smeštena u privremenoj drvenoj baraki staroj 39 godina i mi svaki dan strepimo da bi zbog slabe instalacije moglo da dođe do požara - kaže Slobodan Grujičić, roditelj koji napominje da su centri ovakvog tipa od velike pomoći.
Usluge ovog centra, trenutno koristi 128 štićenika o kojima se brinu stručna lica, jer je većini od njih potrebna stalna nega i nadzor.
U planu je da se u Beogradu izgradi još četiri objekta u ove svrhe, kao i zasebna ustanova za odrasla lica koja su ometena u razvoju.
- Danas počinje izgradnja pomoćnog objekta i nadam se da će biti gotov početkom 2010. godine. Upoznati smo sa svim problemima koji roditelji imaju zbog nedostatka dnevnih boravaka za njihovu decu - kaže Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika, koji je juče obećao novi plan u okviru sistema socijalne politike, kojim bi bila obuhvaćena pomoć roditeljima koji zbog stalne brige o deci nemaju mogućnost da se zaposle.
Za izgradnju novog Centra, Grad Beograd je iz budžeta izdvojio 166 miliona dinara.
Izvor :Blic
 


Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #5 poslato: Januar 10, 2009, 12:31:52 posle podne »
Četvrti rođendan udruženja „RO-DE“
Oni ne žive pored nas već sa nama
Autor: Z. Lazarević | 10.01.2009.


Roditelji osoba ometenih u razvoju lišeni su pomoći sistema i društva i grčevito se bore da njihova deca ne budu zatvorena unutar institucije bez prava na normalan društveni život. Marija Spirovski (28) je dete hrabre žene, koja je iz ljubavi i želje da pomogne svojoj kćerki i svim porodicama koje se suočavaju sa istim strahovima, osnovala udruženje „RO - DE” i otvorila prvi vaninstitucionalni dnevni boravak u Srbiji.

 

- Slavimo četiri godine postojanja Dnevnog boravka, koji je utočište ne samo za osobe ometene u razvoju, već za celu porodicu. Najteže je samim roditeljima, jer su osobe ometene u razvoju neraskidivo vezane za njihovu pomoć - kaže Dobrila Spirovski, predsednica udruženja „RO - DE”, koja je, neprihvatajući činjenicu da sistem nije naklonjen roditeljima ove dece, došla na ideju da napravi Dnevni boravak za njih. I sama majka osobe ometene u razvoju, nije želela da se preda i prepusti „predodređenoj” sudbini.
Boravak je za četiri godine postigao zavidne rezultate, a prostor za njega je obezbedio predsednik Srbije Boris Tadić. Ideja da se ova „večita” deca integrišu kroz negovanje njihovih talenata i želja, prerasla je u mnogo više. Roditelji su prestali da gube nadu i kroz rad sa stručnim licima, pronašli su mir, koji im je godinama falio.
- Moje dete je srećno, samim tim i ja. Ovde sam od samog početka i iskreno sve ovo me „diglo”. Lakše mi je. Sigurnija sam i spokojnija, a osmeh na licu mog sina Srđana se ne može ni sa čim meriti - kaže Vukica Filipović (62), posmatrajući sina kako sa drugarima proslavlja godišnjicu boravka.
Prijatan prostor, ukrašen malim umetničkim delima koje su sami štićenici stvorili, oaza je za celu porodicu. Ovde su u sklopu radionice „Škola života”, naučili mnogo toga, a pre svega da svako treba i mora da ima priliku za normalan život.

