EX hendikep.info

Stranice: 1 2 [3] 4
  Štampaj  
Autor Tema: Izložba slika  (Pročitano 13841 puta)
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #30 poslato: Oktobar 18, 2008, 10:32:35 pm »

Василиј Васиљевич Кандински (рус. Василий Васильевич Кандинский), био је руски сликар, рођен у Москви, 4. децембра 1866, а умро у Неју на Сени, 13. децембра 1944.

Године 1889. предузео је експедицију на Урал где је студирао правни систем сирјанских племена. Необично су га занимале геометријске слике и апстракције на њиховим бубњевима и то се одразило на његовим сликама.

Са америчким милионером Соломоном Гугенхајмом се срео 1930. Он је у то време оснивао збирку „не-објективног сликарства“ и из тог познанства је створена збирка од више од 150 слика Кандинског.

Када су нацисти 1933. године укинули Баухаус, отишао је у Француску. Нацисти су 1937. године узели 57 његових слика из музеја и изложили као „дегенеративну уметност“ на срамној изложби.

У Француској је 1939. године добио држављанство и завршио своју последњу велику композицију „Композиција X“. Кандински је умро 1944. године.

"Tako, postao sam nesposoban da učim napamet brojeve, imena pa čak i pesme. Tablica množenja mi je zadavala nepremostive teškoće, koje još nisam savladao i koje su dovodile do ocčajanja moje učitelje. Morao sam da prizivam upomoć vizuelno pamćenje, i uspeo sam na zvaničnom ispitu iz statistike, gdje je trebalo da navedem celu jednu stranicu brojeva, samo zato što sam u ispitnom uzbuđenju vidio u sebi celu tu stranicu." (Sećanja, V. Kandinski)

Kandinski nije razvio sistem samo za veze između boja i linija, vec i za čitave kompozicije. Početak njegovog sistema nalazio se još u izboru formata za slikanje. Horizontalni format je hladan, vertikalan topao. Kompozicije koje potiskuju oko naviše su lagane i razigrane, a one koje vuku pogled na dolje su tesške i depresivne.

Pokreti na lijevo su avanturisticki, dok je njihova suprotnost poznata i smiruje. Ovakva pravila omogućavaju stvaranje likovne harmonije.
http://www.juventas.cg.yu/kultura/kandinski.php

apstrakcija

Murnau ulica sa zenama

jesen u Bavariji

pesma Volge

malo zadovoljstvo

generacija 1935

pevac

moja dnevna soba

decisive pink

nebesko plavo
Sačuvana
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: Oktobar 19, 2008, 07:47:18 pm »

ПИКАСО И МАЈСТОРИ

Гозба сликарског канибала

Изложбе у Паризу управо показују на који је начин славни Шпанац стварао генијална дела полазећи од ремек дела којима се дубоко дивио. Он при том није просто копирао, парафразирао или цитирао своје узоре, већ их је апсорбовао и, потом, изнедривао нешто оригинално

Специјално за „Политику” из Париза

Годинама припремана, изложба „Пикасо и мајстори”, која се симултано приказује у три велика национална музеја у Паризу – Гранд Палеу, Лувру и Орсеју – спада у ред јединствених уметничких догађаја. Окупљајући за ту сврху дела највећег уметника XX века и његових славних претходника који су га инспирисали, ауторке изложбе Ан Балдасари и Мари-Лор Бернадак одлучиле су се за њихово невиђено сучељење, какво тешко да ће се икада поновити.

Изложба обухвата 210 дела, пореклом из најпрестижнијих француских и светских колекција. Њен главни део – конфронтација „оца” кубизма са више од седамдесет слика чији су аутори историјски мајстори – одвија се у Гранд Палеу. У Лувру је изложена цела серија Пикасових варијација на тему „Жена из Алжира” Ежена Делакроа (наравно, наспрам славног оригинала), док су у Орсеју око Манеовог „Доручка на трави” приказане Шпанчеве варијације истог дела које је, са својим актом међу обученим људима у шуми, изазвало скандал 1863. године на Салону одбијених у Паризу.

Пикасо (1881–1973), познато је, прерано је сазрео као сликар, као што је прерано достигао виртуозност. Потписавши своја прва платна већ са осам година, одмах је сликао попут Рафаела да би, наизглед парадоксално, читавог живота настојао да црта као дете које никада није био. Али, пре него што је постао радикално нов, револуционаран, напајао се делима старих мајстора, проводећи бескрајне сате прво у мадридском музеју Прадо, а потом у париском Лувру. „Сликар увек има оца и мајку. Он не долази ниоткуд”, рекао је скромно. Изложбе у Паризу управо показују на који је начин славни Шпанац стварао генијална дела полазећи од ремек дела којима се дубоко дивио. Он при том није просто копирао, парафразирао или цитирао своје узоре, већ их је апсорбовао и, потом, изнедривао нешто оригинално. Остао је забележен његов замишљени дијалог са Делакроаом, поводом својих варијација „Жена из Алжира” које је насликао 1955. године: „Мислим да би он (Делакроа) разумео. Рекао бих му: Ви мислите на Рубенса и стварате као Делакроа. Тако и ја, мислећи на Вас, стварам нешто друго…”

Утицаји нису увек једнозначни, па се, поред осталог, на изложби може видети како се Пикасо стварајући платно „Заљубљени” ослањао истовремено на Манеову „Нану” и стил наивног сликарства Цариника Русоа, чији је био колекционар. Нека сучељавања Пикасових платана са онима која су га инспирисала изискују добру упућеност у материју, или пажљиво читање каталога да би се схватила веза.

