Autor Tema: Terapijsko jahanje  (Pročitano 29484 puta)

Van mreže sumonja

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 56
Terapijsko jahanje
« poslato: Mart 24, 2007, 02:29:37 posle podne »
Nazalost stari je tekst te nemam izvore kako bih navela odakle je tekst. Nadam se da to nece predstavljati problem...

Jahanje je divan osjećaj za mnoge ljude, ali za osobe s invaliditetom ono znači mnogo više od uživanja - jahanje je za njih put prema boljem zdravlju i sretnijem življenju.

Terapijsko jahanje je metoda rehabilitacije i rekreacije široko priznata u svijetu, s mnogobrojnim pozitivnim posljedicama po tijelo, psihu i socijalizacijiu osoba s invaliditetom. Ujedno je pomoćna terapija u tretmanu različitih vrsta tjelesnih oštećenja koja postiže izvrsne rezultate naročito kod neuromuskularnih poremećaja, pružajući jedini mogući nadomjestak hodanju osobama koje ne hodaju.

Osjećaji zadovoljstva i kontrole koji proizlaze iz jahanja i upravljanja životinjom od petstotinjak kilograma je snažan lijek koji jača samopouzdanje. Jahanje daje iskustvo slobode i pokretljivosti koji su nepoznati invalidnim osobama. Dodir sa životinjom koja nema predrasuda rađa posebnu ljubav.

Ljepota i plemenitost konja, njegova toplina i ritam pokreta predstavljaju kombinaciju s jedinstvenim terapijskim učinkom.

Terapijsko jahanje obuhvaća medicinski, sportski i odgojno-obrazovni aspekt. Program obuhvaća osmišljen kontakt s konjem, učenje kontroliranja konja u hodu (uz razne stupnjeve samostalnosti), učenje jahanja i vježbe na konju (posebno prilagođene prema vrsti hendikepa), nastavu u štali, igre na konju, terensko jahanje, elemente dresure i sportske pripreme za natjecanja za naprednije jahače.
Ciljevi terapijskog jahanja

1. Poboljšanje općeg zdravstvenog stanja osoba s invaliditetom:
* smanjenje spazmi/grčeva
* povećanje mobilnosti
* povećanje izdržljivosti
* poboljšanje cirkulacije, disanja i probave
* smanjenje uzimanja lijekova protiv spazmi i bolova
2. Učenje jahanja:
* ovladavanje osnovnim vještinama jahanja
* samostalno jahanje
* priprema pojedinih jahača za sportska natjecanja
3. Psihosocijalna integracija:
4. povećanje broja socijalnih kontakata
5. kvalitetno strukturiranje vremena
6. smanjenje osjećaja socijalne izoliranosti
7. edukacija u radu s osobama s invaliditetom
8. smanjivanje predrasuda prema osobama s invaliditetom

KONTRAINDIKACIJE ZA TERAPIJSKO JAHANJE
(kada ne stavljati osobu s invaliditetom na konja)

* ako jahanje uzrokuje pogoršanje jahačevog stanja i/ili se javlja bol.
* srž terapijskog jahanja je povezanost čovjeka i konja. Ako je ova interakcija štetna za jednu ili drugu stranu, to je kontraindikacija.
* ako se ne može osigurati potrebna specijalna oprema za pojedinog jahača. Upotrebom nepravilne opreme možemo mu naštetiti.
* treba se dati informacija da je pad s konja potencijalna opasnost, a za osobu s invaliditetom taj pad može biti puno štetniji nego za fizički normalnu osobu; poštujte odluku osobe da se ne izlaže tom riziku
* artrogryposis imperfecta: ako kontrakture zglobova sprečavaju siguran položaj
* atlantoaksijalna nestabilnost: stanje nestabilnosti vratne kralježnice koja se javlja kod nekih osoba s Downovim sindromom. Vidi se na rendgenskim slikama kod djece starije od 3 godine. Od liječnika tražiti potvrdu da osoba s Downovim sindromom nema atlantoaksijalnu nestabilnost.
* Coxa artrosis - automatska kontraindikacija
* nedostatak dijela lubanjske kosti: ako jahaća kaciga ne pruža pokrivanje dijela bez kosti, jahanje je kontraindicirano
* subluksacija i iščašenja kukova: veliki oprez!!!!!!
* Osteoporoza: srednja do jaka i/ili prijašnji prijelomi kostiju su kontraindikacija
* Osteogenesis imperfecta- bolest krhkih kostiju - kontraindikacija u slučaju srednje do jake bolesti , iskrivljenja kralježnice i prijeloma kostiju.
* fuzija ili fiksacija kralježnice: TJ je kontraindikacija dok kosti ne srastu, ali i ako nema dovoljno pokreta da bi se tijelo prilagodilo pokretima konja
* iskrivljenja kralježnice: ako su jaka(preko 30%), preporuka ortopeda
* Hidrocefalus - nošenje šanta - cjevčice koja odvodi suvišan likvor: ako nema pogodne kacige koja ne vrši pritisak na šant, ako se javljaju simptomi disfunkcije šanta.
* neuromuskularne bolesti: ako se umor ili bol pojača, TJ je kontraindicirano
* mišićna distrofija: ako se javlja prevelik umor, ako je prevelika nestabilnost trupa da bi se mogao osigurati dobar položaj
* epilepsija: napadaji sa velikim grčenjima mišića, ili sa potpunim nestankom tonusa - ne stavljati na konja ako je bilo napadaja unutar zadnjih 6 mjeseci. Obavezno uzimanje lijekova
* Spina bifida: ako ne mogu sjediti a da se ne javlja velika lordoza ili kifoza; pogoršanje simptoma; Chiari II malformacija, pogoršanje nakon operacije Myelomeningocele, hidromyelia
* ozljede kralježnice: ozljede iznad T-6
* moždani udar: nekontrolirani epileptički napadaji, aneurizma, angiom, ili tromb
* alergija na konjsku dlaku, prašinu i slično što se javlja u okruženju štale
* amputacije: ako je amputiran dio zdjelice
* poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću: ako ih je nemoguće kontrolirati u potencijalno opasnim situacijama (ne čekati da stvarno dođe do opasnih situacija)
* razna ponašanja koja uključuju: preveliku pobudljivost, ozljeđivanje sebe, drugih ili konja, ili bilo što što je opasno za osobu ili okolinu, učinak nekih lijekova
* tumori: ako uzrokuju promjene u tijelu koje su potencijalno opasne, npr. povećanu sklonost lomu kostiju
* dijabetes: simptomi bez medicinske kontrole
* kardiovaskularni problemi: ako srce ne može podnijeti pojačan rad, morate biti u stanju pratiti stanje dok je jahač na konju
* hemofilija: ako je jaka (<1% faktor), povijest krvarenja
* debljina: kontraindicirana ako utječe na sigurnost i ugodu konja, ako osoblje nije u stanju sigurno izvršiti pojahivanje i sjahivanje
* otvorene rane na dijelovima gdje se vrši pritisak za vrijeme jahanja; ako jahanje stvara rane
* u program na žalost ne možemo primiti jahače teže od 75 kg (nemamo dovoljno snažne konje koji bi mogli nositi teže jahače).