Život je borba
Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom u organizaiji udružanja „RO - DE” postoji četiri godine. Radi pet dana u nedelji, a unutar organizacije volontira radi i stručni tim ljudi - defektolozi, psiholozi ali i sami roditelji. Projekat se sam finansira, najviše od pomoći komšiluka i najbližih prijatelja.
- Trenutno imamo 15 osoba koje su korisnici boravka. Cilj nam je da u njima negujemo sve talente, da ih naučimo da se sutra snađu i bez nas, njihovih roditelja. Naši planovi se ne završavaju na ovome. Život je jedna velika borba, a mi smo kroz rad u Dnevnom boravku, naučili da se ne predajemo - kaže Dobrila Spirovski.
Izvor : Blic

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #6 poslato: Februar 09, 2009, 12:08:03 posle podne »
Dnevni boravci za decu ometenu u razvoju
Namera grada je da se otvaranjem ovih ustanova u svim opštinama osobe sa hendikepom ne smeštaju bez preke potrebe u bolnice

U Beogradu postoji samo sedam dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju, od kojih tri u prigradskim naseljima. Njihove usluge koristi oko 360 osoba, što znači da je svega do 10 odsto dece sa smetnjama uključeno u neki od oblika organizovane profesionalne podrške.

Smeštaj u neku od ustanova za brigu i negu jeste i dalje glavni oblik zaštite koji nadležni sprovode u cilju adekvatnog zbrinjavanja hendikepirane dece.

Zbog toga grad namerava da u svakoj opštini u prestonici otvori po jedan dnevni boravak koji će funkcionisati poput vrtića. Tako će ove osobe imati mogućnost da izbegnu smeštaj u ustanove, a moći će u toku dana, koliko požele, da rade sa stručnjacima, a potom da se vrate kući.

Većina osoba sa nekim smetnjama u razvoju živi isključivo u svojim porodicama. O njima se brinu samo roditelji koji se sporo oslobađaju predrasuda, pa svoje potomke sa hendikepom drže isključivo u domovima, daleko od vršnjaka i osoba obučenih da ih socijalizuju. Otvaranjem dnevnih boravaka po opštinama nadležni nameravaju da malo roditeljima uštede vreme a one koji se ne usuđuju da dete pošalju u ovu ustanovu oslobode strahova.

– Starateljima će biti lakše da svoje dete ostave u ustanovi koja se nalazi u njihovoj opštini. Moći će da se pozabave obavezama dok je dete sa stručnjacima. Blizina dnevnog boravka, uštedeće vreme starateljima koji neće morati da razvoze decu po celom gradu, usred saobraćajne gužve – kaže Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika.

Planirano je da u dnevnim boravcima sa decom rade stručni timovi u čijem su sastavu defektolozi, terapeuti, psiholozi, nastavnici fiskulture... Objekti će imati radno vreme, biće organizovane grupe, nastavni plan, stručnjaci će sa decom raditi na razvoju praktičnih veština neophodnih za svakodnevni život, imaće pristup rehabilitacionim i terapeutskim uslugama. Centar za socijalni rad će, pre prijema osoba sa smetnjama u razvoju u ustanove, procenjivati kandidate. Prioritet će biti deca i omladina sa smetnjama u razvoju, autizmom, telesnim invaliditetom, osobe sa posebnim potrebama i mladi ljudi kod kojih postoji rizik od smeštanja u ustanovu.

– Trudićemo se da ih povežemo sa raznim službama i angažujemo u široj društvenoj zajednici. Namera nam je i da organizujemo prevoz do kuće za one koji će boraviti više sati u toku dana u dnevnom centru i kada roditelji nisu u mogućnosti da dođu po svoju decu – ističe Krkobabić i dodaje da će ova vrsta usluge pružiti korisnicima pozitivno iskustvo boravka izvan porodičnog okrilja.

Otvaranje dnevnih boravaka u svim prestoničkim opštinama je dugoročno rešenje i u mnogome zavisi i od novčanih sredstava kojima raspolaže Sekretarijat za socijalnu zaštitu.

U toku ove godine nadležni će se potruditi bar da prošire kapacitete postojećih dnevnih boravaka.

U toku su radovi na objektima u Barajevu, na Vračaru, Zvezdari, Novom Beogradu i u Borskoj ulici u Rakovici. Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Šekspirovoj imaće 1.600 kvadrata a namenjen je za 100 korisnika.

Pri Centru za smeštaj i dnevni boravak dece sa hendikepom ne postoji smeštaj za osobe obolele od cerebralne paralize tako da je u planu formiranje, u skorije vreme, i ove grupe. Opština Stari grad ima problem jer nema nijedan dnevni boravak pa nadležni očekuju da će se uspešno završiti pregovori kako bi prostor od 400 kvadrata prilagodili nameni za smeštaj i pružanje usluga ovim osobama.

