Autor Tema: Pozorište za slepe i slabovide  (Pročitano 7493 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Pozorište za slepe i slabovide
« poslato: Septembar 24, 2008, 09:58:17 pre podne »
24. septembar 2008.
Beograd -- Društvo građana "Radionica integracije", čiji je predsednik Predrag Miki Manojlović, održalo je, prvi put u Srbiji, predstavu za slepe i slabovide osobe.

Predstava "Da, to su bili dani", održana je u novom prostoru, koji se nalazi u ulici Bara Venecija 28. "Radionica integracije, planira još niz aktivnosti u prostoru koji je otvoren sinoć. Predstave će se, prema izboru slepih i slabovidih, održavati jednom mesečno u novom prostoru, potpuno besplatno.

"Mi koji ćemo raditi pozorište za slepe, radićemo ga ne zato što smo ljudi iz loših magarećih klupa glume, ili bilo čega drugog što jeste svetska umetnost, već zato što to želimo, imamo potrebu da radimo“, rekao je Miki Manojlović obraćajući se publici.

Vesna Nestorović, predsednica Udruženja slepih i slabovidih "Beli štap" kaže da ovakvim pristupom, oni na potpuno drugi način mogu da dožive predstavu, i da će velika dela upoznati tako što će ih velikani glumačke scene čitati umesto njih.

“Isto tako, u pozorištu, znate, vi ometate ljude da bi vam neko nešto objasnio. Ovo je predstava gde će se glumci potruditi da, kroz ceo tok večeri, kroz ovaj kabare i sve, nama, zapravo, objasne čak i šta imaju na sebi obučeno", kaže Nestorovićeva.

Glumica Svetlana Bojković ukazuje da nikada ne treba potcenjivati slepe i slabovide osobe, jer oni, i pored hendikepa, posećuju pozorište.

“Miki Manojlović ima nameru, ja sam upućena u to, jer hoću da sarađujem u tome, da mi pravimo neku vrstu audio zapisa, zavisno od toga šta Savez slepih bude izrazio kao svoju želju. Znači, kao neka vrsta usmene čitanke. Tako da to će biti jedna akcija koja će trajati, koja će biti naša saradnja, a ovo večeras je, da tako kažem, jedna nova beogradska scena", rekla je Bojkovićeva.

izvor B92

Hendi-društvo

« poslato: Septembar 24, 2008, 09:58:17 pre podne »

Van mreže naca

• Global Moderator
Odg: Pozorište za slepe i slabovide
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 30, 2008, 10:55:59 pre podne »
Nesvakidašnji koncert u Pozorištu za slepe
Ista muzika za pedeset predstava
Autor: A.B. | Foto:g. sivački | 30.10.2008. - 09:01

Sinoć je u Pozorištu za slepe u Bara Veneciji, iza Beogradske autobuske stanice, jedan od najpoznatijih gitarista Balkana Vlatko Stefanovski održao koncert, koji je oko pedesetak prisutnih ostavio bez daha.

Ovo je drugi po redu događaj na daskama ove nove beogradske scene, nedavno otvorene na inicijativu Društva građana “Radionica integracije” i glumca Predraga Mikija Manojlovića.
- Kad nešto radite s ljubavlju i kad ste raspoloženi da ljudima nešto date, to je nemerljivo. Uopšte nije bilo nervoze koja je obično prisutna pred koncert. Pokušao sam da ove ljude, bar za trenutak, povedem u neki moj svet mašte – rekao je Vlatko Stefanovski za “Blic”.
“Radionica integracije”i njen predsednik Miki Manojlović planiraju da i u budućnosti na poseban način omoguće našim slepim i slabovidim sugrađanima da dožive predstavu.
- Ima toliko stvari koje možemo da podelimo sa drugima i zato mislim da ljudi koji imaju snage, talenta i razumevanja, to treba i da rade - rekao je Manojlović za “Blic”.

Izvor Blic

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #2 poslato: Januar 18, 2009, 01:32:05 pre podne »
Predstava za slepe i slabovide

Beograd -- Projekat "Radionice integracija" slepim i slabovidim osobama daje priliku da se upoznaju sa pozorištem i učestvuju u njegovom radu.

U pozorištu za slepe i slabovide, u okviru "Radionice integracija", glumica Svetlana Bojković izvela je niz tekstova i monologa prema svom izboru. Izbor tekstova i monologa Svetlane Bojković oduševio je publiku.

Svetlana Bojković kaže da je imala veliku odgovornost, ali i da je pravo zadovoljstvo izvoditi tekstove u ovom pozorištu.

"To je fenomenalna publika prosto kontakt koji se uspostavi je na višem stepenu. Oni imaju šesto čulo i zahvalni su i veoma kritični", kaže Bojkovićeva.

U okviru "Radionice integracija", koju je pokrenuo glumac Predrag Miki Manojlović, slepe i slabovide osobe imaju priliku da se upoznaju sa pozorištem, ali će vrlo brzo moći i sami da učestvuju u njegovom radu.