Hendi-društvo

Terapijsko jahanje
« poslato: Mart 24, 2007, 02:29:37 posle podne »

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: Jahanje
« Odgovor #1 poslato: Mart 25, 2007, 04:02:19 posle podne »
Mali broj ljudi zna da konji mogu da pomognu u lečenju raznih bolesti! Hipoterapija, kako se stručno zove lečenje uz pomoć konja, odvija se pod nadzorom lekara i instruktora jahanja. Tako je, pored pacijenta koji je voljan za ovaj vid isceljenja i kome ne smeta miris životinje i štale, potreban konj, vodič i terapeut. Bitna je, kažu, i okolina za šetnju koja doprinosi dobrom raspoloženju.

Đorđe Kazančev, iskusni instruktor jahanja, kaže da je ovaj vid lečenja poslednjih decenija postao vrlo popularan u svetu i veruje da će hipoterapija zameniti zamorno bolničko lečenje.

- Bolesti kičme, kukova, zarastanje rana, nekontrolisani epileptični napadi kao i cerebralna paraliza - sve ove bolesti uspešno leči hipoterapija. U to sam se uverio osamdesetih godina dok sam radio u Lipici, poznatom slovenačkom konjičko-turističkom centru, kao instruktor jahanja. Postoji postupak lečenja koje sprovodi vodič, a propisuje terapeut. Kada se konj vrati posle prejahanih 20 kilometara, izmoren je i topao. Skine mu se sedlo, stavi se frotirski peškir i pacijent sedne na leđa tople životinje - kaže Đorđe.

Bitno je, kaže, da se vodič trudi da u toku šetnje konj bude što mirniji kako bi njegova isceljujuća energija delovala na pacijenta.

- Došla je jednom italijanska maratonka Rozana koja je imala zdravstvene probleme. Rekla je da su joj preporučili hipotreapiju kako bi povratila životnu energiju i radni elan. Svake nedelje na umornom, toplom konju šetala je dok se potpuno nije oporavila. Tada sam prvi put video da konji zaista leče. Dolazio je i Mate Parlov, voleo da timari konje, jer je znao da njihova energija pozitivno utiče na ljude. Bio je i jedan biciklista Remiđo koji je imao tegobe sa kičmom. Savetovali su mu ovaj vid lečenja kako je patio i od hronične iscrpljenosti-priseća se Đorđe Kazančev prvih pacijenata. Odnos snage čoveka i konja meri u srazmeri jedan prema 10 jer je prosečan čovek težak 70 kilograma a konj 700. To znači da je i njegova energija desetostruko veća od ljudske.

Terapijsko jahanje u svetu predstavlja priznatu metodu lečenja koja pomaže i deci sa posebnim potrebama kako bi poboljšali fizičko i mentalno zdravlje. Uspešno se ovom metodom leči stres, poboljšava cirkulacija i ravnoteža.

Terapije se sprovode uglavnom jednom nedeljno, a životinje koje se koriste u ovu svrhu lečenja moraju da budu dobro istrenirane, strpljive i nežne. Konji su izrazito društvene životinje, pa su u tom pogledu slični ljudima. Imaju veliku sposobnost percepcije i odražavaju ono što im pokazuje naš govor tela. Kako terapeuti pokušavaju da postignu brojne ciljeve lečenja zavisno od oboljenja, pacijente postavljaju u različite položaje na leđima konja. Tako, pacijent može da sedi ili leži na konju okrenut napred, nazad ili na stranu, zatim može da jaše bez pridržavanja za konja što poboljšava ravnotežu. Tokom terapije postiže se i jedinstvena povezanost sa životinjom, što između ostalog, pomaže u razvijanju samopouzdanja i koncentracije.

Prvi put u Srbiji, prošlog leta, hipoterapija je počela da se primenjuje u Vrnjačkoj Banji, u ergeli Aleksandra Vukovića.

GALOP ZA KUKOVE, KAS ZA KIČMU

- Uloga vodiča u lečenju je vrlo bitna. Mora da bude iskusan, da dobro vlada konjem, da pazi na pacijenta i uskladi propisanu terapiju. Lagani hod konja utiče na dijafragmu i poboljšava rad pluća. Kas pomaže u lečenju bolesti kičme a za tegobe sa kukovima najbolji je galop - tvrdi naš sagovornik.