У сваком случају, Пикасо је приказан као „сликарски канибал” (да се послужимо изразом Ане Балдасари), као прождрљива, моћна машина која једе сликарско благо, вари га и – ствара ново. Уверавамо се у то посматрајући, на пример, на једном зиду у Гранд Палеу платно „Венера се забавља са анђелом љубави и музиком”, које је Тицијан насликао 1548. године, у дијалогу с Пикасовим платном: „Лежећи акт и човек са гитаром”. Пикасо се, без сумње, инспирисао темом, али ју је „обрадио” на свој начин: оргуље су постале гитара, млечнобела кожа богиње замењена је упадљивим женским органом, у оштрим кубистичким цртама изгубљено је анђеоско лице љубави… Или, када откривамо мало црно маче које се шета по кревету Манеове „Олимпије” и – на суседној Пикасовој слици. Њиме се игра друга нага жена, кубистички деструктуираног тела.

Део изложбе у десет сала Гранд Палеа као да представља десет чинова једног истог драмског комада. Почиње серијом аутопортрета, при чему су они Пикасови из разних периода постављени између аутопортрета Ел Грека, Пусена, Рембранта, Гоје, Делакроа, Сезана, Гогена и Хозеа Руиза-Бласка, Пикасовог оца, сликара и директора музеја у Малаги. Прави Пикасов уметнички пантеон! Следе сале на тему портрета, мртве природе, боје… све до последње где су смештени актови: Тицијанова „Венера”, Гојина „Гола маја” и Манеова „Олимпија”, у друштву њима инспирисаних Пикасових женских актова.

Изложба Пикаса и његових уметничких извора једна је од најскупљих икада организованих. Транспорт слика и њихово осигурање кошта више од четири милиона евра. Дела су процењена на преко две милијарде евра, не рачунајући, рецимо, „Голу мају” и ”Олимпију”, којима је немогуће одредити цену. Поједина платна, попут Гојине „Голе маје”, која је дошла из Прада у Мадриду, први пут су напустила своја пребивалишта. Три године трајали су преговори са разним светским музејима, фондацијама, колекционарима, а прибегавало се и трампи – Пикасов Музеј у Паризу обећао јеи Националној галерији у Лондону двадесетак Пикасових платана за зајам, у знак захвалности за уступање више слика за реализацију париске изложбе, међу њима Енгрове „Госпође Моатесије”.

Мира Поповић
[објављено: 18/10/2008]
kulturni dodatak
Sačuvana
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: Oktobar 19, 2008, 09:42:26 pm »

Mark Šagal  1887-1985 je jevrejski slikar rođen u Belorusiji, tada deo SSSR. Njegov pravac su mešavina modernog pokreta i impresionizma.

"U životu postoji samo jedna boja, samo jedna na umetničkoj paleti, koja daje smisao i životu i umetnosti. To je boja ljubavi."

plavi ljubavnici

covek sa mackom i zena sa detetom

pogled kroz pozor

promenada

zeleni ljubavnici

voce i cvece

akrobata

kuca sa zelenim okom

egzodus

sv.dzon

cirkus

pesnik

autoportret
Sačuvana
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: Oktobar 21, 2008, 08:51:54 pm »

Gustav Klimt (nem. Gustav Klimt; Braumgarden, 14. jul 1862. — Beč, 6. februar 1918) bio je austrijski simbolistički slikar i jedan od osnivača Bečke secesije.

Njegovi radovi obuhvataju slike, murale, crteže i ostale umetničke oblike, a danas su svi većinom izloženi u Bečkoj secesionoj galeriji. Klimtov primarni subjekt bilo je žensko telo, i njegovi radovi su prožeti eroticizmom. Njegovih crteža, kojih ima bezbroj u Beču, danas poseduje veliki broj ljudi koji ga čuvaju kao najveće blago.

Aukcijska kuća „Kristi“ prodaje sliku Gustava Klimta „Portret Adele Bloh I“ koja se prodaje za rekordnih 135 miliona dolara što od tada postaje najskuplja slika ikad prodata nadmašivši pritom Pikasovu sliku „Dečak sa frulom“ koja je prodata 5. maja, 2004. za $104 miliona.

poljubac

adela bloh

park

avenija u parku

sonja knips

judith
Sačuvana
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: Oktobar 24, 2008, 07:30:13 pm »

Ežen Ferdinan Viktor Delakroa (fr. Delacroix Ferdinand Victor Eugène, 26. april 1798. - 13. avgust 1863.) bio je francuski slikar, glavni predstavnik romantizma. Radio je portrete, istorijske kompozicije, predele i mrtve prirode.Najpoznatije sliku su mu Sloboda vodi narod i Otmica Rebeke.