"Programi za slepe će biti najdragoceniji kada oni to budu radili za nas koji vidimo", rekao je Manojlović.

Pozorište za slepe i slabovide jednom mesečno ima predstave i ideja je, kako kaže Manojlović, da uz pomoć vrhunskih umetnika, oni koji nisu integrisani, pokušaju to da budu.

Izvor: B92

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #3 poslato: Februar 26, 2009, 08:11:59 posle podne »
Književno veče za slepe i slabovide
Umetnost povlači ljude sa margine
Autor: Z. Lazarević | 26.02.2009.

Društvo građana „Radionica integracije“, organizovali su juče književno veče u svom pozorištu u Ulici Braće Krsmanovića i tako nastavili humanitarni rad sa marginalizovanim grupama. Publici su se odlomcima iz svojih knjiga predstavile književnice sa oštećenim vidom Natalija Mijić i Svetlana Porović Mihajlović uz pomoć poznatog beogradskog glumca Predraga Mikija Manojlovića, koji je predsednik Društva i inicijator ovog projekta.

- Ideja je da kroz umetnost i pozorište uključimo i integrišemo sve grupe stanovnika koje su na margini. Večeras su ovde osobe sa oštećenim vidom, ali mi imamo tendencije da u naš rad uključimo sve osobe sa invaliditetom – kaže Miki Manojlović, napominjući da je Društvu pomoć potrebna, ali da je najbitnije da se što više osoba dobre volje pridruže i pomognu širenju sadržine događaja.

ceo tekst
Izvor : Blic

Van mreže Tia

• Global Moderator
  • Master of the Universe
« Odgovor #4 poslato: Jun 13, 2009, 02:24:50 posle podne »
Koncert za slepe

Beograd - Društvo građana "Radionica integracije" u svom prostoru u ulici Bara Venecija, organizovalo je koncert za osobe sa posebnim potrebama.

Društvo građana "Radionica integracije" u svom prostoru u ulici Bara Venecija, organizovalo je koncert za osobe sa posebnim potrebama. Flautista Ljubiša Jovanović i gitaristkinja Vera Ogrizović svirali su muzička dela iz prošlog veka.Predsednik društva, Predrag Miki Manojlović najavio je da će krajem meseca biti premijerno izvedena i predstava u kojoj glavne uloge tumače osobe oštećenog vida.

Kompozicijom Fransisa Pulanka, počeo je koncert. Publika je uživala uz zvuke flaute i gitare.

Slepe i slabovide osobe poslednjih devet meseci prisustvuju predstavama, koncertima i književnim večerima koje organizuje "Radionica integracije".

....

Mogućnost da prate događaje koje organizuje Radinica integracije od sada imaju sve osobe sa invaliditetom.

...

Predsednik društva građana "Radionica integracije" glumac Predrag Miki Manojlović kaže da je radionica veoma blizu da ostvari svoj najviši cilj, a to je da će krajem juna osobe sa oštećenim vidom glumiti u amaterskoj predstavi.

„Ono što je bitno je da smo došli do toga da mi koji vidimo imamo to zadovoljstvo da gledamo predstavu koju će izvoditi oni koji ne vide, i to je jedan od naših prvih ciljeva“, kazao je Miki Manojlović.

Zamišljeno je da predstava bude multimedijalna, pa će glavne glumice i recitovati i pevati. Na kraju predstave pojaviće se i glumac Nebojša Dugalić.

Cela vest: B92

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #5 poslato: Jun 27, 2009, 12:57:05 pre podne »
Slabovidi autori
Predstava Radionice integracije „Hodnici žuti, purpurni, plavi“
26/06/2009
Autor: I. M.

Prva pozorišna predstava Radionice Integracije „Hodnici žuti, purpurni, plavi“, u režiji i koreografiji Sonje Vukićević, premijerno će biti izvedena 28. juna u 20 sati u prostoru Radionice (Braće Krsmanović 28a, na lokaciji poznatijoj pod imenom Bara Venecija).

Od početka aktivnosti u Radionici, u septembru 2008. godine, za slepe i slabovide, kao i za osobe sa drugom vrstom hendikepa, organizovano je niz večeri (pozorišnih, muzičkih, književnih...), u izvođenju uvaženih umetnika i stvaralaca.

Suštinska namera bila je da osobe sa invaliditetom ne ostanu posmatrači već da najneposrednije sami kreiraju program u Radionici. Predstavom „Hodnici žuti, purpurni, plavi“ prvi put taj cilj je u potpunosti i ostvaren.
Slepe i slabovide osobe istinski su autori ove predstave. Tekst je nastao na osnovu autentičnih iskaza učesnica. U tekstu je, takođe, korišćena poezija Nedeljke Ložajić i Vesne Radulović, slepih pesnikinja, kao i odlomci iz poznate literature.

Ceo tekst : Danas

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.