glasjavnosti

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: Jahanje
« Odgovor #2 poslato: Mart 25, 2007, 04:08:11 posle podne »
U hipoterapiji najvažniji je timski rad – objašnjava nesvakidašnju sliku, koja se može videti svakog vikenda na terenu Konjičkog kluba „Kremen” u Pančevu, defektolog Dobrila Jovanović, pokretač prvog programa hipoterapije u našoj zemlji.
Oblik medicinskog lečenja gde se za postizanje terapijskog cilja koriste trodimenzionalni pokreti konja u svetu je odavno poznat i priznat. Zbog izuzetnih rezultata u poboljšanju zdravlja i kvaliteta života osoba s različitim vrstama oštećenja, od Daunovog sindroma, cerebralne paralize, spina bifide, mišićne distrofije, autizma, hiperaktivnosti, kod osoba koje imaju smetnje u govoru, čitanju, pisanju, oštećenje sluha, vida – u pojedinim zemljama ova metoda dostigla je stepen medicinske grane. Kod nas se tek od prošle jeseni počelo s primenom hipoterapije
– U prvoj grupi polaznika je bilo šestoro dece. Sada ih je već 12 i gotovo svakog vikenda dolaze novi roditelji sa željom da se njihovi mališani priključe – nastavlja gospođa Dobrila iza koje je višedecenijski rad u pančevačkim institucijama u kojima se radi sa decom sa posebnim potrebama.
Baš kada je ekipa „Politike” posetila konjički klub „Kremen”, na upoznavanju je bila i grupa stanara Doma za lica ometena u mentalnom razvoju „Srce” iz Jabuke. Bez straha, u opuštenoj atmosferi, uz pomoć tima, prvi put u sedlo je sela Mira, kao i njenih sedmoro komšija iz doma. Vaspitač Ivan Karaklić koji je vikend pre toga dolazio da vidi o čemu je tu reč više je nego zadovoljan. – Ne samo što ćemo nastaviti sa dolascima, već planiramo krajem meseca da kolege iz Švedske koji dolaze u posetu dovedemo i održimo zajedničku radionicu, jer oni još nisu upoznati sa hipoterapijom.
Ova terapija obuhvata medicinski, psihološki, fizikalni, vaspitno-obrazovni aspekt i čini je osmišljen kontakt sa konjem koji je u stvari glavni terapeut, dok su instruktori i defektolozi tek pomagači.

Osećaj za simetriju
Kod dece se razvija osećaj za simetriju i ravnotežu, jačaju mišiće, poboljšaju koordinaciju. Korisnici stiču samopouzdanje, povećavaju interesovanje za spoljni svet i sopstveni život. Razvija se njihovo strpljenje, jača samodisciplina. Tako, na primer, Vlajko, autistični dečak, samo dok se kreće pored Nine ili nekog od ponija uspeva da promeni svoj kruti način hodanja. Nijedna terapija nije pomogla da se oslobodi hodanja poput robota, dok uz konja on sada može da ubrza, poskakuje, da hoda lagano.
– Hipoterapija je i inkluzija na delu: način da se deca s različitim oštećenjima uvedu u društvo, da se okolina navikne na njih čime smo za korak bliže uklanjanju predrasuda – kaže Jovanka Tomić, defektolog.
Za sada skromnih kapaciteta, ali sa velikim entuzijazmom, organizatori hipoterapije uspevaju i kada se nađu u nekoj naizgled nepremostivoj situaciji da nađu rešenje. Tako s korisnicima sa cerebralnom paralizom obavezno jašu Željko ili Višnja, jer nemaju specijalna sedla koja bi bezbedno ovu decu „držala” na konju. Zato imaju jednu molbu. Zahvaljujući donatorima, terapija je za korisnike besplatna, ali nedostaje novac upravo za nabavku novih sigurnosnih kačketa za neobične jahače i za specijalna sedla.

politika

Van mreže sumonja

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 56
Odg: Jahanje
« Odgovor #3 poslato: Mart 25, 2007, 11:08:17 posle podne »
Kod nas je hipoterapiju prvi uveo u stalnu praksu, koliko ja znam, Centar za smestaj i dnevni boravak Beograd.

http://www.centarbgd.org.yu/hipoterapija.htm

Hipoterapija se izvodi na Hipodromu Beograd i u Mladenovcu (za decu iz OJ Mladenovac)
___

Povremeno se organizuju od strane Saveza za sport i rekreaciju invalida Beograda na Adi i NVO"Decije srce".  Bila je i jedna u dvoristu skole"Dusan Dugalic" u istoj organizaciji, uz druge programe rada, i bilo je jako lepo i dobro. Ucestvovali su strucnjaci kao i omladinci koji su vodili racuna o izvodjenju prakticnog dela kao asistenti.

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: Jahanje
« Odgovor #4 poslato: April 12, 2007, 10:00:35 posle podne »
Majčin život posvećen "hodanju " kroz jahanje

Jutarnji list

Danas se ne bi usudila reći da moj Ivan ne bi bio invalid da su mu liječnici odmah kad se rodio ustanovili pravilnu dijagnozu, ali je činjenica da je nečijim nemarom propustio prvu godinu rehabilitacije koja je za njegovu bolest krucijalna. Vjerujem da je to zločin, i danas je ogorčena Vesna Budak

- Hodam, hodam – čarobne su riječi koje konju kao komandu za pokret upućuju djeca kojima je hodanje u životu san. Često nikad odsanjan, san opterećen bili, grčem, naporom. Djeca su to kojoj nije dano da vam potrče u susret, da se igraju loptom, da osvajaju planine – djeca s invaliditetom čija spoznaja svijeta polazi iz invalidskih kolica. San o pokretu, o slobodi koju mi i ne primjećujemo, njima se barem sat ili dva tjedno ostvaruje u zelenoj oazi zagrebačkog Gornjeg Bukovca gdje je smješteno terapijsko jahalište udruge Krila. Na "krilima" konja moguće je nedostižno – kretati se kamo poželiš bez tuđe pomoći.

PROSTRANA IDILA Udruga Krila, osnovana 1995. godine, prva je u Hrvatskoj počela s programom terapijskog jahanja za osobe s fizičkim oštećenjima. Taj je program u svijetu priznat kao metoda rehabilitacije kojima se postižu izvrsni rezultati u poboljšanju općega zdravstvenog stanja invalidnih osoba te jačanja njihove samostalnosti i optimizma. Osim toga, dragocjena je mogućnost sklapanja novih poznanstava i prijateljstava. Jahanje osoba s invaliditetom daje nepoznat osjećaj samopouzdanja koji se često prelijeva i na druga polja života gdje invalidne osobe žele jednakovrijedno participirati. A koliko je to participiranje i integracija teško, najbolje znaju oni koji, s obzirom na to da ne hodaju, mogu otići na tako malo mjesta gdje se mogu osloboditi boli i sumornosti svakodnevice, dobiti pomoć, smijati se.

Jedno od takvih mjesta svakako je jahalište udruge Krila na Bukovcu. Prostrana idila o kojoj brinu educirani terapeuti i fascinantnih dvije stotine volontera odiše mirom i dobrim duhom. Na te se terapije dolazi s osmjehom, ali i s nadom za druženjem i razgovorom u hladovini stabala, šum čijih krošnji opušta i smiruje. Dobrovoljnim radom bivše derutno zdanje Imesove svinjogojske farme uređeno je u prostrane staje koje su dom za 14 konja, ali i za jednak broj štenaca i mačića, što je još samo jedna potvrda da su na Krilima svi dobrodošli.

