Pozorište za slepe i slabovide
24. septembar 2008.
Beograd -- Društvo građana "Radionica integracije", čiji je predsednik Predrag Miki Manojlović, održalo je, prvi put u Srbiji, predstavu za slepe i slabovide osobe.
Predstava "Da, to su bili dani", održana je u novom prostoru, koji se nalazi u ulici Bara Venecija 28. "Radionica integracije, planira još niz aktivnosti u prostoru koji je otvoren sinoć. Predstave će se, prema izboru slepih i slabovidih, održavati jednom mesečno u novom prostoru, potpuno besplatno.
"Mi koji ćemo raditi pozorište za slepe, radićemo ga ne zato što smo ljudi iz loših magarećih klupa glume, ili bilo čega drugog što jeste svetska umetnost, već zato što to želimo, imamo potrebu da radimo“, rekao je Miki Manojlović obraćajući se publici.
Vesna Nestorović, predsednica Udruženja slepih i slabovidih "Beli štap" kaže da ovakvim pristupom, oni na potpuno drugi način mogu da dožive predstavu, i da će velika dela upoznati tako što će ih velikani glumačke scene čitati umesto njih.
“Isto tako, u pozorištu, znate, vi ometate ljude da bi vam neko nešto objasnio. Ovo je predstava gde će se glumci potruditi da, kroz ceo tok večeri, kroz ovaj kabare i sve, nama, zapravo, objasne čak i šta imaju na sebi obučeno", kaže Nestorovićeva.
Glumica Svetlana Bojković ukazuje da nikada ne treba potcenjivati slepe i slabovide osobe, jer oni, i pored hendikepa, posećuju pozorište.
“Miki Manojlović ima nameru, ja sam upućena u to, jer hoću da sarađujem u tome, da mi pravimo neku vrstu audio zapisa, zavisno od toga šta Savez slepih bude izrazio kao svoju želju. Znači, kao neka vrsta usmene čitanke. Tako da to će biti jedna akcija koja će trajati, koja će biti naša saradnja, a ovo večeras je, da tako kažem, jedna nova beogradska scena", rekla je Bojkovićeva.
izvor
B92