LJ. Perović
[objavljeno: 09/02/2009]
Izvor : Politika

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #7 poslato: Februar 18, 2009, 12:10:02 pre podne »
U dnevnom boravku u okviru subotičke Specijalne škole „Žarko Zrenjanin” pod stručnim nadzorom borave odrasle osobe ometene u razvoju
 

Štićenice doma rado poziraju uz svoje rukotvorine Foto N. Tumbas

Subotica – Dvosobna kuća u subotičkoj Banijskoj ulici svakoga dana je otvorena za trideset šest osoba umereno i teže mentalno ometenih u psihofizičkom razvoju, a u ovu kuću, koja već 30 godina postoji u okviru Specijalne škole „Žarko Zrenjanin”, dolaze sa navršenih 18 godina.

Danijela Andrašić, defektolog i nastavnik na srpskom jeziku, kaže za „Politiku” da njihovi štićenici uz rad sa stručnim osobljem (a tu su i Livija Jenci, nastavnik na mađarskom jeziku, Stojan Mlekov, radni terapeut, Ildika Vakula, medicinska sestra, i Željka Ćopić, njihova „tetica”) otkrivaju da granice njihovih mogućnosti nisu skučene kako okolina često smatra.

– Ovo je mesto gde oni mogu da provedu prijatnih osam časova. Sve aktivnosti su u skladu sa njihovim sposobnostima i interesovanjima – kaže Andrašićeva. I, zaista, u velikom dnevnom boravku gotovo svi štićenici sede za stolom zaokupljeni svojim radom. Jedino ih je prisustvo našeg fotoreportera prenulo iz te zadubljenosti, pa su mu rado pozirali uz svoje rukotvorine.

– Izašli smo iz anonimnosti kada su pre dve godine naši štićenici pobedili na „Evrosongu” za osobe sa hendikepom pevajući pesmu „Mi smo drugačiji”. Nakon te pobede usledili su pozivi za gostovanja u Holandiji, Mađarskoj... Postali smo i redovni učesnici gradskih manifestacija. Sa gimnazijalcima smo radili predstavu „Dvanaest čarobnjaka”, redovno se pojavljujemo sa rukotvorinama na prodajnim izložbama, a upravo pripremamo otvaranje izložbe slika našeg Borisa Hrnjaka u njegovom mestu Žedniku. To su radovi koje je već izlagao u Subotici – ističe Danijela Andrašić i dodaje da je septembra prošle godine 17 korisnika dnevnog boravka sa njom i medicinskom sestrom Vakulom boravilo u Čanju. Za neke je to bio prvi susret sa morem.

Dnevni boravak za umereno i teže ometene osobe svakodnevno je utočište i za nekoliko osoba sa posebnim potrebama koje imaju višestruki hendikep. Andrašićeva objašnjava da se njihove porodice ponekad suočavaju sa nerazumevanjem i predrasudama okoline. Ipak, ne predaju se, a ovaj dnevni boravak je jedno od utočišta gde na osam časova mogu ostaviti svoje dete, znajući da je na sigurnom i pod stručnom pažnjom, pri čemu sve troškove rada ove kuće snosi lokalna samouprava. Dnevni boravak je donedavno imao velikih problema sa grejanjem, a pošto su pojedini štićenici teško pokretni, to im je zadavalo naročite brige. Zahvaljujući donacijama nekoliko subotičkih preduzeća (najavljeno je i da će prihod sa „Bala gradonačelnika” biti upućen ovom dnevnom boravku) sada je i taj problem rešen.

-----------------------------------------------------------

Salaš kao ogledno dobro

Specijalna škola „Žarko Zrenjanin” od 1. septembra prošle godine dobila je na korišćenje salaš u predgrađu koji je koristila Katolička crkva. Jovanka Tešanović, direktorka škole, za „Politiku” kaže da im salaš služi kao ogledno dobro za učenike srednje škole poljoprivredne struke, a da im je namera da u naredne dve godine ovde počnu da ostvaruju program stanovanja uz podršku za jedan broj odraslih štićenika.