Jedno od djece koje svakog tjedna odlazi na bukovačku terapiju jahanjem je i devetogodišnji Ivan Budak koji boluje od cerebralne paralize. Ivan je sin dekana zagrebačkog filozofskog fakulteta Nevena Budaka i njegove supruge Vesne, magistrice biotehnologije, koja je danas jedna od najaktivnijih članica udruge roditelja djece s posebnim potrebama Put u život – Puž. Njihov Ivan se rodio 1992. godine u zagrebačkoj bolnici u Petrovoj ulici. Na posljednjem ultrazvuku prije poroda ustanovljen zastoj u rastu djeteta pa je Ivan rođen carskim rezom.

- Imao je samo 2630 grama kada se rodio, pretrpio je krvarenje u mozgu i patio je od hipoglikemije – prisjeća se Ivanova majka Vesna. – Iako su to bile snažne indicije da s njim nešto neće biti u redu, u bolnici mu nije napravljen ni ultrazvuk glave. Dapače, otpušten je bez traga upozorenja na bilo kakvu opasnost. Kasnije, kada sam liječnika o tome pitala, lakonski mi je rečeno da u vrijeme kada je moje bolesno dijete rođeno ultrazvuk u Petrovoj, jednostavno, nije radio. Odveli smo ga kući bez ikakvih sumnji da je bolestan. Mjeseci su prolazili. Počela sam primjećivati da se moje dijete ne okreće, ne sjeda i povremeno drži ispružena stopala. Ipak, svaku moju sumnju da nešto nije u redu razbijali su pedijatri i ortopedi koji su nas uvjeravali da Ivan nema nikakvih zdravstvenih problema. Kad to žarko želite, odmah im povjerujete, padne vam kamen sa srca i svu brigu pripišete svom roditeljskom strahu. No, zbog takva liječničkog nemara ili neznanja mnoga djeca i roditelji skupo plaćaju kasnu spoznaju svoje bolesti. Ja se danas ne bih usudila reći da moj Ivan ne bi bio invalid da mu je odmah kad se rodio ustanovljena pravilna dijagnoza, ali je činjenica da je nečijim nemarom propustio prvu godinu rehabilitacije koja je za njegovu bolest krucijalna. Vjerujem da je to zločin.

Kada je Ivan imao 11 mjeseci obitelj Budak preselila se u Njemačku gdje je otac Neven dobio stipendiju za stručno usavršavanje.

- Tada se već vidjelo da s Ivanom nešto nije u redu – nastavlja svoju obiteljsku priču Vesna Budak. – Kada bismo ga htjeli sjesti, srušio bi se, a isto bi se dogodilo i kad smo htjeli da stoji. Nožice je tad držao kao perajice. Bilo je potpuno jasno da ponovno moramo potražiti mišljenje pedijatra. Moram priznati da je scena iz ordinacije, kada smo zapravo saznali od čega boluje naš Ivan, nešto što se nikad ne zaboravlja. Dugo smo slušali liječnika koji nam je pokušao objasniti što je s našim djetetom, a onda sam začula svog supruga kako ga pita: "Znači li to da se može dogoditi da Ivan nikada neće hodati?". "Teoretski da", bio je liječnikov odgovor nakon čega je moj suprug potpuno problijedio i pozelenio, a ja više nisam bila u stanju pratiti razgovor. Trenutak je to kada pod teretom teške spoznaje svijet i ljudi više ne izgledaju isto, a sve prekriva zvuk pitanja – zašto? Ivanu je dijagnosticirana cerebralna paraliza, a njemački pedijatar pokušao je opravdati dijagnostički propust svojih hrvatskih kolega činjenicom što je kod nas tada bio rat. Nisam mogla vjerovati da se to nama dogodilo i imala sam užasan osjećaj krivnje što tako kasnimo s rehabilitacijom – priča maka koja je svu bol spoznaje da joj je dijete invalid uspjela preusmjeriti u snagu stalnog rada na poboljšanju života hendikepirane djece kroz djelatnosti udruge Puž.

- Moram priznati da o cerebralnoj paralizi tada nisam ništa znala. Paralizu sam oduvijek zamišljala kao stopostotnu uzetost tako da mi nije palo na pamet da je moje dijete zapravo paralizirano. Ipak, suočili smo se s dijagnozom i 24 sata na dan pokušali smo nadoknaditi rehabilitaciju izgubljenu u prvoj godini Ivanova života. Istodobno smo očajnički na raznim adresama pokušali saznati što više o cerebralnoj paralizi i njezinim posljedicama. Nismo odmah bili svjesni raznih problema. Mislili smo – vježbat ćemo, sve će biti dobro, nadoknadit ćemo izgubljeno. Ivan je u Njemačkoj bio uključen u sve dostupne terapije i, uz veliki trud, zaista je dobro napredovao. A onda je došlo vrijeme povratka u Hrvatsku. Dio terapija u Zagrebu uopće se nije provodilo, na rehabilitaciju u zatvorene bazene nije se moglo individualno otići s malim djetetom, a socioadaptibilna terapija nije ni postojala. I danas imam 5000 primjedbi na naš sustav – otvorena je Vesna Budak koja je upravo suočena sa stanjem zatečenim u domovini osnovala udrugu Puž.

- Kod nas nitko ne educira roditelje koji zapravo provode najviše vremena s djecom. Čvrsto sam uvjerena da je ono što se ovdje naziva edukacija zapravo čista informacija i pokazna vježba. Kao da pokušavate sašiti odijelo gledajući krojača kako to čini. Prve edukacije roditelja u Hrvatskoj nema. Vjerujte, to je jedan od važnijih razloga zašto se naša djeca lošije rehabilitirana. Mi, roditelji, nedovoljno znamo i uvijek imamo kompleks da s djecom ne vježbamo dovoljno. Na svaki upit o kvaliteti vježbanja isti je odgovor: Vježbati što više! Koliko je to više? Pet, deset, osamnaest sati dnevno. Upravo zbog te prevelike želje da Ivan ne zaostaje s rehabilitacijom i sam svojedobno pretjerala. Moje je dijeta zato s dvije i pol godine postalo autoagresivno. Počeo se gristi i čupati. Izigrala sam odnos majka – dijete i postala silovatelj u želji da mu pomognem. Sada sam naučila naći mjeru, ali, nažalost, sama i na vlastitom iskustvu.