Sloboda vodi narod

autoportret

smrt Ofelije

otmica Rebeke

A Vase of Flowers on a Console

The Sea from the Heights of Dieppe

Greece on the Ruins of Missolonghi

Sačuvana
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: Novembar 04, 2008, 11:01:17 pm »

Sarah Longlands, umetnica, boluje od Ms-a i 2003. njena desna ruka nije vise mogla da drzi cetkicu, ali zahvaljujuci kombinovanoj  antibiotik terapiji ona sada moze opet slikati . Na njenom sajtu mozete videti njene izvrsne slike, meni su se bas dopale! Posebno violine.

http://www.avenues-of-sight.com/Sarah_longlands.html
Sačuvana
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: Novembar 10, 2008, 09:19:34 am »

Мора да је њујоршки банкар чувеног презимена Дејвид Рокфелер уснио сан о предстојећем цунамију на Волстриту, чим је прошлог пролећа одједном одлучио да са зида салона скине своју омиљену слику. Његов Марк Ротко, кога је за мање од десет хиљада долара купио и окачио још шездесетих година прошлог века, продат је на „Садебијевој” аукцији у мају прошле године, за 72,8 милиона долара, највишу цену икада постигнуту на јавном надметању за савремено уметничко дело.
izvor

Sačuvana
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: Novembar 26, 2008, 12:11:01 am »

Monika Sharma iz Indije boluje od MS od 2004. Bavi se slikarstvom, fotografijom, izradom logoa....
http://www.myartprofile.com/yellowleaves

Sačuvana
cecam
Član
**
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #38 poslato: Novembar 27, 2008, 08:49:11 am »

Asja svidja mi se tvoj izbor koji si postavila ovde Smiley
Evo ja cu da postavim neke svoje radove .

"Afrodita"

"Inana"

"Jednorog i Godiva"

Sačuvana
Sklerozica
Administrator
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Multipla Skleroza

« Odgovor #39 poslato: Novembar 27, 2008, 11:06:01 pm »

Мора да је њујоршки банкар чувеног презимена Дејвид Рокфелер уснио сан о предстојећем цунамију на Волстриту, чим је прошлог пролећа одједном одлучио да са зида салона скине своју омиљену слику. Његов Марк Ротко, кога је за мање од десет хиљада долара купио и окачио још шездесетих година прошлог века, продат је на „Садебијевој” аукцији у мају прошле године, за 72,8 милиона долара, највишу цену икада постигнуту на јавном надметању за савремено уметничко дело.
izvor

Ova slika je prodata za te pare?  Shocked
Sačuvana
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #40 poslato: Decembar 01, 2008, 10:23:21 pm »

cecam, surfala sam po net-u i pronasla sve tvoje slike i naravno kako se zoves Smiley
Najvise mi se dopada kako slikas cvece:) i Tosa Smiley
Sačuvana
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #41 poslato: Decembar 01, 2008, 10:24:47 pm »

Ova slika je prodata za te pare?  Shocked

Da....cak ni Pikasov  "Arlekin" nije bio vredniji od ove slike, eto tako, sve ima svoje vreme..
Sačuvana
cecam
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #42 poslato: Decembar 02, 2008, 12:53:34 pm »

cecam, surfala sam po net-u i pronasla sve tvoje slike i naravno kako se zoves Smiley
Najvise mi se dopada kako slikas cvece:) i Tosa Smiley

googlanje je cudo jedno , ne moze covek da se sakrije Embarrassed
Sačuvana
Asja
Multiple Serendipity
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #43 poslato: Decembar 02, 2008, 09:46:01 pm »

E sad, cecam posto svoje slike predstavljas na intrenetu mozes to i uciniti na ovom sajtu koji okuplja darovite msovce iz celog sveta:

http://www.msworld.org/html/artwork.htm

yellowleavesin@yahoo.co.in
Sačuvana
Tia
Global Moderator
Van mreže Van mreže

Master of the Universe

« Odgovor #44 poslato: Decembar 03, 2008, 02:21:20 pm »

Cecam, napisala sam komentar o tvojim slikama negde na portirnici, verovatno ga nisi videla! Mnogo mi se svidjaju tvoje slike Cheesy!
Divno je sto umes da crtas i da svoje emocije pretocis na platno! Divno je i sto si nasla tehniku koja ti odgovara! Dodje mi i da kazem da je dobro to sto si u invalidskoj penziji, ako me razumes-svako zlo ima svoje dobro! Ne znam cime si se bavila u zivotu kad si se tak sad vise posvetila slikanju, zar ima nesto za sta si vise talentovana od slikanja! Za njih - svaka cast! 
Da li pravis izlozbe, da li prodajes slike?

Ja bih volela da nam Asja oda adresu tog sajta pa da vidimo jos slika, a i verovatno su u vecem formatu!

Inace ja veceras izlazim posle 100 godina, i to na otvaranje jedne izlozbe slika Cheesy! Podnecu vam izvestaj Wink!
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] 4
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info i autora tekstova. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.