Aleksandra Isakov
[objavljeno: 18/02/2009]
Izvor :Politika

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #8 poslato: Maj 20, 2009, 12:28:49 posle podne »
CENTAR ZA DNEVNI BORAVAK DECE I OMLADINE OMETENE U RAZVOJU TRAŽI POMOĆ
......

POŽAREVAC - Požarevački Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, koji zbrinjava 19 korisnika, dobiće samo 233.000 dinara za celu godinu, što je nedovoljno da bi zadovoljilo i najelementarnije potrebe. Iako je počela primena Strategije razvoja socijalne zaštite na području grada Požarevca od 2008. do 2012. godine, u pogledu Centra za dnevni boravak nema praktičnih pomaka.

Elizabeta Ranković, predsednik Saveta roditelja dece koja pohađaju ovaj centar, pismeno je zatražila pomoć od ministra rada i socijalne politike Rasima LJajića, načelnika Braničevskog okruga Gorana Petrovića, Gradske uprave i gradonačelnika Požarevca Miodraga Milosavljevića.

- Od donacija smo adaptirali deo stare kasarne, u kojem je 2002. godine otvoren ovaj centar. Međutim, oko 233.000 dinara nije dovoljna da podmiri potrebe dece koja pohađaju specijalnu školu. Pošto se među rashodima nalazi organizovanje radionica, jednodnevnih izleta, specijalističkih pregleda, pomoć u kupovini lekova i rad Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim i autističnim licima, jasno je da predviđena suma neće ni izdaleka biti dovoljna - rekla je Rankovićeva.
Ona ističe da centar nema psihologa, neuropsihijatra, pedijatra, fizioterapeuta, stomatologa i druge specijaliste, koji su neophodni deci sa posebnim potrebama, a nedostaje i stručni rad s roditeljima kako bi oni na kvalitetan način pomogli svojoj deci.
..........

Smeštaj do 27. godine

Veliki problem roditeljima predstavlja i zakonska starosna granica za smeštaj dece u Centru za dnevni boravak, koji moraju da napuste posle 27. godine. Posle toga ona su u svojevrsnoj izolaciji, jer za njih u gradu ne postoji adekvatna ustanova. Roditelji se nadaju da će se ovakvo stanje uskoro promeniti, kako se deca ne bi odvajala od porodice i smeštala u ustanove van Požarevca.

Ceo tekst : Glas javnosti

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #9 poslato: Avgust 29, 2009, 10:35:06 pre podne »
Maskenbal u dnevnom boravku za osobe sa teškoćama u intelektualnom razvoju „RO – DE“
Autor: Z. LAZAREVIĆ  29.08.2009.

Veče u kome su sva deca jednako srećna i vesela

Dnevni boravak za osobe sa teškoćama u intelektualnom razvoju “RO – DE”, koji poslednje četiri godine daje podršku čitavim porodicama, juče je organizovao maskenbal. Osobe sa teškoćama u intelektualnom razvoju i njihove porodice juče su bili domaćini omladini iz komšiluka, koji su želeli na ovaj način da daju podršku njihovoj integraciji u društvo.
 
- Neverovatno je koliko je omladina otvorena za probleme sa kojim se suočavaju sve osobe sa invaliditetom. Na ovaj način smo želeli da pokažemo da smo svi jednaki, a da se pod maskama ne prepoznaje različitost, kaže Dobrila Spirovski, predsednik Udruženja, napominjući da su na maskenbal došli i korisnici drugih društava.

Svakog poslednjeg petka u mesecu u prostorijama Dnevnog boravka prave se igranke. Za njihov dobar provod već duži period su zaduženi članovi benda “Enigma”.
- Kad me drugarica zamolila da dodjem i da sviram u boravku, bilo mi je malo čudno jer nikad nisam imao priliku da vreme provodim sa osobama koje imaju teškoče u intelektualnom razvoju. Sad je svaki poslednji petak u mesecu rezervisan samo za „RO – DE“, kaže Marko Jovanović, napominjući da se raduje svakom susretu sa njima i da je počastvovan što ima priliku da im ulepša veče.
Vršnjaci iz kraja, devojke i mladići i korisnici, svi pod maskama uživali su zajedno, a pod maskama nije bilo različitosti. Maskenbalu se pridružio i Nenad Jovanović, pevač grupe „Blizanci“, koji je na ovaj način dao svoj doprinos, jer je jedan od omiljenih pevača korisnika.