MIRNA I DOBRA KOBILA ASJA Vesna Budak prvi je put 1995. godine saznala za terapijsko jahanje u Zagrebu kada je na "Kolu sreće" vidjela volontere udruge Krila koji su tako skupljali sredstva za rad novootvorenog jahališta. Učinila je sve da ih potraži i u novi rehabilitacijski program uključi svoje i drugu djecu okupljenu oko tada netom osnovane udruge Puž.

- Nažalost, u Krilima su mi odgovorili da nam ne mogu pomoći jer jednostavno nemaju dovoljno konja. "A što ako mi nabavimo konja", zapitala sam puna strepnje. "Hoće li tada djeca moći uključiti u rehabilitacijski program?" Potvrdan odgovor me je ispunio i pokrenuo – govori Vesna o svojim prvim kontaktima s Krilima i terapijskom jahanju u kojem njezin plavokosi Ivan danas izuzetno uživa.

- Uz pomoć brojnih prijatelja nabavili smo u Križevcima mirnu, dobru kobilu Asju na kojoj su djeca počela jahati, a našem oduševljenju nije bilo kraja kada smo shvatili da Asja čeka ždrij*** – malog Azara. Sretna sam što je mom Ivanu i drugoj djeci ovdje u Krilima omogućena ta terapija. Vidim da Ivan od nje mnogo profitira. Poboljšan mu je stabilnost, sjedenje, ravnoteža, ali i samopouzdanje. Vidim da mu je jako važno kad druga djeca pričaju da su bila na klizanju, nogometu ili košarci da se on može pohvaliti da je bio na jahanju – naglašava Vesna dok Ivan jaše i svojim pričama zabavlja nazočne volontere.

Ipak, požrtvovna i optimistična majka ima potrebu dodati još nešto: - Moram naglasiti da terapijsko jahanje u Krilima provode instruktori jahanja koji imaju položene stručne ispite za terapijski rad s osobama s invaliditetom. Pravih hipoterapeuta, tj. Fizioterapeuta s dodatnom edukacijom iz hipoterapije, kao posebnog oblika medicinske gimnastike s konjima kao "živim pomagalom", u Hrvatskoj nema. Upravo zato mi u Pužu i Krilima nastojimo prikupiti novac koji će omogućiti edukaciju dvoje takvih stručnjaka. Iznos o kojem govorimo je otprilike 20.000 njemačkih maraka. Kako bi to u mnogome pomoglo rehabilitaciji naše djece, nećemo odustati i vjerujemo da ćemo uspjeti.

Ipak, bez obzira na sve rehabilitaciju i edukaciju, djece s invaliditetom najvažnija je integracija u normalan život.

- Suživot i tolerancija zdrave i hendikepirane populacije ne uče se iz knjiga. Oni se vježbaju, prakticiraju. Integracija treba počinjati u vrtiću, a nastaviti se u osnovnoj i srednjoj školi. A mi danas u Zagrebu nemamo niti jednu školu koja tu integraciju provodi. Onda je normalno da se nametne pitanje čemu sve vrijeme, sav novac i sav trud te djece koja strašno mnogo rade da bi postigla svoj maksimum ako to poslije zapravo nikom ne treba – odlučno rezimira Vesna Budak dok brižno grli svog Ivana.

Van mreže sand

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 522
  • Gospodarica foruma
Odg: Jahanje
« Odgovor #5 poslato: April 12, 2007, 10:09:33 posle podne »
Terapijsko jahanje

Terapijsko jahanje predstavlja vec desetljecima priznatu i dokazanu metodu pomaganja djeci s posebnim potrebama, fizickim ili mentalnim poteškocama, da razviju i poboljšaju svoje vještine, kao i opce fizicko i mentalno zdravlje. Najbolje ga je definirati kao lijecenje uz pomoc konja i aktivnosti koje ukljucuju konje, a cilj mu je postizanje širokog spektra kognitivnih, fizickih, emocionalnih, mentalnih, društvenih, obrazovnih i bihevioralnih ciljeva u lijecenju hendikepirane djece.

Zašto konji?
Kako terapijsko jahanje može pomoci?

Nije poznato kada je tocno terapijsko jahanje postalo specijalizirani nacin lijecenja i opce prihvacena metoda, no prvi zapisi o tome sežu daleko u povijest. U Europi se kao nacin poboljšanja kvalitete života osobama s posebnim potrebama upotrebljava od ranih pedesetih godina prošloga stoljeca, a danas i u Hrvatskoj djeluje nekoliko udruga koje pružaju takve usluge.

Zašto konji?

Konji su izrazito društvene životinje, pa su u tom pogledu vrlo slicni ljudima. Imaju veliku sposobnost percepcije i odražavanja onoga što im govori naš govor tijela. Ucenjem kontroliranog i odgovarajuceg ponašanja dijete razvija jedinstvenu povezanost sa životinjom, što uvelike pomaže razvitku samopouzdanja, povjerenja, koncentracije, strpljenja itd.

Hod konja ritmicki i nježno pomice tijelo jahaca, od cega koristi mogu imati mnoge osobe s nekim fizickim hendikepom. Kao rezultat cesto se može primijetiti napredak i poboljšanje u fleksibilnosti tijela, ravnoteži i snazi mišica.

Znatan napredak može se postici kod zaista velikog broja poremecaja, stanja i bolesti, a izmedu ostalih tu ukljucujemo mišicnu distrofiju, cerebralnu paralizu, Downov sindrom, smetnje s vidom i sluhom, mentalnu retardaciju, autizam, multiplu sklerozu, ozljede mozga i ledne moždine, amputacije, poremecaje u ucenju, poremecaje pozornosti s hiperaktivnošcu (ADHD) i mnoge druge.

Kako terapijsko jahanje može pomoci?

Osim pojma terapijskog jahanja, cesto cete u istom kontekstu pronaci i pojam hipoterapije (od grc. hippos - konj). Hipoterapija je medicinsko lijecenje koje se provodi pod nadzorom lijecnika ili terapeuta uz pomoc instruktora jahanja. Hipoterapija uglavnom prethodi terapijskom jahanju. Tek nakon što je zadovoljio ciljeve hipoterapije, pacijent nastavlja lijecenje terapijskim jahanjem, koje predstavlja rekreacijsko jahanje za hendikepirane osobe.

Hipoterapija se provodi uglavnom jednom tjedno, a konji koji se koriste za taj nacin lijecenja moraju biti dobro istrenirani, strpljivi i nježni. Cesto se koriste vrlo mali konji, koji su prikladni za najcešce pacijente, a to su djeca.

Kako jahanje i druženje s konjima pomaže? Pokreti konja generiraju odgovarajuce pokrete kod pacijenta koji su slicni onima prilikom hodanja, dok prilagodavanje pokretima konja i održavanje ravnoteže pomažu razvitku osjetila i motorike. Terapeuti nastoje postici razlicite ciljeve lijecenja na taj nacin da pacijente postavljaju u razlicite položaje na ledima konja. Primjerice, pacijent može sjediti ili ležati na konju okrenut prema naprijed, prema natrag ili postrance, zatim može jahati bez pridržavanja za konja ili se pak može rastezati, izvršavati razne zadatke ili igrati igre tijekom jahanja.

Tijekom hipoterapije pacijent se bavi aktivnostima na konju koje su zabavne i izazovne. Mnogi terapeuti koji pružaju usluge hipoterapije svjedoce o tome kako se raspoloženje hendikepiranih pacijenata potpuno promijene kada se nadu na konju. Iskustva pokazuju da mogucnost kontroliranja konja, a u isto vrijeme i kontroliranja vlastitog tijela, kod pacijenata razvija osjecaj samopouzdanja i odgovornosti. Uz pomoc hipoterapije zdravlje djeteta može se poboljšati s fizickog, emocionalnog, psihološkog i društvenog aspekta.

Na fizickom planu, hipoterapija može poboljšati:

probleme s ravnotežom - kako se konj krece, konstantno izbacuje jahaca iz ravnoteže. Kako bi održao ravnotežu jahac mora stiskati i opuštati mišice i kompenzirati pokrete konja. Postavljanjem pacijenata u vec navedene razlicite položaje, moguce je razvijati razlicite skupine mišica;
probleme s koordinacijom - buduci da konj reagira na svaki pokret koji jahac napravi, potrebna je koordinacija kako bi se od konja dobila željena reakcija;probleme s držanjem tijela;
snagu mišica - pojacanom uporabom mišica tijekom jahanja, oni jacaju. Osim jacanja mišica, toplina konja djeluje na smanjenje grceva i djeluje opuštajuce, posebice na mišice nogu;
smanjenu pokretljivost, motoricke sposobnosti, uspravno sjedenje, stajanje, hodanje - razvojem i jacanjem mišica te smanjenjem grcenja mišica povecava se raspon pokreta i pokretljivost zglobova.

Što se tice psiholoških rezultata psihoterapije, oni su sljedeci:

poboljšano samopouzdanje - nastaje zbog svladavanja aktivnosti koja je inace specificna za zdrave ljude, zatim zbog kontrole nad znatno vecom i jacom životinjom;
povecani interes za vlastiti život i okolni svijet - uzbudenje koje nastaje jahanjem stimulira pacijenta, dok druženje s drugim ljudima i promatranje svijeta s leda konja povecava interes za vanjski svijet;
razvoj strpljenja, kontrole i discipline - svladavanje zadataka tijekom jahanja razvija strpljenje, dok je svladavanje zadataka nemoguce ukoliko ne postoji kontrola i samodisciplina;

Društvene prednosti hipoterapije ukljucuju:

razvijanje prijateljstva - iako se hipoterapija provodi samo s lijecnikom i obicno ne u grupama, terapijsko jahanje nakon hipoterapije provodi se u grupama gdje se cesto razvijaju prijateljstva izmedu pacijenata koji dijele ljubav prema konjima i iskustvu jahanja;
razvoj ljubavi i poštovanja prema životinjama - konji zahtijevaju mnogo brige i njege. Pacijenti koji prolaze kroz hipoterapiju i terapiju jahanjem zbližavaju se s konjima i nauce se brinuti o njima;
zadovoljstvo i stjecanje iskustava - jahanje je zabavno, uzbudljivo, a ucenjem o njezi i brizi za konje pacijent stalno stjece nova iskustva.

Hipoterapija može pomoci kod lijecenja posljedica mnogih stanja i bolesti. Medutim, treba istaknuti da hipoterapija nije za svakoga i da svakog pacijenta treba individualno procijeniti. Neka od stanja i bolesti ciji se simptomi mogu poboljšati hipoterapijom su:

cerebralna paraliza;
moždani udar;
zaostaci u razvoju;
Downov sindrom;
iskrivljenost kicme;
poteškoce u ucenju;
multipla skeroza;
traumatska ozljeda mozga itd.

Hipoterapija i terapija jahanjem pružaju terapeutima nove nacine pomoci hendikepiranim pacijentima. Prirodni, ritmicki i višedimenzionalni pokreti konja pokazuju se alatima u lijecenju kakvi nisu dostupni niti jednim drugim nacinom lijecenja. Ovakvo lijecenje postaje sve popularnije medu terapeutima, lijecnicima i pacijentima u postizanju ciljeva lijecenja. Hipoterapija i terapijsko jahanje evoluirali su tijekom posljednjih 30-ak godina, a njihovi pozitivni rezultati jamac su da ce se ovom nacinu lijecenja posvecivati sve više pozornosti u godinama koje dolaze.

Marin Vukovic
PLIVAzdravlje

Van mreže desant

  • Član
  • **
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
Odg: Jahanje
« Odgovor #6 poslato: Januar 24, 2009, 12:12:41 pre podne »
Aj da vam i ja napisem nesto na ovu temu...Ja sam prije 2 godine isao da probam jahanje i bilo je skroz ok  kao jedno novo iskustvo..Oni to kazu kao jahanje a to je u stvari sjedis i konj onako lagano ili hoda ili kaska uz pratioce...veoma je dobro kao  vjezba protiv grceva tj spazma u nogama..