Ceo tekst : Blic

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #10 poslato: Novembar 15, 2009, 12:20:17 posle podne »
Kutak za druženje i učenje

Valjevo – Deca i mladi sa područja grada Valjeva koji imaju smetnje u razvoju, njihovi roditelji i vaspitači juče su imali razloga za radost.

Njima je predat na korišćenje opremljeni objekat za dnevni boravak, u kome ima mesta za tridesetak korisnika, pod čijim krovom će, pored ostalih sadržaja, za njih biti organizovana i edukacija.

Ljiljana Lučić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, istakla je da je reč o projektu koji je deo šire strategije socijalne zaštite u Srbiji, kojom se sprečava marginalizacija osoba ometenih u razvoju i pomaže da se u skladu sa svojim mogućnostima uklope u normalne tokove života.

U staroj gradskoj čaršiji Tešnjar juče je otvoren i klub namenjen licima sa invaliditetom, površine 170 kvadrata, u kome ima mesta za 80 korisnika uzrasta od 15 do 40 godina. Opremanje ovog prostora i pratećih sadržaja koštalo je 7,3 miliona dinara.
B. Novović
ceo tekst : Politika

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #11 poslato: Novembar 21, 2009, 12:13:02 posle podne »
Otvoren centar „Alternativa“ u Zrenjaninu
Mesto za učenje i igru mladih sa invaliditetom
Autor: LJILJANA STUPAR

Zrenjanin - Na Međunarodni dan deteta juče u Zrenjaninu svečano je otvoren Dnevni centar „Alternativa“, za decu i mlade sa invaliditetom.

U „Alternativi“ će sa malim grupama dece raditi fizioterapeut, negovateljica, stručni radnik psiholog, ili socijalni radnik, dok će ostale usluge pružati zaposleni u Centru za socijalni rad. U rad će biti uključeni i roditelji, a veoma je značajno što je centar dobio specijalno vozilo, koje će koristiti slabo pokretna ili nepokretna deca u invalidskim kolicima.

Mileta Mihajlov, gradonačelnik Zrenjanina, na otvaranju centra kazao je da je projekat vredan više od 10 miliona dinara, a grad je uložio polovinu novca.
- Otvaranjem „Alternative“ uveliko će se poboljšati socijalna zaštita u Zrenjaninu, a u ovom centru svakodnevno ima mesta za 26 dece, koja imaju smetnje, a do sada nisu imali nijedan vid socijalne zaštite - rekao je dr Mileta Mihajlov.

Pre otvaranja „Alternative“ za decu i omladinu sa višestrukom ometenošću u Zrenjaninu nije postojala ustanova za integraciju u životnu sredinu. Dobijala su samo novčani dodatak za tuđu pomoć i negu.

Ružica Tomić, predsednica Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, kaže da će u dnevnom boravku deca sa invaliditetom dobiti svoj kutak.
- Ovo je za roditelje veoma važno, jer ćemo u centru moći da ostavimo decu na kraće vreme. To je dobro jer se neka deca nikada nisu odvajala od roditelja. Ovde će imati priliku da se druže i imaju kontinuitet u radu - rekla je Ružica Tomić.

Dnevni boravak
Psiholog Katarina Radojčić kaže da je dnevni boravak početak organizovane socijalizacije, edukacije i organizovanog rada sa decom. Stručnjaci će poboljšati njihove motoričke, intelektualne i socioemocionalne sposobnosti.
- Mališani će se u dnevnom boravku socijalizovati i družiti se sa vršnjacima, bez obzira na to o kojoj je ometenosti reč - rekla je Radojčićeva.