Van mreže sama

  • Član
  • **
  • Poruke: 2658
Odg: Jahanje
« Odgovor #7 poslato: Februar 26, 2009, 01:44:41 posle podne »
U emisiji "konteks 21 " na RTS pricalo se o hipoterapiji da se primenjuje u neki centar za rehabilitacii u Srbiji.Nisam uspela da pogledam celi prilog i neznam da li se radi o posebnom centru , specilizovan za ovu vrstu terapiju, pa me zanima dali postoji takav neki centar u Srbiji, specilizovan za hipoterapija  i dali postoi neki link gde moze da se to pogleda.

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110109
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Terapijsko jahanje
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 12, 2009, 11:05:43 pre podne »
Neobična metoda lečenja u Kragujevcu
Jahanje pomaže deci s hendikepom
Autor: Slobodan A. Lukić  12.10.2009.

Kragujevački psiholog i defektolog Snežana Fries Stankić i profesor srpskog jezika Vladimir Čabrić, sa grupom entuzijasta u Konjičkom klubu „Amigo“ u Šumaricama, hipoterapijom pomažu deci sa posebnim potrebama da se bolje uklope sa vršnjacima.

Reč je o novoj, delotvornoj metodi lečenja jahanjem konja, kroz koju je u tri grupe prošlo više od tridesetak devojčica i dečaka obolelih od cerebralne paralize, moždanog udara, zaostalosti u razvoju, Daunovog sindroma, iskrivljenosti kičme, multipleks skleroze.

Hipoterapijom, po uputstvu instruktora, poboljšano je opšte, fizičko i mentalno zdravlje pacijenata, kao i njihove brojne veštine. Lečenje jahanjem odvija se dva puta nedeljno, po dva sata, a aktivnostima prisustvuju i roditelji dece.

- Hipos na grčkom znači konj. U zavisnosti od cilja decu ostavljamo pored ili na leđima konja. Na ranču imamo desetak veoma mirnih i poslušnih grla. Dete može sedeti ili ležati na konju, okrenuto prema napred ili natrag, može jahati bez pridržavanja za konja, rastezati se, izvršavati razne zadatke, igrati razne igre - objašnjava Snežana Fries Stankić, psiholog sa dve decenije iskustva, čiji je projekat „Inkluzivna hipoterapija i deca sa razvojnim problemima“ Ministarstvo za rad i socijalnu politiku odobrilo u junu i on će trajati do januara naredne godine.
Prema rečima Vladimira Čabrića, deca jahanjem stiču samopouzdanje, menjaju ponašanje, razvijaju sposobnost za preuzimanje rizika, jačaju mišiće i, a pomaže i pravilnom razvoju tela.

Ceo tekst Blic

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Terapijsko jahanje
« Odgovor #10 poslato: Decembar 04, 2009, 12:04:28 posle podne »
NA BEOGRADSKOM HIPODROMU JUČE SVEČANO OTVOREN MANJEŽ ZA TERAPEUTSKO JAHANJE
Konji koji leče!

Jedini prostor ove vrste u Srbiji namenjen je lečenju raznih vrsta bolesti, a priliku da se druže sa specijalno izdresiranim lepotanima prvi će dobiti štićenici dnevnog boravka dece i omladine opštine Čukarice.

Manjež, namenjen rehabilitacionom i terapijskom jahanju, prvi takav objekat u Srbiji u kom će, pored uživanja u druženju sa konjima mališani, ali i oni stariji, moći da koriste i blagotvorno dejstvo ovih životinja na razne bolesti, juče je svečano otvoren na Hipodromu „Beograd“.

- Mnoge medicinske studije su pokazale da jahanje može da ima pozitivan efekat na rehabilitaciju dece koja pate od poremećaja u razvoju, a cilj Ministarstva omladine i sporta i jeste podsticanje bavljenja sportom, koji bi trebalo da postane dostupan svima. Otvaranjem ovog manježa i mi smo se pridružili obeležavanju Svetskog dana osoba sa invaliditetom - rekla je ministarka Samardžić-Marković, dok je Boris Ivković, direktor Hipodroma, izrazio je zadovoljstvo što se takav sadržaj dodaje najstarijem sportskom objektu u Srbiji.

Prema rečima Danka Đuričića iz Javnog preduzeća „Hipodrom Beograd“, terapijska vrednost jahanja za invalide i osobe ometene u razvoju je neprocenjiva.
- Način na koji jahanje konja utiče na pacijente nije do kraja ispitan, ali je jasno da postoji specifična interakcija, koja ljudima sa ovakvim bolestima olakšava socijalizaciju i ubrzava oporavak. Terapija se obavlja po preporuci lekara, a onda se prilagođava svakom pacijentu ponaosob. Kod blagih slučajeva može da deluje čak i jednostavno jahanje, uz malo gimnastike u sedlu, dok kod drugih postoji komplikovaniji, precizno osmišljen program. Osnovu hipoterapeutskog rada čine srodni pokreti konja i čoveka, a impuls njihanja prenosi se sa konja i blagotvorno deluje na pacijenta koji ga jaše - objašnjava Đuričić.


Ceo tekst : Glas javnosti

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Hiporehabilitacija
« Odgovor #11 poslato: Mart 28, 2010, 04:41:10 posle podne »
Saznajte sve o hiporehabilitaciji

Hiporehabilitacija je upotreba konja i aktivnosti orjentisanih preme konju u svrhu postizanja različitih terapijskih ciljeva a uključuje hipoterapiju, terapijsko jahanje i sportsko-rekreativno jahanje za osobe sa invaliditetom.
Pišu: Dobrila Jovanović dipl.defektolog i psihoterapeut i Višnja Andrić - instruktor terapijskog jahanja i trener konjičkog sporta

Hipoterapija

Označava prvenstveno fizioterapiju uz pomoć konja, tj.delovanje na fizički aspekt osobe sa invaliditetom.
Indikacije za hipoterapiju su sledeće dijagnoze: cerebralna paraliza, multipla skleroza,posledice cerebrovaskularnog inzulta,posledice traumatske povrede mozga,reumatoidni artritis,spina bifida,mišićna distrofija,amputacije,rani razvojni poremećaji.

Kontraindikacije za hipoterapiju su:iskrivljenja kičme veća od 30%,nestabilnost kičme,artroze i luksacije kukova,teža osteoporoza i patološki lomovi kostiju, hemofilija,otvorene rane (dekubitusi) ,nekontrolisani epileptički napadi, cerebrovaskularne smetnje zbog aneurizme ili angioma,medikamentozna terapija koja utiče na koagulaciju krvi,alergija na konjsku dlaku.
Ciljevi su isključivo terapijski, i to fizioterapijski: poboljšanje ravnoteže,poboljšanje tonusa mišića (smanjenje spazama odnosno pojačanje tonusa hipotoničnih mišića),povećanje obima pokreta povećanje snage mišića i izdržljivosti, održanje funkcije mišića.

Terapijsko jahanje

Terapijsko jahanje je proces učenja jahanja koje kontroliše instruktor terapijskog jahanja .
A terapijski ciljevi su:kognitivni,fizički,emocionalni,socijalni,edukativni i bihevioralni. Korist od terapijskog jahanja imaju osobe s različitim oblicima fizičkih, mentalnih i/ili emocionalnih oštećenja

Primenjuje se kod različitih vrsta dijagnoza ili teškoća u razvoju kao što su:
• cerebralna paraliza
• spina bifida
• mišićna distrofija
• autizam
• mentalna retardacija
• Downov sindrom
• hiperaktivnost
• epilepsija koja je pod medikamentoznom kontrolom
• smetnje govora
• čitanja i pisanja
• oštećenje vida
• oštećenje sluha
• emocionalne smetnje
• poremećaji u ponašanju
• pedagoška zapuštenost
• zlostavljanje i niz drugih.

Sportsko-rekreativno jahanje za osobe sa invaliditetom

Ovaj oblik terapijskog jahanja je najzastupljeniji i namenjen širokoj lepezi jahača. Ono predstavlja baš jahanje samo po sebi, ali kako je namenjeno osobama sa invaliditetom, sadrži neminovno i terapijski efekat, iako mu to nije prvenstveni cilj, već je cilj integracija osobe sa invaliditetom u aktivnost kojom se bave zdravi, tj učenje veštine jahanja.

Psihoterapija uz pomoć konja

Tretman je većinom individualni. Neke od ustanova za decu i mlade sa poremećajima u ponašanju (popravni domovi)ili ustanove socijalne zaštite za smeštaj mentalno retardiranih ili osoba sa invaliditetom imaju štale u kojima mladi rade kao deo svoje radne terapije. U tretman je uključena sva briga oko konja, hranjenje i čišćenje, dok samo jahanje može biti uključeno ali ne mora. U drugim slučajevima klijenti posmatraju socijalne interakcije među konjima i bivaju uključeni u učenje «konjskog jezika», osvešćujući svoje lične postupke i učeći nove modele ponašanja i nove modele nošenja sa ličnim emocionalnim problemima. Potiče se samokontrola i veštine samopromocije (asertivnost), kao i samopoštovanje i realistična procena ličnih sposobnosti.

ceo tekst : B92

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Terapijsko jahanje na Beogradskom hipodromu
« Odgovor #12 poslato: Avgust 09, 2010, 06:49:53 posle podne »
Terapijsko jahanje na Beogradskom hipodromu
09. avgust 2010.

Terapijsko i rekreativno jahanje za osobe ometene u razvoju - hipoterapija, svakodnevno se sprovode na Beogradskom hipodromu, a prvi rezultati pokazuju niz pozitivnih efekata.

Osobama sa invaliditetom, ometenošću, autističnim i osobama sa drugim razvojnim poremećajima, omogućena je terapija na specijalno obučenim konjima, uz nadzor ovlašćenih voditelja hipoterapije, stručnjaka u oblasti medicine i defektologije.

Defektolog Marina Vidojević koja vodi ovaj program kaže da se hipoterapijom angažuju mišići i čula, kontroliše glava i telo, razvija kognicija i jača samopoštovanje i razvoj tolerantnosti dece, te su efekti te terapije isključivo pozitivni.

Zainteresovani za hipoterapiju treba da sa medicinskom dokumentacijom, ne starijom od šest meseci, dođu na hipodrom ponedeljkom, kada se obavljaju dijagnostički pregledi na osnovu kojih stručnjaci preporučuju adaptaciju i program terapije.

"Adaptacija je individualna za svaku osobu, a poenta je da se navikne na konja. Do sada nismo imali slučaj da se dete ili osoba nije navikla na konja, mada se, teoretski, to može desiti. Samo izvođenje terapije traje jedan sat uz dva defektologa i vodiča za konja, a sve se sprovodi po planu stručnog tima", dodala je Vidojević.

Defektolog i takođe vodič hipoterapije Nada Isailović je rekla da je ta terapija dopuna drugih programa rehabiliacije dece i odraslih sa ometenostima i da je od juna, kada je program hipoterapije započet na Beogradskom hipodromu, do sada uključeno desetoro dece.

Isailović je pozvala roditelje i staraoce dece i odraslih sa teškoćama u razvoju da se jave na telefone 064/1448866 ili 062/8573 433. Informacije o hiporehabilitaciji mogu videti i OVDE.

Direktor Javnog preduzeća "Hipodrom" Boris Ivković kazao je agenciji Beta da je u planu da se na hiporomu postavi "balon" da bi se terapija mogla sprovoditi i zimi.

Trener konja Nenad Janković je rekao da konji koji se koriste u hipoterapiji prolaze posebnu obuku od skoro godinu dana i da moraju dobiti licencu Saveza za hiporehabilitaciju Srbije.
"Od 15 konja tri su uspela da prođu test i koriste se za rad sa osobama ometenim u razvoju", dodao je Janković i naveo da se hiporehabilitacija u svetu praktikuje više od 60 godina.
(Beta)

ceo tekst ,video na : mondo

Van mreže daeneris

  • Član
  • **
  • Poruke: 81
  • Pol: Žena
Odg: Terapijsko jahanje
« Odgovor #13 poslato: Avgust 22, 2010, 07:41:56 posle podne »
otisla iprijavila se-da probam...u sredsuimamprvi cas pa ako nekog zanima....

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Terapijsko jahanje
« Odgovor #14 poslato: Avgust 22, 2010, 07:54:01 posle podne »
kako da ne,napiši nam kako je bilo :D

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.