Ceo tekst : Blic

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #12 poslato: Januar 09, 2010, 11:59:10 posle podne »
Druženje u komšiluku
M. L. JANKOVIĆ, 08.01.2010

Beograd
ODRASLI sugrađani sa smetnjama u razvoju konačno će dobiti prostor za dnevni boravak - i na svojoj opštini. Tako će ovi punoletni Beograđani imati gde da borave tokom dana, kada su njihovi roditelji na poslu i ne mogu da vode računa o njima.
Opštine Zvezdara i Voždovac već su obezbedile prazan poslovni prostor koji će zaživeti do marta meseca, a očekuje se da će do kraja ove godine ovakva ustanova biti otvorena u većini beogradskih opština.

Kada Beograđani sa posebnim potrebama navrše 18 godina - automatski gube pravo na dnevni i trajni smeštaj u nekoj od specijalizovanih ustanova u gradu. Kako ovi sugrađani ne mogu da se staraju o sebi, njihovi roditelji su prinuđeni da napuste radno mesto ili unajme pomoć. Upravo ovaj problem bi trebalo da reše specijalizovani objekti, koji će za njih biti otvoreni u Mirijevu na Zvezdari i na Voždovcu.
- Neophodno je da svaka opština ima bar po jedan ovakav dnevni boravak - kaže zamenik gradonačelika Milan Krkobabić. - Ovim sugrađanima je u većini slučajeva teško da prelaze veliki put prevozom, a i staratelji ih mogu odvesti pre odlaska na posao. Bitno je da se ustanove neće graditi, već ćemo prostor dobiti od svake opštine na korišćenje.

U Beogradu postoji oko 600 osoba ometenih u razvoju, koje su na listi čekanja za smeštaj u neki od dnevih boravaka.

BARAJEVO
KRAJEM prošle godine u Barajevu je otvoren prostor za osobe sa posebnim potrebama. Sekreterijat za socijalnu zaštitu grada je obezbedio jedno vozilo, kojim će se korisnici prevoziti do dnevnog boravka.

ceo tekst : Vecernje novosti

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #13 poslato: Mart 24, 2010, 01:56:20 posle podne »
Dnevni boravak za decu u Užicu

Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju otvoren je u Užicu. U prostoru od 250 kvadratnih metara ubuduće će boraviti od 25 do 30 dece.

Dnevni boravak, prvi te vrste u Užicu, otvorili su šef Delegacije Evropske komisije Vensan Dežer i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.
Ljajić je rekao da realizacija projekata poput ovog u Užicu predstavlja srž socijalne zaštite jer je njegov cilj razvoj dece sa smetanjama u razviju upravo u ostanku dece u prirodnim i biološkim porodicama kroz pomoć njihovoj socijalnoj integraciji.

"Nažalost mi još uvek imamo 1.100 dece sa invaliditetom i smetnjama koja su smeštena u domovima i institucijama, a naš plan je da ovaj broj za tri godine svedemo na minimum kroz pomoć biološkim porodicama i afirmaciju hraniteljstva i da na ovaj način omogućimo njihovu bržu integraciju", dodao je Ljajić.

Boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Domu "Petar Radovanović" je jedan od 250 projekata koje je EU podržala od 2003. godine u Srbiji, rekao je Dežer i zahvalio svim učesnicima na realizaciji ovog projekta u Užicu.

ceo tekst : RTS

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Centri za smestaj i dnevni boravak dece i odraslih osoba ometenih u razvoju
« Odgovor #14 poslato: Mart 27, 2010, 06:38:26 posle podne »
Novi prostor za smeštaj dece sa smetnjama u razvoju

Veće opštine Stari grad donelo je odluku da se prostor nekadašnje Mesne zajednice "Ivo Lola Ribar" u Ulici kneza Miloša 4 daje na privremeno korišćenje Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, saopštila je ta opština.

Dnevni centar u Kneza Miloša namenjen je korisnicima i roditeljima sa Starog grada, kako bi se izbegle liste čekanja na susednim opštinama, Vračaru, Paliluli i Savskom vencu.

ceo tekst : Glas javnosti

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.